Gość: Uhwe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 07:57 Wałesa żada pozbawienia tego nazistowskiego psa tytułów honorowych Gdańska Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pyzio Re: Noblista Grass -- SS-mannem z Waffen SS !! IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 14.08.06, 08:17 Ilu Grassow jest w spoleczenstwie niemieckim i nieprzyznali sie jeszcze ze byli w SS? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kikers Re: Noblista Grass -- SS-mannem z Waffen SS !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 09:01 Naród Izraelski jest zbulwersowany takim "moralista" .Jednostki Waffen SS mordowały Żydów masowo.Wielu SS-mannów z tej jednostki spoczywa na niemieckim cmentarzu pod Wrocławiem m.in z Beslein.Grass nosił identyczny mundur SS-manna jak taki morderca z Waffen SS co wymordował własnorecznie 1,5 tys. kobiet i dzieci .Nazywał sie Piontek i scierwo lezy tez na cmentarzu w kwaterze pod Wrocławiem o ironio w "Parku Pokoju" a poswiecił to miejsce o zgrozo Gulbinowicz. Polskie wojsko oddało honory tym ku.. oprawcom !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Noblista Grass -- SS-mannem z Waffen SS !! IP: *.chello.pl 14.08.06, 09:52 Czy Gras pisząc swoje książki rzeczywiście prezentował swoje poglądy czy wybielał Niemców, że niby Niemeic to też człowiek? A czy Ratzinger miał prawo kandydować na papieża? Niemcy nie mają wstydu za grosz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Burgerganz Re: Noblista Grass -- SS-mannem z Waffen SS !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 10:35 Gmina zydowska we Wrocławiu na temat pochówku SS-mannów pod Wrocławiem milczy i jednoznacznie wnioskuje ,ze sie boi skandalu wiec milczy.Na temat Polaków co wycieli Zydków w Jedwabnem bebnili na cały swiat jacy to Polaczki skurweseny mordercy i kazali sie szybko przepraszac .Tylko ,ze Polacy na te obchody w Jedwabnem nie chodza bo nie chca ,bo to smierdzi prowokacja !!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot A ja szanuję Grassa IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 14.08.06, 15:49 Lubię jego twórczość. Zwłaszcza Blaszany bębenek, w którym przybliżył mi Gdańsk, miasto w którym spędziłem dzieciństwo i jestem emocjonalnie z nim związany. Przybliżył mi Gdańsk, którego nie znałem. Chodziłem po Brzeżnie,Przeróbce,Ołowiance, Wrzeszczu, Nowym Porcie,Jelitkowie i Starym Mieście z jego książką, jak dziś ludzie chodzą z książką Dana Browna po Rzymie czy Londynie. Szukałem jego śladów, kiedy jeszcze nie było mody na Grassa, nie był otoczony kultem i miłością, a o Noblu sam chyba nawet nie śnił. Ludzi, którzy utracili dzieciństwo coś łączy, to coś powoduje, że łatwiej się rozumieją.Potem były inne jego książki, ale ta pierwsza była najważniejsza. I rozpoczął się kult Grassa, wielkiego przyjaciela Polski, Polaków, bo mimo iż wypędzony z Danzig, to był pogodzony z losem.Nie podejmował rewizji decyzji jałtańskich i poczdamskich. Zdawał sobie sprawę, że nie ma powrotu do przeszłości, najwyżej we wspomnieniach. I fajny był NIemiec, taki Steffen Moeller budujący mosty między narodami doświadczonymi przez niemiecki nazizm. Bo nie tylko myśmy honorowali go i doceniali, ale robili to również inni zafascynowani postawą Niemca wyrażaną w jego twórczości, a może nagrodą Nobla. Każdy z nas ma tajemnice, które skrywa, których ujawnić nie chce, albo których ujawnienie odkłada na póżniej, które uwierają.Czasami zabieramy je do grobu i nigdy nie wychodzą na jaw, a czasami wychodzą ujawnione po śmierci przez innych. Aż dziw bierze, że jego biografowie i znawcy twórczości, zwłaszcza polscy nie dokopali się do tych rewelacji z młodości rzucających cień na sylwetkę noblisty.Dziwię się, że niemieckie koła nieprzychylne pisarzowi nie wyciągnęły mu jego niechlubnej przeszłości.Dziwię się, że nie uczyniła tego STASI czy KGB uderzając propagandowo w erefenowskie państwo poprzez uderzenie w zacnego obywatela. Widać była to tajemnica znana tylko Grassowi, z którą być może zmagał się sam i nie musiał jej ujawniać, dalej się z nią zmagając. I za to go szanuję, że będąc u schyłku życia z osiemdziesiątka na karku miał odwagę przyznać się do czynów Grassa siedemnastolatka esesmanna. Jemu być może spadł ciężar z serca, a zagwozdkę mają teraz inni i niech się martwią co zrobić z tym gorącym niemieckim kartoflem.Tym bardziej go sznuję, że wśród nas żyją ludzie, którzy nie mają się odwagi przyznać sami, że byli tajnymi współpracownikami, czy agentami PRL-u. Niektórzy równie leciwi.Latwiej piętnować jest obcych, zwłaszcza Niemców, za różne zbrodnie i niegodziwości np. ustami Kurskiego o pozbawieniu pisarza honorów nadanych mu przez miasto Gdańsk.Czy taką samą miarę będziemy przykładać do swoich? Chyba nie, bo w odczuciu powszechnym niemiecki siedemnastolatek Grass w SS jest czymś zdecydowanie gorszym(untermensch) niż polski duchowny, pisarz, profesor w SB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Trzeba go czytać z ostrożnością IP: *.chello.pl 14.08.06, 16:36 To że tego faktu nie ujawniono to wynik solidarności Niemców - to solidarność bandytów, każdy ma coś do ukrycia. Niemiecki rejestr nie pozwala obcym ustalać w jakiej formacji ktoś służył. Szkoda bo doszlibyśmy łatwo kto za które morserstwa odpaowada czy odpowiadał. Dokumenty zbrodni zniszczono a dane oficerów i żółnierzy są tajne. Odpowiedz Link Zgłoś
k100 Re: Grass nam wszystkim podlozyl swinie 14.08.06, 21:40 Odkrywajac swoja tajemnice zakpil sobie z nas wszystkich. Pomyslal sobie ze teraz nie ja a wy macie problem co zrobicie z tym fantem. No i zaczely sie igzyska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PYZIO Re: Noblista Grass -- SS-mannem z Waffen SS !! IP: *.pool875.interbusiness.it 20.08.06, 10:29 wiekszosc polakow to potomkowie geborskiego,morela,i innych gnoi ktorzy mordowali niemieckich SLAZAKOW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eurofanatik Re: Noblista Grass -- SS-mannem z Waffen SS !! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.08.06, 16:50 Z tego co wiem to Grass nie znalazl sie w tej bandzie z wlasnej woli... Tak wiec moze troche obiektywizmu zastosujmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Noblista Grass -- SS-mannem z Waffen SS !! IP: *.chello.pl 14.08.06, 19:45 No niby tak. Także przypadkowo został Niemcem. Niemcy jak wiadomo wszystko robili pod przymusem. Nawet Palakami po wojnie zostali pod przymusem. Teraz kazali im sięzapisać do MN. To taki zniewolony naród. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eurofanatik Re: Noblista Grass -- SS-mannem z Waffen SS !! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.08.06, 12:06 Smiej sie smiej ale Niemcy byli zniewalani wiecej razy niz my Polacy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodzio nie tylko Grass powinien rozliczyć się z historią! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.06, 21:43 Jak na razie, niewiele da się powiedzieć na temat służby 17-letniego Grassa w formacji Waffen SS, poza tym, że był to tylko krótkotrwały epizod w życiorysie późniejszego noblisty. Epizod ten na pewno nie przynosi mu chwały i trudno dziwić się, że pisarz nigdy się nim nie chełpił i tyle czasu minęło zanim zdobył się na jego publiczne ujawnienie. Stanowczo za wcześnie jednak na ferowanie jakichś kategorycznych wyroków potępiających. Tymczasem wiele osób zachowuje się tak, jak gdyby ten jeden jedyny epizod miał mieć fundamentalne znaczenie dla oceny całej drogi życiowej gdańskiego noblisty. Przykładem tego może być postulat odebrania pisarzowi honorowego obywatelstwa jego rodzinnego miasta. Zdumiewa mnie ta pochopność w ferowaniu potępiających wyroków w sytuacji, gdy powszechnie przechodzi się do porządku dziennego nad takimi, ogólnie znanymi faktami, jak to , że w naszym życiu publicznym nadal zajmują poczesne miejsca ludzie, którzy w przeszłości gorliwie wysługiwali się reżimowi komunistycznemu, który pod względem zbrodniczości w niczym nie ustępował nazizmowi. Mało komu przeszkadza fakt, że ludzie tacy, byli aktywiści PZPR itd., są honorowymi czy zasłużonymi obywatelami naszych miast (również w przypadku Opola!). Nikt nie robi medialnej wrzawy wokół tego rodzaju przypadków, chociaż chodzi tutaj osoby, których służba dla komunistycznego totalizmu trwała dużo dłużej niż wojskowa służba młodego Grassa (nie wiadomo na ile dobrowolna!). A gdyby przypadkiem ktoś próbował takie przypadki nagłaśniać, żądając np., żeby byłym aktywistom PZPR odebrano tytuł zasłużonego obywatela miasta Opola, zaraz podniósłby się krzyk, że jest to polowanie na czarownice itp. Bardzo dziwna jest ta relatywizacja postaw wobec ludzi, którzy służyli niegdyś brunatnemu lub czerwonemu totalizmowi! Dziwna i oburzająca, bo świadczy o głębokiej hipokryzji naszego życia publicznego. Nie bronię Grassa, bo ani mi on bratem ani swatem, ale nie podoba mi się to, że chcielibyśmy rozliczać z przeszłości tylko jego. Nie tylko on powinien uczciwie rozliczyć się z historią! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zozol Wałęsa - też mi autorytet moralny! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.06, 22:10 Kto jak kto, ale Wałęsa lepiej zrobiłby powstrzymując się od zabierania głosu w tego typu sprawach. Niech lepiej sam uczciwie rozliczy się ze swojej przeszłości i z osławionych "kwitów" jakie podpisywał dla SB w latach 70-tych. Grass zdobył się w końcu na szczerość, a Wałęsa nie i dalej idzie w zaparte. Ja tam wyżej cenię Grassa właśnie za to, że potrafił się przyznać do grzechów młodości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: Wałęsa - też mi autorytet moralny! IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 14.08.06, 22:31 B XVI też kręcił działem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zozol Re: Wałęsa - też mi autorytet moralny! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.06, 22:41 Spróbowałby nie kręcić! Sąd wojenny i czapa! NIe można zapominać o tym aspekcie sprawy, gdy chce się ferować wyroki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Wałęsa - też mi autorytet moralny! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 09:31 Grass to scierwo SS-manskie.Zabrac kutasowi Nobla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggx Re: Wałęsa - też mi autorytet moralny! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 10:51 wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/waffen_ss.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observer Kłopotliwy przykład dla priwiślańskiego kraju: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.06, 12:28 Kłopotliwy przykład Grassa dla priwiślańskiego kraju, zresztą nie jedyny po lewym brzegu Odry, polega na tym, że ludzie tam dojrzewają do odważnych publicznych odsłon wstydliwych tajemnic życia prywatnego. Ciekawe jak długo priwiślański kraj bedzie jeszcze czekał na swych bohaterów, na Śląsku zwanych heldami, którzy nieprzymuszeni przyznają się publicznie, kim byli w przeszłości. Przecież SB, UB, PPR, PZPR, TW, itp. organizacje, nie składały się z samych marsjan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Ślązacy z MN bierzcie przykład IP: *.chello.pl 15.08.06, 12:45 Fakt. Ślązaków znamy głównie jako ofiary i rewizjonistów. Czekamy na ujawnienie się członków NSDAP, SS, szpiegów kablujących Polaków itp. swołocz, której słusznie należały się wysiedlenia i obozy. Tatuś Króla na pewno był szarym żółnierzem z Wechrmachtu? To skąd synalek ma takie przywódcze ciągoty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kluge Re: Ślązacy z MN bierzcie przykład IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 08:16 Grass to typowa niemiecka faszystowska SS-mańska swinia .Ciekawe jak sie czuł w mundurku Waffen--SS .Sprawdzić czy ma piorunki pod paszkami wygrawerowane. Oto swiat moralnie nagrodził SS-manna Noblem -czy to nie upadek !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oppelner 3 Re: Ślązacy z MN bierzcie przykład IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 22.08.06, 21:29 Tak ty swino WAFFEN SS TO BYLA JEDNA Z NAJLEPSZYCH JEDNOSTEK NIEMIECKIGO WOJSKA NIESTETY TY PARSZYWA POL...ska swinio muwisz o hitlerowskim wojsku widac co z ciebie za typ panie kluge napewno siedzisz u hitlerowcow na hartz 4 ale to niedlugo bo takich jak ty to bedziemy znowu tropic .............amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielbiciel Re: Ślązacy z MN bierzcie przykład IP: *.pool875.interbusiness.it 20.08.06, 10:43 znam Slazakow ktorzy jako zolnierze Wehrmachtu pomogli rozgromic 2 armie WP pod Budziszynem. no i co?? pien sie Odpowiedz Link Zgłoś
k100 Re: Noblista Grass -- SS-mannem z Waffen SS !! 17.08.06, 22:17 Wiemy juz ze p.Grass dobrowolnie nie zrzeknie sie honorowego obywatelstwa Gdanska czyli macie mie takim jakim jestem. Mozna oszukiwac, klamac, ukrywac niewygodne dla siebie etapy z zycia. Jakiez to naturalne, ludzkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Collonna Grass i Waffen-SS IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.08.06, 08:00 Grass jako 16-poszedl na ochotnika i podal U-Boot i dopiero na bumadze zobaczyl owo SS z czego moze i byl dumny bo to przeciez Elita, obroncy cywilizacji europejskiej pred bolszewicka zydokomuna i amerykanska plutokracja. Motto Waffen SS -Smierc dawac,smierc brac bylo doslowne-reszte wyhajcowali Francuzi w legi. A moze Polacy sa dumni z LWP? 3X napadli na wlasny narod a raz na boga winnych Czechow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: Grass i Waffen-SS IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 18.08.06, 08:46 To jest wlasnie cala prawda o Niemcach sa dumni z SS-manow i obozow zaglady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brog Re: Grass i Waffen-SS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.06, 08:55 Polacy potępiają LWP za Poznań 1956, Hradec Kralowe 1968. Grudzień 1970 i Grudzień 1981. Potępiają też niemieckie wojska z NRD za udział w najeździe na Czechosłowację w 1968 r. Uprawianie tutaj hitlerowskiej propagandy przez Colonnę jest jednak rzeczą wstrętną. W tym samym duchu wychowywano kiedyś także tych SS-manów, którzy pełnili służbę w Auschwitz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Collonna Re: Grass i Waffen-SS IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.08.06, 09:51 To nie moja propaganda , tak sie wlasnie propagowalo SS i mlody Grass temu oczywiscie wierzyl,bo nie mial innego wyjscia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oppelner Re: Noblista Grass -- SS-mannem z Waffen SS !! IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 18.08.06, 20:26 No i co moj dziadek tez byl w SS i co was to boli a wasz to pewnie w partyzance i niemcom do plec strzelal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brog Re: Noblista Grass -- SS-mannem z Waffen SS !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.06, 21:13 Drogi Oppelnerze! Zbrodnicza przeszłość Twojej rodziny może boleć tylko Ciebie, ale nie nas. Twój dziadek - Twój wstyd! Najbardziej powinno Cię boleć to, że przez takich jak Twój dziadek utraciliście swoje przedwojenne ziemie wschodnie! Nie masz się czym chwalić - głupota Twoich przodków, przez którą utraciliście Śląsk, Prusy Wschodnie i Pomorze, nie jest żadnym tytułem do chwały. Tacy jak Twój dziadek lubili strzelać innym w tył głowy, więc lepiej nie wymądrzaj się na temat tego, kto komu strzelał w placy. Zamiast głupio pyskować, lepiej pomódl się za duszę Twojego dziadka, bo na pewno takich modlitw bardzo potrzebuje po tym co robił za życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Collonna Polskie partyzanty IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.08.06, 07:46 O zbrodniczej przeszlosci to sie pogadajcie z swoimi. A teraz dobra nowina-juz sie za waszych krewnych nie musicie modlic, JPII ma klucze i wpuszcza Polakow po zadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Collonna Re: Do Oppelner IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.08.06, 08:20 Widzisz Oppelner, Gdybys cicho siedzial nigdy by sie o tym Kurski nie dowiedzial. Ale ja tez mam przesrane- moj ojciec byl w Wehrmachcie przy ciezkij armacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UPA Re: Do Oppelner IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 09:02 Steinbach i Bundestag -Grass i jego SS-mańska słuzba w Wffen SS to złe przesłąnie dla cywilizacji Europy. Gra-SS-Waffen czy marketing Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Collonna A niech zywiot UPA IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.08.06, 09:20 Cala sluzba Grassa w Waffen SS to byla ucieczka przed ruskimi pancrami w populanych spodniach.Nic dziwnego ze sie wstydzil-raz ze byl taki gupi a dwa ze taki koniec tej histori Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brog Re: Do Oppelnera i Collonny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.06, 10:22 Możecie stawiać pomniki swoim dziadkom, którzy polegli w służbie arcyzbrodniarza Hitlera (byle bez swastyki i krzyży żelaznych z lat 1939-1945!). Możecie nawet zaliczać tych swoich dziadków do ofiar wojny i totalizmu, choć to mocno naciągane. Chlubienie się tymi dziadkami, to jednak bezczelność, bo wszyscy oni służyli złej sprawie. Moi dziadkowie - w przeciwieństwie do waszych - nie służyli w żadnych zbrodniczych formacjach i nikogo nie mordowali i wypraszam sobie tego typu insynuacje, panie Oppelner! A mieszanie do tego zmarłego rok temu papieża, który sam doświadczył prześladowań ze strony waszych dziadków, to już po prostu szczyt chamstwa. Nikt pana nie ściga i ścigać nie zamierza z tego powodu, że pański dziadek służył w Wehrmachcie, panie Oppelner, i proszę tu nie robić z siebie jakiejś ofiary prześladowań. Gdybyście mieli choć trochę poczucia przyzwoitości, to zdobylibyście się choć na odrobinę krytycyzmu wobec historii swojego narodu, a nie robili na siłę ze swoich dziadków samych bohaterów albo męczenników, bo wszyscy wiedzą - i wy też! - że taki obraz historii jest od początku do końca fałszywy. Ja nie kryję swojego negatywnego nastawienia do tych, którzy w latach 1945-1989 popełniali różne zbrodnie w imieniu państwa polskiego. Spieram się ze wszystkimi, którzy próbują tutaj takich zbrodniarzy bronić czy usprawiedliwać. Wam życzę choć odrobiny podobnego krytycyzmu wobec historii waszego narodu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brog Do Oppelnera i Collonny - poprawka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.06, 10:37 Możecie stawiać pomniki swoim dziadkom, którzy polegli w służbie arcyzbrodniarza Hitlera (byle bez swastyki i krzyży żelaznych z lat 1939-1945!). Możecie nawet zaliczać tych swoich dziadków do ofiar wojny i totalizmu, choć to mocno naciągane. Chlubienie się tymi dziadkami, to jednak bezczelność, bo wszyscy oni służyli złej sprawie. Moi dziadkowie - w przeciwieństwie do waszych - nie służyli w żadnych zbrodniczych formacjach i nikogo nie mordowali i wypraszam sobie tego typu insynuacje, panie Colonna! A mieszanie do tego zmarłego rok temu papieża, który sam doświadczył prześladowań ze strony waszych dziadków, to już po prostu szczyt chamstwa. Nikt pana nie ściga i ścigać nie zamierza z tego powodu, że pański dziadek służył w Wehrmachcie, panie Colonna, i proszę tu nie robić z siebie jakiejś ofiary prześladowań. Gdybyście mieli choć trochę poczucia przyzwoitości, to zdobylibyście się choć na odrobinę krytycyzmu wobec historii swojego narodu, a nie robili na siłę ze swoich dziadków samych bohaterów albo męczenników, bo wszyscy wiedzą - i wy też! - że taki obraz historii jest od początku do końca fałszywy. Ja nie kryję swojego negatywnego nastawienia do tych, którzy w latach 1945-1989 popełniali różne zbrodnie w imieniu państwa polskiego. Spieram się ze wszystkimi, którzy próbują tutaj takich zbrodniarzy bronić czy usprawiedliwać. Wam życzę choć odrobiny podobnego krytycyzmu wobec historii waszego narodu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xwive Re: Noblista Grass -- SS-mannem z Waffen SS !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.06, 09:20 walęsa ma w jednym racje sugerując powód dla którego grass podał teraz te informację. w niemczech pierwszy nakład rozszedł się błyskawicznie. grass niby wyznając prawdę nieomieszkał wspomnieć, że wyjaśnia ją w swej nowej książce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodzio Re: Noblista Grass -- SS-mannem z Waffen SS !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.06, 10:35 Młody Grass popierał Hitlera i jego bandyckie rządy w Niemczech. Stary Grass popierał Fidela Castro i jego bandyckie rządy na Kubie. Nie sądzę, żeby były to same przypadki. To stała skłonność do popierania różnych totalizmów, obiecujących swoim wyznawcom budowanie raju na ziemi, ale naprawdę zamieniających ziemię w piekło. Grass nie zmieniał zanadto swojej postawy. Zmieniał się tylko obiekt jego zauroczenia. To, że przyznano mu honorowe obywatelstwo Gdańska, jest skandalem nie tylko dlatego, że teraz wyszło na jaw, kim był Grass w latach swojej młodości, ale także, a może nawet głównie dlatego, że tym, którzy go tym zaszczytem obdarzali, nie przeszkadzały jego sympatie dla Castro. Teraz ludzie ci obudzili się z ręką w nocniku - i bardzo dobrze! Przebudzenie to jest faktem bardzo pozytywnym, byle tylko wyciągnięto z niego właściwe wnioski. A wniosek numer jeden brzmi tak: nie wolno robić autorytetu moralnego z nikogo, kto w jakikolwiek sposób pochwala czy akceptuje jakąkolwiek formę totalizmu, niezależnie od jej ideologicznego zabarwienia. Sztuczność tego rodzaju autorytetów prędzej czy później wyjdzie na jaw, jak teraz w przypadku Grassa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Collonna Bodzio czy ty chory? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.08.06, 11:30 W lidze z Adolfem graja tacy jak Josef (zdecydowanie I miejsce) Mao Pol-Pot itp ale nie Fidel.Nie chce tu wspominac o wieloletniej wielkiej milosci Polakow do Castro,ale na poczatku byl on naprawde sympatyczny. Jezeli chodzi o intelektualistow,to Grass najwiecej dla Polski w Niemczech zrobil,a z tego wychowania i dojrzewania w tej Wielkiej Narodowej Wspolnocie to ci zawsze cos zostanie, ale Grassowi to najmniej. Moze dlatego ze jego matka byla Kaszebe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodzio Colonna: czyś ty ślepy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.06, 11:45 Policz, ilu więźniów politycznych nadal "kibluje" na Kubie i z jakimi wyrokami, a dopiero potem wypowiadaj się na temat tego, do jakiego towarzystwa pasuje Fidel. To prawda, że z początku ukrywał on swoje komunistyczne inklinacje, ale już w pierwszych latach rządów ukazał swoje prawdziwe oblicze. Już wtedy więziono i mordowano przeciwników politycznych (także niedawnych towarzyszy broni z partyzantki, którzy nie chcieli zaakceptować nowego oblicza Castro), a jednym z głównych oprawców był inny idol zachodnich lewicowych intelektualistów w rodzaju Grassa, Che Guevara. Castro stworzył tak rozbudowany system powszechnej inwigilacji obywateli, że czegoś podobnego mógłby pozazdrościć mu nawet sam Stalin. Wielką miłością do Castro pałały komunistyczne władze PRL, ale nie Polacy jako naród - to dwie różne rzeczy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Colonna: czyś ty ślepy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 07:32 Nie wypowiadaj się za naród polski ,bo jestes za głupi na tekie oceny pseudomoralisto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodzio Re: Colonna: czyś ty ślepy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.06, 09:04 To nie ja wypowiadam się za naród polski. To sam naród polski wypowiedział się przeciwko komunie oraz jej ulubieńcom, zapisując się masowo do "Solidarności" w 1980 r. oraz głosując w ogromnej więksszości na kandydatów "S" w 1989 r. Głupi jest ten, kto tego nie rozumie. Brak jakiejkolwiek merytorycznej argumentacji z Twojej strony, jasno pokazuje, że tak właśnie jest w Twoim przypadku, Kasiu. Tylko zaślepieni głupcy zastępują argumenty wyzwiskami, bo na więcej ich nie stać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Colonna: czyś ty ślepy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 09:26 Obecnie w Polsce 67% obywateli zyje ponizej biologicznej normy ,zapadalność na gruzlice i choroby jak za czasów SS-waffen co za wspaniałe porównanie .Komuna pewnie dała ci wykształcenie za robotnicze pieniadze a rodzice mieli pracę i mogli miec sens i poczucie bezpieczeństwa socjalnego.Nikt im nie mówił jak sie nie podoba to won .Dlaczego z tego raju demokratycznego wyjechało ok. 5,7 mln. młodych dobrze wykształconych ludzi za chlebem co moze powiesz ,ze wolny i dostatni kraj ich wyrzucił.Kiedyś rzad siedział w Londynie taraz naród siedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodzio Re: Colonna: czyś ty ślepy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.06, 10:12 Jeżeli system komunistyczny tak wspaniale funkcjonował, zaspokając potrzeby społeczeństwa, to dlaczego system ten upadł - nie tylko w POlsce, ale także w innych krajach tzw. demokracji ludowej? Upadł, bo po prostu zbankrutował i nie był w stanie dłużej funkcjonować, co w końcu zrozumieli sami komuniści na czele z Gorbaczowem. Komuniści sami zaczęli demontować ten system, zamieniając się pod koniec lat 80-tych w pionierów kapitalizmu. Kto dziś należy do największych rekinów kapitalizmu w Polsce - właśnie ludzie związani z dawnym komunistycznym aparatem władzy! Tacy ludzie decydowali o obliczu dzisiejszego kapitalizmu polskiego - do spółki z tą częścią dawnej opozycji, która dogadała się z komunistami przy Okrągłym Stole w 1989 r. W zamian za ustępstwa natury politycznej komuniści zapewnili sobie w 1989 r. w Magdalence ogromne przywileje natury gospodarczej i fakt ten w ogromnej mierze zdeterminował dalszy rozwój sytuacji w tej dziedzinie. Przypominam też, że dawni komuniści sprawowali w Polsce również władzę polityczną przez większą część okresu jaki upłynął od 1989 r. Przez dziesięć lat mieliśmy postkomunistycznego prezydenta Kwaśniewskiego, a postkomunistyczne rządy Oleksego, Cimoszewicza, Millera i Belki sprawowały władzę ogółem przez osiem lat. O tym, jak bardzo skorumpowane były rządy postkomunistów, nie warto nawet wspominać, bo są to fakty ogólnie znane. Sytuacja taka, że siły niekomunistyczne dysponowały całą władzą polityczną w państwie, istniała tylko w latach 1990-1993 oraz ponownie od jesieni 2005 r. - w sumie przez pięć lat z całego z okresu liczącego ogółem 17 lat! Fakty te mają podstawowe znaczenie dla oceny odpowiedzialności poszczególnych sił politycznych za aktualny stan rzeczy w Polsce. W tych krajach, gdzie komuna nie zachowała po 1989 r. tak wielkich wpływów i przywilejów (nieszczęsne dziedzictwo Okrągłego Stołu!), sytuacja jest zdecydowanie lepsza. Polecam też wycieczkę na sąsiednią Białoruś dla naocznego przekonania się, co groziłoby nam, gdyby relikty komunizmu zachowały się w jeszcze większym zakresie. O tym , jak wygląda życie na rządzonej nadal przez komunę Kubie czy w komunistycznej Koroi Północnej, nie ma nawet co wspominać. Jeden dzień pobytu w tych krajach uleczyłby z zauroczenia komuną nawet największych polskich fanatyków tego systemu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodzio p.s. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.06, 10:46 I jeszcze parę uwag na temat emigracji zarobkowej. Emigracja ta zaczęła się już w latach 70-tych. Już wtedy zaczęły się masowe wyjazdy Ślązaków, Kaszubów i Mazurów do RFN w ramach tzw. łączenia rodzin. Inni obywatele PRL nie wyjeżdżali tylko dlatego, że komuna nie dawała paszportów, traktując obywateli jak swoją własność (status b. zbliżony do niewolników państwowych!). W latach 80-tych ci obywatele PRL, którzy jakimś cudem dostali paszport, masowo zostawali za granicą, podając się za uchodźców politycznych, choć tak naprawdę kierowali się motywami natury ekonomicznej. To, że młodzi ludzie masowo wyjeżdżają dzisiaj do pracy za granicą, jest prostą konsekwencją faktu, że cieszymy się obecnie otwartymi granicami w Europie, nie musimy nikogo prosić o paszport ani o wizy, a w ostatnio pojawiły się również nowe możliwości legalnego zarobkowania na Zachodzie. To co kiedyś było przywilejem nielicznych (dwupaszportowców), jest dziś rzeczą ogólnie dostępną i nic dziwnego, że młodzi ludzie chętnie z tego korzystają. Owszem, jest to przykre, że tylu ludzi opuszcza nasz kraj, wybierając łatwiejsze życie u obcych niż trudną walkę o poprawę warunków życia w naszym kraju. Należy jednak cieszyć się z tego, że ludzie ci mają dziś możliwość wyboru, o jakiej Polacy daremnie marzyli kiedyś przez całe dziesięciolecia. Czy dla zahamowania emigracji mamy powrócić do starych komunistycznych praktyk - pozamykać granice, pozabierać ludziom paszporty itd.? Byłoby to leczenie grypy przy pomocy cholery! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goń glupka bodzia Re: glupek bodzio madrzy sie na temat PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 02:27 ale Kasi nie odpowiedzial dlaczego Polacy siedza tysiacami w Londynie. Dlaczego rzad nie tworzy miejsc pracy ? Przeciez ma instrumenty dzialania na gospodarke ! Dlaczego nie tworzy inwestycji w rejonach najwiekszego bezrobocia. Dlaczego Polska zdemokratyzowana ma gdzies prostego czlowieka, o ktorego upomina sie Kasia. Glupek ma gebe pelna opisow "nowego", ale nie potrafi merytorycznie wyjasnic, dlaczego ludzie solidarnosci okazali siue tak niesolidarni ! A dzis nowa ekipa znowu obraca slowkiem "solidarni" - zobaczymy co to da ? Na szczescie mozliwe sa jeszcze wybory ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodzio Re: glupek bodzio madrzy sie na temat PRL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.06, 14:52 Tak, masz możliwość wyboru. Możesz pójść i głosować na kogo ci się podoba. A zawdzięczasz to, gnojku, właśnie ludziom "Solidarności", którzy kiedyś nadstawiali karku w walce z komuną, żeby również tacy durnie jak ty mieli prawo współdecydowania o losach kraju. To, że tacy jak ty również mają możliwość współdecydowania (w akcie wyborczym), ma oczywiście swoje ujemne konsekwencje. Takie są już jednak na całym świecie koszty demokracji. Nie zasługujesz, komunistyczny chamie, na to, żeby prowadzić z tobą poważną dyskusję. Dlatego pozostawię bez odpowiedzi inne poruszone przeze ciebie kwestie. Dam ci tylko jedną dobrą radę - przeczytaj uważnie to co napisałem już do tej pory, a znajdziesz odpowiedź na niejedno z postawionych przez ciebie pytań. Pretensje dotyczące polityki gospodarczej obecnego rządu proszę kierować gdzie indziej, bo ja nie jestem ani ministrem gospodarki, ani rzecznikiem prasowym rządu ani nikim w tym rodzaju. Za politykę gospodarczą rządu odpowiada naprawdę ktoś inny i tam proszę kierować swoje uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
achim1 Re:Interes kwitnie 23.08.06, 19:54 Naklad ksiazki wzrosl o 40%.Grass zarobil juz 1,6 mln EU.A dla reklamy ktos musi szczekac ,polacy poszczekaja i przestana i o to chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do achima Re:Interes kwitnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 13:15 achim a kiedy twoje ksiazki trafia pod polskie strzechy a jeszcze lepiej pod strzechy w reichu ? przeciez tyle ich naplodziles ? Odpowiedz Link Zgłoś
achim1 Re:Interes kwitnie 26.08.06, 13:03 Gosciu przeciesz wiesz ze pod Polskimi strzechami nie czyta sie ksiazek tylko chleje bimber Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z 3-miasta Re: Noblista Grass -- SS-mannem z Waffen SS !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 09:19 Brunon Zwarra: "Trzy lata temu, gdy Grass dostał zaszczytny tytuł Honorowego Obywatela Gdańska, wysłałem protesty do czterech gdańskich dzienników. W żadnej gazecie mój list nie został jednak wydrukowany. Nie jestem człowiekiem, który nienawidzi Niemców, ale nie znoszę kłamstw i fałszerstw w stosunku do historii, którą w części sam przeżyłem. Grass napisał, że przed wojną tartaki i gospodarstwa niemieckie były podpalane przez Polaków śpiewających Bogurodzicę i trzymających w rękach biało-czerwone flagi. W stosunku do swego bohatera, Kaszuby Koljaczka, używa określenia "notoryczny podpalacz". A to przecież były argumenty Goebbelsa przed wojną - o napadach Polaków na Prusy Wschodnie i na Pomorze Zachodnie. Dla Grassa nasza obrona we wrześniu 1939 roku była donkiszoterią. Kategorycznie nie zgadzam też się z jego nieprawdziwym i cynicznym, ubliżającym Polakom opisem morderstwa dokonanego na pocztowcach polskich. Grass pisze o pocztowcach, jako o ludziach niegodnych szacunku." pl.wikipedia.org/wiki/Brunon_Zwarra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kugel Re: Noblista Grass -- SS-mannem z Waffen SS !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 10:33 Taki wielki pisarz a taki mały człowieczek no cóz splendoru pewnie Grassowi nie przybedzie ,chyba tylko kasy za SS-mański zyciorys.Pozostanie na zawsze w panteonie Noblistów jako czarna owca a w oczach Polaków jako o to ten SS-MANN. Nikt juz nie bedzie gostka postrzegał jako wielkiego pisarza ale kontrowersyjna postac i ofiare nazizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kelob Re: Noblista Grass -- SS-mannem z Waffen SS !! IP: *.pool875.interbusiness.it 22.08.06, 21:17 tak walesa- bolek -przyjaciel oprawcy kiszczaka i jaruzela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do keloba Re: Noblista Grass -- SS-mannem z Waffen SS !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 13:18 zyczylbym ci kelob czy bolek wspak jak wolisz zebys mial 10 % tego rozumu co Kiszczak czy Jaruzelski. Ty bys pokojowego przekazania wladzy opozycji nie wymyslil, ty bys kazal strzelac do wszystkiego co sie rusza... Odpowiedz Link Zgłoś
achim1 Re:Jak Prus 26.08.06, 13:07 Kto dzis pamieta ze polki noblista Prus nie odebral nagrody nobla bo nie zdarzyl wytrzezbiec pil ponoc 4 miesiace bez przerwy.Kto dzisiaj z mlodych ludzi np.w francji wie co to bylo SS. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Noblista Grass -- SS-mannem z Waffen SS !! 26.08.06, 16:36 Ostatnie dwa tygodnie leci w niemieckiej telewizji duzo filmow o SS i Hitlerze.Wczoraj byl nawet o bunkrze Hitlera.Jak myslita,te filmy odstraszaja Niemcow,SS budzi wstret i niesmak??Po ogladnieciu juz chocby jednego filmu SS imponuje czlowiekowi totalnie!I do tego wypowiedzi bylych SS manow,ich oddanie sprawie,walecznosc i kolezenstwo nie do opisania.Tam swoim cialem kolega oslanial kolege,cos jak Winetu rzucil sie przed Old Szeterhenda i zginal.Po za tym te przemarsze,defilady i przemowienia Hitlera - az ciarki ida (trzeba rozumiec co mowi1)I to czesto w kolorze.Cos pieknego - jaj legiony rzymskie.Takiego czegos nie bylo w historii ludzkosci.Zolnierz niemiecki chcial umrzec za Hitlera i swoj kraj,to mowi kazdy,ktory bral w tym udzial.Pomyslcie - niemcy tez mieli jednostki lotnicze Kamikadze,ktore taranowaly amerykanskie bombowce.I pilotow nie brakowalo,mimo ze pobor byl dobrowolny.Te mlodziki wiedzialy,ze ich zadaniem jest wykonac rozkaz i zginac!To jest bohaterstwo najwyzszego stopnia.Niektorzy przezyli bo zdazyli po uszkodzeniu alianckiego bombowca wyskoczyc ze spadochronem i sie wypowiadali.To musi na mlodych Niemcach robic wrazenie i to niesamowicie pozytywne.Ja mam duzo tych filmow ponagrywanych i ogladam je co pewien czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Collonna Caesar- nie truj IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.09.06, 09:23 W III Rzeszy nie bylo kamikadze.Nie bylo takich jednostek. Trzym dalej od wojny tym wiecej gupot. Filmow o SS jest masa, jezeli pokazuja je w niemieckiej TV to tylko w kontekscie historycznym i z komentarzem. Fascynuja sie tym Anglicy ,Amerykanie i oczywiscie Polacy ktorzy tez duzo SS-owskiego szajsu produkuja."Za Hitlera" nie wolal nikt-"Za Stalina" miliony. Odpowiedz Link Zgłoś