Gość: karon IP: *.karo.punkt.pl / 10.0.131.* 02.04.03, 20:25 Hej Czy sa tu jecys obcokrajowcy mieszkajacy w Opolu? Odezwijcie sie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stefan_ems Re: .......sa tu jacys cudzoziemcy? 04.04.03, 18:36 Gość portalu: karon napisał(a): > Hej > Czy sa tu jecys obcokrajowcy mieszkajacy w Opolu? > Odezwijcie sie! Stary!!! Tu ich jest cała MASA – w urzędach, fabrykach, restauracjach a najwięcej w więzieniach! Oni, lub ich przodkowie masowo przybywali tu z kresów wschodnich, bądź z centralnej polski a patronat nad tymi „wędrówkami ludów” miał komunistyczny rząd polski, który okupował (okupuje) te Ziemię. Pozajmowali całe gospodarstwa rolne, kamienice a prawowitych właścicieli wygnano lub zamordowano. Najgorsze jest to, że „oni” czują się tu jak u siebie! I ty się jeszcze pytasz o obcokrajowców w Opolu??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dejavu apel cudzoziemca? IP: *.kennisnet.nl 08.04.03, 13:15 stefan_ems napisał: > Stary!!! Tu ich jest cała MASA – w urzędach, fabrykach, restauracjach a > najwięcej w więzieniach! Oni, lub ich przodkowie masowo przybywali tu z kresów wschodnich, bądź z centralnej polski a patronat nad tymi „wędrówkami ludów” miał komunistyczny rząd polski, który okupował (okupuje) te Ziemię. > Pozajmowali całe gospodarstwa rolne, kamienice a prawowitych właścicieli > wygnano lub zamordowano. Najgorsze jest to, że „oni” czują się tu j > ak u siebie! I ty się jeszcze pytasz o obcokrajowców w Opolu??? I to oswiadcza nam swiadek rzeczywisty,ktorego przodkowie przywedrowali z dalekich - de facto- mentalnych kresow Europy zachodniej,czyli z Niemiec.Rozparli sie na goszczacej ich polskiej ziemi i wypierajac z ojcowizny przyjaznych im gospodarzy nazwali ich w koncu cudzoziemcami , podrabiajac przy okazji nazwy miast np.Oppeln.Nawet Kawka z Mrozkiem zostali zakasowani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Keine Grenze Re: apel cudzoziemca? IP: *.ipt.aol.com 09.04.03, 21:13 Gość portalu: Dejavu napisał(a): > I to oswiadcza nam swiadek rzeczywisty,ktorego przodkowie przywedrowali z > dalekich - de facto- mentalnych kresow Europy zachodniej,czyli z > Niemiec.Rozparli sie na goszczacej ich polskiej ziemi i wypierajac z ojcowizny > przyjaznych im gospodarzy nazwali ich w koncu cudzoziemcami , podrabiajac przy > okazji nazwy miast np.Oppeln.Nawet Kawka z Mrozkiem zostali zakasowani. Ale ty głupi jesteś! Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: .......sa tu jacys cudzoziemcy? 10.04.03, 09:28 stefan_ems napisał: > Gość portalu: karon napisał(a): > > > Hej > > Czy sa tu jecys obcokrajowcy mieszkajacy w Opolu? > > Odezwijcie sie! > > Stary!!! Tu ich jest cała MASA – w urzędach, fabrykach, restauracjach a > najwięcej w więzieniach! Oni, lub ich przodkowie masowo przybywali tu z kresów > wschodnich, bądź z centralnej polski a patronat nad tymi „wędrówkami ludów miał komunistyczny rząd polski, który okupował (okupuje) te Ziemię. > Pozajmowali całe gospodarstwa rolne, kamienice a prawowitych właścicieli > wygnano lub zamordowano. Najgorsze jest to, że „oni” czują się tu jak u siebie! I ty się jeszcze pytasz o obcokrajowców w Opolu??? Jestes Czechem, czy Austriakiem? Prusy musialy przeszlo 20 lat morodowac prawowitych mieszkanców Slaska, by dumnie tam po trupach wkroczyc. Dodatkowo nawet w tamtych latach byliscie w glebi Rzeszy jedynie Sau-Preuße. Ostatecznie chcialbym ci pogratulowac, ze tak dobrze poznales jezyk wroga. Pewnie jak inni twoi ziomkowie nie znasz juz swego rzekomo ojczystego. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_ems Re: .......sa tu jacys cudzoziemcy? 11.04.03, 22:13 lepian4 napisał: > Jestes Czechem, czy Austriakiem? Prusy musialy przeszlo 20 lat morodowac > prawowitych mieszkanców Slaska, by dumnie tam po trupach wkroczyc. Dodatkowo > nawet w tamtych latach byliscie w glebi Rzeszy jedynie Sau-Preuße. > Ostatecznie chcialbym ci pogratulowac, ze tak dobrze poznales jezyk wroga. > Pewnie jak inni twoi ziomkowie nie znasz juz swego rzekomo ojczystego. Jestem Ślązakiem. Twoje tezy dotyczące historii są co najmniej niedorzeczne, proponuję odnieść się do literatury ale tej nowej. Dobrze znam polski, gdyż szczególnie dbano o polonizację tych ziem po 1945. Zdarzają mi się jednak błędy, bo nigdy nie uważałem na lekcjach j. polskiego. Z domu wyniosłem gwarę śląską, a niemiecki – masz rację – mam małe kłopoty ale uczę się pilnie, rozmawiam np. z moimi dziadkami, którzy urodzili się na Śląsku i są Niemcami, tylko po niemiecku. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BUZZER Re: .......sa tu jacys cudzoziemcy? pewnie masa IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.03, 22:24 hhehe jasne ja naprzyklad jestem z Afganistanu a ziomek z Kambodży heheh nadodatek nasz nauczyciel od fizy to Litwon:PPP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuk Teodor Re: Tak IP: 136.173.246.* 10.04.03, 11:31 Jako Polak mieszkajacy w Opolu czuje sie cudzoziemcem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocik Re: Tak IP: 217.194.32.* 10.04.03, 12:17 Gość portalu: Zuk Teodor napisał(a): > Jako Polak mieszkajacy w Opolu czuje sie cudzoziemcem... No to nic tylko jak najszybciej z "toba" na kresy wschodnie, tam jest dosyc "Polakow". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oppelner Re: Tak IP: *.dip.t-dialin.net 13.04.03, 23:05 Gość portalu: Zuk Teodor napisał(a): > Jako Polak mieszkajacy w Opolu czuje sie cudzoziemcem... Szanowny Panie Teodorze! Jestem Opolaninem/Oppelner, Slazakiem/Schlesier i Niemcem/Deutscher, ale nie uwazam, zeby Pan musial sie czuc cudzoziemcem, jesli Pan sie na tej ziemi urodzil, wychowyl, tu zyje i dla tej ziemi pracuje! Obywatelstwo, narodowosc - to jedna sprawa, ale to co my Niemcy jako Heimat okreslamy to inna! Moze dlatego, ze w historie Niemiec zawsze regionalny patriotyzm bardzo mocno ludzi ze soba wiazal, dlatego rozrozniano Heimat i Vaterland. Dla Pana moze Vaterland/Ojczyzna jest innym panstwen niz dla innych Opolan, ale Heimat/Strony rodzinne sa na pewno nam wspolne - warunek - dla Pana Oppeln/Opole jest tez Heimet'em. Odpowiedz Link Zgłoś