Gość: matysek IP: *.punkt.pl 12.02.08, 08:27 jak RIO coś mówi, to wie... Co na to jednostka nadrzędna - Panie Marszałku, społeczeństwo czeka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jacek Re: Nieprawidłowości w filharmonii IP: 77.223.227.* 12.02.08, 11:06 Facet jest świetnym dyrygentem, ale nie musi być przy tym dobrym menegerem. A w ogóle to chore, aby byc jednocześnie dyrektorem naczelnym, artystycznym i dyrygentem - stąd potem problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niemuzykalny Re: Nieprawidłowości w filharmonii IP: *.citysat.com.pl 12.02.08, 14:26 Do jacka Jest świetnym dyrygentam ? A na jakiej podstawie tak twierdzisz ? Jeteś muzykologiem czy ekspertem od dyrygowania ? To niech pan dyrektor pokaże dyplomy kiedy i gdzie skończył dyrygenturę i udowodni że w ogóle jest dyrygentem. Muzycy FO (byli)i nie tylko oni mają na ten temat zupełnie inne zdanie. Nie boją się mówić bo już tam nie pracują. Ci aktualni nie pisną słówka bo się boją o pracę. Pan dyrektor sam sobie wypłaca podobno 1700 zł za jeden koncert a muzyk dostaje za ten sam koncert po 8 (osiem) złotych. Jako dyrektor artystyczny jest równocześnie głównym dyrygentem i dyrygowanie koncertami to jego psi obowiązek,wynikający z umowy o pracę i zakresu obowiązków.Tak jest w każdej filharmonii tylko nie w Opolu. A jakie to spektakularne sukcesy odniosła filharmonia pod jego kierownictwem ? Że byli w Brukseli ? Byli bo załatwiła to Jakubowska jak była wiceministrem kultury i posłanką z opolskiego.I to chyba koniec sukcesów. Dlaczego naprawdę znani artyści omijają Opole szerokim łukiem i nie są zainteresowani koncertami w Opolu ? Pewnie dlatego że filharmonia ma tak świetnego dyrygenta. Dlaczego "Człowiek Roku 2002 w USA" i "Jeden z 500 najbardziej wpływowych menegerów na swiecie za rok 2003" siedzi jeszcze w Opolu ? Przecież powinien być rozchwytywany na całym świecie. Dlaczego Urząd Marszałkowski tak zaciekle broni go jak niepodległości ? A może chodzi o niekończące się remonty i przebudowy filharmonii ? Właśnie planowana jest kolejna przebudowa i kolejny przestój filharmonii. Może Urząd Marszałkowski zdecyduje się w końcu na jeden porządny remont czy przebudowę z wykorzystaniem funduszy unijnych,tak jak robią to z powodzeniem inne tego typu placówki w Polsce ? A nie zaciąga kolejne kredyty na warunkach komercyjnych w bankach. Odsetki zapłaci mityczny podatnik i nie trzeba się będzie rozliczać co do złotówki tak jak przy pieniądzach pozyskanych z z Unii. Jak inwestor zaciąga kredyt w banku to na swoje (czytaj nasze podatników)ryzyko i nie musi się nikomu tłumaczyć ile i na co wydał. Może tu jest pies pogrzebany ? A swoją drogą to skandal że pan dyrektor bezprawnie kasuje za jeden koncercik tyle ile muzyk filharmonii z wieloletnim stażem bierze pensji za cały miesiąc harówy. Orkiestra Filharmonii Opolskiej jest w swoim potencjale naprawdę dobra.Potrzebuje tylko dobrego dyrygenta i szefa a nie kogoś ,kto zamiast zająć się muzyką robi z tej instytucji firmę remontowo- budowlaną i topi w niej kolejne miliony. Sam jest zainteresowany tylko jak najwyższymi zarobkami,ale tylko dla siebie. Muzycy w filharmonii od lat zarabiają grosze i jakoś Urząd Marszałkowski ma to gdzieś, ale za to dba o jak najwyższe apanaże dla swojego ulubieńca.Czym pan dyrektor tak się im zasłóżył ? Dobrze się stało że RIO wzięła się w końcu za filharmonię i na początek wyciagnęła akurat tę sprawę. Trzeba drążyć temat a napewno dowiemy się jeszcze bardziej ciekawych rzeczy.Może ludzie bezpośrednio zainteresowani w końcu przestaną się bać i zaczną mówić. A jest o czym ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muzykalny Re: Nieprawidłowości w filharmonii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 21:33 @NIEMUZYKALNY. jakim prawem obrażasz Dyrektora skoro osobiście go nie znasz. poza tym twój komentarz jest prawda w 10%. skąd ty możesz znać zasady działania filharmonii, pensje pracowników, muzyków i nawet dyrektora(!!!). nie nzasz realiów jaki panują w tej instytucji więc nie wypowiadaj sie prosze na tematy na które nie masz zielonego pojęcia. nikt nie widzi jak zmieniła sie opolska filharmonia na przestrzeni ostanich lat, i nikt nie widzi w tym zasług Dyrektora. gwiazdy mijaja Opole? popatrz czasem w repertuar i zobacz kto odwiedza nasze miasto za dzięki filharmonii. dlatego całą ta dyskusja pomiędzy osobami ktróe budują swoje stanowisko na podstawie zaszłyszanych plotek co najmniej śmieszne, jeśli nie załosne. Panie Dyrektorze jestem z Panem :)pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niemuzykalny Re: Nieprawidłowości w filharmonii IP: *.citysat.com.pl 13.02.08, 15:06 A skad wiesz że nie znam realiów w filharmonii i osobiście p. dyrektora ? Skąd ta pewność ? Realia znam,znam i to aż za dobrze, więc nie zarzucaj mi że nie mam o tym pojęcia.Bo pojecie mam i to duzo wieksze niz ty. Co do tego jak zmieniła sie filharmonia to taaaak. Zmieniła się w lodziarnię dla firm remontowo budowlanych a muzyka w lesie. Za chwile będzie kolejny remont,juz trzeci w ciagu ostatnich 4 czy 5 lat i kolejne miliony w plecy. Lepiej urządzic trzy przetargi niz jeden a dobry.Mozna wtedy chapnac trzy razy a nie raz. Tak nam własnie rozkwita filharmonia ,dojna krowa dla takich róznych obrotnych. podobnie było w filharmonii krakowskiej i operze krakowskiej. tylko że tam kontrole były jakies skuteczniejsze a obrotni siedzą Liż dalej panu dyrektorowi d... to może da ci podwyżkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: Te remonty to zwykły pic i wyrzycanie pieniedz IP: *.chello.pl 25.02.08, 18:42 Szlak mnie trafiał jak rujnowano na scianie od zbiornika porzadnie wtkonana izolacje cieplna.Izolacja wykonana była z wełny mineralnej 15 cm.Zabezpieczona siatka miedziowaną. Tynki mineralne o wieloletniej trwałosci zresztą to było widac ze po tych latach eksploatacji były bardzo dobre.Porządna robaot i co zrobiono ? Zerwano to wszystko i p[ołozona marny styropian.Pewnie szwakier projektant nie wiedział jak była w poprzednich latach dobrze wyremontowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do niemuzykalnego Re: Nieprawidłowości w filharmonii IP: *.punkt.pl 13.02.08, 11:03 O..przepraszam byli również w Chinach chyba 2 razy .widziałem zdjęcia i podobno filmik był kręcony przez takiego jednego, którego mieli ze sobą ( ale jak zwykle do obejrzenia tylko dla opolskiej society). Szacumek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: batuta Re: Nieprawidłowości w filharmonii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.08, 20:45 tobie NIEMUZYKALNY nie dałbym nawet 8 zł,ten bełkot jaki z siebie wywaliłes swiadczy jakim jestes ZEREM,może powiesz nam o swoich problemach na najblizszej probie,jak na spotkaniu AA.I NIE PIJ TYLE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Nieprawidłowości w filharmonii IP: 77.223.227.* 12.02.08, 11:08 Panie Matysek. Społeczenstwo to czeka na dobre koncerty. A tu trzeba uporządkować sprawy organizacyjne. Co do poziomu artystycznego P. Dawidowa to raczej nie ma większych uwag ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melo tylko Dawidow IP: *.adsl.inetia.pl 12.02.08, 14:19 Zawinił w tej sprawie. Jasno napisane - że miał lewe wypłaty dla siebie? I niech sie nie tłumaczy , bo sam na siłę się pchał na dyrektora administracyjnego. Żeby ukrywać swoje przekręty na "zleceniach". O tych sprawach wiedział juz marszałek Kubat, ale zakrzyczała go Rurynkiewiczowa, popierał dyr, Wójcik. A zwłaszcza wszystkie błedy tuszował skarbnik województwa Troszyński. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do melo Re: tylko Dawidow IP: *.citysat.com.pl 12.02.08, 15:05 Co do Rurynkiewiczowej to kobieta i na pewno uległa czarowi osobistemu pana dyrektora jak wiele innych pań.I im się nie dziwię aż tak bardzo. Dzisiaj w Radiu Opole w "Oku Cyklonu" na temat filharmonii rozdzwoniły się telefony od członiń (głównie) fan klubu maestro Dawidowa. Zmieszały z błotem Bogu ducha winnych autorów programu i RIO,jedynej instytucji,która odwżyła się poruszyć ten temat. Znaczy się kontrofensywa Dawidow -Urząd Marszałkowski ruszyła. Cieszy że nareszcie ktoś zaczął głośno mówić o filharmonii i o tym co tam się wyprawia. Sprawa umów o dzieło Dawidowa to małe miki w porównaniu z tym jakie tam naprawde inne lody odchodzą. A jest tego Uhu hu hu ! Co do kontroli to było ich juz od cholery i nigdy niczego nie wykazywały. A to gapcie ! A tu bum !!! Okzało się że jest jednak coś na rzeczy. Brawa dla RIO i odważnych dziennikarzy !!! Mam nadzieję że to dopiero początek i życzę powodzenia. Będzie trudno bo opolska lokalna sitwa nie jest słaba. Już nie raz pokazała pazury ale kropla wody drąży skałę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyszmaciak Towarzyszy Szmaciaków ci u nas dostatek IP: *.punkt.pl 12.02.08, 16:23 Szanowni towarzysze wypowiadacie się tak, jakbyście dysponowali wiedzą dotyczącą wałków i przekrętów.No to podpisać się trzeba imieniem i nazwiskiem, odważnie, po partyjnemu, i do prokuratora złożyć należy doniesienie o przestępstwach.Inaczej to wasze pisanie jest g... warte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim opolski Re: Towarzyszy Szmaciaków ci u nas dostatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 18:08 Podpiszcie się h..e. Odwagi w dyskusji. Odwagi w działaniach. Macie jakieś nazwiska? Skoro macie tak dużo do powiedzenia w piętnowaniu kogos z imienia i nazwiska, podpiszcie się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do antyszmaciaka Re: Towarzyszy Szmaciaków ci u nas dostatek IP: *.citysat.com.pl 12.02.08, 21:21 a może dysponujemy taka wiedzą tylko ta wiedza jakos nie może sie przebić przez odpowiednie instytucje. najlepsza wiedze i z pierwszej reki to na pewno maja muzycy z filharmonii. zapytaj ich to moze cie oswieca i przstaniesz wypisywać głupoty,towarzyszu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
citizen_opole Re: Towarzyszy Szmaciaków ci u nas dostatek 12.02.08, 22:14 Filharmonia Opolska może nie skupia wielkich sław, ale jako zespół pod batutą Pana Bogusława Dawidowa reprezentują bardzo przyzwoity poziom. Nie bójmy się użyć tego sformułowania: poziom europejski! Wystarczy przeczytać recenzję z piątkowego koncertu naszych muzyków, oto link: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=65&w=75467425 P.S. Opinie byłych muzyków Filharmonii Opolskiej mogą być niemiarodajne :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: schafhausen Re: Towarzyszy Szmaciaków ci u nas dostatek IP: *.citysat.com.pl 13.02.08, 15:15 No jasne ! Opinie muzyków mogą być niemiarodajne za to citizenów i innych ignorantów taaaaa Przecież muzycy kompletnie nie znają się na muzyce,za to zna się citizen który jest alfą i omegą i wypowiada się na różnych forach na każdy temat i o wszystkim wie wszystko najlepiej. citizen ! Kup sobie jakies klocki czy warcaby i daj już spokój.Daj se siana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieszmaciak Re: Towarzyszy Szmaciaków ci u nas dostatek IP: *.punkt.pl 13.02.08, 01:38 Szanowny forumowiczu.Póki co Polska to nie III świat, a i tam chyba tak nie jest,że nie można zgłosić odpowiednim organom przekrętów, przestępstw itp.Masz dowody-działaj.Co do muzyków i ich stanu wiedzy- jestem przekonany,że takowej nie mają i mieć nie będą.Oni tam tylko grają i nic więcej.Nie wiedzą chyba nawet dokładnie jak są finansowani.Nie znają szeregu mechanizmów, które umożliwiają funkcjonowanie ich własnej organizacji.Jestem pewien,że chcą tylko grać i zarabiać pieniądze.Reszta ich nie obchodzi.Zatem jakim muzycy są źródłem informacji? I na koniec-ja towarzyszem bynajmniej nie jestem.Denerwuje mnie tylko głupota,zawiść i miałkość właśnie towarzyszy.Ludzi, którzy kierując się chorymi emocjami za wszelką cenę chcą szkodzić innym.Widać to w sposobie mówienia o sprawie w mediach,wypowiedziach niektórych internautów.Kto ma rozum ten widzi, słyszy i czyta.Czysta robota jakiegoś tow.Szmaciaka.Kładę głowę, że tzw.info do mediów nadała ta sama osoba.Warto to sprawdzić panowie dziennikarze.Tak z czystej rzetelności dziennikarskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do wszystkich Re: Towarzyszy Szmaciaków ci u nas dostatek IP: *.citysat.com.pl 13.02.08, 15:53 Mam pytania do wszystkich znawców,ekspertów i dyskutantów na forum. Zanim zaczniecie dyskutować o muzyce i dyrygowaniu,kto jest dobry,lepszy czy kiepski to odpowiedzcie mi na takie pytania : 1.Ile krzyżyków ma gama C dur ? 2.Na co się rozwiązuje tryton ? 3.Ile pedałów ma harfa ? 4.Czy kontrabas transponuje ? 5.Który kompozytor wprowadził pierwszy skalę całotonową ? 6.Na czym polega czytanie partytur ? 7.Wymieńcie wszystkich "klasyków wiedeńskich" 8.Jak się nazywają struny w skrzypcach ? 9.Ile symfonii napisał Chopin ? 10.Ile konkursów dyrygenckich wygrał pan dyrektor Bogusław Dawidow ? Za wyjątkiem ostatniego pytania, pozostałe są z zakresu wiedzy wymaganej w szkole muzycznej I stopnia. Jak już poznacie odpowiedzi na te pytania i jeszcze parę innych to możecie brać się za dyskusje na forum na ten temat i oceniać czyje opinie są bądź nie miarodajne i czy pan Dawidow jest dobrym dyrygentem czy nie. Może was to zdziwi ale miarodajne opinie na temat dyrygowania mogą wystawić przede wszystkim muzycy,szczególnie ci starsi,bo mieli okazje współpracować z różnymi dyrygentami i mają skalę porównawczą. Z waszych wypowiedzi wnioskuję że nie macie bladego pojęcia ani wiedzy na czym to wszystko polega i o co w tym wszystkim chodzi a próbujecie się wypowiadać w sposób autorytatywny i co gosza swoje wypowiedzi traktujecie jako pewniki i objawioną prawdę. Póknijcie się w czółko i to po parę razy i nie wcinajcie się w dyskusję, bo sprawa was nie dotyczy a wiedza wasza na ten temat jest zerowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muzyk Re: Towarzyszy Szmaciaków ci u nas dostatek IP: 83.2.142.* 25.02.08, 18:27 no ja zapytalem i podobno kasa fatalna ,, zresztą jak wszedzie w tej klasy instytucjach .. a grania jak to sie mowi od za.....nia. ..jak to jest ze dyrektor zarabia fortune, a muzyk jest wyrobnikime za grosze... i jeszcze taka prawda: muzycy bez dyrygenta zagrają .. a dyrygent bez nas niestety nie , wszystko na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsf Re: Towarzyszy Szmaciaków ci u nas dostatek IP: *.punkt.pl 29.02.08, 22:30 Hahahaha odkrywczy jesteś.W tym kraju bosowie zarabiają a ludzie dostają mizerne pensyjki prawie wszędzie.Co do gry orkiestry to nie wiem.Zgodzić się nie mogę, że bez dyrygenta da radę zagrać.W przeciwnym razie po co dyrygenci w ogóle?Może się mylę, ale bez batuty to raczej kocia muzyka wyjdzie:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Czemu wszędzie tam gdzie Urzad Marszałkowski IP: *.chello.pl 25.02.08, 18:47 nadzoruje jakieś firmy to sa ciagle kłopoty z dyrektorami? szpotal Wojewódzki w Opolu,Szpital w Branicach,Filharmonia,Wodociagi WUPEC-ECO.Odpowieź jest prosta.W tych firmach zatrudnia sie na dyrektorow królików Baksów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4.5% Re: Czemu wszędzie tam gdzie Urzad Marszałkowski IP: *.chello.pl 26.02.08, 04:45 Przybędzie stroiciel, śruby podokręca, kołki wymieni i całość zabrzmi czysto i po nowemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawiedziona Re: Nieprawidłowości w filharmonii IP: *.citysat.com.pl 04.03.08, 16:10 A cio to sie śtało ź altykułem ? Były jakieś naciski,jakieś telefony od wysoko postawionych naszych przedstawicieli we władzach czy może krasnoludki naszczały do mleka ? Ale mleko i tak się już wylało. A propos "remontów" Może wie ktoś dlaczego Zaczykiewicz odszedł z teatru ? Może nie chciał robić remontów czy co ? Odpowiedz Link Zgłoś