Dodaj do ulubionych

O swojej wizji oddziału mówi szef TVP3 Opole

IP: *.altec.pl 02.02.08, 16:39
ke?
se?
Obserwuj wątek
    • Gość: ładne to O swojej wizji oddziału mówi szef TVP3 Opole IP: *.juranet.eu 02.02.08, 20:18
      "Rynek medialny się rozwija, więc dziennikarzom z jakąkolwiek praktyką
      znalezienie pracy przychodzi stosunkowo łatwo. Trudniej za to o prawdziwy
      dorobek i sukces."

no jakoś trzeba usprawiedliwiać zwolnienie w furii takiej ilości dziennikarzy..
      nawet jeśli są to usprawiedliwienia godne pożałowania w stylu "dziennikarze z
      JAKĄKOLWIEK PRAKTYKĄ"..

panie dyrektorze - po raz kolejny widzę że nie jest pan człowiekiem na poziomie!!

• Gość: aaa tanio kupie O swojej wizji oddziału mówi szef TVP3 Opole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.08, 23:23
      ale ma facet poczucie humoru:-) gadane tez - wlasciwie mozna by jego
      wywiad ujac jednym zdaniem; w dniu w ktorym zostalem dyrektorem tvp
      w opolu zmienil sie bieg historii telewizji polskiej lub mowia o
      mnie, ze wstrzymalem slonce a ruszylem ziemie lub po za namacalnymi
      dowodami mojego telewizyjnego geniuszu spadla takze ilosc wypadkow
      drogowych na drogach calej polski... a tak zmarnowano tyle farby
      drukarskiej, tyle zbednej emisji co2 - za trzy miesiace goscia juz
      nie bedzie, odkazony oddzial przekazany zostanie kolejnemu,
      bezpartyjenmu fachowcowi :-))))))))))
      • Gość: poza liczbą Re: O swojej wizji oddziału mówi szef TVP3 Opole IP: *.chello.pl 03.02.08, 09:28
        poza, nie po za

liczba wypadków, nie ilość wypadków

reszta mniej więcej zgodna z twoim poczuciem "chómoru" :-)
        • Gość: Endemol Re: O swojej wizji oddziału mówi szef TVP3 Opole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.08, 09:41
          Kolejny picer partyjnie ustawiony włos mu z głowy nie spadnie !

Fotografia facjaty oddaje ilość inteligencji tego Dantysa!
        • Gość: armani Re: O swojej wizji oddziału mówi szef TVP3 Opole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.08, 10:47
          janku, jestes niezwykle czujny i spostrzegawczy, szkoda tylko, ze
          nie pilnujesz swoich dziennikarzy. na forum znalazlem:na stronie tvp
          znalazlem taka ciekawostke:
          "W Opolu obraz może być słabszy niż dotychczas, ale dla mieszkańców
          niemal całego województwa, którzy do tej pory nie mogli oglądać TVP
          Opole, oznacza nowe programy." - nie bardzo rozumiem slabszy
          obraz=nowe programy? czy to bylo tlumaczenie z chinskiego? a
          dalej: "Obecnie, tak jak dotychczas, nasz program nadawany jest na
          częstotliwości 207, 25 MHz, na kanale 10." - bo ja obecnie tak jak
          dotychczas, mam mature z polskiego i nas tak pisac nie uczono!"
          placa ci min. za jakosc przekazu slownego - a to powyzej swiadczy,
          ze sobie i z tym nie radzisz :-)))
          podzielajac twoje poczucie "chomoru" zglaszam wniosek o wieksza
          czujnosc w stosunku do czlonkow tego wspaniale rozwijajacego sie,
          mlodego zespolu :-)))))

• Gość: bliski obserwator Re: O swojej wizji oddziału mówi szef TVP3 Opole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.08, 16:24
            ten "wywiad" to w gruncie rzeczy "dzielo literackie" - w pelni
            autoryzowany - janowara spedzil pewnie 3 dni piszac i poprawiajac
            swoje odpowiedzi - pytanie sam czy z bogusiem ef? do tresci nie bede
            sie odnosil; w wiekszosci radosna interpretacja wygodnych faktow -
            bo o malo wygodnych np. spadajacych wplywach reklamowych, pustej
            kasie - oj troche tego bylo- czy kompleeetnym braku "wizji" co,
            gdzie, jak i dlaczego pisac nie bede...
            czas janowary sie dramatycznie szybko konczy i zdaje on sobie z tego
            sprawe - ten wywiad to "labedzi spiew" - szkoda tylko, ze tak
            strasznie falszuje :-(((((
            • Gość: errata do bliskiego obserwatora IP: *.chello.pl 03.02.08, 22:07
              Każda osoba udzielająca wywiadu prasie ma prawo do autoryzacji wypowiedzi i czas
              na autoryzację jest ograniczony jedynie terminem oddania wywiadu do druku.
              Szkoda, że nie chcesz odnieść się do treści, bo wtedy wszyscy by zobaczyli jak
              "bliską" (czyli marną) jesteś obserwatorką :-)
              O ile jestem dobrze poinformowana to dyr. Nowara ostatnio rozmawiał z bogusiem
              f. o tym dlaczego we Wszystko jasne nie wystąpiła Joanna Senyszyn i nie była to
              radosna rozmowa :-(
              Twoja radooosna tfurczość i indoleeencja w "bliskich obserwacjach" rozśmieszają
              nawet dalekich kuzynów Yoricka :-)
              • Gość: bliski obserwator do erraty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 08:36
                szanowna i droga errato!
                nie wiem kto to yorick :-(
                moje wpisy maja rozsmieszac:
                do tresci wywiadu trudno mi sie odniesc bo trzeba by sprostowac kazdy
                akapit :-(
                dyr. nowara mija sie z prawda od pierwszego do ostatniego zdania;
                z bardzo dobrze poinformowanego zrodla - osoba b. bliska d.
                zarzadowi tvp - wiem, ze jn wypadl tak slabo w rozmowie i testach,ze
                nikt nie chcial z nim rozmawiac! "wladze korporacji" czyt. prezes
                siwek, otrzymal polecenie zatrudnienia jn od a.lipinskiego, ktory
                otrzymal rekomendacje od opolskiego pis'u czyt. posla ks, ktory
                wozil jn do wwy - jn nie mial w tym czasie sluzbowego auta - vide
                rozmowa red. a. misty z pos. sk. czy art. w gazecie wyb. :-))))
                coz mnie obchodza chwilowe animozje pomiedzy bf a jn? coz mnie
                obchodzi senyszyn; coz ona moze madrego powiedziec? jakiez to trudne
                pytanie moglby jej bf zadac? czemu jn tak zalezalo na obecnosci js w
                tym idiotycznym programie? ten program to przeciez kolejna zenada w
                wydaniu "wizjonera"; idiotyczny tytul pasujacy do programu
                wnetrzarskiego a nie publi.polit. scenografia - jakies beznadziejne
                plyty meblowe, podloga w szachownice - brakuje tylko zeby
                prowadadzacy przebrali sie stroje szachowe :-))))))
                oczywista rzecza jest autoryzowanie wypowiedzi - pomijajac kwestie
                zgodnosci ze stanem faktycznym to zwracam twoja uwage na brak
                proporcjolnosci; "dlugosc" pytania a "dlugosc odpowiedzi" - totalne
                wodolejstwo.
                trudno mi wiec odnosic sie do tresci bo jej tam - poza autopromocja -
                brakuje :-))))))))))))))
                • Gość: errata Re: do bliskiego obserwatora IP: *.chello.pl 04.02.08, 09:09
                  yorick? szekspir, hamlet, abc wykształciucha :-)

rozumiem, że bez ciebie wszystkie programy tvp opole są idiotyczne i właśnie z
                  tego powodu warto było się z tobą rozstać, puszysta laseczko :-)

nikt nie kazał GW publikować wywiadu; jeśli to autoreklama to gratulacje dla
                  dyrektora, że nikt w GW tego nie zauważył :-)

wj ma marną scenografię, to prawda :-(

a to że a. miśta jest redaktorem to nadużycie nie tylko scenograficzne :-)
                  • Gość: 2kc do dyr. nowary (errata) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 13:36
                    szanowny panie dyrektorze,
                    widze, ze z zapalem oddal sie pan polemice na forum gw. cieszymy sie.
                    wprawdzie ja tez nie pamietalem skad wzial pan imie yorick, ale mam
                    nadzieje, ze nie bedzie to stanowilo przeszkody dla krotkiej
                    polemiki dot poziomu programowo-warsztatowego tvp opole?
                    jezeli tak, to niech pan dalej nie czyta!
                    ad.red. a misty; chlopak swietnie sobie radzi na rynku i z
                    przyjemnoscia ogladam jego newsy w tv puls.
                    nazwanie go czlowiekiem bez horyzontow - czego "dokonal" pan w
                    jakims wywiadzie - lub twierdzenie, ze nazywanie red. misty
                    redaktorem jest naduzyciem - swiadczy o panu. a co swiadczy? ze jest
                    czlowiekiem malego ducha, pelnym kompleksow a co gorsza nie znajacym
                    sie na rzeczy.
                    swiadczy o tym nie tylko pogardliwe odnoszenie sie do misty - tak,
                    tak wszyscy pamietamy rozmowe z poslem klosowskim nt. sposobu wyboru
                    nowego dyrektora -stad wynika zapewne panska niechec do jego osoby.
                    najbardziej "bolesny" jest fakt panskiego slabego przygotowania
                    zawodowego - wiemy, ze chwalil sie pan, ze opublikowal 200
                    artykulow - zapomnial pan dodac,ze byly to w 80% relacje sportowe w
                    nto - a to nie upowazania pana do nazywania siebie redaktorem.
                    posluguje sie pan takze podpisem rezyser - to ciekawe: gdzie i jak
                    zdobyl pan tytul magistra sztuki? czy jest to pana zawod wyuczony i
                    wykonywany?
                    Przejde do meritum; pana decyzje kadrowe obrazaja ludzi pracujacych
                    w tvp opole; obsadzic myczke a pozniej najde na stanowisku szefa
                    newsroom'u to kpina i policzek dla tych ktorzy moga o sobie
                    powiedziec; jestem zawodowcem lub znam sie na tym co robie - ci
                    panowie nie maja wiedzy i doswiadczenia zeby pelnic takie funkcje! a
                    jakie mial pan podstawy zeby zatrudnic jako wydawcow tryk lub
                    kornage? mialy jakies sukcesy? wykazaly sie czyms? a propos czy
                    kornaga ma nadal zakaz wystepowania w laczeniach z wwa? w. najda
                    powinien nauczyc sie telewizji a taka funkcje dostac po 20 latach
                    ciezkiej pracy - pod warunkiem, ze bedzie mail jakies sukcesy...
                    latwo pan ocenia innych - czy zdaje sobie pan sprawe, ze w 95% to
                    oceny nieuprawnione? nieuprawnione dlatego, ze pan sam nie ma
                    autorytetu, wiedzy ani podstaw do tego zeby oceniac innych - dlatego
                    wszyscy ci wyrzuceni przez pana nie musza chodzic z opuszczona
                    glowa - nowara powiedzial, ze jestem d..a nie dziennkiarz - co ja
                    teraz zrobie? moze przyjma mnie do mc'donald'sa? znajduja szybko
                    prace gdzie indziej - a co najwazniejsze sa chwaleni!
                    jakie sa pana sukcesy programowe?
                    1. kurier op.- bledy warsztatowe, wydania "po gazecie", malo
                    regionu, brak formatu, bledy jezykowe itp.
                    2. sport - a. sniatala - to ktos z rodziny? 90% relacji to mat.arch,
                    poprawily sie niektore newsy; sa wrescie jakies setki
                    3. telewizja nieduza - totalna, koszmarna amatorszczyzna na ktora
                    wydal pan setki tys. zlotych - kto to oglada? dla kogo ten program?
                    4. dialog - j.w. plus scenografia ktora za darmo nikt by nie wzial z
                    prowadzacym, ktory wyglada jakby wpadl do studia w przerwie lekcyjnej
                    5. wszystko jasne - jak mozna tak idiotyczne nazwac program? o co w
                    nim chodzi? co to za scenografia?
                    6. lustro - wies tanczy i spiewa; czy red. kornaga oglada np. tvn
                    style?
                    7. blizej kultury - jak mozna tak nudzic? czolowka i grafika ok.

co do pana wywiadu w gw - czy pana samozachwyt znajduje
                    potwierdzenie w notowaniach opola wsrod innych oddzialow? z tego co
                    wiem to chyba jest na ostatnim lub przedostatnim miejscu?
                    na koniec pytanie retoryczne; skoro jest tak dobrze to czemu jest
                    tak zle?
                    • Gość: cuqier Re: do dyr. nowary (errata) IP: *.chello.pl 04.02.08, 14:35
                      martuśka, no i co się tak rozpisujesz? zjedz wiadro pączków albo kilo chrustów,
                      to ci cukier skoczy i złość minie :-)
                      wszyscy tu czekamy na twój powrót :-)
                      martuś wróć!!! :-)))))))
                      ps. errata to ktoś inny, ale ty byś na to nie wpadła, prawda?
                      • Gość: solicjusz Re: do dyr. nowary (errata) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 15:55
                        Errato nie bierzesz pod uwagę,że to może być ukochany Jaculek, papa
                        • Gość: sting Re: do dyr. nowary (errata) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 16:44
                          Errata zatacza kregi, weszac wokol, podejrzliwie patrzac na
                          kazdego "przyjaciela" - kim sa ci ktorzy mi tak kadza? kim jest
                          bliski obserwator? ktoz zacz solicjusz? a kto sie ukryl pod
                          pseudonimem rufus? wokol same intrygi...ciemno wszedzie, glucho
                          wszedzie...co to bedzie? co to bedzie? a henio czuwa...
                          • Gość: errata Re: do dyr. nowary (errata) IP: *.chello.pl 04.02.08, 17:32
                            >a henio czuwa...

henio nie potrafi napisać takiego wypracowania bez miliona literówek, na jego
                            szczęście :-)
                            • Gość: bliski obserwator Re: do dyr. nowary (errata) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 21:35
                              napisane zostalo "henio czuwa" co nie oznacza "henio pisze", ty
                              errata cos za szybka jestes w wyciaganiu wnioskow...pod ta lysa
                              kopula klebia sie teraz weze i sycza a to utrudnia myslenie, ktore
                              zreszta nigdy nie bylo twoja mocna strona :-)))
                              juz sobie wyobrazam publiczna egzekucje tego nieszczesnika, ktory
                              osmielil sie napisac kilka slow prawdy o jakosci naszego programu :-)
                              pomarzmy errato razem;
                              opole, rynek a na nim przygotowany stos, kamery tvp3 wymierzone w
                              czarny worek skrywajacy glowe skazanca, na jego nagim ciele widac
                              slady uderzen batem, wokol pracownicy i wspolpracownicy tvp3, ty
                              errato stoisz obok skazanca -ubrany w moja ulubiona, bordowa koszule
                              z ukrainska stojka - i trzymasz w reku pochodnie druga siegasz i
                              zdejmujesz worek z glowy skazanca - tlum pracownikow i
                              wspolpracownikow tvp3 wydaje okrzyk zdumienia - twarz skazanca choc
                              zmasakrowana i zalana krwia wydaje sie znajoma; to niemozliwe?! jak
                              on mogl?! dyrektor tyle dla niego zrobil a on go zdradzil!?!
                              skazaniec probuje cos powiedziec, ale ty uderzasz go w twarz; milcz
                              psie! krzyczysz - a tlum zaczyna skandowac; spal go errato! spal!
                              milych snow errato. cdn.
                              • Gość: wiem Re: do dyr. nowary (errata) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 08:07
                                bliski obserwator to km?
                        • Gość: errata Re: do dyr. nowary (errata) IP: *.chello.pl 04.02.08, 17:30
                          dyr. jacek nie ma u siebie na wsi tv puls, więc nie może śledzić dynamicznej
                          kariery a.miśty; poza tym, on nigdy nie napisałby czasownika w pierwszej osobie
                          liczbie mnogiej; dla niego istnieje tylko forma JA :-)
                          • Gość: daleki obserwator Re: do dyr. nowary (errata) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.08, 19:08
                            jak JA sie ciesze, ze moge na to spojrzec z innej perspektywy - jak
                            WY sie wszyscy kochacie i szanujecie...

• Gość: waldi Re: O swojej wizji oddziału mówi szef TVP3 Opole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.08, 18:23
      wizje to on moze ma, ale jej w moim neptunie nie mam!!!!!
      stracilem ja - tylko fonia sie ostala a mieszkam w walidrogach i
      dotad odbieralem!
      • Gość: Rzyt Re: O swojej wizji oddziału mówi szef TVP3 Opole IP: 77.223.224.* 03.02.08, 21:02
        Gratuluję dobrego samopoczucia Panu Dyrektorowi,jednakże chciałbym
        nieśmiało zwrócić uwagę,że z punktu widzenia widza,ta telewizja jest
        beznadziejna i żadnych ,nawet najmniejszych symptomów poprawy nie
        widać.Wręcz przeciwnie .Jest coraz gorzej.A najbardziej irytujący
        jest fakt,że "dziennikarze" i Pan Dyrektor ,uczą się i bawią,za MOJE
        pieniądze.Więcej pokory i szacunku Panie Dyrektorze dla tych,dzięki
        którym ma Pan czym posmarować chlebuś (oraz naturalnie czym się
        wozić)
        • Gość: Rzyt Re: O swojej wizji oddziału mówi szef TVP3 Opole IP: 77.223.224.* 03.02.08, 21:15
          I jeszcze mała dygresja:Dyrektorem mianują faceta,który nie dorobił
          się własnego samochodu?Toż to obciach maksymalny.Widać,że temu
          człowiekowi w życiu wyszły tylko włosy.
          • Gość: bliski obserwator Re: O swojej wizji oddziału mówi szef TVP3 Opole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.08, 22:05
            ten co go mianowal - klosowski- jeszcze nie tak dawno jezdzil
            cinquecento - tak to juz jest, ze ci ktorzy w zyciu niczego nie
            potrafia pelnia funkcje publiczne...
            teraz tvp opole szykuje huczna impreze w palacu w izbicku - obecnosc
            obowiazkowa - na pewno przyjedzie kilku politykow - zarelko na koszt
            panstwa to sie lubi - skromnie liczac bedzie 80-100 osob a 150/szt.
            albo i lepiej...ciekawe czy beda sztuczne ognie? napisze po jak
            bylo :-)
            co do janka - chlopina jest bardzo oszczedny - skorzana marynarke
            przywiozl z wycieczki do turcji w 1986 r. - wyglada jak nowa
            nieprawdaz?
            ps. ciekawe czy zaprosil nierenberga... kiedys to byli koledzy...
            • Gość: luzik Re: O swojej wizji oddziału mówi szef TVP3 Opole IP: *.chello.pl 03.02.08, 22:22
              >obecnosc
              > obowiazkowa

Nieprawda, obecność nie jest obowiązkowa

>ciekawe czy beda sztuczne ognie?

Nie będzie.

>zarelko na koszt
              > panstwa to sie lubi - skromnie liczac bedzie 80-100 osob a 150/szt.

Nieprawda. Nie więcej niż 50 zł na osobę.

> ps. ciekawe czy zaprosil nierenberga... kiedys to byli koledzy...

Nierenberg uważa, że jego kolegą jest każdy komu on się kłania. To typowe dla
              narcyzów, którzy dzień zaczynają od całowania swego odbicia w lustrze.
              • Gość: rufus Re: O swojej wizji oddziału mówi szef TVP3 Opole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 09:58
                Nowara ma gust na poziomie dyr.PGR!
                • Gość: drogowskaz do rufusa IP: *.chello.pl 04.02.08, 12:09
                  Przyjmując, że Rufus wie co mówi nie pozostaje nic innego jak założyć, że wie co
                  znaczy być dyrektorem PGR-u.
                  Drogi Rufusie, z pgr-u do tvp to droga, której chyba nie uda Ci się pokonać w
                  gumofilcach, stringach wyciętych z kalesonów i z mortadelą w teczce zawiniętą w
                  zeszłoroczną gazetę :-)
                  • Gość: rufus Re: do drogowskaza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 20:19
                    łysy on łysa ona drogowskazie jesteś ofiarą pękniętego kondoma!

Buraku wiem kim jesteś i odczytaj właściwie aluzje bo cię prawda boli!
                    • Gość: drogowskaz Re: do rufusa IP: *.chello.pl 05.02.08, 14:15
                      Biedulek, potknął się na swojej żaluzji i płacze, że go nie rozumiem :-) Piękna
                      histeria :-) I ten styl Unimila :-)

Rozumiem, rozumiem... artysto asymetrycznych aluzji... wędrowcze zapomnianych
                      przystanków tramwajowych... fryzjerczyku ascezy preintelektualnej...
                      • Gość: portier Re: do drogowskazu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 20:39
                        drogowskazie - twuj czas mija, kierunek zly wskazales, zanim sie do
                        konca ze slepakow wypstrykales...grazas ci w tym pomagala obok sopla
                        sie stawiala...ty moj lichy wizjonerze niech cie szybko odra
                        zabierze...niech cie mroki tv studia wciagna jak bezdenna studnia :-)
                        • citizen_opole Nie zastąpi, nie ma mowy... 05.02.08, 20:50
                          Panowie, stwierdzam, że zaczynacie w tym wątku balansować na granicy dobrego smaku.
                          Co byście powiedzieli na rozstrzygającą ustawkę? Wreszcie trzeba ustalić, który
                          z Was jest miarą wszechrzeczy...
                          • Gość: k11 Re: Nie zastąpi, nie ma mowy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 21:02
                            a tak miedzy nami - czego wlasciwie spodziewasz sie podczas ostatkow?
                            jaki poziom tiwi taki poziom wpisow :-))))))
                          • Gość: sporty Re: Nie zastąpi, nie ma mowy... kto nie ma krowy IP: *.chello.pl 05.02.08, 22:51
                            też uważam, że z tą studnią to przeginka;
                            w końcu studzienny jest kool z tymi swoimi nosówkami :-)
                          • Gość: errata Re: Nie zastąpi, nie ma mowy... IP: *.chello.pl 06.02.08, 08:50
                            ustawka? citizenie ukochany, mam się bić z kobietą?
                            • Gość: 69 Re: Nie zastąpi, nie ma mowy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.08, 20:18
                              errato, z mojego wpisu wynikaja dwa rozbiezne wnioski:
                              1. albo jestes kobieta i dlatego nie chcesz sie bic z kobieta
                              2. nie jestes kobieta i kochasz inaczej - to jest wniosek
                              najbardziej mi bliski - dlatego zwracasz sie do ukochanego citizena -
                              zapewne p. boguslawa - ktory, jak powszechnie wiadomo, jest
                              kawalerem do wziecia :-))))
                              tak na marginesie chcialbym zwrocic twoja szanowna uwage na fakt, ze
                              obraz tvp3 zaniklbyl w moim odbiorniku :-(
                              zwroc sie zatem do swojego przelozonego - z prawej do lewej nogawki
                              jasia - zeby zechcial cos z tym fantem zrobic - moze nalezy ponownie
                              uruchomic nadajnik w opolu?
                              • Gość: errata Re: Nie zastąpi, nie ma mowy... IP: *.chello.pl 07.02.08, 00:01
                                Precyzja, przenikliwość i potęga twojego wywodu zawstydziłaby samego Sherlocka
                                Holmesa nie mówiąc już o bohaterach serialu Kryminalni. Przytoczone powyżej
                                przymioty twojego pięknego umysłu nie pozwalają (mniemam, że to tylko
                                przypadkowe spięcie na łączach synaps) Ci przyjąć jeszcze jednego równie
                                ryzykownego acz nie pozbawionego historiofilozoficznej podbudowy przypuszczenia,
                                że jestem przewrotną mężczyzną :-)
                                Całuski
                                Zawsze twoja erratka...
    • Gość: fragm. art.z 2001r O swojej wizji oddziału mówi szef TVP3 Opole IP: *.punkt.pl 09.02.08, 01:08

Urząd Marszałkowski postanowił odwołać Jana Nowarę ze stanowiska
      dyrektora Teatru im. Wojciecha Bogusławskiego w Kaliszu.

Jan Nowara zasiadł na fotelu dyrektora kaliskiego teatru w
      1998 r. Zajął go po Janie Buchwaldzie. Wcześniej był kierownikiem
      literackim i reżyserem w Teatrze im. Jana Kochanowskiego w Opolu.
      Wraz z Nowarą przyjechała do Kalisza grupa aktorów, z którymi tam
      współpracował. Inny styl pracy z ludźmi, inna koncepcja obsadzania
      ról i prowadzenia teatru spowodowały narastanie konfliktu między
      nowym dyrektorem a grupą kaliskich aktorów i pracowników
      technicznych.
      Długa lista
      W lipcu zeszłego roku powstały zaledwie dwa miesiące wcześniej
      Niezależny Samorządny Związek Zawodowy Pracowników Teatru (zrzeszony
      w OPZZ) zaczął dopominać się w Urzędzie Marszałkowskim o odwołanie
      dyrektora. Związek liczy 58 osób. Wśród nich jest siedmiu aktorów
      etatowych i czterech aktorów-emerytów. Przygotowana przez nich lista
      zarzutów jest długa. Najpoważniejsze to mała liczba premier,
      repertuar dla wąskiego grona odbiorców, faworyzowanie "swoich",
      niegospodarność.
      - Pan Nowara poprzez pieniądze i przywileje oraz obsadę ról skupił
      wokół siebie grupę ludzi, która nie zważając na etyczne i moralne
      znaczenie szeregu sytuacji i skutków decyzji pana Nowary, popiera go
      bezwzględnie, ślepo i bez zastanowienia - tłumaczy Małgorzata
      Binduga, przewodnicząca NSZZ Pracowników Teatru. - Mając taką grupę,
      pan Nowara podjął rozprawę z tymi, którzy mieli inne zdanie niż jego
      własne lub ośmielili się przedstawić własne propozycje - dodaje.
      Chodzi o zwolnienie kilku osób i wprowadzenie zakazu wpuszczania ich
      do teatru.
      Marszałek Stefan Mikołajczak w czerwcu zeszłego roku rozmawiał z
      dyrektorem Nowarą. Z wyników rozmowy nie był zadowolony żaden z
      nich. Marszałek uznał, że dyrektor nie dostosował się do jego
      zaleceń, a dyrektor, że dla marszałka nie miały znaczenia pozytywne
      zmiany w teatrze związane z jego stylem prowadzenia instytucji.
      Konflikt jednak nie wychodził poza teatralne opłotki - aż do
      styczniowej wielkiej gali z okazji 200. rocznicy istnienia teatru.
      Kalisz jak West End
      Grupa ludzi aktywnie wspierających Jana Nowarę, o których mówi
      Binduga, to osoby skupione w Związku Zawodowym "Solidarność", który
      powstał pod koniec 2000 r. Jego członkowie nie zgadzają się z żadnym
      z zarzutów przeciwników Nowary, a już szczególnie oburza ich zarzut
      niegospodarności. - Teatr w Lublinie zamknął zeszły rok 600 tys. zł
      strat, w Bydgoszczy - 400 tys., a nasz miał strat niewiele ponad 4
      tys., czyli właściwie wyszedł na zero - mówi Maciej Orłowski,
      przewodniczący teatralnej "S". - To rzadki w Polsce przypadek, by
      teatr utrzymał się ze sprzedaży biletów. Takie rzeczy dzieją się
      może na West Endzie - dodaje. Jego zdaniem, upada więc jednocześnie
      zarzut złego doboru repertuaru. - Gdyby widzów nie interesowały
      propozycje naszego teatru, nie kupowaliby biletów - podkreśla.
      Zamiar odwołania Nowary Orłowski uważa za niesłuszny, krzywdzący i
      pozbawiony merytorycznego uzasadnienia. - W usunięcie dyrektora
      zostały zaangażowane osoby, politycy, działacze samorządowi, którzy
      nie zajmują się kulturą na co dzień. Jesteśmy świadkami próby
      zamachu na jeden z najciekawszych i dynamicznie rozwijających się
      teatrów w Polsce przez pseudokompetentnych urzędników samorządowych -
      oburza się.
      Sam Jan Nowara nie kryje swego zdania, że teatr to instytucja
      niedemokratyczna. - Ten konflikt wzniecili ludzie zawiedzeni w
      swoich ambicjach, którzy wraz z moim pojawieniem się stracili swoją
      dotychczasową pozycję. To nie konflikt w teatrze, ale konflikt
      między mną a Związkiem Zawodowym Pracowników Teatru - uważa.
      Jeszcze nie ma, ale już jest
      Stanisław Kamiński, dyrektor departamentu kultury w Urzędzie
      Marszałkowskim podkreśla, że decyzja w sprawie odwołania dyrektora
      Nowary jeszcze nie zapadła, ale odwołanie już postanowiono. -
      Poczekamy jeszcze na opinie Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa
      Narodowego, Związku Artystów Scen Polskich, obu związków kaliskiego
      teatru - wymienia. Przyznaje jednak, że nie są one dla zarządu
      sejmiku wiążące.
      Opinia nadeszła już z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa
      Narodowego. "Instytucja prowadzona jest bardzo dobrze zarówno pod
      względem artystycznym, o czym świadczą liczne zaproszenia na
      festiwale w całej Polsce, jak i pod względem organizacyjnym, o czym
      świadczą dobre wyniki finansowe teatru" - napisał Klaudiusz Kryczka,
      rzecznik prasowy ministerstwa.
      - Postanowienie zapadło bez względu na jego dokonania artystyczne w
      kaliskim teatrze. Tu chodzi o stosunki międzyludzkie - tłumaczy
      Kamiński. - Istniejący tam konflikt jest głęboki i trwały i nic nie
      wróży, by sytuację dało się wyłagodzić. Tak dłużej być nie może -
      podkreśla.
      A i marszałek Stanisław Mikołajczak w piśmie do Macieja Orłowskiego
      praktycznie nie zostawia żadnych złudzeń co do losu Nowary: "Wobec
      utraty zdolności dalszego kierowania obecnym zespołem pracowniczym
      Teatru przez aktualnego Dyrektora (...) odwołanie Pana Jana Nowary
      ze stanowiska Dyrektora Teatru w Kaliszu Zarząd Województwa
      Wielkopolskiego uznał za konieczne i w pełni uzasadnione" - napisał.
      Co po burzy?
      Na początku maja rozpoczynają się 41. Kaliskie Spotkania Teatralne,
      impreza o dużym, ogólnopolskim znaczeniu. Nowara twierdzi, że jest
      już do niej przygotowany, ale jak będzie przebiegała po jego
      odejściu, nie wie.
      Małgorzata Binduga, szefowa teatralnego NSZZ uważa, że w teatrze
      jest wiele osób, które bez Nowary potrafią profesjonalnie
      przeprowadzić "Spotkania". Zapewnia też, że związek przez nią
      kierowany nie ma swojego kandydata na dyrektora.
      - To świadczy o ich działaniach jeszcze gorzej, bo oznacza, że oni
      chcą burzyć, ale nie mają nic w zamian - mówią zwolennicy obecnego
      dyrektora. Nieoficjalnie mówi się jednak, że przeciwnicy Nowary
      chcieliby widzieć jako jego następcę obecnego zastępcę dyrektora
      teatru, Mieczysława Trzęsowskiego.
      Do całej sprawy zamierza się obecnie ustosunkować opozycja w Sejmiku
      Województwa Wielkopolskiego. Lech Dymarski, przewodniczący Komisji
      Kultury i Dóbr Narodowych oraz radny Piotr Walerych organizują w
      piątek konferencję prasową poświęconą sytuacji w kaliskim teatrze, z
      udziałem jego dyrektora i popierających go aktorów.
      List otwarty w sprawie teatru wydał też przewodniczący Zarządu
      Regionu Wielkopolska Południowa NSZZ "S" Jan Mosiński. "Osoby, które
      tak zawzięcie krytykują działalność kaliskiego teatru, niech mają na
      uwadze fakt, że ich działania szkodzą nie tylko teatrowi, ale
      również miastu, powodując, że możemy stać się faktycznie prowincją w
      dziedzinie kultury" - ostrzega w nim.
      Ostateczna decyzja o odwołaniu Jana Nowary powinna zapaść najpóźniej
      za miesiąc. Prawdopodobnie wraz z nim odejdzie grupa aktorów, którzy
      go wspierają. Nowy dyrektor będzie wyłoniony w drodze konkursu.
      • Gość: Rh- Re: O swojej wizji oddziału mówi szef TVP3 Opole IP: *.gprs.plus.pl 09.02.08, 08:54
        W zasadzie sposób i styl działania ten sam, co w Opolu.
        Przyprowadzić swoich, a przy odwołaniu czekać, aż zaczną bronić
        swego dyrektora. Gdybym dostał podwyżkę od nowego szefa, i awans, to
        trudno, żebym na niego psioczył kiedy miałby odchodzić ;)
    • Gość: no właśnie Re: O swojej wizji oddziału mówi szef TVP3 Opole IP: *.chello.pl 12.02.08, 19:09
      Czekałem na wiadomości z imprezy,a tu nic!!!Znaczy nie ma
      przecieków!!
      • Gość: portier do no wlasnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 23:06
        a coz ciekawego mozna napisac o nudnej i smetnej imperezie? nikt sie
        nie upil, nie bylo skandalu obyczajowego :-(((( goscie milczeli
        dyplomatycznie - no bo coz mogli powiedziec o "sukcesie" dyrektora?
        zasieg -de facto- sie zmniejszyl, dyrektor - na wylocie- to zadna
        lokata kapitalu politycznego...nota bene; "elita" polityczna jest
        tak poirytowana sposobem prowadzenia "dialogu", ze nikt nie chce
        przychodzic do tego programu...janowara zapomnial o prostej regule;
        jezeli nie potrafisz nie pchaj sie na afisz! szkoda tylko tych
        naiwniakow ktorzy poszli za jasiem teatru lalek - kobylka juz ich
        nie wezmie....
    • Gość: Praszkowianin Re: O swojej wizji oddziału mówi szef TVP3 Opole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 13:45
      Panie Nowara kończ waść....Korzeniowski już Świeykowskiego prowadzi, Kłosowski
      traci TV została tylko wyborcza i Olszewski w NTO!
    • Gość: zuza Re: O swojej wizji oddziału mówi szef TVP3 Opole IP: *.chello.pl 16.02.08, 10:16
      wczorajszy kurier opolski wydany przez szefa redakcji czyli osobę która
      przynajmniej teoretycznie powinna się najlepiej znać na robieniu serwisu
      informacyjnego zaczynał się od interwencji w jednej z kamienic w opolu że klatka
      brudna że domofonu nie ma że razi to uczucia estetyczne mieszkańców - bez
      wątpienia była to informacja najbardziej istotna z punktu widzenia województwa
      wręcz strategiczna i bez wątpienia także mieszkańcami nysy czy kluczborka
      wstrząsnęła dogłębnie
      a może szef redakcji opolskiej nie wie jak buduje się blok informacyjny w
      regionie? a może już jest tak pewien siebie że uczyć się nie musi i wie wszystko
      że ta krytyka też do niego nie trafi?
      • smerfix TVP Opole powinno czytać nasze forum 16.02.08, 10:55
        Tutaj znalazłoby pole do popisu, ale to "nie pasi ratuszowatym" i
        dlatego TVP Opole jest najgorszą stacją w kraju.
      • Gość: 2kc do zuzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 23:08
        moja droga,
        czepiasz sie niepotrzebnie; posadzasz najde o to,ze sie zna na
        dziennikarstwie telewizyjnym? wymagasz od szefa newsroom'u zeby nie
        wydawal bo wpada w konflikt "etyczny" - w koncu bedzie musial sam
        siebie ocenic i ewentualnie ukarac albo nagrodzic - co u pisludzi
        jest najbardziej prawdopodobne :-)
        na obiektywna ocena jasia nie ma co liczyc - to przeciez facet,
        ktory moze pisac relacje sportowe - pod warunkiem, ze beda to tylko
        tabelki - zreszta jasiu juz go wysoko ocenil mianujac go szefem - a
        co czul wtedy taki lesiu m. pozostanie jego slodka tajemnica -
        zreszta lesiu to odrebny temat - wraca do lask; zrobil jakiegos
        newsa o euro 2012; gniot straszny - off jedno zdanie - setka dwa
        slowa itd. pozwalaja mu takze czytac..
        nie wiem czy zauwazylas, ze w polsce mowilo sie o np. seksie 15latki
        w kibelku a nasz kochany, pruderyjny jasiulek przemilczal to i kilka
        innych ciekawostek - pewnie madzia s. lub atryk powiedzialy mu, ze
        nie wypada, ze malo kulturalne :-)))))
        PISac i PISac by mozna o tym co nasz jasiulek wyrabia- trzeba jednak
        chlopaka zrozumiec - w domciu nie bedzie juz dyrektorem ciecwizji -
        a przeprowadzka coraz blizej.....
        • Gość: merde do 2kc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.08, 01:53
          Jacuś nie pisz po pijaku!
        • Gość: zuza Re: do zuzy IP: *.chello.pl 17.02.08, 08:42
          niczego nie wymagam od szefa opolskiej redakcji - czekam wszakże już tylko aż
          sam zacznie prowadzić swoje wydania - w końcu urodę - nieważne że typowo
          radiową.. czekam też aż ktoś zwróci uwagę warszawie że drogi redaktor bierze
          pieniądze za szefowanie a lewym kanałem także za sport dialog wydawanie wejścia
          na żywo do info i kilka innych fuszek do których nie ma prawa.. przepisy w
          spółce są jasne i czytelne ale nie dla państwa w państwie jakim jest redakcja
          opolska.. osoba zajmująca stanowisko kierownicze np. szefa redakcji nie może
          zarabiać w oddziale w inny sposób!! wielu dyrektorów czy innych telewizyjnych
          przełożonych swoje pasje realizowało więc w tv charytatywnie.. ale red dialog
          nie zna tego pojęcia bo ma raty do spłacania.. wykasza konkurencję i kosi coraz
          większe siano nie pamiętając że istnieje coś takiego jak ETYKA..
          więc, drogi 2kc, wybacz ale na mnie redaktor terroryzator z opola nie robi
          wrażenia, nie wywołuje współczucia, tylko budzi zwykłą odrazę..
          • Gość: gabi Re: do zuzy IP: *.punkt.pl 17.02.08, 13:44
            Dajcie spokój. Podobno idą zmiany. Będą pracować nowi( po znajomości) i tak bez
            przygotowania - do przyuczenia. Świat sie kręci, a znajomości w załatwieniu
            pracy są w cenie.
          • Gość: 2kc Re: do zuzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.08, 21:04
            moja droga, wszystko da sie usprawiedliwic - nawet najwieksza
            glupote, chcialem jednak zwrocic twoja szanowna uwage, ze poziom
            jakiego siegnela ciecwizja zblizyl sie do dna rowu marianskiego -
            przestalo byc juz wazne co sie pokazuje w ciecwizji - wazne jest
            tylko to ile kasy bedzie mozna skocic zanim skosza jasia :-)
            daleki bylam od usprawiedliwiania najdy - jaki pan taki kram...
    • Gość: WIDZKA Re: O swojej wizji oddziału mówi szef TVP3 Opole IP: *.chello.pl 17.02.08, 18:21
      Redaktor Prowadzący dzisiejsze wydanie Kuriera Opolskiego nie powinien dziś w
      ogóle zasnąć! Skandaliczne błędy składniowe i leksykalne, kolokwializmy,
      tendencyjne zapowiedzi i stand-up'y o niczym - kto jak kto ale SZEF NEWSROOMU
      nie powinien popełniać takich błędów.
      Tylko kto ma go ukarać? Sam sobie przecież nagany nie wlepi?!
      • Gość: wonsaty do widzki IP: *.chello.pl 17.02.08, 23:40
        To troszkę skandalicznie niesprawiedliwa ocena. Materiał o kotach był całkiem
        sympatyczny :-)
    • Gość: zyga kowalski Re: O swojej wizji oddziału mówi szef TVP3 Opole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.08, 19:01
      dawno nie ogladalem tvpopole, wchodze i co widze? Piekne plansze,
      nowe twarze, inteligentne oczy, krotkie zgrabne teksty, swietne
      panoramy Opola. Zrobilo mi sie cieplo w spodniach, Boze a wiec oni
      potrafią ! Potrafią ?
      Zaczynam ogladac i doskonale wrazenie mija powoli bo powoli ale
      mija. Opole noca puste i malo atrakcyjne, jakis czlowiek prowadzi
      dziecko nocą (porwał, pedofil? gwałciciel?), tam jakis pies merda
      ogonem, tu przejedzie oslepiajac kamere taxi, i tak zaczyna pachniec
      prowincja.
      Ale znowu nadzieja wstepuje w serce bo widze zapowiedź: Ulicami
      Paczkowa! Ki diabel, az tam zajechali w pogoni za wrazeniami?

Zamiast ulic same wieze, a to kosciół a to drugi kosciół, a to
      baszta, a to inna baszta, a to jeszcze jedna baszta, fragment muru z
      baszta, itd. Ulic brak? Proponuje zmiane tytułu WIEZE PACZKOWA,
      bedzie przynajmniej prawdziwie.
      Zycze opolskiej telewizji smialosci i dalszego rozwoju, czerpania z
      doswiadczen dobrych telewizji, jeszcze raz namawiam pana Jana, zeby
      sciagnal na 3-4 miesiace jakiegos "Miecugowa", doswiadczonego
      redaktora, który tu pracował by "u podstaw", a zobaczycie wychowa
      pare mlodych talentow, którzy rozslawią nasz region na caly swiat.
      Zyga Marzyciel
      • Gość: do Zygi Nowara do gara! IP: *.punkt.pl 18.02.08, 19:02
        Zyga czyś ty oszalał. O co Ty prosisz Nowarę? Najlepszym pomysłem
        byłoby prosić go, by czym prędzej s........ z tej firmy, bo gorzej
        już być nie może.
        NOWARA DO GARA!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka