Dodaj do ulubionych

Masowe zwolnienia lekarzy na Opolszczyźnie

28.06.07, 18:09
Masowe zwolnienia lekarzy na Opolszczyźnie
KOMUNIKAT Z DNIA 28.06.2007r.
Rozpoczęły się masowe zwolnienia lekarzy w województwie opolskim

W dniu 14.06.2007r., w szpitalu w Kędzierzynie-Koźlu ( ok. 80% )
W dniu 27.06.2007r., w Wojewódzkim Centrum Medycznym w Opolu ( ok. 80% )
W dniu 28.06.2007r., w szpitalu Wojewódzkim w Opolu ( ok. 90% )
W dniu 28.06.2007r., w szpitalu Matki i Dziecka w Opolu ( ok. 70% )
W dniu 28.06.2007r., w szpitalu Neuropsychiatrycznym w Opolu ( ok. 70% neurologów )
W dniu 28.06.2007r., w szpitalu w onkologicznym w Opolu ( ok. 80% )
W dniu 28.06.2007r., w szpitalu w Nysie ( ok. 90% )
W dniu 28.06.2007r., w szpitalu w Strzelcach Opolskich ( ok. 80% )

Oznacza to, że 1 października w tych szpitalach ( NAJWIĘKSZYCH W WOJEWÓDZTWIE, tj. ok. połowa lekarzy szpitalnych w województwie ) przestanie pracować większość oddziałów, a pacjenci będą zmuszeni szukać pomocy w innych powiatach. Tylko gdzie? Lekarze innych szpitali województwa opolskiego również kończą składanie wypowiedzeń z pracy!

„Zostaliśmy do tego zmuszeni!” – mówi młody, rozgoryczony lekarz, trzymający swoje wypowiedzenie – „od trzech tygodni strajkujemy, niemal 300 szpitali w Polsce nie pracuje domagając się zmian systemowych, dofinansowania Ochrony Zdrowia, podwyżek, a ministrowie mówią, że problemu w zasadzie nie ma, że pacjenci otrzymują potrzebną opiekę, że w Izraelu strajk trwał rok i nawet spadła śmiertelność. To jest dla mnie nie do przyjęcia, nie chcę tak pracować. Będę szukał pracy w innym kraju. Złożyłem do Izby Lekarskiej podanie o wydanie niezbędnych dokumentów, aby pracować w innych krajach, gdzie docenia się i szanuje pracę lekarza!”
Złożone zostały wypowiedzenia z okresem trzymiesięcznym, a wypowiedzenia z krótszym terminem realizacji są zgromadzone w Komitetach Strajkowych i zostaną złożone w odpowiednim terminie tak, aby wszystkie realizowały się 1 października. Podany procent obejmuje wszystkie zebrane wypowiedzenia.

WKRÓTCE BĘDZIE NAS WIĘCEJ?
NIESTETY, OD PAŹDZIERNIKA MOŻE NAS ZABRAKNĄĆ!

PONIŻEJ PRZEDSTAWIAM LISTĘ ZAKŁADÓW OPIEKI ZDROWOTNEJ I SZPITALI
WOJEWÓDZTWA OPOLSKIEGO, KTÓRE OGŁOSIŁY – razem 13 placówek!

strajk od 21 maja:

- Samodzielny Specjalistyczny Zespół Opieki Zdrowotnej nad Matką i
Dzieckiem w Opolu;
- Wojewódzkie Centrum Medyczne w Opolu;
- ZOZ w Kędzierzynie-Koźlu;
- Szpital Specjalistyczny MSWiA w Głuchołazach;

strajk od 22 maja:

- Szpital MSWiA w Opolu
strajk od 28 maja:
- Szpital w Krapkowicach
strajk od 31 maja:
- Szpital w Oleśnie
strajk od 4 czerwca:
- Szpital Wojewódzki w Opolu
strajk od 6 czerwca:
- Szpital Nysie
strajk od 8 czerwca:
- Szpital w Brzegu
strajk od 21 czerwca:
- Przychodnia Centrum w Opolu
strajk od 25 czerwca:
- Szpital w Strzelcach Opolskich
strajk od 25 czerwca:
- Szpital Onkologiczny w Opolu

ZAKOńCZYłY SPóR ZBIOROWY I CZEKAJA NA OGłOSZENIE STRAJKU

- Szpital w Głuchołazach
- Szpital Neuropsychiatryczny w Opolu

Z poważaniem:

W imieniu Zarządu Regionu
Rafał Olejnik

Przewodniczący Zarządu Regionu Śląska Opolskiego
Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Lekarzy
Członek Prezydium Krajowego Komitetu Strajkowego
Obserwuj wątek
    • Gość: : ) Re: Masowe zwolnienia lekarzy na Opolszczyźnie IP: *.dsl.opol.bdi.inetia.pl 28.06.07, 21:33
      Z całym szacunkiem - wiem jedno - jest strajk - żniwa dla lekarzy bo przyjmują
      prywatnie. Kasa jest - podwójna - pensja i ta druga z szarej strefy do kieszeni.
      Wiem to z autopsjipodpis- pacjent szukający pomocy.
      • Gość: benedykt Re: Masowe zwolnienia lekarzy na Opolszczyźnie IP: *.atol.com.pl 28.06.07, 22:27
        Dokładnie, a najlepszym przykładem jest Rafał Olejnik ich szef, strajkuje ale
        tylko na państwowym a na prywatnym tylko czesze kasę, zresztą sam o tym mówi
        bez większego zażenowania, dla mnie taka postawa to draństwo jak strajkować to
        strajkować - wszędzie a nie tam gdzie mu się podoba.
        A i jeszcze jedna sprawa Olejnik pisze że lekarze złożyli wypowiedzenia, a
        ponoć to bujda bo w szpitalach poinformowali że złożą ale tak naprawdę nie
        zrobili tego, ciekawe czy to prawda?
        • parad0x Re: Masowe zwolnienia lekarzy na Opolszczyźnie 28.06.07, 23:23
          Strajk jest przeciwko zarobkom w PAŃSTWOWEJ opiece zdrowotnej! To co robią po godzinach pracy, to tylko i wyłącznie ich sprawa.
          • Gość: Szymek Re: Masowe zwolnienia lekarzy na Opolszczyźnie IP: *.atol.com.pl 29.06.07, 00:30
            ok, każde wytłumaczenie jest ok. ale uważam że jest to wysoce naganne że lekarz
            strajkuje w publicznej służbie zdrowia a potem po 15 idzie do swojego gabinetu
            i przyjmuje tych wszystkich nieszczęśników którzy się nie dostali publicznie do
            lekarza (bo tam był strajk) a potem pobiera od nich kasę i uważa że to jest
            porządku. A ja mówię, że to nie jest wporządku, owszem zgadzam się z lekarzami
            że powinni zarabiać więcej w publicznym systemie, ale wasze metody dojścia do
            tego są nie do zaakceptowania.
            Ok niech rząd da wam podwyżki ile trzeba, tak, aby wam starczyło jestem za (3x
            TAK) ale jednocześnie niech taki lekarz ma zakaz prowadzenia prywatnej praktyki
            a na prywatne praktyki nałożyć kasy fiskalne - myślę że koszty podwyżek zostały
            by zbilansowane przez podatki więc wszyscy byśmy byli zadowoleni, bo i tak na
            końcu zapłaci pacjent, więc co za różnica w jaki sposób…..
          • Gość: Ania Re: Masowe zwolnienia lekarzy na Opolszczyźnie IP: *.atol.com.pl 29.06.07, 00:33
            Co się zmieni dla mnie jako pacjentki jeżeli lekarze dostaną podwyżki ?
            • parad0x Re: Masowe zwolnienia lekarzy na Opolszczyźnie 29.06.07, 22:22
              - Będzie Cię miał kto leczyć. Większość studentów medycyny deklaruje wyjazd z kraju po skończeniu studiów. Średni wiek lekarza w Polsce rośnie z roku na rok, a następców nie widać - młodzi wyjeżdżają (śrenia długość życia lekarza w Polsce to tylko 57 lat; a średni wiek lekarza w Polsce to prawie 50 lat, a wykształcenie specjalisty to min. 12-13 lat)
              - Będzie Cię operował wyspany chirurg, mający czas i pieniądze na systematyczne dokształcanie się, nie będziesz znieczulana przez anestezjologa, na zmianę pacjentem na innej sali operacyjnej etc etc
              - Zalet reformy systemu, jakiej domagają się lekarze wraz z jednoczesnym wzrostem nakładów na opiekę zdrowotną chyba nie muszę wymieniać.
        • parad0x Re: Masowe zwolnienia lekarzy na Opolszczyźnie 28.06.07, 23:25
          Część złożyła pewnie teraz, a część (Ci co mają krótszy czas wypowiedzenia) złoży później.
          • Gość: : ) Re: Masowe zwolnienia lekarzy na Opolszczyźnie IP: *.dsl.opol.bdi.inetia.pl 30.06.07, 19:02
            Nigdy nie uwierzę w to że po podniesieniu pensji lekarzom odmieni się los
            pacjenta - do kieszeni będą brać dalej łapówki a pacjent tak rzetelnie będzie
            przyjęty na ile go stać tzn. ile włoży do kieszeni. To kasta
            • Gość: MIeszaniec Robi się niebezpiecznie IP: 217.173.202.* 30.06.07, 22:24
              NIe chciałbym zachorować.
    • Gość: benq Re: Masowe zwolnienia lekarzy na Opolszczyźnie IP: *.chello.pl 30.06.07, 22:51
      "Średni wiek
      lekarza w Polsce rośnie z roku na rok, a następców nie widać - młodzi wyjeżdżają
      (śrenia długość życia lekarza w
      Polsce to tylko 57 lat; a średni wiek lekarza w Polsce to prawie 50 lat, a
      wykształcenie specjalisty to min. 12-13
      lat)"

Mogę prosić o źródło danych?
      • Gość: zośka Re: Masowe zwolnienia lekarzy na Opolszczyźnie IP: 217.197.79.* 30.06.07, 23:30
        możesz prosić. I poszukaj sobie w internecie.
        • Gość: benq Do Zośki IP: *.chello.pl 01.07.07, 18:49
          Zatem proszę... Grzecznie i bez złośliwości... Interesuje mnie podana średnia wieku.

ps. gdyby chciało mi sie szukać - tej prośby by nie było.
          leń ze mnie - przyznaję
          • parad0x Re: Do Zośki 02.07.07, 00:13
            Znalezienie tej informacji zajmuje niecałą minutę (Google it!):
            www.pulsmedycyny.com.pl/index/archiwum/8077/1.html
      • Gość: mama lekarki zarobki lekarzy IP: 212.2.101.* 30.06.07, 23:52
        czy wy wiecie ile oni zarabiają na normalnym, pełnym etacie (takim jak kazdy z
        pracowników innych?) . Nie znam wszystkich danych - ale córka, która jest
        lekarzem po 6 cio letnich, naprawdę ciężkich studiach, z co najmniej miesięczną
        praktyka każdego roku (wiem że ciężkich - ja studiowałam elektronikę na
        politechnice - inzynierowie wiedzą co to znaczy i wiedzą co znaczy gdy, po mojej
        uczelni - mówię ciężkich), praktyce - stażu 13-to miesięcznym po studiach,
        LEP-ie - na specjalizacji, pracując na pełny etat w szpitalu, zarabia 6 zł
        /godzinę. Czy naprawdę uważacie to za NORMALNE? Czy,płacąc malarzowi waszego
        mieszkania min. 15 zł za godz (wiem, bo właśnie płacę)uważacie, że jego praca i
        jego ODPOWIEDZIALNOŚĆ jest warta 2 razy tyle co praca lekarza?
        Córka nigdy DOTĄD nie myslała o wyjeździe...
        • Gość: Epidemiolog recepty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 00:40
          A recepty się nauczyła wypisywać ? A pisać się nauczyła ?
        • Gość: MIeszaniec Re: zarobki lekarzy IP: 217.173.202.* 01.07.07, 10:07
          www.pulsmedycyny.com.pl/index/archiwum/6169.html
          To, że twoja córka mało zarabia, to wcale nie znaczy, że lekarze mało
          zarabiają. Ciekawe czy jako elektronik masz możliwość dorabiania na 5-6 etatach
          poza podstawowym?
          Otóż nie masz, bo po-pierwsze, nie ma tak szerokich możliwości, po-drugie, jak
          pójdziesz na swoje 8 godzin do pracy, to nie będziesz miała siły na dodatkowy
          etat.
          Problem z lekarzami polega na tym, że oni chcieliby zarabiać po 6000 netto i
          jeszcze pracować w 3 innych miejscach. Przepraszam bardzo, ale fizycznie to
          niemożliwe. Nie wierzę, że lekarze to jakieś supermany, którym wystarczy 3
          godziny snu na dobę. Coś tu jest nie tak. Tam jest tak, że jedni lekarze się
          wypruwają i kończą zawałami, a inni o godz. 12:30 już warują pod stołówką WCMu
          razem z rehabilitantami, żeby skonsumować swój smaczny obiadek za 6 zł i na tym
          właściwie ich dzień pracy kończy się.
          Na dodatek jeszcze dochodzą kwestie poważnych róźnic wynagrodzeń pomiędzy
          szpitalami. A myślicie dlaczego niby onkologia w Opolu nie chciała połączenia z
          WSZ, chociaż de facto znajduje się na tym samym terenie?
          Ta sytuacja jest chora, bo rodzi okropną frustrację wśród niezamożnych, a nawet
          biednych lekarzy, którzy niestety nie mają możliwości dorobić, bo n.p. zbyt się
          wypruwają w podstawowym miejscu pracy, żeby jeszcze dorabiać, bo im brakuje
          układów, żeby mieć dodatkowe etaty, bo pracują na etacie, a nie na kontrakcie
          itd. itd.
          Ta sytuacja może być tylko wtedy unormowana, jeśli lekarz zatrudniony na pełnym
          etacie dostanie satysfakcjonujące go wynagrodzenie i jednocześnie podpisze
          cyrograf na niepodejmowanie pracy poza miejscem zatrudnienia. Wtedy będzie mógł
          swoją pracę wykonywać rzetelnie z korzyścia dla pacjentów.
          Prywatne praktyki w kraju, w którym znakomita większość ludzi jest
          ubezpieczona, powinny być ograniczone do absolutnego minimum. Prywatne ośrodki
          zdrowia i kliniki nie powinny zatrudniać lekarzy pracujących na całe etaty w
          uspołecznionej SZ. Itd., itd. Dziś każdy ordynator ma gabinet, co w czasach
          gierkowskich było nie do pomyślenia.
          Nie da się tych problemów rozwiązać, jeśli się do sprawy nie podejdzie
          kompleksowo i nie skończy się z tym fałszywym status quo, w którym wiadomo, że
          lekarze zarabiają nędznie, a jednocześnie znaczny ich odestek mieszka w willach
          z kortami i z basenami.
          Jestem pewien, że przy obecnym wzroście gospodarczym da sięzagwarantować
          lekarzom przyzwoite warunki pracy i płacy w jednym miejscu pracy.
          • Gość: mama lekarki Re: zarobki lekarzy IP: *.gprspla.plusgsm.pl 01.07.07, 16:38
            zgadzam się z Tobą niemal w 98%. Tak, powinni pracować na 1 etacie - ale (i tu
            jest te 2%) tak naprawdę powinny to wymusić zasady konkurencji - mój pracodawca
            na pewno nie zgodziłby się, abym to samo , co u niego, robiła jeszcze gdzieś
            indziej, szczególnie wtedy, gdy mogłoby mu to odbierać klientów (pacjentów). I
            dlatego powinien dać mi taką płacę, abym za innym zarobkiem nie goniła i
            jednocześnie tak ode mnie wymagać, abym nie miała siły gonić - ale miała siłę
            się douczać i była nowości ciekawa. Uważam więc, że te prywatne
            szpitale/przychodnie/gabinety nie są złe - ale , jako ubezpieczona powinnam tam
            uzyskać pomoc na takich samych zasadach co w państwowych. Inaczej mówiąc,
            uważam, że tzw. "służbę" zdrowia należy przekształcić w niemal normalną
            działalność usługową i sprywatyzować. I medycy nie powinni "służyć" - ale
            leczyć, uczyć się, wykonywać pracę. A co do "sióstr" - to nie są siostry - tylko
            pielęgniarki i pielęgniarze, pracownicy, których praca nie jest miłosierdziem,
            tylko realnym zajęciem, które oni powinni wykonywać nie robiąc nikomu łaski - za
            normalną godną wypłatę. I chyba każda z naszych "sióstr" powinna przejść co
            najmniej 6-cio miesięczną praktykę w szpitalu poza naszym krajem... Może wtedy
            też lekarze traktowaliby je lepiej.. Przepraszam, ale właśnie mam w szpitalu
            (nie tam, gdzie mieszka i pracuje córka - dla wyjasnienia) mamę - dość wiekową ,
            i o ile lekarzy (szczególnie tych młodych)mogę tylko chwalić, o tyle siostry...
            A wracając do córki - ona nie może zatrudnić się na dodatkowych etatach, bo po
            pierwsze bardzo spala się tam gdzie pracuje, po drugie, ma jeszcze inne
            obowiązki - uczy się dodatkowo, zresztą w dziedzinie bardzo związanej z jej
            lekarską specjalizacją. Aha - i do niedawna nie myślała o wyjeździe z kraju..
            • Gość: MIeszaniec Re: zarobki lekarzy IP: 217.173.202.* 01.07.07, 17:41
              No widzisz...
              Myślę, że kwestii służby zdrowia nie da się nigdy w sposób zadowalający
              rozwiązać, ale coś robić trzeba. W Szwecji lekarze zarabiają pod psem, ale
              jakoś do głowy im nie przychodzi strajkować. Mój znajomy 50-letni chirurg
              ortopeda z południowych Włoch jest świetnym fachowcem, jeżdzi po róźnego
              rodzaju konfernecjach, gdzie w ramach zajęć praktrycznych wykonują normalne
              planowe operacje (!). Czy jesteś sobie w stanie wyobrazić, że faceta nie stać
              na takie fanaberie jak podróże zagraniczne, w tym wakacje w Polsce? Też zarabia
              pod psem i jest niezadowolony.
              Mam wielu znajomych lekarzy i wszyscy co do jednego są ludźmi zamożnymi i
              bardzo zmoażnymi. MIeszkają w dużych domach w Opolu i pod Opolem, mają nowe
              samochody i wakacje spędzają tylko za granicą. Mam jednakże świadomość, że
              niezamożni i biedni też są.
              Jednak reformy nie da się zrobić, żeby biedni zyskali, a bogaci jeszcze
              bardziej. Jedyna reforma, która moze się udać to reforma burząca materialne
              relacje w tym środowisku. Jeśli środowisko na to się nie zgodzi, to będą dalej
              nici z reformy. Myślę, że najwyższa pora, aby to środowisko zrozumiało, że
              powodzenie reformy nie zależy tylko od rządu, ale też i od nich. Muszą się
              zgodzić na likwidację patologii i tym samym zmniejszenie dochodów najlepiej
              zarabiających.
              Są dowody na to, że można świetnie działać i w tym systemie. Znam taki szpital,
              w którym lekarze ani myślą strajkować. Nie mają kokosów, ale mają przyzwoicie.
              • Gość: Yogi Re: zarobki lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 21:02
                Jak o czymś piszesz, to sprawdź najpierw.
                Obiady w WCM-ie są wydawane od 14.30
                Lekarze, którzy wyjeżdżają do Szwecji czy Włoch zarabiają DUŻO więcej, niz
                średnia w przemyśle w tych krajach.
            • Gość: paralekarz Re: zarobki lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.07, 12:33
              mało zarabiają, zejdzcie z nich, już nie moge o tym słuchac.
          • Gość: luka Re: zarobki lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 18:12
            to ile wg Ciebie powinna wynosić w Polsce pensja lekarza ? Ciekawe to, co
            piszesz i ciekawa jestem odpowiedzi. A nauczyciel ?
            • Gość: mama lekarki Re: zarobki lekarzy IP: *.gprspla.plusgsm.pl 01.07.07, 19:38
              no nie całkiem widzę. Widzę, że koledzy mojej córki, ci, którzy już wyjechali
              bezpośrednio po stażu (przypominam: 6 lat+13 m-cy +LEP) już sa w stanie się sami
              utrzymać, już mają zdolność kredytową, już moga pracować na 1 etat. Także ci ze
              Szwecji. Co do Włoch - to mam inne doświadczenie - znam pielegniarkę z
              onkologii, wyjechała tam parę lat temu. Teraz - zadowolona, z własnym
              mieszkaniem, z pracą (od początku) na 1 etat, stać ja na wakacje na Majorce, na
              zwiedzanie Indii. Pewnie, krezusem nie jest - ale o starość - ze względu na
              oszczędności, się nie boi. Ale - jak przyjechała tu i odwiedziła swoje byłe
              koleżanki to wyszła zniesmaczona. Ona, mówi - gdy ma nockę - to w nocy pracuje -
              a nie odpoczywa na kanapce czekając na wezwanie. Nie ma kanap w dyżurce
              pielęgniarek. Jak nie ma zajęcia przy pacjentach - a niemal zawsze sie coś
              znajdzie (czasem tylko trzeba pacjenta potrzymać za rękę) - to musi i powinna
              uzupełnic dokumentację, przygotować lekarstwa, zrobić obchód.
              A co do bogatych lekarzy - tak , są. Ale po pierwsze, czy nie sądzisz, że po
              tylu latach patologii tak może być? No i .. czy znasz starych lekarzy? Takich na
              emeryturze, po 70 -tce? mało ich, nie? Wiesz jaka jest średnia długość zycia
              lekarzy na tle innych grup zawodowych?
              A co do nauczycieli - to, nie ujmując nauczycielom z pasją - za moich czasów do
              tego zawodu nie ustawiało się w kolejce, była to raczej selekcja negatywna. I
              który inny zawód ma 3 miesiące wakacji, roczny urlop na poratowanie zdrowia,
              wcześniejszą emeryturę, już nie mówiąc o 18 godzinnym pensum? Wiem, poza
              lekcjami trzeba dużo wiecej zrobić - ale tak sie składa, że dzisiaj od każdego
              wymaga się więcej, że kazdy musi się dokształcać (a przede wszystkim lekarze) i
              że każdy musi poświęcić na to swój czas i swoje pieniądze. Nie żałuję płacy
              nauczycielom, niech im się wiedzie - może to wytworzy odwrotną tendencję i bedą
              do tego zawodu szli najlepsi - co na pewno byłoby pożądane - ale, proszę bez
              porównań. Nawiasem mówiąc, moja druga córka jest młodą nauczycielką.
              • Gość: ania Re: zarobki lekarzy IP: *.chello.pl 01.07.07, 19:51
                "A co do nauczycieli - to, nie ujmując nauczycielom z pasją - za moich czasów do
                tego zawodu nie ustawiało się w kolejce, była to raczej selekcja negatywna. I
                który inny zawód ma 3 miesiące wakacji, roczny urlop na poratowanie zdrowia,
                wcześniejszą emeryturę, już nie mówiąc o 18 godzinnym pensum? Wiem, poza
                lekcjami trzeba dużo wiecej zrobić - ale tak sie składa, że dzisiaj od każdego
                wymaga się więcej, że kazdy musi się dokształcać (a przede wszystkim lekarze) i
                że każdy musi poświęcić na to swój czas i swoje pieniądze. Nie żałuję płacy
                nauczycielom, niech im się wiedzie - może to wytworzy odwrotną tendencję i bedą
                do tego zawodu szli najlepsi - co na pewno byłoby pożądane - ale, proszę bez
                porównań. Nawiasem mówiąc, moja druga córka jest młodą nauczycielką." -

I takich bzdur Ci nagadała? 3 miesiące wakacji i 18 godzin?! Skoro tak - niech
                pracuje jako nauczyciel - również w wieku 65 lat! Zobaczymy, co będzie mówić po
                20 latach w zawodzie!
                • Gość: mama lekarki Re: zarobki lekarzy IP: *.gprspla.plusgsm.pl 01.07.07, 22:29
                  Tak . Takich bzdur. 2 miesiące latem, ferie wielkanocne, ferie zimowe. jest
                  kobietą - więc na razie emerytura w wieku 60 lat. Pensum - 18 h. Tak, teraz, w
                  pierwszym roku jej pracy przygotowanie konspektów wymaga dodatkowej pracy. Tak,
                  musi sprawdzać prace domowe, czytać, układać lekcje, chodzić na wywiadówki oitp,
                  itp. I użerać się z młodzieżą (gimnazjum) - co jest chyba najgorsze. Ale nie
                  jest bardzo niezadowolona, ma czas na swoje sprawy. Chociaż - i tu masz rację -
                  nie wiem , czy nie odejdzie z tego zawodu - bo perspektywa 40 takich samych
                  lat...I tak jak mówiłam - nie uważam jej płacy za zadowalającą - ale jak pewnie
                  zauważyłaś - porównywałam.
              • Gość: MIeszaniec Jeszcze do mamy lekarki IP: 217.173.202.* 01.07.07, 20:18
                Popełniasz wielki błąd porównując płace Twoje córki do wynagrodzenia malarza
                pokojowego.
                Mówisz, że jesteś inżynierem elektronikiem. Ciekawym, czy masz kolegów lekarzy
                Twoich rówieśników? Może tak porównasz swoje dochody z ich dochodami.NIe martw
                się o córkę, w twoim wieku będzie miała wyższy status materilany od ciebie to
                pewna.
                • Gość: mama lekarki Re: Jeszcze do mamy lekarki IP: *.gprspla.plusgsm.pl 01.07.07, 22:22
                  uczciwie mówiąc, wcale by mnie to nie zmartwiło. Ale pod jednym warunkiem: że
                  miałaby czas także być żoną i matka i normalnie zyć - jeździć na wakacje, mieć
                  czas po pracy, móc zatrudnić malarza do remontu mieszkania ( a moze domu?). Mam
                  kolegów lekarzy - moich rówieśników. Sa - niektórzy profesorami o znanych w
                  Polsce nazwiskach, inni sa lekarzami w szpitalach powiatowych - cenionymi,
                  zwykłymi doktorami. Jedni mają prestiż i jaki taki (naprawdę jaki taki) status
                  materialny (mieszkanie, średniej klasy samochód, uporządkowane życie bez
                  zabiegania). Inni (inne) maja dobrze zarabiających mężów. Tak, mają inne
                  możliwości, obracają sie w innych sferach, znajomość z nimi jest "pożądana". To
                  fakt. Ale finansowo... Jak ja startowałam, to był przepis, że niezależnie od
                  firmy, człowiek z wyższym wykształceniam dostawał na początek średnią krajową..
                  To dzisiaj, w sytuacji milionów magistrów pedagogiki pracy nie miałoby sensu,
                  nie dałoby się. Ale może choć w budżetówce?..
                  Aha , dlaczego popełniam błąd? Malarz ma ok. 23 lat, córka - 28. Malarz uczył
                  się 2 lata - córka, lekko licząc , 8. Malarz odpowiada za kolorek na scianie -
                  córka - za życie i zdrowie - może Twojej Mamy?
                  • Gość: ania Re: Jeszcze do mamy lekarki IP: *.chello.pl 01.07.07, 22:26
                    A Nauczyciel odpowiada za dobre przygotowanie do egzaminów przyszłych adeptów
                    medycyny...
                    • Gość: MIeszaniec Re: Jeszcze do mamy lekarki IP: 217.173.202.* 02.07.07, 17:08
                      Ni cholery nie rozumiem jakiego grzyba zwalniają się lekarze z onkologii.
                      WIększość z nich, niezależnie od wysokich umiejętności fachowych, to wyjątkowo
                      nieprzyjemne typy, mające pacjenta głęboko w zadzie. Co jest o tyle przykre, że
                      chory na raczysko wymagałaby szczególnie taktownego traktowania.
                      Ale nie o to głównie chodzi.
                      Onkologia jest elitą finansową, jeśli chodzi o wynagrodzenia lekarzy. Dzięki
                      bardzo korzystnej wycenie świadczeń onkologicznych cały szpital jest nieźle
                      dochodową wyspą na morzu finansowej beznadziei.
                      • Gość: / Re: Jeszcze do mamy lekarki IP: *.chello.pl 02.07.07, 17:31
                        > Dzięki bardzo korzystnej wycenie świadczeń onkologicznych

Akurat większość procedur onkologicznych jest niedoszacowana....
                        • Gość: MIeszaniec Re: Jeszcze do mamy lekarki IP: 217.173.202.* 02.07.07, 18:17
                          Nie dam się skołować. Wiem jakie są mniej więcej zarobki na onkologii w Opolu i
                          wiem, że od dawna lekarze tam byli w miarę usatysfakcjonowani z wynagrodzeń.
                          Nagle okazuje się, że znowu mało.
                          Jak te procedury są niedoszacowane, to ciekawe dlaczego się tak broniliście
                          przed połączeniem z WSzZ?n W gumala waść lecisz.
                          • Gość: zośka Re: Jeszcze do mamy lekarki IP: 217.197.79.* 02.07.07, 18:20
                            Widać Mieszaniec masz kiepskie żródło informacji, bo lekarze się zwalniają,
                            zamiast dalej się poświęcać i cieszyć z zarobków.
                            • Gość: MIeszaniec Re: Jeszcze do mamy lekarki IP: 217.173.202.* 02.07.07, 18:27
                              Jak masz lepsze, to odnieś się do tego co napisałem.
                              Informacja pochodzi od wewnątrz, a dowodem opisany btrak zgody na połączenie z
                              WSzZ. Chodziło dokładnie o kasę dla lekarzy.
                              Zwalnianie się o niczym nie świadczy. W tej sytuacji gierojem być już łatwo.
                              Szczególnie jak się ma plus na koncie lub majątek, który można spieniężyć.
                              Ja sobie na taki luksus pozwolić nie mogę.
                              Zwalniam się tylko wtedy, kiedy mam nowe miejsce pracy.
                              Przepraszam bardzo, ale broniłem lekarzy jeszcze w ubiegłym tygodniu.
                              Dzisiaj już nie bronię.
                              Przegięliście.
                          • Gość: MIeszaniec Zjeść ciastko i mieć ciastko IP: 217.173.202.* 02.07.07, 18:22
                            Polecam uwadze wszystkich lekarzy:
                            www.gazetawyborcza.pl/1,76842,4279865.html
                          • Gość: / Re: Jeszcze do mamy lekarki IP: *.chello.pl 03.07.07, 00:06
                            Niedoszacowane są precedury chirurgiczne, radioterapia i chemioterapia - czyli te najdroższe. Dotyczy to wszystkich szpitali onkologicznych w Polsce.
    • Gość: ryś Re: Masowe zwolnienia lekarzy na Opolszczyźnie IP: *.chello.pl 04.07.07, 01:00
      Wszystkie grupy zawodowe zarabiaja za mało. Pierwszym płatnikiem powinno być
      Państwo. To podniesienie zarobków budzetowi spowoduje większy obrót kapitału to
      jest prawo rynku. W forum znalazłem zdanie,że malarz bierze 15 zł/h netto to
      chyba trochę przesada stawka jak za granicą. Ale jeżeli ktoś ma dużo pieniędzy
      a malarz jest dobry...
    • Gość: nocuś Re: Masowe zwolnienia lekarzy na Opolszczyźnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.07, 23:30
      popieram
    • Gość: gość Re: Masowe zwolnienia lekarzy na Opolszczyźnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 23:11
      zwolnienia lekarzy - farsa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka