Dodaj do ulubionych

Dom roku na świecie stoi pod Opolem

• Gość: Nick Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.allhost.fupl.asso.fr 09.03.07, 11:09
      Gratuluje wyroznienia!
      Ale oczywiscie w zyciu bym w czyms takim nie chcial mieszkac, jednakze o
      gustach i o kolorach sie nie dyskutuje.
    • Gość: Hana Świetny projekt IP: 80.50.19.* 09.03.07, 11:10
      Świetny projekt! Szkoda tylko, że jest tak mało zdjęć wnętrz. Życzę miłego
      mieszkania w tak pięknym domu.
      • acorns Co tu masz świetnego? 09.03.07, 12:32
        To coś zwane domem jest tak zimne, sterylne i nieprzyjazne, że naprawdę
        wolałbym zwykły drewniany domek ogrzewany piecem kaflowym i z kuchnią węglową.
        Nie potrafiłbym mieszkać w czymś takim, bo czułbym się jak w laboratorium.
    • Gość: gi Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: 212.160.172.* 09.03.07, 11:10
      Dom Roku na Świecie stoi... za drutem kolczastym... !!! (fot 8)
    • Gość: Alicja Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 11:11
      rany... ale paskudztwo... muzeum to czy prosektorium??? dom powinien byc przytulny i cieply... a do tego to balabym sie wracac... ale co zrobic??? wszak to "sztuka nowoczesna"... chcielibyscie mieszkac w dziele sztuki?????
    • Gość: aaa Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.coig.katowice.pl 09.03.07, 11:12
      Piękny lecz zimny. Jak się bedzie zachowywał w naszym klimacie przy takiej
      ilości szkła? Zimą trudno go ogrzać, a latem klimatyzacja musi chodzić na MAX.
      Ale za to ileś osób z okolicy zarobi na myciu okien.
    • Gość: ja Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 11:13
      Okropne ! Surrealizm ???
      • Gość: bayrou Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: 213.17.216.* 09.03.07, 11:28
        surrealizm? ty wiesz w ogole co oznacza pojecie surrealizm...słownik wyrazów
        obych otworzyl ci sie nie na tej stronie co trzeba?

Gość portalu: ja napisał(a):

> Okropne ! Surrealizm ???

• Gość: aga Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.03.07, 11:22
      bleeee okropienstwo nawet za darmo nie chcialabym takiego domu a co dopiero w
      nim mieszkac:/ jak sardynki w zimnej puszce zakonserwowane.
      • panfranek Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem 09.03.07, 15:06
        To pochwal się w czym teraz mieszkasz
    • Gość: eLLa Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: 83.238.13.* 09.03.07, 11:28
      Pieknosci - gratuluje swietnego gustu.
    • Gość: kicks Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 11:30
      oto moja subiektywna opinia - brzydki i niepraktyczny. wygląda, jak bunkier...
      no i ciekawe ile zajmuje w nim mycie okien???
    • Gość: Luki Przepiękny IP: 213.17.133.* 09.03.07, 11:35
      i kropka.
      • Gość: hrb Uszaszowski Przecinek,przesadna prostota... IP: *.VIC.netspace.net.au 09.03.07, 11:55
        podgrzewany kotlet architektoniczny.
    • Gość: tw Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.acn.waw.pl 09.03.07, 11:36
      ładny mostek termiczny
    • Gość: Robert Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.171.87.134.crowley.pl 09.03.07, 11:38
      Piękna, czysta architektura. Zazdroszcze właścicielom przyjemności codziennego
      obcowania z tak wyrafinowaną sztuką użytkową.
    • Gość: Aldona Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 11:50
      Nagrody oczywiscie gratuluję ale mieszkania tam nie zazdroszczę. To mi bardziej
      przypomina muzeum, halę sportową albo coś w tych okolicach, zupełnie za to nie
      przypomina domu.
    • Gość: jagdterrier Ignoranci! IP: *.dub-3rk1.metro.digiweb.ie 09.03.07, 11:56
      Do wszystkiech Znawcow, Krytykow, Samorodnych Budowniczych: nie wyrazajcie
      swoich opinii na forum publicznym - bo wstyd. Bulgot i fermemt siejcie w swoich
      cieplutkich domkach z kolumnami na ganeczku, spadzistym daszkiem z dachowki
      bitumicznej. Do Architektury trzeba dorosnac, tego sie uczymy, Polacy, jak sie
      uczymy pic wino, jesc oliwki i jak sie uczymy sztuki wspolczesnej. To dzielo
      zycia architekta, przemyslane i doskonale, a wy jednym postem (kto by mu to
      powiedzial w twarz?) przekreslacie caly dorobek pana Koniecznego. Litosci!
      • Gość: ble Re: Ignoranci! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 12:01
        a ty jaki masz dom, że śmiesz krytykować cudzą krytykę ??????

ja się swojego nie wstydzę i wstydzić nie będę - i podpowiem ci - nie ma nawet 1
        kolumienki :)

WIĘC NIE UOGÓLNIAJ

a jeśli projektem, życia jest odgrzewanie (dobry ale jednak) z lat 50 to mi
        sorrrrryyyyyy
        • Gość: jagdterrier Re: Ignoranci! IP: *.dub-3rk1.metro.digiweb.ie 09.03.07, 12:05
          Nie krytykuje madrej krytyki, krytykuje buractwo i zacietrzewienie, zawisc i
          ciemnote. A co tak sobie to wziales wacpan do serca zabolalo? Jak nie ma
          kolunienek to moze chociaz jest dachowka bitumiczna, krasnal i gipsowe tralki
          na balkonie?
          • Gość: ble Re: Ignoranci! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 12:11
            3 x pudło :)
            ciemnoniebieska blacha trapezowa, granit na podjeździe, kulowana stal ANSi 304 w
            portwenetrach :)

i nie nazywaj buractwa krytyką - to dwie różne rzeczy ..... dlatego mam prawo
            czuć się dotknięty
            • Gość: jagdterrier Re: Ignoranci! IP: *.dub-3rk1.metro.digiweb.ie 09.03.07, 12:18
              raczej 'port fenetre'
              to ze masz drogi Ble granit i aluminiowa/stalowa stolarke okienna swiadczy
              tylko o wysokich dochodach, a nie o wysmakowaniu architektonicznym. Nie oceniam
              twojego domu, bo go nie widzialam.
              Czy to twoj wlasny projekt, ze taki jestes z niego dumny? A jakie nagrody
              wygral i gdzie moge zobaczyc publikacje na jego temat?
              • Gość: ble Re: Ignoranci! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 12:24
                > raczej 'port fenetre'
                pl.wikipedia.org/wiki/Portfenetr
                więc się nie czepiaj

> to ze masz drogi Ble granit i aluminiowa/stalowa stolarke okienna swiadczy
                > tylko o wysokich dochodach, a nie o wysmakowaniu architektonicznym.

moje zarobki są w normie - nie mam nadmiaru, ale głodem nie przymieram
                cena granitu i kostki betonowej jest porównywaln - nie sprawdziłeś nie
                wypowiadaj się na ten temat

>Nie oceniam
                > twojego domu, bo go nie widzialam.

cały czas to robisz - mimo, że go nie widziałeś

> Czy to twoj wlasny projekt, ze taki jestes z niego dumny? A jakie nagrody
                > wygral i gdzie moge zobaczyc publikacje na jego temat?

w pewnym sensie mój - trochę w nim mojego serca jest
                nie - nie wygrał - bo też nie był robiony, żeby takowe wygrywać

• Gość: ble Re: Ignoranci! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 12:30
                > aluminiowa/stalowa stolarke okienna swiadczy

ANSi 304 to gatunek stali, mam z niej barierkę (stal kulowana ma specyficzny
                kolorek :) ) a stolarkę mam z drewna
            • Gość: jagdterrier Re: Ignoranci! IP: *.dub-3rk1.metro.digiweb.ie 09.03.07, 12:23
              jeszcze jedno, zastanawiam sie dlaczego wybrales ciemnoniebieska blache
              trapezowa? czym uzasadnisz taki wybor koloru? czy pasuje do lokalnych
              tradycyjnych materialow? czy inspiracja jest gdzies indziej: 'eee fajnie by
              bylo miec, kurde, niebieski dach, zeby nikt w okolicy takiego nie mial!'
              • Gość: ble Re: Ignoranci! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 12:26
                budynek jest dość nietypowy i ta blacha do niego po prosu pasuje

> czy pasuje do lokalnych
                > tradycyjnych materialow?

jak budowałem tam swój dom to w okolicy psy d... szczekały i to ci co postawili
                domy po mnie powinni się zastanawiać czy pasują .....
                • Gość: jagdterrier Re: Ignoranci! IP: *.dub-3rk1.metro.digiweb.ie 09.03.07, 12:42
                  Drogi Ble, kazdy dom powinno sie projektowac z wielkim wyczuciem, nie tylko
                  zwracac uwage na lokalizacje, warunki klimatyczne, ekspozycje, koloryt miejsca,
                  jego historie i regionalizmy, ale takze na to dla kogo sie ten dom projektuje.
                  Ludzie maja rozny styl zycia, rozne rzeczy w glowie. Nie twierdze, ze niebieska
                  blacha to koszmarek, choc byc moze tak wlasnie jest. To chyba nie miejsce na
                  wyklad na temat architektury, zapisz sie na jakis kurs, wieczorowy czy cos.
                  Moze tam cie naucza rozumiec to co widzisz. To nie jest takie proste.
                  • Gość: ble Re: Ignoranci! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 12:53
                    > Drogi Ble, kazdy dom powinno sie projektowac z wielkim wyczuciem, nie tylko
                    > zwracac uwage na lokalizacje, warunki klimatyczne, ekspozycje, koloryt miejsca,
                    >
                    > jego historie i regionalizmy

cały czas w podtekscie sugerujesz, choć tego nie wiesz, że tak nie jest

>Nie twierdze, ze niebieska
                    > blacha to koszmarek, choc byc moze tak wlasnie jest.

oczywiście, że tak właśnie myślisz, choć poza katalogiem nigdy takiej blachy nie
                    widziałeś

>To chyba nie miejsce na
                    > wyklad na temat architektury, zapisz sie na jakis kurs, wieczorowy czy cos.

a jesteś pewien, ze jest mi potrzebny ???? a może jest całkiem odmiennie

> Moze tam cie naucza rozumiec to co widzisz.

to, że nie popieram orgastycznych wręcz zachwytów na temat wszystkiego co jest
                    zrobione z kupy stali i betonu B40 (albo lepiej) nie znaczy, że tego nie
                    rozumiem - mało tego lubię odważną architekturę, ale ta jest głupia - głupia
                    właśnie ze względu na powiązanie z lokalizacją, warunkami klimatycznymi,
                    kolorytem miejsca, jego historią i regionalizmem NO I Z DRUTEM KOLCZASTYM

JEŚLI TEGO NIE DOSTRZEGASZ NIE POUCZAJ INNYCH
                    • Gość: jagdterrier Re: Ignoranci! IP: *.dub-3rk1.metro.digiweb.ie 09.03.07, 13:04
                      Tak, jestem pewna, ze taki kurs by ci sie przydal.
                      Tym bardziej po tym, ze twoje techniczne zadecie nie pokrywa sie z kultura
                      estetyczna.
                      Naprawde uwazasz, ze wiesz lepiej niz miedzynarodowe jury, ktore ten projekt
                      wybralo i nagrodzilo?
                      • Gość: ble Re: Ignoranci! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 13:21
                        > Naprawde uwazasz, ze wiesz lepiej niz miedzynarodowe jury, ktore ten projekt
                        > wybralo i nagrodzilo?

a co - wydaje ci się, że międzynarodowe jury pofatygowało się do Opola i
                        sprawdziło jak ten dom komponuje się z otoczeniem????
                        wydaje ci się, że widzieli drut koczasty????
                        wydaje ci się, mają pojęcie o kulturze tych okolic ????

ty nie jesteś naiwna ... ty jesteś skrajnie naiwna ... i nie podniecaj się
                        nagrodą przyznawaną pierwszy raz przez portal internetowy, który za 3 miesiące
                        przestanie (być może) istnieć .....

po za tym nie krytykuje nagrody ja krytykuje dom - nie wiem jakie było tło (inne
                        projekty), nie wiem jakie były kryteria ....
                        • Gość: jagdterrier Re: Ignoranci! IP: *.dub-3rk1.metro.digiweb.ie 09.03.07, 13:36
                          kochaniutki:
                          slowo 'podniecac sie' jest slowem agresywnym i probujesz mnie obrazic. gdybym
                          byla mezczyzna tak bys sie do mnie nie odezwal.
                          drut kolczasty jest po to by chronic mieszkancow przed takimi jak ty.

mysle tez, ze jesli miedzynarodowe jury pofatygowaloby sie do opola moglo by
                          przerazic sie jak brzydkie i smutne to miejsce...

a tu masz wyjasnione kryteria konkursu:
                          www.worldarchitecturenews.com/index.php?fuseaction=wanappln.showawardinformations
                          • Gość: ble Re: Ignoranci! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 17:32
                            podniecać sie - było agresywne - jakieś 15 lat temu - w tej chwili jest zwrotem
                            raczej spowszedniałym - twoja płeć nie ma tu znaczenia

> drut kolczasty jest po to by chronic mieszkancow przed takimi jak ty.

raczej to ty starasz sie mnie obrazić - nie zadając sobie nawet trudu
                            przeczytania innych moich wypowiedzi w tym topicu

są mniej prostackie metody ochrony terenu niż drut kolczasty - zastosowanie
                            takowego świadczy o stosującym, a w zgodzie z obecnymi postulatami
                            architektonicznymi nie koresponduje w ogóle ...

> mysle tez, ze jesli miedzynarodowe jury pofatygowaloby sie do opola moglo by
                            > przerazic sie jak brzydkie i smutne to miejsce...

ale to ty postulowałaś - próbując zresztą mnie obrazić, że to współgranie z
                            otoczeniem jest jednym z istotniejszych "parametrów" inwestycji - jak więc
                            oceniać dom nie oceniając jego wspólgrania z otoczeniem
                          • Gość: ble Re: Ignoranci! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 18:21
                            a najlepsze jest to, że generalnie ten dom sam w sobie całkiem mi się podoba -
                            nie jest moim ideałem ale nie jestem do niego nastawiony negatywnie - ale nie
                            zadałąś sobie trudu popaczytać inne moje wypowiedzi ....
                            a to, że krytykuję niektóre wady powoduje, że staję się wrogiem ....

a w tej części krytykuję tylko uzurpowanie sobie przez ciebie architektonicznej
                            wszechwiedzy ........
        • panfranek Re: Ignoranci! 09.03.07, 15:07
          podeslij inka do zdjęć swojego pięknego mieszkania. chętnie popatrzymy
          • Gość: ble Re: Ignoranci! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 18:27
            też nie zadałeś sobie trudu przeczytać moich wypowiedzi - lepiej krzyczeć tak
            na wszelki wypadek - jakbyś poczytał wiedziałbyś, że mieszkam w domu ... nawet
            sporo byś się o tym domu dowiedział ...
            zdziwiłbyś się - jest dość nowoczesny w formie, minimalistyczny .....
      • Gość: hrb Uszaszowski Niech ten Konieczny nie placze,... IP: *.VIC.netspace.net.au 09.03.07, 12:06
        'wiekszych' i lepszych od niego krytykowali, to jest wpisane w ten zawod.
      • acorns Re: Ignoranci! 09.03.07, 12:46
        To coś to może być dobrym nowoczesnym biurowcem, ale nie domem mieszkalnym.
        Basen wcale nie zachęca do wykąpania się w nim - raczej przypomina mi kadź
        odstojną w zakłądach przemysłowych w których kiedyś pracowałem jako kierowca
        ciężarówki. Bryła jest tak prosta jak areszt śledczy na Białołęce, więc niczego
        nowego tu nie wymyślono. Połączenie szkło-granit-stal jest najbardziej zimne i
        nieprzyjazne jakie widziałem. Wizualizacja domu powinna zachęcać do obejrzenia
        tego domu, przyciągać do niego. A ja gdybym wszedł do tego domu, miałbym od
        razu ochotę uciekać stamtąd jak najdalej. Ja nie muszę mieszkać w domu, który
        został nagrodzony jakimiś prestiżowymi nagrodami. Ja się mam w nim dobrze czuć.
        Wnętrza mają być ciepłe i przyjazne, a nie lodowate i sterylne, takie niby
        doskonałe w swojej formie, ale zupełnie bez życia.
        • Gość: jagdterrier Re: Ignoranci! IP: *.dub-3rk1.metro.digiweb.ie 09.03.07, 13:09
          > Wnętrza mają być ciepłe i przyjazne, a nie lodowate i sterylne, takie niby
          > doskonałe w swojej formie, ale zupełnie bez życia.

zycie to ja i moja rodzina we wnetrzu a nie bibelot, kremowa sciana czy slodki
          pluszaczek.
          ty i twoje estetyczne upodobania nie wykluczaja tego, ze inni moga sie w tym
          wnetrzu czuc wysmieniecie.
          tak jak ja i moja rodzina.
          • acorns Re: Ignoranci! 09.03.07, 14:03
            > ty i twoje estetyczne upodobania nie wykluczaja tego, ze inni moga sie w tym
            > wnetrzu czuc wysmieniecie.

Kwestia upodobań. Zresztą mieszkają w nim biznesmeni, którzy pewnie w takich
            zimnych biurowych wnętrzach czują się jak ryby w wodzie. W końcu nikt nikogo
            nie zmusza do mieszkania w takim potworku (bo dla mnie to architektoniczny
            potworek). Obawiam się tylko jednego - za parę lat ktoś zechce wprowadzić w
            Polsce architektoniczny łąd i porządek i jako jedyny słuszny trend przyjmie
            takie właśnie nieprzyjazne nowoczesne formy. I jedyne co będzie mi wolno
            pobudować to taki właśnie koszmarek, bo na coś takiego z wieżyczkami,
            kolumnami, dużą ilością spadzistych dachów zezwolenia nie dostanę. To dla mnie
            czarny scenariusz.
      • Gość: kruuk Tu problem leży w banalności IP: *.chello.pl 11.03.07, 21:04
        Ten dom, dla kogoś, kto dobrze zna się na architekturze jest podobnie banalny,
        wtórny i nudny jak owe kolumienki, które są obrazą dla ciebie.

Tylko powszechna nieznajomość historii architektury oraz niewątpliwe rzadkie
        występowanie architektury modernistycznej w Polsce, sprawia, że dom ten wzbudza
        tyle uwagi.
    • Gość: ddd Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.devs.futuro.pl 09.03.07, 11:57
      Jest już jeden polski architekt, który otrzymał to prestizowe wyróżnienie -
      Piotr Saroszyk z Płocka. Niestety dom znajduje się we Włoszech...
    • Gość: obserwator Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 11:58
      LE CORBUSIE sie klania. Ale to dobrze...
    • Gość: Grzegorz Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.prokom.pl 09.03.07, 12:01
      Fantastyczny projekt ! Szkoda, że to nie mój dom :-))
      Gratuluje architektowi.
    • Gość: krzys z dewidendy zapomnieli trawy wymalować na łące IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 12:01
      za płotem, wylozyć brukiem drogi , wymienić sosny na bardziej fotogeniczne. Mam
      nadzieje, ze przynajmniej wszystkie szyby maja niebieskawy odcien, zeby niebo
      mialo odpowiedni kolor.
      Jest to typowy przyklad onanizmu architektonicznego. Znaczna czesc architektow
      zyje w "samouwielbieniu korporacyjnym" - bezblednie potrafie powiedziec, jaki
      dom podobac bedzie sie architektom dom ich kolegi, lub klienta, ktory dal sie
      namowic na "konkursowy" projekt.
      Ale nagrody gratuluje :)
    • Gość: wd Najlepsze jest zdecydowanie więzienne ogrodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 12:03
      Dziwie się tylko, że nie podwójne.
      • Gość: hrb Uszaszowski Mogla byc jeszcze fosa z piraniami... IP: *.VIC.netspace.net.au 09.03.07, 12:14
        ALBO Z KROKODYLKIEM
        • acorns Wilczy dół lepszy. 09.03.07, 12:51
          I zasieki. Jeszcze zapamnieli o kamerach naokoło i budce ze strażnikiem przy
          bramie.
    • Gość: vein Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.threshold.org.uk 09.03.07, 12:06
      Gratuluje projektu! Jak na nasz polski, bardzo 'konserwatywny' gust i
      upodobanie do 'gargameli', to naprawde wielki przelom. Acha - projekt, jak
      projekt - ale gdzie udalo sie znalezc ekipe fachowcow, ktora to cudo postawila??
      I'm impressed;)
    • Gość: kmk Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: 62.29.161.* 09.03.07, 12:08
      Tanie to to nie jest... ale za to ładne... też niestety nie :-)
    • Gość: Jeremi Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 12:09
      To się nazywa przejrzyste życie. Mam jednak nadzieję, że sracz nie ma szklanych
      ścian. Ciekawe, ile będzie kosztowała wymiana takiej szklanej ściany, gdy ktoś
      po pijaku w nią wjedzie.
      • Gość: hrb Uszaszowski Nie tak latwo taka szklana sciane rozbic... IP: *.VIC.netspace.net.au 09.03.07, 12:21
        jakby sie wydawalo.
      • Gość: obeznany Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.astra-net.com 09.03.07, 23:30
        to nie szklane ściany,ale okna troche inaczej. nic nie kapujesz,za to
        najważniejsza cena, cena, cena...
    • megasia Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem 09.03.07, 12:34
      jest różnica mniędzy minimalizmem a ascezą. lubię minimalizm, ale to...jednak
      sztuka dla sztuki.

• Gość: 1234 Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 12:37
      wprawdzie de gustibus..., ale domyslam sie, ze jestes fanem solidnego domowego
      budownictwa takiego jak to:
      projekty.muratordom.pl/pliki/dom_216_8.jpg
      • Gość: ble Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 12:41
        i po co to robisz ????? masz kase, żeby za popękane monitory płacić ?????

SĄ GRANICE, KTÓRYCH PRZEKRACZAĆ NIE MOŻNA

a teraz cały weekend będą mnie oczy bolały .....
    • panjahwe Dom roku na świecie stoi pod Opolem 09.03.07, 12:43
      łojezumaria, ile tam hektarów firanek pójdzie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka