Gość: MR IP: *.icpnet.pl 30.01.08, 11:33 Słuszną linie ma nasza władza... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
organmaster Bobas gigant w nyskim szpitalu 30.01.08, 11:42 porażająca, gazetowo-modelowa inteligencja: "pytam, czy mały Boguś to jej ostatnie dziecko" ... i ostatni dzień pracy opolskiego gazetwyrobnika?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Bobas gigant w nyskim szpitalu IP: *.adsl.inetia.pl 30.01.08, 12:14 Ta, na pewno ostatnie. Jak do tej pory nie używali gumek, to teraz niby zaczną?? Odpowiedz Link Zgłoś
honecker32 Bobas gigant w nyskim szpitalu 30.01.08, 11:43 Z jednej strony gratulacje z drugiej: kobito poknij sie w glowe 10 dziecko ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pff Re: Bobas gigant w nyskim szpitalu IP: *.edipresse.pl 30.01.08, 11:59 "Poknij" se jakąś panienkę. Odpowiedz Link Zgłoś
honecker32 Re: Bobas gigant w nyskim szpitalu 30.01.08, 12:14 to odpowiedz na maly blad :) zauwazylem go od razu , nie widze opcji edit wiec zostalo - ale przekaz jasny. Naprawde wg. mnie 10 dziecko to z ta pania jednak jest cos nie tak, w XIX w. bylaby dumna jedna z nielicznych dochowalaby sie z 5 pelnoletnich potomkow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jQ Bobas gigant w nyskim szpitalu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.08, 11:51 Słuszną linię ma nasza władza :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Bobas gigant w nyskim szpitalu IP: *.chello.pl 30.01.08, 12:41 XXI wiek a nadal są ludzie którym tylko to jedno sprawia przyjemność. Nie doczytałem się czy dziecko jest zdrowe (normalne) bo taka waga to może być wodogłowie albo daunizm? Interesuje mnie status materialny rodziny - gdzie oni pracuja ze stać ich na tyle dzieci. Ja jako przyszły inzynier nie wyobrażam sobie aby mnie było stać na dziesiątkę dzieci (a ciupciać lubię i owszem). Swoją drogą czy oni stosują jakąś metodę antykoncepcji? Podejrzewan ze zgodną z zaleceniami księdza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościni Ech... IP: *.adsl.inetia.pl 30.01.08, 21:06 Dobrze wiedzieć co się mówi (pisze). "Daunizm" nie istnieje, za to zespół Downa owszem, i nie ma nic wspólnego z wysoką wagą urodzeniową. Na zdjęciu widać, że mały głowę ma normalną (więc nie wodogłowie). Nienormalnie dużą wagę miewają za to dzieci matek chorych na cukrzycę. Odpowiedz Link Zgłoś
galela Re: Bobas gigant w nyskim szpitalu 30.01.08, 22:04 Inżynier? Lepiej żeby takich nie było.. Cóż to jest "daunizm" i co ma wspólnego z wysoką wagą urodzeniową? A wodogłowie? Coś ci się pokręciło, może się doucz najpierw, zamiast takie głupoty wypisywać. Co do antykoncepcji zgodnej z zaleceniami księdza, też nie jesteś w temacie jej celem nie jest posiadanie jak największej liczby dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Bobas gigant w nyskim szpitalu IP: *.chello.pl 31.01.08, 00:16 Wbrew pozorom i popagandzie jest to najbardziej zawodna metoda i dlatego jest zalecana przez Kosciół. Dlatego Kosciół interesuje się dziećmi poczętymi a nie już urodzonymi. Dopiero dziecko urodzone przynosi zyski. Chrzest, komunia, szkoła (katechecie), ożenek, pogrzeb, taca - to są prawdziwe źródła zysku. Dziecko nieurodzone a wyskrobane to czysta strata. Antykoncepcja kościelna jest najlepsza do walki z bezpłodnoscią na 28 dni statystycznego cyklu maksymalnie 10 dni można współzyć. W metodzie karmienia piersią nie wiadomo jak długo będzie trwał okres bezowulacyjny a cykl zaczyna się owulacją więc w praktyce np. na 18 miesięcy przed owulacją bezpiecznych jest 10 dni. Mądre to jest? A może naturalne? Oczywiście wiem jak sięnazywa prawidłowo ta choroba (mam nawet sąsiada, ma już 24 lata a piszą w książkach że Downy nie osiagaja dojrzałości, i wierz tu książkom!) - zażartowałem sobie gdyz jak wiadomo po 35 roku życia matki gwałtownie rosnie prawdopodobieństwo wystąpienia u dziecka Zespołu Downa. Może jesteś kompetentny ale żaden lekarz nie diagnozuje na odległość a ty to robisz i jeszcze na podstawie marnego zdjęcia. Lekarz z ciebie jak z koziej d..y trąba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yogi Re: Bobas gigant w nyskim szpitalu IP: *.adsl.inetia.pl 31.01.08, 10:20 Skoro się nie znasz, to zamilcz. Po pierwsze - twierdzisz, że wiesz, jak nazywa się ta choroba. Trisomia 21, lub ZESPÓŁ Downa, a nie daunizm czy "Downy". Po drugie - nie wiem, dlaczego z taką pogardą piszesz o tych ludziach - bo co, skoro masz prawidłową liczbę chromosomów to już OK? Kilkadziesiąt lat temu pewien malarz też wykazywał wyższość genów pewnej nacji, a co z tego wyszło - mam nadzieję, że wiesz. Po trzecie - każdy z nas jest nosicielem kilkudziesięciu chorób genetycznych, w tym kilku letalnych (sprawdź w słowniku, co to znaczy inżynierze in spe) Po czwarte - niby masz rację, że "żaden lekarz nie diagnozuje na odległość". Ale nikt tego nie robi. Wykluczenie na podstawie zdjęcia (nota bene kretyńskiego) rozpoznania pewnego inżynierka in spe i podanie najczęstszej przyczyny makrosomii (bo tak nazywa się noworodek z nadmierną masą ciała) nie jest diagnozowaniem. Dzieci z trisomią 21 zazwyczaj mają prawidłową lub niską urodzeniową masę ciała. Jeśli chodzi o wodogłowie - masa ciała też zwykle jest prawidłowa, a jeśli chodzi o wygląd - otwórz stronę www.google.pl i w pole "wyszukiwanie grafiki" wpisz hydrocephalus (to w obcych językach wodogłowie) i zobacz zdjęcia I po ostatnie - każdy byle przyszły inżynier instalacji sanitarnych uważa się za lepszego lekarza, niż ten, który studiował medycynę, zdobywał specjalizacje. Natomiast żaden lekarz nie uważa się za superfachowca od projektowania kibla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Bobas gigant w nyskim szpitalu IP: *.chello.pl 31.01.08, 11:17 Oj przyjdziesz ty do mnie po poradę jak ci sracz wybije, oj przyjdziesz... a od tego na razie nie ubezpieczają. W normalnych krajach robią powszechne badania prenatalne i osobników z trisomią 21 chromosomu się nie spotyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yogi Re: Bobas gigant w nyskim szpitalu IP: *.adsl.inetia.pl 31.01.08, 11:31 A co nazywasz normalnym krajem? Skąd wiesz, czy w tym "normalnym kraju" Ciebie też by nie wyskrobali? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Bobas gigant w nyskim szpitalu IP: *.chello.pl 31.01.08, 12:48 Myslisz że miałbym wtedy jakiś problem? Nwet bez skrobania ten problem dotyczy co najmniej 60% zygot, morul, blastul a nawet 3 cm zarodków. Krzycza tylko ci co tracą forsę (księża). Odpowiedz Link Zgłoś
galela Re: Bobas gigant w nyskim szpitalu 31.01.08, 22:15 Może jesteś kompetentny ale > żaden lekarz nie diagnozuje na odległość a ty to robisz i jeszcze na > podstawie marnego zdjęcia. Lekarz z ciebie jak z koziej d..y trąba. A gdzie napisałam, że jestem lekarzem? Nikogo też nie diagnozuję na podstawie zdjęcia w przeciwieństwe do ciebie. Żadna z chorób, które wymieniłeś nie wiąże sie z masą urodzeniową dziecka. Jeśli zaś chodzi o "skrobanie downów", to pamiętaj, że dzieci z chorobami genetycznymi stanowią nikły procent tych niepełnosprawnych a tylko te można odkryć przy pomocy badań prenatalnych. Na setkę niepłnosprawnych dzieci które uczą się w szkole w której pracuję z chorobami genetycznymi jest może 10. Także nastawiony na "skrobanie downów", pamiętaj, że może ci się urodzić bardzo chore dziecko i nie masz na to najczęściej żadnego wpływu. Mało tego, może ci się urodzić calkiem zdrowe dziecko a w wyniku wypadku lub choroby będzie gorzej funkcjonowało niż "down". A nawet ty sam po walnięciu się w łeb możesz stanąć z "dowami" w jednym rzędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akira A to dopiero IP: *.c201.msk.pl 30.01.08, 12:10 To sie nadaje do Księgi Rekordów Guinessa. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: A to dopiero 30.01.08, 15:39 niedawno w Polsce urodziło sie dziecio ponad 7 kg..ale chyba nie siłami natury.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wow Gratulacje IP: *.acn.waw.pl 30.01.08, 12:13 Gratuluje i wszystkiego najlepszego rodzince! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateusz A Mr Dzizas da na zycie IP: *.popl.cable.ntl.com 30.01.08, 12:18 Oni sie chyba proboszcza sluchaja, albo maja kasy jak lodu, albo posylaja dzieci na pole zamiast najemnikow, a moze handluja tymi dziecmi, jak mowi, ze lubi duzo ludzi w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
zewszad_i_znikad Re: Bobas gigant w nyskim szpitalu 30.01.08, 12:43 Rodzenie takich ilości dzieci (celowo używam tu słowa "ilość") nie jest zdrowe. To po prostu niszczy ciało, kobieta nie jest przystosowana do bycia fabryką dzieci. Ale (tu już muszę domniemywać) co to obchodzi szanownego mężusia... Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta8778 Bobas gigant w nyskim szpitalu 30.01.08, 12:51 Dziecko to radość, ale i dodatkowa gęba do wykarmienia. Czy ci ludzie jakoś nie myślą, aby się zabezpieczyć? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .rhein. ehhh -gdyby wszystkie dzieci się takie rodziły ... IP: *.baa.pppool.de 30.01.08, 12:53 byłoby nas więcej ... nas Polaków Odpowiedz Link Zgłoś
zewszad_i_znikad Re: ehhh -gdyby wszystkie dzieci się takie rodził 30.01.08, 13:03 Co to ma do rzeczy? Masa noworodków nie ma przecież nic wspólnego z ich liczbą. Nie ma nawet nic wspólnego z masą dorosłego człowieka - jestem dziś tęga, potężna, a kiedy się urodziłam, byłam malutka, poniżej 3 kg... Odpowiedz Link Zgłoś
tiresias Re: ehhh -gdyby wszystkie dzieci się takie rodził 30.01.08, 13:25 no, a Pudzianowski był wcześniakiem z niedowago Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nada Re: ehhh -gdyby wszystkie dzieci się takie rodził IP: *.polskieradio.pl 30.01.08, 13:25 ciekawe czy ta radosna wielodzietna rodzinka korzysta z pomocy społecznej i z moich podatków?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: ehhh -gdyby wszystkie dzieci się takie rodził IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 21:37 Dla twojej ciekawości to nie korzysta z pomocy społecznej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc28wawa@wp.pl Bobas gigant w nyskim szpitalu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.08, 13:31 Słuszną drogę obrał nasz rząd ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
arras_1333 Bobas gigant w nyskim szpitalu 30.01.08, 14:38 Jeżeli mają taką gromade z czego utrzymać, to tylko pozazdrościć:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milo Re: Bobas gigant w nyskim szpitalu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.08, 20:15 1. Jaka matka takie dziecko mozna powiedzieć - kobieta także jest słusznych kilogramów (widzialam w TV). To pewnie skutek zdrowego i zbilansowanego odzywiania ;) 2. Kobieta mówi, że "ma nadzieję, że to jej ostatnie dziecko" - nigdy nie słyszała, że nadzieja matką głupich? Może w tym szpitalu ktoś by ją oswiecił, co zrobić by ta nadzieja miała większe szanse na spełnienie? 3. Faktycznie, dzieci to radość. Zazdroszcze trochę osobom, które mają mozliwość posiadania dużej rodziny (oczywiscie bez przesady)i jednocześnie życia na jako takim poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feminicha Re: Bobas gigant w nyskim szpitalu IP: *.chello.pl 30.01.08, 22:55 rany boskie! dziesiąte? i uśmiecha się, bo pewnie będzie 11 po stosowaniu naturalnych sposobów, jak facet w czarnej sukience przykazał. Pewnikiem oboje nie pracują, a doją podatnikow. Proponuję sterylizację. Męża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: Bobas gigant w nyskim szpitalu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 21:42 A tu się mylisz bo pracują.I Nie korzystają z opieki społecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kmicic [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.08, 21:08 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Bobas gigant w nyskim szpitalu IP: *.brnt.cable.ntl.com 30.01.08, 23:04 Ludzie! artykul nic nie wspomina o tym, jakoby ta "radosna rodzinka" (jak ktos wyzej okreslil) utrzymywala sie z pomocy socjalnej, czy z czyichs podatkow. Chca miec dzieci, niechze maja i 50. Nikomu nic do tego. Pytanie skierowane do tej kobiety o to, czy planuje jeszcze jakies dzieci uwazam za nietaktowne, bo sugeruje jakoby dopuscila sie ona jakiegos przestepstwa, albo conajmniej zachowala sie niestosownie rodzac 10te dziecko. Czy takie pytanie zadanoby pierworodce? W takim razie niechze dziennikarzyna pilnuje swojego nosa, a nie liczy czyjes dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kibolek Re: Rózne są wypuczenia natury IP: *.chello.pl 31.01.08, 00:21 Nic do tego? A niesłyszałaś o przeludnieniu i bombie ekologicznej? Przez nieodpowiedzilne postępowanie Koscioła i bezkrytycznych zwolenników jego teorii zginie ładniejsza przyroda. Zostną tylko karaluchy i kapitaliści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koczkodan biały Re: Rózne są wypuczenia natury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 09:26 np ja bede miała jedno dziecko.zaczynamy byc lepiej sytuowani i stac nas na dziecko i nie daj Bóg aby ono związało sie kiedys w związek małżeński z jednym z tej dziesiątki.Wtedy moje diecko bedzie gdzies tam na wsi klepało biede...chybaze moje dziecko wyciagnie ją z tej biedy a to dziecko biedne poleci na kase mojego bogatego dzieciaka.tak bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Bobas gigant w nyskim szpitalu IP: *.adsl.inetia.pl 31.01.08, 10:04 Pytanie do tej kobiety, czy planuje kolejne dzieci jest nie tyle nietaktowne, co po prostu głupie. Skoro nie planowała dotychczasowych 10, to czy w wieku 42 lat zacznie planować 11? Na szczęście matka-natura dbając o przynajmniej podstawowe potrzeby małych dzieci (by miał się kto nimi przynajmniej przez kilka pierwszych lat życia opiekować) pozbawia nieodwracalnie kobiety płodności około 45 roku życia. Czy jeszcze 2-3 dzieci i koniec na zawsze. Ta 2-3 jest prawdopodobna, po tata-stolarz co jak co, ale wie jak rżnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widac po niej Re: Bobas gigant w nyskim szpitalu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 13:01 nie musi wspominac, to oczywiste ze ona nie pracuje a jej mąz stolarz czy wogóle nie wiem czy racuje za duzo na te dzieci nie dostanie. Więc chcąc czy nie bieda jest i to wielka. Odpowiedz Link Zgłoś