wszystko-niebieskie 22.05.04, 17:05 Co oznacza rozładowaywanie się akumulatora po kilkudniowym postoju w garażu w rocznym Clio? Przecież on powinien chyba "wytrzymywać" bez ładowania (kiedy nie ma mrozów). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
flower12 Re: Rozładowanie akumulatora 23.05.04, 22:25 Chiałbym sie podłaczyć do pytania poniewaz mam podobny problem z rozładowanym akumulatorem. Tyle tylko ze problem dotyczy niespelna miesiecznego Opla Corsy... Jeszcze nie moge w to uwierzyc aby ?nowy? akumulator byl sie w stanie tak szybko rozladowac. Wspomne tylko o tym ze niedawno bylem z samochodem w ASO Opla, aby usunac jedna usterke. Czyzby to byl przypadek? Czy jest mozliwa "podmiana" akumulatora w tak "powaznej" firmie? Odpowiedz Link Zgłoś
drac0 Re: Rozładowanie akumulatora 24.05.04, 08:44 Hipopetycznie nie, ale przeciez ASO ma ilus tam pracownikow. Jak jeden podmieni akumulator to przeciez sie nikt nie kapnie. A ty masz go i tak na gwarancji, wiec kalkulacja jest prosta :) On ma nowy akumulator, a Tobie przy next wizycie tez go wymienia :) Odpowiedz Link Zgłoś
flower12 Re: Rozładowanie akumulatora 24.05.04, 15:54 Oczywiscie w sytuacji gdy sie okaze, ze nie jest on pierwszej swiezosci ASO powinno go wymienic:), ale chodzi raczej o sam fakt i o to ze musze przez to stracic troche czasu:(. A moze jest on po prostu wadliwy, albo w instalacji elektrycznej wystepuje wiekszy pobor mocy (to rowniez moze byc mozliwe). Juz niedlugo sie przekonam co powiedza o tym fachowcy z ASO... Odpowiedz Link Zgłoś
ktbb Re: Rozładowanie akumulatora 27.05.04, 18:00 Proponuję zacząć od inspekcji kontrolek czy nie wskazują czegoś po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. Czasem po prostu rozładowuje oświetlenie bagażnika (sygnalizowane) lub schowka w desce (rzadko) Moze się do tego przyczynić kiepskie lub zapomniane radio itd, różne niepsrawdzone elektroniczne bajerki, lub niestety problem w instalacji, który trzeba zacząć lokalizowaćtak, jak opisał to pan MK Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.klonowski Re: Rozładowanie akumulatora 24.05.04, 16:27 Njaczęściej oznacza to zbyt duzy upływ prądu, spowodowany np. uszkodzonym alarmem. Proszę po wyjęciu kluczyka zdjąć klemę i szeregowo podłączyć multimetr - prąd nie powinien byc zbyt duży np. 1 amper oznacza że 45 amperogodzinny akumulator wyłąduje się już po półtorej doby. Powinny byc ułamki ampera Odpowiedz Link Zgłoś
cichad Re: Rozładowanie akumulatora 24.05.04, 20:42 Witam. Mój przedmówca ma rację. Trzeba sprawdzić pobór prądu przy wyłączonym silniku (nie zapomnij zamknąć drzwi - żeby oświetlenie wnętrza się nie paliło). Jeż;i okaże się że prąd pobierany jednak jest większy trzeba sprawdzać obwody. To zleciłbym warsztatowi jeże;i masz problem z obwodami. Jeżeli z prądem jest ok to sprawdz akumulator czy nie ma zwarcia. Najprościej zrobić to tak, że odkręcasz korki (mam nadzieję że są) i włączasz np. długie światła. Jeżeli w którejś celi zauważysz "idące bańki" to w tej celi jest zwarcie. I wszystko jasne. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
flower12 Re: Rozładowanie akumulatora 26.05.04, 18:59 Witam Dzis wrocilem z ASO z tym akumulatorem. Okazalo sie ze jest on w 100% sprawny i w 100% naladowany (przynajmniej tak wynika z badania). A z pomiarow wynika ponoc ze zadna czesc instalacji elektrycznej nie pobiera zbyt wiele pradu. W takim razie aby rozladowac akumulator musialem na kilka godzin zostawic wlaczone swiatla (czy w tak krotkim czasie moze sie rozladowac akumulator na parkingu?) W tym momencie nasuwa mi sie kolejne pytanie, czy jezeli akumulator rozladowal sie na parkingu w te kilka godzin, to czy jest mozliwe aby po rozruchu dokonanym przez Assistance Opla, 30 minutach chodzenia na biegu jalowym i jakis 40 km jazdy mogl sie on sam naladowac do "pelna"? Serwisant powiedzial ze to w zupelnosci wystarczylo, ale ja nie jestem do konca przekonany. Czy urzadzenia diagnostyczne sa w stanie wykazac, ze jest to "nowy" akumulator, ktory nie jest w znacznym stopniu zuzyty? Pozdrawiam. I z gory dziekuje za wszyskie porady. Odpowiedz Link Zgłoś
petervdo Re: Rozładowanie akumulatora 29.05.04, 09:38 Witam też miałem problem z akumulatorem w Oplu, tzn. zostawiłem na światłach postojowych auto na ok. 3 godziny (specjalnie bo miejsce bylo "niesympatyczne") i padł prawie do zera ! pojechałem do opla i od ręki wymienili na nowy ! a co do tego, że naładował się po 40 km to niezbyt to chyba dobrze światczy o jego sprawności :) - najlepiej wydać parę złotych i jechać do stacji spcjalizującej się sprzedażą akumulatorów, żeby sprawdzili .... póki masz jeszce gwarancję ! Odpowiedz Link Zgłoś
flower12 Re: Rozładowanie akumulatora 29.05.04, 14:36 Ja tez jakos nie moglem w to uwierzyc zeby tak szybko sie podladowal, ale w ASO zdiagnozowali, ze jest sprawny. (moze nie za bardzo chcieli wymienic;) Zeby miec 100% pewnosci ze jest naprawde sprawny postaram sie go sprawdzic w miare obiektywnych warunkach, czyli na jakiejs stacji diagnostycznej. Czy po dluzszej jezdzie moze sie ten akumulator doladowac "samodzielnie"?? Odpowiedz Link Zgłoś
etom Re: Rozładowanie akumulatora 30.05.04, 23:29 flower12 napisał: > Ja tez jakos nie moglem w to uwierzyc zeby tak szybko sie podladowal.... Kazdy akumulator ,ktory naladuje sie duzo szybciej niz powinien ( przy pelnej sprawnosci ) skonczy szybko swoj zywot. Swiadczy to o tym ,ze ma juz mniejsza pojemnosc niz powinien. PS czy tak jest w tym przypadku ? nie wiem czy 40 km wystarcza do pelnego naladowania :-(( Odpowiedz Link Zgłoś