Gość: janek kos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.09, 07:22 Fantastycznie! Będą się babrać 6 lat z tymi swoimi pędzelkami w miejscu, gdzie przed laty wszystko zostało już dokładnie przekopane i opędzlowane. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nik Re: Archeolodzy opóźnią budowę amfiteatru nawet o IP: 217.197.71.* 10.07.09, 08:13 ha ha ha, ha ha ha co jeszcze? może jakieś gondole? Odpowiedz Link Zgłoś
k100 Chore panstwo 10.07.09, 08:15 W tym kraju wszystko postawione jest na glowie nie dziwota ze ze wszystkim mamy pod gorke. Konkurencji na to czekaja zeby Opolu zabrac festiwal. W kraju mamy tyle wspanialych obiektow do takich imprez wioscha Opole niech sie tapla we wlasnym sosie bedzie milo i przyjemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opolanin Re: IP: 217.197.71.* 10.07.09, 08:24 Nie wiadomo, czy na pweno będzie miło i przyjemnie, ale wiadomo, kto zostanie zapamiętany jako grabarz Festiwalu Opolskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolo Archeolodzy opóźnią budowę amfiteatru nawet o k.. IP: 77.223.225.* 10.07.09, 08:30 Prawdopodobnie będą to ci sami,którzy dziś "coś"dłubią na ul.Ozimskiej obok PZU.Gdyby Prez.Miasta miał jaja to już dawno wywaliłby na zbity pysk szefa od ulic w Opolu.Od kilku miesięcy dłubią coś,a efekt tej dłubaniny jest żałosny.Trzeba to zgłosić jako rekord do Guinesa:100mb-pół roku-efet-zero. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Archeolodzy opóźnią budowę amfiteatru nawet o IP: *.punkt.pl 10.07.09, 09:47 To jest skok na kasę niejakiego Moździocha. Miejsce to było eksplorowane przez Niemców dokładnie.Póżniej wielkiego odkrycia w oparciu o niemieckie dokumenty archeologiczne dokonali Polacy. Przez lata stał wykop odkryty,na zapleczu amfiteatru, niszczał bo zalewała go woda deszczowa i podskórna i w końcu po raz drugi z godnością go zasypano. Dokładni Niemcy zapewne pozostawili dokumenty i mapy w których miejscach kopali co można sprawdzić w archiwach i Muzeum Archeologicznym we Wrocławiu, gdzie większość zabytków z Opola spoczywa. No ale nadarza się okazja ustawowa więc trzeba pruć ziemię i kasę. Widownia powstała z nawiezionej ziemi, więc wartość ewentualnych znalezisk ceramiki, jakiegoś metalu, będzie żadna.Największych odkryć dokonano na obszarze od budynku UW w kierunku zaplecza sceny na głębokości między 3-4 metry.Nie trzeba więc być wybitnym znawcą, zeby wiedzieć, ze w głębokim wykopie na proscenium można trafić na jakieś pozostałości. Ale nie powinno to trwać latami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smok wawelski Re: Archeolodzy opóźnią budowę amfiteatru nawet o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.09, 09:58 Po co się wypowiadasz na temat czasu trwania takich badań, skoro nie masz odpowiedniej wiedzy. Musisz mieć koniecznie zdanie na kazdy temat, nawet gdy ono nie wiele wnosi? Fachowcy utalą gdzie, jak głęboko i długo będą trwały prace, Tobie pozostaje czekać i dalej budować wiedzę na lekturze obiegowych newsów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Archeolodzy opóźnią budowę amfiteatru nawet o IP: *.punkt.pl 10.07.09, 11:02 Aleś smoku zazionął ogniem i siarką. Na każdy temat jak wiesz się nie wypowiadam ale, że na wielu rzeczach się znam, powstaje mylne wrażenie że znam się na wszystkim. Eksplorowałem wiele stanowisk archeologicznych na opolszczyżnie a najlepsza fucha była jak inwestor trafił podczas budowy na ukryte w ziemi zabytki o których nie miał pojęcia, że tam są. Wtedy do akcji wkraczali archeolodzy. Inwestor bulił bajońskie sumy by jak najwcześniej skończyć wykopaliska by mógł kontynuować, bo opóźnienia, zawalanie planów, brak premii, itd. Inwestycja drożała, kultura się wzbogacała, nauka rozwijała bo powstawały prace, rozprawy i monografie. W magazynach brakowało miejsca na eksponaty, bo ziemia opolska obfituje w znaleziska np. kultury łużyckiej, jak mało która. Stanowisko w amfiteatrze jest dobrze wyeksplorowane i opisane, głównie pod kątem najwcześniejszego osadnictwa, którego zabytki położone są najgłębiej. Żeby do nich dotrzeć trzeba przekopać się przez warstwy pożniejsze. W warstwach póżniejszych natomiast nie natrafiono na żadne rewelacje. Dla fachowców to gratka, bo przez wpis do rejestru zabytków obszaru, muszą tam być z urzędu i mają w tym interes by eksplorować długo i dokładnie z sześćdziesięcioosobową brygadą.Więc fachowcom z PAN we Wrocławiu trzeba patrzeć na ręce łopaty i pędzelki i nie dawać się robić w konia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smok wawelski Re: Archeolodzy opóźnią budowę amfiteatru nawet o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.09, 17:13 No już dobrze, znasz się na rzeczy, wierzę. Nie wiem, po co się ekscytować, rutynową w przypadku takich jak ta inwestycja, pracą archeologów, w tytule, źle postawiono problem. Jeśli dojdzie do opóźnień to nie z winy naukowców (taka praca), tylko nieudolnych władz miasta. Te drugie, najpierw zwlekały z rozpoczęciem przebudowy amfiteatru stanowczo zbyt długo, popisując się przy tym niekompetencją i rozrzutnością, a teraz najwyraźniej nie będą umiały/chciały wyegzekwować korzystnego dla miasta harmonogramu prac, tłumacząc się jak zwykle "obiektywnymi" okolicznościami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuks Re: Archeolodzy opóźnią budowę amfiteatru nawet o IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.09, 09:27 no to bye bye praca będzie ale nie dla budowlańców a dla archeologów, też przez kilka lat :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo4 Archeolodzy opóźnią budowę amfiteatru nawet o k.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.09, 10:13 Juz wiem kim jest behemont. To pracownik instytutu historii albo instytutu slaskiego. Zobaczcie wyzej jak opisuje historie wykopalisk. I jak widać za bardzo nie przepada za Moździochem. Krąg osób podejrzanych coraz bardziej sie zaciesnia. PS: Czy ja wczoraj nie mówiłem ci bechemoncie dziendobry? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Archeolodzy opóźnią budowę amfiteatru nawet o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.09, 11:09 Genialnie... Czekamy na sensacyjnie odkryte śmieci z fosy... Żadne miasto w Polsce, ba, na świecie, nie może się pochwalić czymś takim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Archeolodzy opóźnią budowę amfiteatru nawet o IP: *.punkt.pl 10.07.09, 11:24 No tu akurat nie masz racji. Obiegowo archeologię kojarzy się z odkryciami w Egipcie, głównie grobów faraonów, czy też odkrycie Troi, albo skarbu średzkiego. To są wierzchołki góry lodowej a cała reszta (jak to z górą lodową) to żmudne przeczesywanie setek stanowisk, mało spektakularne odkrywanie drobiazgów kultury materialnej na podstawie których można budować wyobrażenie o wszelkich przejawach życia w minionych wiekach.Śmietniki, doły kloaczne są źródłem wielu ciekawych znalezisk, skarbów, (nie w znaczeniu precjozów ze złota czy monet), które dzięki temu, że znalazły się w takim miejscu świadomie lub przypadkiem, przetrwały do naszych czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Archeolodzy opóźnią budowę amfiteatru nawet o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.09, 12:04 Nie podważam ogólnej wartości jaką ze sobą niosą takie odkrycia lecz prezentuję moją subiektywną opinię na temat tego co dla mnie jest istotniejsze... A dla mnie dużo ważniejsze od odkrywania drobiazgów które świadczą o dawnej kulturze jest rozwój współczesnej kultury, która w Opolu też niedługo stanie się archaicznym zabytkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myślący Re: Archeolodzy opóźnią budowę amfiteatru nawet o IP: 77.223.228.* 10.07.09, 13:17 ja nie wiem... co z wami ludzie... przebudowa amfiteatru będzie taka, że z tego co ja czytam (w newsach) będzie mniej miejsc (czyli dla Opolan, bo mamy najbliżej). Oczywiście tzw. warszawka będzie content. Niektórzy plotą bzdury o opolskim sosie itd., no zastanówcie się - festiwal, to raptem 3 dni w roku. Czy miasto naprawdę tyle zarabią za te 3 dni, że przez całą resztę roku nie musi dopłacać do tego obiektu? Po wtóre "festiwal piosenki polskiej w opolu" powstał z inicjatywy komuszków, dla udowodnienia, że to faktycznie ziemie odzyskane, obecnie temat ten zszedł na dalszy plan... no chyba że chcemy się w to bawić, ale jak tak, to to prędzej ziemie celtów, a nie Polaków, bo Polaków jako takich przed XIVw. też próżno szukać. Mamy szansę odnaleźć coś i wyeksponować, tworząc coś a'la stadion słowiański w Byczynie - obiekt przynoszący zyski cały rok i na wyższym poziomie niż playbacki z festiwalu. Proponuje, żeby osoby które nigdy nie brały udziału w pracach wykopaliskowych nie zabierały głosu, bo argument 'nic tam JUZ nie ma' jest żałósny. Jak nie, to niech przyjdzie, kopnie i mi to pokaże, no chyba, że zaweźmie się kopary i betoniary, to faktycznie nic nie znajdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niemyślący Re: Archeolodzy opóźnią budowę amfiteatru nawet o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.09, 13:49 > Proponuje, żeby osoby które nigdy nie brały udziału w pracach wykopaliskowych > nie zabierały głosu, Równie dobrze można zabronić korzystania z internetu ludziom którzy nie mają nic wspólnego z informatyką. > Po wtóre "festiwal piosenki polskiej w opolu" powstał z inicjatywy komuszków Nie chodzi tylko o sam festiwal, którego historia swoją drogą obchodzi mnie nieco mniej niż zeszłoroczne śniegi. Chodzi o to że Opole coraz bardziej zamiera... Zyski to nie wszystko. Dla mnie istotniejsza jest możliwość spędzenia gdzieś czasu, a że koncerty są jedną z form które jak najbardziej mi odpowiadają - dlatego też opowiadam się w takim a nie innym tonie o istocie wspomnianych wykopalisk. Można mi zarzucić egoistyczne spojrzenie na sprawę, ale myślę że każdy ma prawo do własnego zdania w tej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myślący Re: Archeolodzy opóźnią budowę amfiteatru nawet o IP: 77.223.228.* 10.07.09, 14:12 jak cytujesz, to całość - jeżeli nie wiesz jak bardzo to czasochłonne i dla cie archeologia to dynamit Indiany Jonesa i dinozaury w Krasiejowie, to o czym tu rozmawiać? Też się nie znam na internecie, ale z niego korzystam, jednak nie zabieram głosu w dyskusjach o wyższości jednych serwerów nad drugimi. Posłuchaj co mówią osoby, które się znają, przyjdź popracować, a nie mądrzysz się na temat o którym nie masz pojęcia. "Nie chodzi tylko o sam festiwal, którego historia swoją drogą obchodzi mnie nieco mniej niż zeszłoroczne śniegi." a powinna do cholery. Warszawa nas wykorzystuję, a ty jesteś wniebowzięty... Jeżeli nie wiesz gdzie poza MOKiem (zakładam że o MOK ci chodzi bo w amfi prócz FPPwO przez cały rok nic się nie dzieje...) są koncerty w Opo i w promieniu 10km to widzę jak bardzo taka forma spędzania wolnego czasu jest dla cie ważna... Jak zyski nie są ważne....? To z czego robi się inwestycje? Pewnie, po co mieć cokolwiek przynoszącego zyski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niemyślący Re: Archeolodzy opóźnią budowę amfiteatru nawet o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.09, 15:10 Jako że jestem człowiekiem który przyjmuje krytykę, jestem w stanie się zgodzić z Twoim powyższym komentarzem. Rozumie też że argumenty ignorantów (jak w temacie choćby ja) mogą być denerwujące. Lecz przez moje posty chciałem raczej wyrazić nadzieje iż po remoncie MOKu liczę również na zmiany w jego funkcjonowaniu, a wiadomość że będę musiał na to dodatkowo czekać niezbyt pozytywnie mnie nastraja. Tym bardziej że jako laik raczej nie będę w stanie docenić wartości konkretnych znalezisk które teoretycznie mogą się tam znajdować. Miejmy nadzieję iż sprawa znajdzie jakieś kompromisowe rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monitorpolski Archeolodzy opóźnią budowę amfiteatru nawet o k.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.09, 14:56 Nie jest ważne to, że festiwal zapoczątkowały władze komunistyczne, bo akurat w PRL reprezentował on wyższy poziom niż obecnie. Wystarczy wyszukać nagrań archiwalnych np. na you tube, lub sprawdzić w literaturze jakie zespoły, lub soliści tu przyjeżdżali. Za to obecny festyn "warszafka" może sobie wziąć do siebie, co ten chłam ma z Opolem wspólnego? Reklama miasta, czy może raczej wstyd dla niego? Badania na Ostrówku mają zostać przeprowadzone dokładnie, choćby to i 4 lata miało trwać. Jak kopano na tamtych stanowiskach w PRLu słyszałem od uczestników ówczesnych wykopalisk i obawiam się, że duża część zabytków mogła zostać zniszczona. Najlepiej by było, gdyby amfiteatr zbużono, a na tym miejscu zrekonstruowano gród, jako atrakcję turystyczną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariamena Re: Archeolodzy opóźnią budowę amfiteatru nawet o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.09, 20:17 Wydaje się faktem, że ktoś stoi za tym, by festiwalu w Opolu już nigdy nie było.Można powiązać wątki-z jednej strony miał być remont amfiteatru sprawnie przeprowadzony z drugiej powstaje muzeum piosenki.Być może to muzeum ma być zamiast.Należy się temu przyjżeć.Skąd nagle wyrośli archeolodzy?-Wcześnie pan prezydent nic nie mówił o wykopaliskach-tylko o remoncie.A tak na marginesie to festiwal powstał w 1963 roku i ranga jego rosła i rosła.Od czasów przejęcia przez TVP upadać zaczął.Ale można go dźwignąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GoBo Mao Zembaczyński IP: *.punkt.pl 10.07.09, 15:11 Cieszę się, że naszym szpetnym miasteczkiem włada fachowiec pokroju Kim Ir Sena, czy Mao Dze Donga. Bowiem tylko "najwyższy fachowiec od wszystkiego", jakim niewątpliwie jest jego maowatość Zembaczyński, mógł tak autorytarnie wypowiedzieć się o czymś, co jest dla nas takie ważne: <<Żadnych nowych odkryć archeologicznych nie przewiduje jednak prezydent Ryszard Zembaczyński. - Wiemy, gdzie wcześniej były prowadzone badania i żadnych rewelacji na tym terenie się nie spodziewamy - mówi Zembaczyński. - Nawet jeśli coś tam zostanie odkryte, to przewidujemy, że przez badania archeologiczne prace opóźnią się maksymalnie o dwa miesiące.>> Ja tymczasem - zupełnie poważnie - zaproponowałbym włodarzom rozważenie skasowania amfiteatru w tym miejscu. Zostawić Ostrówek archeologom nawet na 5 lat i w tym miejscu postawić piękne, nowoczesne muzeum z eksponatami i odkrywką. Zaś amfiteatr (zakładając że jest nam potrzebny), postawić w mądrzejszy miejscu - na wyspie Bolko, albo w którejś dawnej kopalni odkrywkowej, albo w okolicach ul. Oleskiej (ściślej mówiąc: tam, gdzie obecnie stoi niepotrzebny nikomu stadion). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opo Zembaczyński - biedny Hamulcowy IP: *.adsl.inetia.pl 11.07.09, 13:20 i czym sie będzie chwalił przed wyborami? A przecież tak został wybrany termin remontu, aby możn asei było tym podpierać w akcjach wyborczych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J-23 Archeolodzy opóźnią budowę amfiteatru nawet o k.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.09, 19:22 Nie wiedziałem,że festiwale zawdzięczamy komuszkom.\autor tego wpisu to wyjątkowy idiota\Ludziska całkiem zwariowali, wszędzie widzą politykę .Ledwo co rozpoczął się remont amfiteatru a już słychać krakanie.Ci sami zapewne życzyli jak najgorzej organizatorom EURO 2012.To ONI na pewno zamiast mówić- w moim kraju lub Ojczyżnie ,plotą bez zastanowienia -w tym kraju, nie widząc w tym żadnej różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
borus6 Popieram GoBo 10.07.09, 19:55 W miejscu amfiteatru należałoby zrekonstruowac coś dawnego z uzytecznościa publiczną np muzeum, kawiarenka stylowa - kelnerki w strojach prehistorycznych :-))) Zbudujmy wreszcue halę widowiskowo-wystwienniczo-sportowa . Bedzie nam słuzyc przez cały rok a nie tylko 3 dni w interesie telewizji, bo Opole zawsze dopłaca do festiwali - z naszych podatków. Porządna hakla szybko spłaci się a amfiteatr spłacac beda nasze wnuki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RK Re: Popieram GoBo IP: *.xdsl.centertel.pl 11.07.09, 00:42 Wypowiedź GoBo to strzał w dziesiątkę. Amfiteatr w inne miejsce, a na miejscu grodu pawilon archeologiczny, muzeum, kawiarnia i inne obiekty przyciągające na co dzień turystów, młodzież itd. Tętniąca życiem (na co dzień!) kulturalna wizytówka miasta , a nie pogrążony w wiecznym śnie moloch ożywiający się tylko raz do roku. Archeolodzy niech kopią ile trzeba, a przez ten czas można rozejrzeć się za nową lokalizacją amfiteatru. Wilk będzie syty i owca cała. Odpowiedz Link Zgłoś
jawor10 Re: Popieram GoBo i borusa 11.07.09, 06:49 Oczywiscie, ze nalezy wreszcie zrealizowac atmosfere w centrum miasta , tak jak to robia miasta np hanzeatyckie - popatrzcie na Kolobrzeg.W Opolu nie ma nic charakterystycznego , czegos co zostawi w pamieci turysty - chyba tylko balagan i niegospodarnosc, fatalne drogi, kiepski uklad komunikacyjny. O to zadbal doskonale Ratusz i jego wybitni fachowcy. Jezeli jest okazja zrekonstruowania obiektu historycznego z uzytecznoscia publiczna , to nalezy wykorzystac - co na to architekt miejski, Panowie profesorowie z uczelni opolskich - jakos nie widac ich wkladu w rozwoj Opola. Amfiteatr w tym miejscu jest wielka pomylka na dzien dzisiejszy. Dla Opola jest konieczna budowa podobnego obiektu ale w innym miejscu i o calorocznym wykorzystaniu - wtedy kreci sie interes i dzieje sie cos w miescie. Wielka nieudacznoscia jest budowa mostu na Struga - w swiecie takie mosty stawia sie w kilka miesiecy a nie 2 lata . Nikt nie patrzy na interes miasta, mieszkancow , bezpieczenstwa - przykre to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hyhy Re: Popieram GoBo i borusa IP: 77.223.227.* 11.07.09, 11:50 jest coś jeszcze - szeroka oferta banków w rynku... Odpowiedz Link Zgłoś
centrion Re: Popieram GoBo i borusa 11.07.09, 14:05 > jest coś jeszcze - szeroka oferta banków w rynku... Pod tym względem to i szwajcaria może nam zazdrościć :P Odpowiedz Link Zgłoś
polnad Kto ma banki to ma się dobrze 11.07.09, 23:47 Opole ma ich multum , wiec w czym problem , żeby zainwestować w porządny układ komunikacyjny??? Wówczas przyjdą do Opola inwestorzy i banki będą się miały jeszcze lepiej, a my ...... Odpowiedz Link Zgłoś