Dodaj do ulubionych

Śląsk Opolski-ziemia cudów !

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 11:47
Przed wojną mieszkali tu Polacy,a po wojnie dokładnie na tym samym terenie
cudownie narodziła się mniejszość niemiecka . Na terenach,gdzie mieszkali
Niemcy,nie ma już ich.Wniosek jest następujący.Ta cała "mniejszość niemiecka"
to tak naprawdę Polacy,którzy z racji tego,że byli Polakami nie podlegali
wysiedleniom.
Obserwuj wątek
    • Gość: jasio Re: Śląsk Opolski-ziemia cudów ! IP: *.chello.pl 21.02.07, 12:31
      Gdzie tu cud? To zwykła niepochamowana pazerność i zdrada nie tylko ojczyzny
      ale i własnych przodków, którzy często tracąc życie walczyli ze szwabstwem. A
      ci sami włażą w ...
      • Gość: lesba Re: Śląsk Opolski-ziemia cudów ! IP: *.atol.com.pl 21.02.07, 13:52
        No to jest oczywiste.Wystarczy poczytac opracowania historyczne.Największe
        skupiska ludności polskiej przed wojną,były tam,gdzie teraz są największe
        skupiska mniejszości niemieckiej.
        • Gość: lesba Re: Śląsk Opolski-ziemia cudów ! IP: *.atol.com.pl 21.02.07, 13:54
          Aha,jest taka stara książka śp.Stefana Popiołka nie pamiętam tytułu,a nie chce
          mi się szukac.Tam jest to dobrze opracowane.
        • Gość: Dentosept A Re: Śląsk Opolski-ziemia cudów ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 07:21
          Dwupaszportowcy z tzw. "mniejszości niemieckiej" strasznie się wyżywają w
          innych wątkach,ale w tej prostej kwestii boją się kłapaczką ruszyć.Tacy z nich
          śmieszni "Niemcy".
          • Gość: hg Re: Śląsk Opolski-ziemia cudów ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 09:03
            W 45 roku nie było ani jednego Niemca, sami Polacy, nawet kilku Rosjan się
            znalazło. A teraz?
          • Gość: do sepadento Re: Śląsk Opolski-ziemia cudów ! IP: *.dip.t-dialin.net 22.02.07, 09:25
            dentosep Chcesz porozmawiac o polskiej "mniejszosciowej" emigracji zarobkowej w
            Niemczech i na calym swiecie i polskich wielopaszportowcow zachlebowych!
            Pien sie, i tak ci nic nie pomoze bo bedziesz musial czytac Tablice po
            niemiecku!
            • Gość: Dentosept A Wyjaśnisz ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 16:45
              No właśnie, dla kogo te tablice ? Może jeszcze będą tablice po portugalsku,bo
              tylu Portugalczyów jest pod Opolem co i Niemców ? Skąd wogóle ci "Niemcy" się
              wzięli ?
              • Gość: wardog1 Re: Wyjaśnisz ? IP: *.versanet.de 22.02.07, 21:10
                To polska zostawiła sobie zakładników i to takich co potrafili
                obsługiwać niemieckie maszyny.Wieśniacteo zabużańskie tego nie umiało:)
                • Gość: jasio Re: Wyjaśniłem a do was nie dociera IP: *.chello.pl 23.02.07, 06:15
                  Skoro nie umiało to znaczy że potrafilo sobie poradzić bez nich a więc i
                  Niemców nie potrzeboało. Wam się zdaje że jesteście pępkiem świata a wy
                  jesteście świata zakałą. Dzień kiedy zlikwiduje się ostaniego szwaba będzie
                  kiedyś światowym śięwtem.
                  Gdzie wasz słynny porządek i umiłowanie prawa. Jak mordowanie ludzi przynosiło
                  zyski toście mordowali i nie patzyli na prawo. Jak trzeba było wyjechać i
                  stracić w imię III Rzeszy toście zostali. Teraz przywozicie swoje śmieci do
                  Polski bo tacy jesteście czyści! Ha , ha! śmieszna obłuda z megalomanią.
                  • Gość: arch Re: Wyjaśniłem a do was nie dociera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 08:26
                    co za durnota...?
                    żadnego poszanowania dla starszych ludzi...
                  • Gość: arch Re: Wyjaśniłem a do was nie dociera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 08:35
                    to co czytam:
                    że nie było tu niemców, itp - to obraża moich dziadków.
                    Urodzili się Niemcami, tutaj się urodzili i tutaj zostali po wojnie - w
                    przeciwieństwie do wiekszości (ci wyjechali na zachód, a raczej zostali
                    wypędzeni). Całe życie harowali. Dzisiaj bardziej czują się Ślązakami niż
                    Niemcami - jak ja. To nasza Ojczyzna - ŚŁĄSK!
                    Na całe szczęście nie muszą czytać takich bzdur, które piszecie o Niemcach i
                    historii. Z POLSKICH książek ja znacie, to nie znaczy że jest prawdziwa. Jak się
                    nie zna faktów to najlepiej cału naród uogólnić i zmieszać z błotem, bo tak jest
                    najprościej.
                    • Gość: ślązak Re: Wyjaśniłem a do was nie dociera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 12:00
                      Arch, nie przesadzaj. Ja też tu się urodziłem i też jestem Ślązakiem. Co
                      więcej, dziadkowie pochodzą z Opola i spod Opola. I nie byli Niemcami!
                      Uwierzysz? Cała rodzina walczyła w powstaniach. Pochodzili z klasy średniej,
                      czuli się Ślązakami-Polakami i byli oddani swojej ojczyźnie. Pracowali dla niej
                      między innymi w placówkach dypl. na Śląsku. Po wojnie byli gnębieni za związki
                      z II RP przez komuchów, a dziś tacy jak Ty odmawiają im prawa do historii,
                      którą sami przeżywali. Tak Arch, czy to się Tobie podoba czy nie, przed wojną
                      mieszkało tu ogromne skupisko (żeby nie powiedzieć większość), ludzi, którzy
                      czuli narodową przynależność do Rzeczpospolitej. I nie jest to historia z
                      polskich ani też niemieckich książek. To historia, którą wielu jeszcze po
                      prostu pamięta.
                      • Gość: też Ślązak Re: Wyjaśniłem a do was nie dociera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 15:44
                        Gość portalu: ślązak napisał(a):

> Arch, nie przesadzaj. Ja też tu się urodziłem i też jestem Ślązakiem. Co
                        > więcej, dziadkowie pochodzą z Opola i spod Opola. I nie byli Niemcami!
                        > Uwierzysz? Cała rodzina walczyła w powstaniach. Pochodzili z klasy średniej,
                        > czuli się Ślązakami-Polakami i byli oddani swojej ojczyźnie. Pracowali dla
                        niej
                        >
                        > między innymi w placówkach dypl. na Śląsku. Po wojnie byli gnębieni za
                        związki
                        > z II RP przez komuchów, a dziś tacy jak Ty odmawiają im prawa do historii,
                        > którą sami przeżywali. Tak Arch, czy to się Tobie podoba czy nie, przed wojną
                        > mieszkało tu ogromne skupisko (żeby nie powiedzieć większość), ludzi, którzy
                        > czuli narodową przynależność do Rzeczpospolitej. I nie jest to historia z
                        > polskich ani też niemieckich książek. To historia, którą wielu jeszcze po
                        > prostu pamięta
                        chyba padnę ze śmiechu. Czuli przynależność narodową do Rzeczposposlitej? a co
                        oni wiedzieli o tej Rzeczpospolitej skoro od stuleci nie mieli z nią ŻADNEGO
                        kontaktu. Wirtulana więź? Od razu widać że nie jesteś Ślązakiem.
                        Nawet Korfanty w najbardziej optymistycznych szacunkach nie przewidywał połowy
                        świadomych polsko-narodowo Ślązaków a co dopiero mówić o większości!!!! To nie
                        oznacza że nie było tu Ślązaków-Polaków, ale spora część z nich po kontakcie z
                        Polakami zweryfikowała swoje poglądy i wyjechała do Niemiec by zniemczyć się na
                        ZAWSZE.
                        A tekst o odbieraniu prawa do historii jest po prostu BEZCZELNY!!! bo od zawsze
                        mówiło się tylko o Ślązakach-Polakach, a o Ślązakach-Ślązakach/Niemcach prawie
                        nigdy a dziś idioci dziwią się skąd się wzięli Niemcy na Śląsku i dlaczego
                        większość Ślązaków mieszka dziś w Niemczech, choć zanim pojawiła się tu Polska
                        to przetrwali na tej ziemi setki lat.
                        • Gość: Ślązak Re: Wyjaśniłem a do was nie dociera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 16:16
                          Widzisz "Też Ślązak", to właśnie Twoja polemika jest odbieraniem prawa do
                          własnego zdania. Piszesz "Co oni wiedzieli o Rzeczpospolitej", a przecież nie
                          znasz mojej rodziny. Przytaczasz Korfantego, a nie wiesz że mój dziadek był
                          jego bliskim przyjacielem i na temat śląska, ślązaków przegadali dziesiątki
                          wieczorów. I przez swoją postawę, przez patriotyzm dziadek i pół rodziny byli
                          gnębieni i opluwani przez komunistów nie mniej niż dziś na tym forum przez
                          Twoich krajanów (jak rozumiem - np. niejaki opolski czy inne oszołomy). Prawdę
                          mówisz że komunistyczna propaganda wypaczała dla swoich potrzeb historię
                          Śląska, ale cóż innego robią dziś Hupki, Steinbachy, nie mówiąc już o w/wym
                          hansach z tutejszego forum... Zastanów się, kto dziś wypacza najnowszą
                          historię. Ja nigdzie nie napisałem hasła typu Polska dla Polaków, ja napisałem
                          tylko że jestem Ślązakiem-Polakiem z pełnym prawem do manifestowania mojej
                          przynależności narodowej i historii moich najbliższych, tórą Ty dezawuujesz.
                          Więcej pokory. Nie znam Cię ale tak samo dobrze jak Ty wiem, że gdyby nie
                          Polacy i ich umiłowanie wolności, nie było by upadku komunizmu i tym samym
                          tutejsi Niemcy nie mogli by gardłować na forum takich bzdur. W ciężkiej komunie
                          tutejsi Niemcy siedzieli cicho jak mysz pod miotłą. Chyba się zgodzisz, więc
                          trochę szacunku także dla tych, którzy i Niemcom pomogli w odzyskaniu wolności.
                          Pozdrawiam.
                          • Gość: też Ślązak Re: Wyjaśniłem a do was nie dociera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 16:12
                            najpierw przepraszam za długą przerwę. Nie zawsze mam czas na forum. Ale do
                            treści:
                            Gość portalu: Ślązak napisał(a):

> Widzisz "Też Ślązak", to właśnie Twoja polemika jest odbieraniem prawa do
                            > własnego zdania. Piszesz "Co oni wiedzieli o Rzeczpospolitej", a przecież nie
                            > znasz mojej rodziny. Przytaczasz Korfantego, a nie wiesz że mój dziadek był
                            > jego bliskim przyjacielem i na temat śląska, ślązaków przegadali dziesiątki
                            > wieczorów. I przez swoją postawę, przez patriotyzm dziadek i pół rodziny byli
                            > gnębieni i opluwani przez komunistów nie mniej niż dziś na tym forum przez
                            > Twoich krajanów (jak rozumiem - np. niejaki opolski czy inne oszołomy).
                            Prawdę
                            > mówisz że komunistyczna propaganda wypaczała dla swoich potrzeb historię
                            > Śląska, ale cóż innego robią dziś Hupki, Steinbachy, nie mówiąc już o w/wym
                            > hansach z tutejszego forum... Zastanów się, kto dziś wypacza najnowszą
                            > historię. Ja nigdzie nie napisałem hasła typu Polska dla Polaków, ja
                            napisałem
                            > tylko że jestem Ślązakiem-Polakiem z pełnym prawem do manifestowania mojej
                            > przynależności narodowej i historii moich najbliższych, tórą Ty dezawuujesz.
                            > Więcej pokory. Nie znam Cię ale tak samo dobrze jak Ty wiem, że gdyby nie
                            > Polacy i ich umiłowanie wolności, nie było by upadku komunizmu i tym samym
                            > tutejsi Niemcy nie mogli by gardłować na forum takich bzdur. W ciężkiej
                            komunie
                            >
                            > tutejsi Niemcy siedzieli cicho jak mysz pod miotłą. Chyba się zgodzisz, więc
                            > trochę szacunku także dla tych, którzy i Niemcom pomogli w odzyskaniu
                            wolności.
                            >
                            > Pozdrawiam.

Oj kolego. Wyczytałeś coś czego nie ma. Przecież nie było mowy o Twojej
                            rodzinie a o tej rzekomej większości która czuła związki z
                            Rzeczpospolitą: "przed wojną mieszkało tu ogromne skupisko (żeby nie powiedzieć
                            większość), ludzi, którzy czuli narodową przynależność do Rzeczpospolitej" Stąd
                            mój komentarz o wirtualnej więzi, bo nie mogli czuć realnej więzi z czymś czego
                            nigdy wcześniej nie znali! Nie przeczę że byli tacy co zafascynowali się, na
                            podstawie opowiadań napływowych Polaków-agitatorów, bliżej nieokreśloną (dla
                            nich) Polską. Jednak późniejszy kontakt najpierw z IIRP a później z PRLem
                            zweryfikował te fascynacje, co skończyło się, jak wszyscy wiemy, masowymi
                            wyjazdami do Niemiec. Nawet wśród powstańców.
                            A jeśli Twój dziadek faktycznie znał Korfantego to powinien wiedzieć o
                            fałszywych obietnicach Korfantego (krowa/koza dla każdego, rozdanie majątku
                            poniemieckiego), o uwięzieniu Korfantego w IIRP, o próbie zwrócenia się po
                            pomoc do mniejszości niemieckiej czy wreszcie rozważanie trzeciej opcji której
                            nigdy wcześniej nie brał pod uwagę czyli: niepodległy Śląsk.
                            Niestety ale pokory to ja nie widzę u Ciebie. Dlaczego na każdego kto myśli
                            inaczej niż Ty używasz okreslenia "oszołomy" (oszołomy jako moi krajanie)? Nie
                            wiem co dziś robią Hupki czy hanysy ale pachnie mi tu straszenie rodem z PRLu.
                            Na marginesie: piszesz "Twoi krajanie" zamiast "nasi", "hanysy" a to sugeruje
                            że nie jesteś Ślązakiem czy jak piszesz Ślązakiem-Polakiem lecz tylko Polakiem
                            mieszkającym na Śląsku. A to różnica.
                            I jeszcze raz powtórze, że od zawsze mówiło się o Ślązakach-Polakach ale prawie
                            nigdy o Ślązakach-Ślązakach/Niemcach. Pisanie, że ci ostatni naraz fałszują
                            historię jest po prostu bezczelne, bo to Twoja rodzina od blisko 100 lat mogła
                            do woli manifestować swoją przynależność. Nie ściemniaj - nawet w najgorszym
                            PRLu "walka o polskość Śląska" była władzy bardzo potrzebna. Wyznawcy polskości
                            mogli manifestować swoją polskośc do woli przy różnych okazjach. O ludziach
                            którzy walczyli po przeciwnej stronie barykady lub chcieli niepodległego
                            Śląska, nie mówiło się NIC. Ba, nawet nie mieli prawa głosu, a teraz takim jak
                            Ty nagle dzieje się krzywda, że zaczynają mówić i jeszcza mają inne
                            doświadczenia. I do tego nazywasz to jeszcze fałszowaniem historii! Nie
                            przyszło Ci do głowy, że mówią o czymś o czym nie mogli przez blisko 100 (!)
                            lat mówić, a Ty po prostu nie chcesz ich słuchać? Dlaczego więc domagasz się
                            szacunku dla własnego zdania skoro wyśmiewasz cudze ("oszołomy"), obrażasz ich
                            ("Hupki") i posądzasz o wypaczanie!
                            Na koniec: skąd Ci przyszło do głowy "Polska dla Polaków"? I jeszcze jedno:
                            trochę przeceniasz rolę Polaków w obaleniu komuny.
                            • Gość: też Ślązak Re: Wyjaśniłem a do was nie dociera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 16:15
                              coś mi słowo "pozdrawiam" nie przechodzi. Może teraz przejdzie: pozdrawiam
                  • Gość: d Re: Wyjaśniłem a do was nie dociera IP: *.dip.t-dialin.net 23.02.07, 09:49
                    "DZIEN KIEDY ZLIKWIDUJE SIE OSTATNIEGO SZWABA BEDZIE SWIATOWYM SWIETEM"
                    >
                    to pisze_ jasio_ wychowany przez PZPR i megalomanski polski klerus w kraju
                    ktory Jezusa robi Krolem Polski. Od rana do wieczora morduje "szwabow" i
                    wypedza lub snuje plany nowych wypedzen!
                    >
                    jasio widac jaki ty jestes pilny. Zamiast o 6.15 czyscic zeby to plujesz i
                    wyzywasz od "szwabow". Co ty chcesz wyjasniac, ze twoje i wasze zaklamania
                    historii juz nie ciagna. Jak ci sie nie podoba to nie zatruwaj atmosfery tu na
                    Slasku i idz spowrotem na Ukraine.
                    Tam w Bieszczadach mozesz sobie miejsce znalesc w lesie, mieszkac i zyc jak
                    przed wojna, ktora dla ciebie nadal trwa! Tam mozesz Ukraincom powiedziec
                    ze Lwow to polskie miasto i im swoje pretensje do ziem na wschod od Bugu do
                    Donu i o mordowaniu Polakow przedlozyc !
                    • Gość: jasio Re: Wyjaśniłem a do was nie dociera IP: *.chello.pl 23.02.07, 10:04
                      A od kiedy niemiecka historia ma coś wspólnego z prawdą.
                      PROPAGANDA! PRUSKA PROPAGANDA! NAZISTOWSKA PROPAGANDA!
                      Zakuty niemiecki łeb, jak się okazuje, jest na nią szczególnie podatny.
                      Powinniście wyjechać. Dla szwabów nie ma miejsca na polskim Śląsku. Z tego co
                      wiem kawałek Śląska jest w granicach RFN macie szansę być równocześnie na
                      Slasku i w Niemczech.
                      • Gość: d Re: Wyjaśniłem a do was nie dociera IP: *.dip.t-dialin.net 23.02.07, 10:27
                        jasio to nie propaganda lecz prawda
                        Caly Slask nalezy do Slazakow! Od Cieszyna do Hoyerswerda. Stolica calego jest
                        Breslau_Wroclaw. Gornego jest Oppeln_Opole! Mozesz sie pienic ile chcesz,tego
                        nie zmienisz. Nic ci nie pomoze. Jezyk niemiecki bedzie rownorzedny z polskim.
                        Po wszystkie czasy bedziesz mial sasiada Niemca,
                        obojetnie czy go akceptujesz czy nie!
                        A teraz nie dyskutuj i zabieraj sie do pracy, bo dzisiaj dzien jest krotki!
                        Popoludniu zaczynaj uczyc sie niemieckiego bo bedziesz go potrzebowal!
                        der__die__das_- wer__wen__was-wessen__dessen____eins-zwei-drei usw.
                        >
                        Einen schönen Tag und viel Erfolg beim Deutschlernen!
                • Gość: Dentosept A Re: Wyjaśnisz ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 11:37
                  Gość portalu: wardog1 napisał(a):

> To polska zostawiła sobie zakładników i to takich co potrafili
                  > obsługiwać niemieckie maszyny.Wieśniacteo zabużańskie tego nie umiało:)

Skąd ci Niemcy się znaleźli ? Przywieźli ich np. z Dolnego Śląska ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka