Gość: Euskadiusz IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.03, 21:28 Swiadomie lub nie - jednak faktem jest, ze coraz czesciej w artykulach WYBORCZEJ Slazacy pojawiaja sie jako MNIEJSZOSC. Patrz Tekst - MNIEJSZOSCI PIELGRZYMOWALY czy wywiad z N.DAVIESem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: GoBo Ślązak mniejszościowy IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 02.06.03, 14:23 Taka jest prawda. Ślązacy stanowią zaledwie około 1/3 mieszkańców woj. opolskiego. Nie wiem jak te proporcje rozkładają się w pozostałej części Górnego Śląska. Stanowimy więc tutaj mniejszość. "Pomogła" nam w tym "wędrówka ludów" w ramach repatraiacji i napływ późniejszy. Należy (z satysfakcją) zwrócić uwagę, że GW nie nazywa nas mniejszością narodową, tylko etniczną. I to jest zgodne z prawdą. Przeciwieństwem takiego staiwania sprawy są nawoływania Ruchu Autonomii Śląską i innych ludzi owładniętych chorymi ideami, którzy z nas - Ślązaków chcą "zrobić" nową nację, ni to polską, ni to gemrańską. A temu już trzeba się stanowczo przeciwstawiać! Nie sposób im jednak niczego wytłumaczyć, nie znają historii (albo znają doskonale, ale posługują się nią jak Stalin, Radio Maryja, NSDAP i inne "ciekawe" towarzystwa). Wywodzą wniosku tak absurdalne na temat tego, że my Ślązacy nie ejsteśmy Polakami, że od lektury ich dyrdymałów na prawdę robi się "z leksza" niedobrze. Pozdrawiam. GoBo Ślązak z krwi i kości oraz z dziada, pradziada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Euskadiusz Re: Ślązak mniejszościowy IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.03, 15:04 "Wywodzą wniosku tak absurdalne na > temat tego, że my Ślązacy nie ejsteśmy Polakami, że od lektury > ich dyrdymałów na prawdę robi się "z leksza" niedobrze." GoBo - JA nie jestem POLAKIEM i nie są to dyrdymały tylko moje prywatne odczucia, do których każdy powinien mieć prawo. Chyba że w Polsce nadal nie uznaje się prawa jednostki do samostanowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: schlesier Re: Ślązak mniejszościowy IP: *.kopernet.org 02.06.03, 15:34 Gość portalu: GoBo napisał(a): > Taka jest prawda. Ślązacy stanowią zaledwie około 1/3 > mieszkańców woj. opolskiego. Nie wiem jak te proporcje > rozkładają się w pozostałej części Górnego Śląska. Stanowimy > więc tutaj mniejszość. "Pomogła" nam w tym "wędrówka ludów" w > ramach repatraiacji i napływ późniejszy. Należy (z satysfakcją) > zwrócić uwagę, że GW nie nazywa nas mniejszością narodową, tylko > etniczną. I to jest zgodne z prawdą. Przeciwieństwem takiego > staiwania sprawy są nawoływania Ruchu Autonomii Śląską i innych > ludzi owładniętych chorymi ideami, którzy z nas - Ślązaków > chcą "zrobić" nową nację, ni to polską, ni to gemrańską. A temu > już trzeba się stanowczo przeciwstawiać! Nie sposób im jednak > niczego wytłumaczyć, nie znają historii (albo znają doskonale, > ale posługują się nią jak Stalin, Radio Maryja, NSDAP i > inne "ciekawe" towarzystwa). Wywodzą wniosku tak absurdalne na > temat tego, że my Ślązacy nie ejsteśmy Polakami, że od lektury > ich dyrdymałów na prawdę robi się "z leksza" niedobrze. > > Pozdrawiam. > > GoBo Ślązak z krwi i kości oraz z dziada, pradziada To miło przeczytac, że w województwie opolskim istnieja Ślązacy uważający się za Polaków. Szczerze mówiąc to myslałem, ze takich juz nie ma. Co do liczebności Ślązaków w województwie śląskim to pragnę cię poinformować, że tutaj także są oni mniejszością z tym, ze róznie to wygląda na różnych terenach. w miastach zagłębia przemysłowego takich jak Katowice, Bytom czy Zabrze, Ślązaków jest stosunkowo niewielu natomiast w moich rodzinnych Tarnowskich Górach już całkiem sporo chyba nawet większość, z kolei tereny wiejskie powiatów tarnogórskiego i lublinieckiego są niemal czysto śląskie. Pozdrawiam wszystkich mieszkańców województwa opolskiego (mój pradziadek pochodził ze Starego Ujazdu koło Koźla i na początku XX wieku przybył w okolice Tarnowskich Gór w poszukiwaniu pracy). Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Ślązak mniejszościowy 02.06.03, 16:13 Myślę, że niedaleko Ci już do retoryki niejakiego Rosenberga. Zapewne za jakiś czas "chore idee" zostaną przez Ciebie nazwane produktami syfilitycznego umysłu, albo czymś w tym rodzaju. Powinieneś powierzyć swoje fobie specjalistom. Jesteś najlepszym dowodem na to, że śląskość nie chroni od głupoty, która niestety często idzie w parze z serwilizmem wobec władzy. Gute Besserung! Odpowiedz Link Zgłoś