Gość: hmm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.07, 14:26 a wstecz też będą sprawdzać?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: :) Re: Politechnika będzie walczyć z plagiatami IP: *.atol.com.pl 02.01.07, 16:17 a co boisz się że odbiorą ci prace magisterska??:):):) .... uważam że jest to dobra sprawa...przynajmniej wszyscy zaczną normalnie pisac prace a kupować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralph100 Re: Politechnika będzie walczyć z plagiatami IP: *.zaodrze.punkt.pl 02.01.07, 20:02 to jest wyjątkowo bezmyslny i debilny program. napisałem swoją pracę magisterską w 100% korzystając z ksiażek i publikacji prasowych i dla zabawy wrzuciłem go w plagiat. okazało się że w 65% praca jest plagiatem!!! a wzięło się to stąd że,program jest bezmyslny jak jego autorzy. jeśli korzystam z tekstu np. z "Polityki" papierowej, to program porówna go z tekstem w necie i uzna to za zapożyczenie.podobnie z tekstami książek umieszczonymi w necie.dodatkowo jesli jeszcze ktoś już skorzystał z jakiegoś tekstu i zamieścił go w swojej pracy to ja już tego nie mogę zrobić!!! ergo: teraz trzeba pisać pracę na podstawie tekstów nie zamieszczonych jeszcze w necie!!! oczywiście program mógłby być pomocny dla promotora jako jeden z kilku elementów oceniania pracy, ale w praktyce sprowadza się do tego, że uwala się pracę li tylko dlatego, że program wskazał powyżej 50% zapożyczeń (powinno być 15%)!!! i nie jest prawdą, że program rozróznia tekst w cudzysłowiu - czytaj cytowany z przypisem.jest bezmyślny. promotorzy są tak leniwi, że nawet czytać im się nie chce tekstów studentów, teraz będą mieli bicz Boży w postaci bezmyslnego jak oni programu... r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralph100 Re: Politechnika będzie walczyć z plagiatami IP: *.zaodrze.punkt.pl 02.01.07, 20:05 niech autorka tekstu ms a.dmitruczuk wrzuci swoją pracę, to się przekona, że pracę trzeba by na nowo bronić (a skądinąd wiem, ze to dośc sumienna Kobita...) pozdrawiam. rafał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były student program ma swoje zalet IP: *.net87.citysat.com.pl 02.01.07, 20:12 niekiedy piszac na jakis temat brakuje materiałów po polsku wiec trzeba tłumaczyc z innych jezyków - wiec bardzo dobrze ze taki progrma sie pojawił bedzie mozna szybko spawdzic czy ktos juz tego wczesniej nie przetłumaczył, po co sie meczyc:)) Nie mówiac o pracach zwiazanych z przeglądem osiagniec w jakiejs dziedzinie wtedy 50% zapozyczen to bedzie własciwie dyskwalifikacja z powodu zbyt duzej twoóczosci własnej - a miał byc przeglad. Wiec w zasadzie kolezanki i koledzy wystarczy odpowiednio nadac tytuł pracy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralph100 Re: program ma swoje zalet. czyżby? IP: *.zaodrze.punkt.pl 02.01.07, 21:07 nie bardzo wiem o czym piszesz... o ile mi wiadomo magisterka ma być udowodnieniem że potrafię operować źródłami. oczywiście fajnie jeśli będzie to twórcze, ale przecież nie to jest jej głównym celem. kreatywność przypisana jest bardziej doktoratom. dobrze dobrane źródła i wyczerpanie tematu w stopniu zadowalającym jest celem magisterki. ten program to nie wyszukiwarka intenetowa. pozwoli Ci co najwyżej stwierdzić, że ktoś to już ruszył. jesli to jest dla Ciebie cenne, to okij. ale w głowach autorów tego programu nie może się zmieścić że dwie różne osoby zupełnie niezależnie od siebie korzystają z jednych źródeł... dojdzie do tego, że nawet autor najrzetelniej napisanej pracy nie będzie mógł być pewien czy praca nie "okaże się" plagiatem. r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xand Re: Politechnika będzie walczyć z plagiatami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 21:29 Ten program jest gó.. warty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D L Politechnika będzie walczyć z plagiatami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 13:49 od kiedy ten system kontroli ma funkcjonować uważam że porównywanie z innym i pracami nie ma zbytniego sensu gdyż studenci korzystają z zasobu książek, któy powtarza się często w różnych bibliotekach dodatkowo autorzy książek opisuja jakaś definicje czy zdarzenie w bardzo podobnychsłowach ( można niekiedy powiedizeć że nawet identyczne) i jeszcze jedno dlaczeogo tylko prace licencjackie i magisterskie podlegają kontroli a nie wydawnictwa przyszłych doktorów TEŻ by można je porównywać można by cosciekawego isedowiedizeć nie tylko o studentach !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abx Re: Politechnika będzie walczyć z plagiatami IP: 217.197.79.* 12.01.07, 15:06 To tylko potwierdza bezsens pisania prac magisterskich, które są kompilacjami literaturowymi. Często zwykłym zlepkiem fragmentów z różnych prac - dobrze, jeśli z więcej niż kilku (świadczy o znajomości literatury z danego zakresu), koniecznie obcojęzycznej (jak często?). Praca magisterska powinna stanowić rozwiązanie jakiegoś problemu badawczego. Zdaję sobie sprawę, że nie wszędzie jest to tak jednoznaczne, jak w przypadku np. fizyki czy chemii, gdzie właściwie ten problem nie występuje, bo student musi wcześnie przez 1,5-2 lata wykonać pracę eksperymenalną. Anglosasi rozróżniają "science" od "art" - i nam by się to przydało. Z wszelkimi konsekwencjami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadtje Politechnika będzie walczyć z plagiatami IP: 217.197.79.* 12.01.07, 22:01 czy ktoś wie od kiedy zostanie wprowadzony ten system, czy bedzie juz obowiązywał w lutym?i czy obejmie obrony w lutym (prac inżynierskich)? Odpowiedz Link Zgłoś