Dodaj do ulubionych

Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośpie...

IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.07, 19:37
Prawda boli?
Obserwuj wątek
    • Gość: Yogi Dura lex sed lex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 20:30
      Prawo może głupie, może bezsensowne, ale jednak prawo. Myślę, że rektorzy
      wyższych uczelni powinni dać ludowi przykład w stosowaniu się do prawa. Jest
      taki przepis - trudno, trzeba się dostosować. Ja, adiunkt złożyłem oświadczenia
      zgodnie z prawdą. Ustawa piętnuje nie donosicieli, tylko kłamców. A jeśli
      profesorowie się boją prawdy??
      Musimy dawać plebsowi przykład, bo za chwilę ktoś zaprotestuje przeciw normie
      stężenia alkoholu we krwi kierowcy (bo to przecież gwałt na demokracji - mam
      prawo wypić ile chcę, a auto jest moje...) czy też innym przepisom
    • Gość: xxx Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośpie.. IP: *.chello.pl 29.03.07, 20:38
      uczciwy prawdy się nie boi
      • Gość: Monika Re: Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośp IP: *.atol.com.pl 29.03.07, 21:35
        Gdzie w tekście jest napisane, że senat zaapelował o łamanie prawa?
        Zaapelował, zeby nie śpieszyć się z przekazaniem oświadczeń do IPN, bo może
        Trybunał Konstytucyjny wyda w terminie ustawowym decyzję o zgodności ustawy z
        konstytucją.
        Jakaż to prawda wywołuje strach?
        Przecież i tak lista wspólpracowników i pracowników esbecji zostanie
        opublikowana.
        • Gość: nio berlińska = monika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 22:39
          senat zaapelował o ostrożne łamanie prawa
        • tymus_ool Re: Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośp 30.03.07, 04:42
          A Rysiek z Nicieja wodke pije, mowil mi ze spoko gosc
    • Gość: opolanin Re: Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 22:22
      Może kilku sukinsynów, wiecznych doktorów starci robotę:-)
      • Gość: Bibik Re: Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 23:10
        :-)))))) Ja na prawdę nie wiem dlaczego oni nie chcą składać tych oświadczeń!
        Ktoś może mi to z sensem wytłumaczyć?
        • Gość: baba Re: Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 00:13
          To kwestia smaku, ot i wszystko. Chętnie złożę oświadczenie, choć: 1. nie
          podoba mi się, że lustracji podlegać mają również osoby, które pracowały dla
          wolnej Polski (zob. daty graniczne); 2. nie podoba mi się, że każdy musi
          napisać:"nie byłem świnią, na nikogo nie donosiłem" - zastanawiam się, dlaczego
          akurat ja, a nie na przykład Ty, czy jesteś ode mnie lepszy, czy może mniej
          ważny; 3. nie sądzę, by wyrzucenie kapusiów przyniosło coś więcej, niż
          zaspokojenie niskich instynktów pomysłodawców; 4. wolałbym popierać decyzje
          konstruktywne, ulepszające nasze życie codzienne, a ciągle słyszę jedynie o
          naprawianiu i rozliczaniu PRZESZŁOŚCI. Jednak wypełnię oświadczenie, by być w
          zgodzie z prawem i zatkać buzie tym wszystkim, którzy mowią o czerwonej
          sorbonie, pozdrawiam
        • Gość: Monika Re: Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośp IP: *.atol.com.pl 30.03.07, 00:14
          Czytaj ze zrozumieniem:
          "Senatorowie nie są przeciwni lustracji". Natomiast sankcje za niezłożenie
          oświadczenia lustracyjnego to ograniczanie autonomii uczelni. Poza tym ustawa
          budzi następujące wątpliwości:
          1. niewspółmierność sankcji oraz brak prawa do sądu w przypadku niezłożenia
          oświadczenia lustracyjnego,
          2. zobowiązanie osób podlegających lustracji do składania oświadczeń o
          charakterze współpracy lub jej braku w sytuacji, gdy ustawodawca wprowadzając
          17 rodzajów współpracy nie definiuje w sposób jednoznaczny ich charakteru.
          • Gość: blizniak Re: spiesz sie kochac bliznich tak szybko odchodza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 09:59
            no wlasnie co z ta wspolpraca, jak okreslic wspolprace skoro jest az 17 sposbow
            jej rozumienia. Dla mnie wspolpraca to podpisanie zobowiazania, przyjecie
            kryptonimu, wypelnioenie zadan zleconych i kasowanie wynagrodzenia. Wszystko
            inne to pic i fotomontaz ! Najwiekszym hitem jest "wspolpraca" uwolnionych od
            zarzutu wspolpracy przez sad lustracyjny, to czysty kafka plus gombrowicz.
    • czarnarozpacz11 Re: Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośp 30.03.07, 00:18
      Spokojna czaszka oficer prowadzacy Nicieje i jeszcze paru profesorkow pracuje
      wlasnie na rzeczonej uczelni. Wszystkie wazne dokumenty sa dobrze popalone lub
      tez pieknie zarchiwizowane w jakiejs wspanialej metalowej szafce. Chlopaki sie
      w wiekszosci nie maja czego obawiac, chyba ze jakies kwity nie calkiem
      wyparowaly.WSP i wszystko jasne, zwykla zenada.Jakie miasto takie uczelnie i
      tacy profesorowie.Nawet taki pajac Damiecki donosil toz to za chwile bedzie
      przywilej i honor w tym chorym panstwie byc TW.
      • Gość: Monika Re: Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośp IP: *.atol.com.pl 30.03.07, 00:44
        Czarna rozpacz, uważaj, co piszesz. Nie myśl, że skoro nadajesz z zagranicy, to
        nie można cię namierzyć. Żyjemy w globalnej wiosce.
        • czarnarozpacz11 Re: Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośp 30.03.07, 01:02
          Cos Ci sie kobieto popieprzylo w glowie. Starszyc mozesz swoich synalkow lub
          mezulka ktory akceptuje cos takigo w swoim domu lub tez tych studencikow ktorzy
          swojego zdania to wogole dzis nie maja . Wybralem swiadomie wolny kraj od
          takich madrusinskich jak ty, metody zastarszania to z jakiego szkolenia
          wynioslas? Normalna kobieta to o tej porze w pelni zaspokojona spi, a nie
          siedzi i bzdety na kompie wypisuje.
          • Gość: Monika Re: Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośp IP: *.atol.com.pl 30.03.07, 01:23
            Poczytaj sobie artykuł z NYT Skąd bierze się agresja w Internecie?
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,74419,3957981.html
            a tu masz wersje w języku angielskim jakbys po polsku nie zrozumiał Flame
            First, Think Later: New Clues to E-Mail Misbehavior:
            www.nytimes.com/2007/02/20/health/psychology/20essa.html?ex=1175313600&en=0797a834569e2b2a&ei=5070
            • Gość: ja Re: Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośp IP: 217.197.79.* 30.03.07, 09:11
              Brawo Pani Moniko -czarnarozpacz w wielu wypowiedziach daje upust swojej agresji.
              • Gość: amore mio Nicieja i senat UO łamiąc prawo, anarchizują IP: *.chello.pl 30.03.07, 10:09
                wykonanie ustawy.Stawiajac się ponad prawem, dają bardzo zły przykład
                studenckiej młodzieży. Uczcie się studenci - jak się robi obstrukcję i łamie
                prawo.
                Mamy kolejną, uniwersytecką aferę . Tym razem z inspiracji rektora Nicieji i
                jemu podobnych rektorów , którzy gremialnie smozwańczo postawili się ponad
                prawem i uchwalili sobie(?) nie mając do tego żadnego demokratycznego mandatu
                ( uchwały władz uczelni ) że nie prześlą do IPN-u składanych oświadczeń
                większości uczciwych pracowników, wykonujących tę ustawę . Ot, taki kaprys
                rektorów polskich uczelnii. Jawny spisek w stylu PO - przeciwko władzy.
                Aby to odrażające i bezprawne działanie miało choćby pozory legalności - na
                wniosek pewnie samego Nicieji, uległy senat zwrócił się teraz ( post factum )po
                tygodniu od samowoli Rektorów rzekomo z apelem, by wstrzymał się z przesyłaniem
                dalej zebranych dokumentów. W ten sposób sejmowa ustawa, nie zostanie wykonana.
                Kiedy to nastapi ? nie wiadomo. Zadecyduje o tym autokratycznie - sam rektor
                Nicieja ? A może wogóle nie zostanie ustawa wykonana ?

• Gość: blizniak do amore Re: spieszmy sie kochac bliznich, tak szybko.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 11:19
                  nie rob sensacji, nie podkrecaj, milosci ty moja, bo nie masz racji. Senat nie
                  sprzeciwia sie ustawie, tylko mowi o wstrzymaniu sie z oddaniem oswiadczen do
                  IPN do czasu rozpatrzenia przez TK tego o co juz dawno prosza srodowiska o
                  wiele mocniejsze od opolskiego. Byloby tez dobrze zadbac o poufnosc calej
                  procedury, bowiem 400 osob na UO zlustruje w pierwszej kolejnosci
                  kadrowy/kadrowa, czyli osoba, ktora nie ma uprawnien, by posiasc wiedze o tym
                  czy ktos byl czy nie byl "korespondentem" piszacym donosy/raporty/ekspertyzy
                  socjologiczne/meldunki/i inne prace zlecone. Bowiem jesli ten kadrowy czy ta
                  kadrowa wspolpracuje, jak to w zwyczaju, z ABW/UOP/SB/UB to ani sie srodowisko
                  opolskie obejrzy jak zostanie zlustrowane metoda tak popularnych
                  dzis "przeciekow" do mediow. A o to tu chodzi, by przede wszystkim dosrac,
                  pardon dokuczyc ludziom ! Nikt nie ma na wzgledzie tego co sie nazywa ochrona
                  czci i godnosci, co sie dzieje z czlowiekiem po samowolnym zlustrowaniu przez
                  media.
                • Gość: Monika Re: Nicieja i senat UO nie łamią prawa!!! IP: *.atol.com.pl 30.03.07, 12:03
                  Amore mio,
                  gdzie jest stwierdzenie, że oświadczenia nie zostaną wysłane?
                  Rektorzy zwrócili się do TK o rozpatrzenie zgodności ustawy z konstytucją w
                  trybie przyspieszonym. Dlatego jest mowa o zbędnym pospiechu. Procedura
                  lustracyjna jest wdrożona na uczelni i oswiadczenia zostaną wysłane w ustawowym
                  ostatecznym terminie. Pozostaje mieć nadzieje, że do tego czasu TK zajmie
                  stanowisko i tyle. Nie dopisuj tego, czego w tym krótkim tekście nie ma. Lepiej
                  zadaj pytanie.
                  • Gość: amore mio Re: Nicieja i senat UO nie łamią prawa!!! IP: *.chello.pl 31.03.07, 09:34
                    Pucujesz sprawę i mydlisz ludziom oczy . Taka twoja haniebna rola . Sedno
                    sprawy jest widoczne jak na dłoni. Najpierw był samowolny spisek i bunt rektora
                    Nicieji , oraz pozostałych przerażonych re(a)ktorów – wobec uchwalonego
                    prawa. Myśleli że do nich, stęchłych w swym oportunizmie osobników, nikt się
                    w IV RP już nie dobierze. A tu masz babo placek.
                    Wpadli więc na pomysł by w świetle ostatnich obstrukcyjnych werdyktów TK tą
                    drogą ustawę za pomocą TK upie..ć ? Jak wymyślili tak zrobili. Nie mieli do
                    tego żadnego mandatu z uczelni. Dla obrony postawili absurdalne zarzuty: zamach
                    na autonomię uczelni, niewspółmierne coś tam, coś tam, itp. wymysły i bzdury.
                    Ale że łamią prawo ani słowa - to nie ważne ! Im wolno ! (Sic ! ) Dla
                    zachowania pozorów - podkładka senatu - wciąga w tą obrzydliwą niesubordynację
                    całe środowisko . I prędko z tym do mediów.
                    Nie muszę niczego dopisywać. Spisek jest jawny i szyty najgrubszymi nićmi.
                    Każdy widzi to ich przerażenie i skundlenie . Bezczelność na żywca.
                    W tej sytuacji, nie zadaję żadnego pytania . Zada wam je we właściwym czasie
                    mam nadzieję i za mnie i w imieniu wszystkich pozostałych uczciwych
                    uczelnianych wykonawców tej gorącej ustawy - sama prokuratura .
                    Chcę wierzyć że i tym razem stanie na wysokości swego zadania.

• Gość: Monika Re: do amore mio IP: *.atol.com.pl 31.03.07, 10:57
                      Nie mam czego pucować i nie mydlę ludziom oczu.
                      Może napiszesz, dlaczego sądzisz, że trzeba mieć mandat z uczelni, aby wyrazić
                      stanowisko? Przecież nigdzie nie jest napisane, że rektorzy wypowiadają się w
                      imieniu społeczności akdemickich swoich uczelni. Jest to stanowisko Konferencji
                      Rektorów.

Trybunał Konstytucyjny to instytucja stojąca na straży demokracji. Wprowadzono
                      takie rozwiązanie, aby nie można było obalić zasad demokracji za pomocą
                      demokratycznych procedur, jak to się stało w Republice Weimarskiej. Dlatego
                      jeśli pojawiają się wątpliwości, to można każdą ustawę skierować do TK. Jego
                      orzeczenia nie wszystkim muszą się podobać podobnie jak ustawa lustracyjna.

Procedura lustracyjna ruszyła. Senat UO wyraźnie stwierdził,ze nie kwestionuje
                      samej lustracji. Na szczęście nie można odebrać prawa do krytyki proponowanych
                      rozwiązań legislacyjnych. Można co najwyżej wyrażać opinie takie jak twoje.
                      Możesz nie zgadzać się z krytyką ustawy i twierdzić, że jest świetna, a
                      wykształciuchy powodowani strachem bezpodstawnie się czepiają. Masz do tego
                      również prawo.
                      Może napisz jasno w jakim momencie zostało złamane prawo? Rektor pracownikom
                      nie dostarczył formularz oświadczeń lustracyjnych? Dostarczył i to w ciągu
                      kilku dni, chociaż zgodnie z ustawą ma na to miesiąc.
                      Dobrze byłoby gdybyś odróżniał krytykę rozwiązań prawnych od łamania prawa. Jak
                      na razie prokuratura nie zadaje pytań, dlaczego ktoś ośmielił się skrytykować
                      ustawę, bo wolność słowa mamy zagwarantowaną w konstytucji.
                      • Gość: abx Re: do amore mio IP: 217.197.79.* 31.03.07, 16:01
                        Amore mio (?) Czy prawo, które łamie inne prawo, jest aby jeszcze prawem?
      • Gość: Obserwator GW Re: Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośp IP: *.atol.com.pl 30.03.07, 09:56
        Czrnarozpacz11! Tak się zastanawiam, czy komentować to, co wypisujesz. Musiał
        Cię kiedyś ktoś bardzo skrzywdzić. Bardzo Ci współczuję i radzę, abyś zgłosił
        się do najbliższego psychoanalityka, ten na pewno da ci skierowanie do
        psychiatry, a ten znowu skieruje na leczenie do ośrodka o charakterze zamkniętym
        bez dostępu do internetu. Jesteś przykładem na to, co może się stać z
        człowiekiem, kiedy jest daleko od kraju i jest poniżany w nowym społeczeństwie.
        Wiesz, można się zgadzać lub nie z czyimiś poglądami, ale trzeba przy tym zostać
        człowiekem!!!

Pani Moniko! Proszę po prostu ignorować tego frustrata, który reprezentuje
        poziom niższy niż w najniższych warstwach Brooklynu.
    • Gość: behemot Gloria bohaterom obywatelskiego nieposłuszeństwa IP: 217.197.79.* 30.03.07, 13:23
      Ja też mam wątpliwości natury prawnej, a nawet konstytucyjnej co do zapisanych
      przez ustawodawcę wartości 0,2 i 0,5 promila określających trzeżwość,wskazanie
      na spożycie i nietrzeżwość obywatela.Od dziestu lat trwam w obywatelskim
      nieposłuszeństwie wobec prawa naruszającego moją godność obywatelską i brak
      zaufania państwa do obywatela.Jeżdżę po kielichu a nawet cczterech,trwając w
      obywatelskim nieposłuszeństwie i nie zdarzyło mi się i nie zdarzy zagrozić w
      czymkolwiek innym uczestnikom ruchu drogowego.Jednocześnie mam świadomość
      konsekwencji mojego protestu, polegających na pozbawieniu mnie prawa do
      jazdy,ewentualnie na zamknięciu mnie w miejscu gdzie klawisze strzelają do
      policjantów.Rozumiem tedy protesty podwiędłego kwiatu polskiej inteligencji
      tytularnej i w pełni je popieram, bowiem inteligencja jako klasa była i jest
      wzorem postępowania i zachowań dla reszty społeczeństwa.Naukowcy też są
      świadomi konsekwencji swojego obywatelskiego protestu,polegającego na tym, że
      ich po prostu wyperwollą z uczelni, a czym jest naukowiec bez studentów i
      uczelni, nie mówiąc o tak prozaicznej rzeczy jak o kasce, no niczym.Tak więc
      ich protest zasługuje na miano czynu heroicznego.Niestety nie wiem ilu herosów
      tego środowiska faktycznie nie złoży odpowiednich kwitów w odpowiednim czasie,
      co miałoby o tyle dobry skutek, że zrobiliby miejsce młodym
      utalentowanym,czekającym w kolejce pozytywistom,nie muszącym demonstrować
      swojego heroizmu wobec lustracji.
      Całuski dla Moniczki.
      • Gość: Monika Re: Gloria bohaterom obywatelskiego nieposłuszeńs IP: *.atol.com.pl 30.03.07, 15:26
        Behemot,
        czym innym jest protest, że ustawa jest niedoskonała, a czym innym obywatelskie
        nieposłuszeństwo. W przypadku UO o tym drugim nie ma mowy!
        Procedura lustracyjna ruszyła. Otrzymaliśmy kwity i każdy sam decyduje czy
        złozy oświadczenie czy nie. Ja np. złożę. Senat zaapelował do rektora, żeby
        pośpiesznie nie wysyłał oświadczeń, bo może TK zdąży zająć stanowisko. Jeśli
        nie zdąży, to 14 kwietnia oświadczenia zostaną dostarczone do IPN. Prawo, jakie
        by nie było, musi być przestrzegane i tyle. Kto nie złoży oświadczenia poniesie
        konsekwencje o ile ustawa nie zostanie uznana za sprzeczną z Konstytucją.
        Jednak ustawa ta nie pozbawia naukowców prawa do jej krytykowania. Przecież
        zyjemy wreszcie w wolnym kraju.
        Również ślę ci całusy z dubeltówki!
        • Gość: ex-opolanin Re: Gloria bohaterom obywatelskiego nieposłuszeńs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.07, 16:58
          pierwsza rzecz - co było za dawnych czasow w Opolu wszyscy wiedzą. czerwona
          sorbona. uczelnia o charakterze uniwersyteckim najbardziej podporzadkowana
          aparatowi komunistycznej partii. nie ma sie tu co obrażac, to po prostu
          stwierdzenie faktu.
          druga rzecz- szkoda ze opolscy profesorowie wowczas nie byli tacy bohaterscy i
          odważni w walce o prawo i godność ludzką. i szkoda, ze wówczas byli po drugiej
          stronie, nie tam gdzie Pan od "potęgi smaku". Skoro juz sobie wycieramy buzie
          Herbertem.
          trzecia rzecz - to oczywiste - jestem uczciwy i nie jestem skoligacony z byłymi
          kapusiami, podpisuje kwit i juz. to proste jak sprezyna. przeciez w zyciu
          wielokrotnie musi sie takie podania skladac - a to zaswiadczenie o
          niekaralnosci kiedy szukasz pracy, a to ze nie jestes stukniety, kiedy starasz
          sie o prawo jazdy itd.
          czwarta rzecz - dla mnie prawda i sprawiedliwosc mają jeszcze jakies znaczenie.
          nie msciwosc, zemsta i niskie instynkty. po prostu chce, aby PRZYNAJMNIEJ u
          schylku sowjego zycia, kapusie ktorzy dla pieniedzy i kariery donosami zlamali
          zycie niejednej osobie, PRZYNAJMNIEJ zostali nazwani po imieniu. i to wcale nie
          zemsta, ani instynkt. po prostu pragnienie sprawiedliwosci.

a co do monsieura Nicieji. wszyscy wiedza co to za czlowiek. bez cienia
          kregoslupa moralnego. kiedy go widzialem jak siedzial w kosciele z mina sw.
          Augustyna plakac mi sie chcialo. czy byl agentem? to sie okaże.

Pozdrawiam ex-opolanin
        • Gość: abx Re: Gloria bohaterom obywatelskiego nieposłuszeńs IP: 217.197.79.* 30.03.07, 18:01
          Jest tu jakaś sprzeczność. Senat apeluje do rektora o niezbyt spieszne
          składanie oświadczeń. Z drugiej jednak strony - rektora miał miesiąc na
          wręczenie pracownikom ankiet lustracyjnych, a ci kolejny miesiąc na ich
          złożenie. Tymczasem ankiety zostały rozdane już w okolicach 20 marca!
          • Gość: gość Re: Gloria bohaterom obywatelskiego nieposłuszeńs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.07, 15:41
            Widać inne było stanowisko rektora, a co innego przeforsował w końcu Senat...
            Bardzo dobrze, że rektor zdążył zrobić to co zrobił, bo teraz trzeba będzie
            działać w terminach ustawowych i do 20 kwietnia muszą spłynąć wszystkie
            oświadczenia. Próba zawracania rzeki kijem chyba się nie powiedzie.
        • Gość: MIeszaniec Re: Gloria bohaterom obywatelskiego nieposłuszeńs IP: 217.173.202.* 31.03.07, 20:42
          Jednym słowem, daliście się zapędzić w kozi róg, czy też do strefy
          bezpiecznego azylu, godnym następcom pułkowników od kabotyna i młodej gwardii
          Miecia Moczara. Ustąpiliście pola i poddaliście się łypiącym na wasze posady
          smarkaczom w wieku waszych dzieci, jakby zapominając, że nie żyliście na
          księżycu, tylko w PRLu. Odważna postawa to odmówić złożenia oświadczenia. To
          decyzja dziś o wiele łatwiejsza, niż odmówić SBcji w czasach PRLu, tym
          bardziej, że zwolnienie z powodu niezłożenia oświadczenia naruszałoby prawo
          pracy i przynajmniej można będzie wytargować odszkodowanie w sądzie,
          niekoniecznie polskim. Decyzja to również o tyle łatwiejsza, że dziś naukowiec,
          nawet specjalista od dyscyplin "miękkich", z pewnością znajdzie dobrze płatną
          pracę w prywatnej firmie, n.p. w dziale HR. W PRLu dostawało się wilczy bilet,
          i pracy w państwowej firmie (a było ich 99,9%) się za Chiny nie dostało, a czym
          mogą zaświadczyć swoim doświadczeniem choćby opolscy antykomuniści, jak pan
          Ukleja czy pan Skrobotowicz. Zdaję sobie jednak sprawę, że i dziś trudno
          podejmować taką decyzję i daleki jestem od potępiania kogokolwiek. Nie można
          wymagać od nikogo heroizmu.
          Gloria viris de publicus inobtemperatio!
          • Gość: MIeszaniec Gloria viris de publico inobtemperatio! IP: 217.173.202.* 01.04.07, 15:57
            Błąd gramatyczny.
      • Gość: śpioch Re: kwitnacy chwast dziennikarstwa po-alkoholowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 03:02
        Jeżdżę po kielichu a nawet cczterech,trwając w
        obywatelskim nieposłuszeństwie i nie zdarzyło mi się i nie zdarzy zagrozić w
        czymkolwiek innym uczestnikom ruchu drogowego.

- Otóz ta wiara minie ci po pierwszym wypadku, w ktorym kogos
        rozperwollisch ! Zaden alkoholik jeszcze dobrowolnie nie przyznal ze jest
        alkoholikiem, ale daj ci panie Boze zebys przyznal w koncu i poszedl na
        terapie. Biedaczku zal mi cie. A poza tym uwazaj, bo mogą cie zwerbowac jak
        Damięckiego !
        • Gość: behemot Re: kwitnacy......... IP: 217.197.79.* 31.03.07, 10:41
          Ot śpioch nie miał spania i skopał mnie, a chodziło o lustrację.Dziękuję za
          współczucie i troskę o moją wątrobę, czym jestem szczerze wzruszony, bo takich
          bezinteresownych gestów współczucia nie spotyka się wiele.Wiesz drogi śpiochu z
          definicją alkoholizmu jest jak z definicją pornografii.Czy obnażony cyc to już
          pornografia?Czy szklaneczka myszowatej łyski to alkoholizm?Uczeni w piśmie
          woskowiccy terapeuci wbijali do głowy alkoholikom, że osoba która spożywa
          alkohol jest alkoholikiem, choćby była to przysłowiowa setka na rok.I mają
          rację, bo wszak stosunek oralny jest zdradą, podobnie jak petting.Więc żeby
          obalić Twoje założenie o dobrowolnym przyznawaniu się, obwieszczam, że jestem
          alkoholikiem jak i pornografem, ponieważ popełniłem parę tekstów o dużym
          ładunku erotycznym.Zaprzeczam natomiast, by kwalifikować mnie do grupy
          zawodowej dziennikarzy, a zwłaszcza poalkoholowych.Co zaś do werbowania, to nie
          mam nic przeciwko służeniu wolnej Polsce,nawet w niewdzięcznej i dwuznacznie
          moralnej roli agenta.
          Dzięki za troskę i obawy,że oto mogę rozperwollić niewinne istoty.Pozdrawiam.
    • pierdlem Re: Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośp 30.03.07, 23:30
      Ty to Behemot musisz niezle lykac aby slac caluski takiemu pasztetowi.
      BRRRRYYYY.
      • Gość: behemot Re: Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośp IP: 217.197.79.* 31.03.07, 14:57
        Ty to pierdlem jesteś normalnie bydlę nowej generacji, tak określając adresata
        moich całusków.Faceci z jajami publicznie w ten sposób nie wyrażają się o
        kobietach, a i prywatnie w dobie powszechnej rejestracji dzwięków też nie.A ty
        ryczysz na całe forum.W realu dostałbyś najzwyczajniej w mordę,jak nakazuje
        Boziewicz, a nawet Chuck Norris.
        • Gość: abx Re: Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośp IP: 217.197.79.* 31.03.07, 15:59
          Do rzeczy, panowie, do rzeczy! I przestańcie zajmować się się tym najmilszym z
          tematów, czyli sobą. A lustracja brzydką sprawą jest!
          • Gość: gość Re: Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośp IP: 217.197.79.* 31.03.07, 16:05
            Brzydką to malo powiedziane. Przyniesie wiele szkody dla pojedynczych osób, a i
            pewnie ich rodzin. Patrzmy w przyszłość, a nie wstecz.Mnie naprawde nie obchodzi
            kto z kim -ja chcę by moje dzieci byly szczęśliwe i żyły w dostatku.Po co to ?
          • Gość: behemot Re: Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośp IP: 217.197.79.* 31.03.07, 22:01
            Perwollisz abx jak niemyty.Brzydka sprawą jest dla wszelkiej maści agentów i
            tyle.Tschus.
    • Gość: jah Re: Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 18:01
      prawda boli... prawda oczyszcza... celem badacza jest poszukiwanie prawdy... mam
      nadzieję, że poznamy prawdę o mechanizmach kreowania karier i awansów w WSP i UO
      • Gość: xxx Re: Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.07, 19:13
        Aby oczekiwania Jah naprawdę się spełniły, nie wystarczy niestety sama tylko
        realizacja wymogów ustawy lustracyjnej. Konieczny jest również rzetelny wysiłek
        badawczy, którego przedmiotem byłyby mało znane lub w ogóle nieznane strony
        historii opolskiej WSP w latach 1980-1989 i wcześniej. Najwyższy czas, by
        powstało i zostało opublikowane naukowe opracowanie na ten temat, uwzględniające
        m. in. zasoby archiwalne IPN (dotąd nie przebadane w tym zakresie). Opolskie
        środowisko naukowe ma w tej dziedzinie szerokie pole do popisu i miejmy
        nadzieję, że pole to nie będzie dłużej leżało odłogiem.
        • Gość: yyy Re: Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.07, 19:27
          "Mam nadzieje, ze wreszcie weryfikacja profesorow z filologii i prawa, a
          szczegolnie ekonomii, pokaze ich rzeczywisty dorobek naukowy i sposob robienia
          kariery. Moze wreszcie rektor dojrzy te rodzinno-towarzyskie koterie, gdzie brak
          kwalifikacji, publikacji, tuszowany jest pseudoaktywnoscia urzednicza i
          odsuwaniem niewygodnych profesorow od mozliwosci decydowania o instytucie. Mozna
          nic nie robic, nie znac chocby jednego obcego jezyka a mimo to pouczac innych o
          ich powinnosciach zawodowych. Jaki to szczyt hipokryzji, gdy prawnicy, ktorzy
          sami stanowia prawo, bo kto pracuje w kancelariach Sejmu, kto doradza poslom,
          prawnicy z Uniwersytetu Warszawskiego, protestuja przeciwko prawu. Jaka wiedze o
          przyczynach aresztowan maja filolodzy ? A przeciez w tej uchwale Senatu
          protestuje sie przeciwko nieuzasadnionym aresztowaniom. To bylo nierowazne i
          niepotrzebne. Szkoda, ze nie napisano o propozycji jednego z profesorow by
          odniesc sie jedynie do formy lustracji".

Jak myślicie o jakim uniwersytecie jest mowa? Oczywiście, że o... Wrocławskim.
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=59879769&a=59906938
          Nie tylko opolskie środowisko naukowe ma w tej dziedzinie szerokie pole do
          popis, ale także środowisko Krakowa, Wrocławia etc. Zaczęło się polowanie (nie
          na kaczki;-) "kaczek". Czy słusznie? Pozostawiam to opinii internautów.
          Poczytajcie to miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,4022110.html
          • Gość: Fido Re: Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośp IP: *.dsl.opol.bdi.inetia.pl 03.04.07, 21:52
            Przyglądnął bym się z duą uwaga instytutowi prawa, administracji czy jak go tam
            zowią, i to samej gorze kadry ! szczytowi. Najbardziej śmieszy mnie to, e osoby
            tak mocno związane z PZPR, składające meldunki gdzie trzeba, na kogo trzeba,
            kolaborujące z uwczesną władzą, są teraz bardzo święte,pobozne, no takie prawie
            Radio Maryja z ludzka Twarzą. Obłuda i tyle. Nienawidzę "chorągiewek" , jak na
            to patrzę to obrzydzenie mnie bierze.
      • Gość: abx Re: Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośp IP: 217.197.79.* 31.03.07, 20:21
        Daj spokój, Jah. Boleć będzie na pewno. Oczyszczenia nie będzie. Przeciwnie,
        wielu niewinnych zostanie pobrudzonych. No, ale rozumiem - gdzie drwa rąbią to
        cel uświęca środki. Co zaś do karier tych, którzy robili je za poparciem PZPR
        czy SB - właśnie przechodzą na zasłużone, profesorskie emerytury, jakich my w
        tym kapitalizmie nigdy nie wypracujemy.
        • Gość: bejhemot Re: Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośp IP: 217.197.79.* 31.03.07, 22:22
          I dlatego,w imię sprawiedliwości dziejowej, trzeba uperwollić tych, o których
          wspominasz.Niech choooj choojem nzazwany będzie, a penis penisem.To na
          przyszłość, by vaginy nie miały wątpliwości z kim mają do czynienia.W imię
          zdrowego pożycia.
    • Gość: byly student Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośpie.. IP: *.centrum.punkt.pl 18.04.07, 14:08
      No nareszcie cała prawda o prof.Nicieji to był zajadły komunista opluwał
      wszystkich co nie byli związani z komuną pamiętamy to z
      wykładów..................tylko wtedy ten pan był mgr.zwany czerwonym arbuzem
      • Gość: behemot Re: Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośp IP: 217.197.79.* 18.04.07, 14:32
        Wyrwij szafom teczki akt,
        Połam pieczęcie, rzuć je w świat
        A szafy runą, runą, runą
        I pogrzebią starych świat....
        • Gość: abeex Re: Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośp IP: *.dsl.opol.bdi.inetia.pl 18.04.07, 21:36
          Sami popatrzcie na nazwiska z instytutów historii i prawa ! ilu z
          teraźniejszych Profów było działaczami PZPR a teraz latają do kościoła jak z
          przysłowiowym pieprzem w d! Fałsz,fałsz i obłuda !
          • Gość: abx Re: Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośp IP: 217.197.79.* 19.04.07, 17:10
            Myślę, że każdy długoletni pracownik UO może powiedzieć, kto zachowywał się
            przyzwoicie, a kto nie. I nie jest do tego potrzebne składanie oświadczeń
            lustracyjnych. Tym bardziej, że lustracja nie ujawnia przcież członów PZPR,
            nawet szczebla Komitetu Wojewódzkiego. Mieliśmy też zresztą dwie partie
            satelickie, o których już zapomniano, bo tam sami przyzwoici ludzie byli.
            • Gość: trochę inaczej Re: Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.07, 22:21
              Długoletni pracownicy może wiedzą swoje, ale jaką wiedzę mogą mieć osoby
              młodsze, wchodzące dopiero w narosłe przez lata układy i układziki? Uważam, że
              również ci młodsi mają prawo do rzetelnej wiedzy na temat uczelni i jej
              przeszłości. Dlatego konieczne jest publiczne przedstawienie całej, nierzadko
              bardzo gorzkiej prawdy o przeszłości WSP/UO. Środowisko naukowe musi mieć odwagę
              stawienia czoła tej prawdzie, jeżeli nie chce sprzeniewierzyć się swojemu
              elementarnemu posłannictwu. Nie myślę tu tylko o lustracji, tak czy inaczej
              pomyślanej, ale przede wszystkim o rzetelnym opracowaniu i ujawnieniu nieznanych
              dotąd stron z historii opolskiej WSP w czasach PRL. To przede wszystkim zadanie
              dla opolskich historyków. Czy środowisko to zdobędzie się kiedyś na taki wysiłek?
              • Gość: abx Re: Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośp IP: 217.197.79.* 22.04.07, 11:16
                Lustracja, zwłaszcza ta w zaproponowanej nam postaci, nadal nie dopuści do
                głosu młodych. Może i zdobędą tę "wiedzę", nie "rzetelną" co prawda, ale mocno
                wypaczoną i jednostronną (choćby tylko przez fakt oceniania na podstawie
                kryteriów dzisiejszych, a nie ówczesnych uwarunkowań). Nie zmieni to jednak
                położenia tych "młodych", ich braku wpływu na decyzje podejmowane w uczelni.
                Poza tym - co chyba najważniejsze - lustracja nie usunie tych, którzy tym
                wszystkim kierowali. Patrz choćby:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=65&w=60539293&a=61176630
                P.S. Środowisko historyków być może "zdobędzie się", ale za kilkadziesiąt lat.
                Dziś wygodniej jest zajmować się średniowieczem. No, może jeszcze znajdowaniem
                dowodów na polskość tej ziemi.
              • Gość: śpioch Re: Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 15:40
                na tak postawione jasne pytanie odpowiadam: tak. Juz sie zdobylo ! Dzielo
                napisal niejaki B. Lub kończy, bo jeszcze dozbieral materiał ?! Bedzie co
                poczytac. Trzeba w pogotowiu trzymac odtrutke, by nie pasc trupem z nadmiaru
                jadu !
                • Gość: Max Re: Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośp IP: *.atol.com.pl 23.04.07, 18:40
                  "niejaki B" najwyraźniej kością w gardle stoi co niektórym w Opolu, oj stoi!
                  Zwłaszcza różnym naukowym nieudacznikom w rodzaju śpiocha, co to więcej pytlują
                  w necie niźli publikują, a jeżeli już publikują to byle co, przyczynki do
                  przyczynków. Żal im dupe ściska i żółć zalewa, że jakiś outsider, bez WUMLów i
                  stażu w PZPR, potrafi więcej zdziałać niż niejeden nadęty "naukowiec", siedzący
                  od lat na państwowym etacie w IŚ czy UO. No to plują i próbują obsr...ć w
                  necie. Anonimowo, tchórzliwie jak śpioch. Na więcej ich nie stać.
                  • Gość: śpioch Re: Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 19:06
                    grunt to autoreklama panie B.:))))
                    • Gość: Max Re: Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośp IP: *.atol.com.pl 24.04.07, 16:50
                      Pan P. alias śpioch, niewydarzony socjolog z IŚ, ma najwyraźniej jakąś obsesję
                      na punkcie "pana B.", którego próbuje gdzie się da podgryzać z ukrycia.
                      Wyjątkowo ciężki przypadek manii prześladowczej na podłożu zawodowej
                      frustracji. Jak tak dalej pójdzie, będzie wszędzie widział "pana B." jak
                      alkoholik białe myszki. A może już tak jest?
                      • Gość: mor Re: Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośp IP: *.chello.pl 25.04.07, 11:00
                        Zachowanie śpiocha może świadczyć o jego chorobie psychicznej,na co dzień miły
                        sympatyczny a na stronie przypomina zawziętego ratlerka.To są charakterystyczne
                        dla choroby objawy , obiekt jego fobii jest winien całemu złu tego świata .Na
                        codzień "P" jest uśmiechniętym socjologiem a tu to co widać???????????
                        • Gość: behemot Re: Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośp IP: 217.197.79.* 25.04.07, 11:48
                          Taki Dr Jekyll i mister Hyde, no albo Hannibal Lecter...
                          • Gość: Max Re: Lustracja na Uniwersytecie Opolskim "bez pośp IP: *.atol.com.pl 25.04.07, 16:23
                            Ratlerek P. był taki agresywny na tym forum, ponieważ odwagi dodawała mu jego
                            anonimowość jako "śpiocha". Gdy tożsamość "śpiocha" wyszła na jaw, nagle odjęło
                            mu głos. Zamilkł ze strachu. Z tego samego powodu pan P. jest taki "miły" w
                            codziennym życiu, gdy nie może przed ludźmi ukryć swojej tożsamości. Zbytnio
                            boi się ludzi, żeby mógł otwarcie pokazać swoje prawdziwe oblicze. Zakłada
                            maskę uprzejmości i dobrych manier, którą odrzuca wtedy, gdy wydaje mu się, że
                            ludzie go nie rozpoznają.
                            • Gość: abx Terminy lustracyjne IP: 217.197.79.* 27.04.07, 17:13
                              Co tam, panie, słychać w lustrowanym uniwersytecie? Termin minął. Czy wszyscy
                              złożyli oświadczenia?
                              • Gość: MIeszaniec Re: Terminy lustracyjne IP: 217.173.202.* 27.04.07, 18:04
                                Jak za komuny celnicy rekwirując świerszczyki ślinili się z prawą ręką w
                                rozporku, tak dzisiaj nowe podniety pobudzają niewłaściwe gruczoły, a
                                nabrzmiały testosteron sam wskakuje do ręki i znajduje swoją lokację na karcie
                                oświadczenia lustracyjnego. Tylko kto potem odpowie przed ministrem
                                Orzechowskim za życie z małpy niepoczęte rozmazane na urzędowych drukach.
                                Tak oto potwierdza się ludowa mądrość, że ciekawość pierwszym stopniem do
                                piekła jest.
    • Gość: X komisja historyczna na UO - kiedy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.07, 13:56
      Na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach powołano czwartą już w kraju uczelnianą
      komisję historyczną, której zadaniem będzie autolustracja miejscowego środowiska
      akademickiego.

katowice.naszemiasto.wp.pl/wydarzenia/721793.html
      Niezależnie od państwowej lustracji naukowcy z UŚ zlustrują się sami - Katowice

Czy i kiedy podobna komisja powstanie także na Uniwersytecie Opolskim? Może
      Monika wie coś na ten temat?
      • Gość: groovy Komisja od samolustracji na UO?- czysty śmiech! IP: 80.51.199.* 30.04.07, 11:00
        Haaa!
        Nie ma co, prawdziwe elity wymordowano w Katyniu i Miednoje. Po wojnie i teraz
        to już tylko kolejne pokolenia tzw. elit. Opolanie obudźcie się. Nie macie
        Uniwersytetu! Macie wyrób uniwersytecko-podobny! I nie pomoże hurtowe wręczanie
        honorowych doktoratów! Prof. Nicieja tym sposobem tylko kreuje sobie
        przychylność środowiska.
        • Gość: syga Re: Komisja od samolustracji na UO?- czysty śmiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 19:15
          do człekopodobnego, który podpisuje się "groovy": ziejesz nienawiścią, wylewasz
          ją na uniwersytet. Oj, biednyś ty, biedny, na twoją przypadłość nie ma
          lekarstwa. Nie myślisz nigdy o zbawieniu? Napęczniały od złości - nie
          przejdziesz przez ucho igielne!
          • Gość: gus Re: Komisja od samolustracji na UO?- czysty śmiec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.07, 22:32
            panie syga, co pan tak z tą nienawiścią i uchem igielnym, jak nie przymierzając
            jakiś wędrowny kaznodzieja z Old Dixie? nie mam wrażenia, żeby Groovy zionął
            nienawiścią, przynajmniej do mnie żaden taki zaduch nie doleciał z tej strony.
            on tylko patrzy z politowaniem na "elity zastępcze", kpi z nich - i słusznie!
            • Gość: syga Re: Komisja od samolustracji na UO?- czysty śmiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 11:03
              do gusa: szanowny panie gus, a kto pana wykształcił, czy elity "prawdziwe", czy
              "zastępcze"? A może jest pan samoróbką? I pan (katar! katar! leczyć!) i groovy
              wrzucacie do jednego worka miernoty [których oczywiście, nawet w Oxfordzie nie
              brakuje] i autorytety naukowe [których i w UO nie brakuje], uogólniając,
              uśredniając, jak - za przeproszeniem - w leninowskiej propagandzie, gdzie
              kucharka mogła nauczać, a napaści na intelektualistów były mile widziane. W
              takich, jak panowie proponujecie, dyskusjach, nie widzę nic innego, jak
              emocjonalne wypróżnienia frustratów, którzy sobie nie radzą ze zupełnie innymi
              problemami, kompleksami, zaburzeniami - ujawniając je w formie zastępczej. Z
              góry przewiduję waszą reakcję, uprzedzam, że nie odpowiem, bo szkoda czasu.
              • Gość: gus Re: Komisja od samolustracji na UO?- czysty śmiec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.07, 11:05
                rzeczywiście szkoda czasu na takie pyskówki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka