Gość: Slezak s Polska IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 22.07.09, 16:31 Aha, a więc to sa dzieje "odwiecznie" POLSKIEJ piastowskiej ziemi śląskiej, która wlaczyła o POLSKOŚĆ przeciwko germańskiej hordzie...ciekawe:)))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Slezak s Polska Najazd Jagiełły na Opolczyka IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 22.07.09, 16:33 Aha, a więc to są dzieje ODWIECZNIE POLSKIEJ PIASTOWSKIEJ śląskiej ziemi, na której POLSKA dynastia Piastów walczyła z germanskim naporem????? ciekawe....:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruda Re: Najazd Jagiełły na Opolczyka IP: *.chello.pl 22.07.09, 18:45 nie prowokuj, nie troluj, i nie powtarzaj postów :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: svd Najazd Jagiełły na Opolczyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.09, 20:19 Generalnie, słyszę, czytam o tym epizodzie historycznym nasty, dziesiętny raz, sam nie wiem który. Napiszcie panowie historycy coś ciekawszego, powszechnie nie znanego. Czy prowadzicie jakieś badania, szukacie, studiujecie nowe źródła, czy tylko wciąż wałkujecie te wyświechtane pseudo historie z popularnych książek. Tylko ten Opolczyk, Jan Dobry i Emin Pasza, w kółeczko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Najazd Jagiełły na Opolczyka IP: *.proxy.aol.com 22.07.09, 23:34 Oczywiscie!! Np:jak Goethe albo Johann Strauß byli w Opolu a Strauß dawal koncert? Zapewne nikt o tym nie wie.A moze Jasio????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aloios Polscy bandyci juz wtedy... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.07.09, 20:34 szaleli na Slasku!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silo Najazd Jagiełły na Opolczyka IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.09, 00:04 Bardzo dobry artykuł. Pan Który narzeka że pisze sie jedno i to samo ma nie do końca racji. Informacje których na próżno można szukac w podrecznikach, warto powtarzać. Nie wszyscy sa tak oczytani jak jeden z przedmówców... O księciu Kazimierzu czytałem kiedyś tylko jeden artykuł chyba w NTO, gdzie przewodnim akcentem było pytanie czy ksiązę był zdrajcą ??? :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Zgadzam się z Silo! IP: *.as.kn.pl 23.07.09, 09:01 Aby przyswoić sobie naszą historię a potem przekazywać dzieciom i wnukom, należy czytać nie jeden raz! Robię to zresztą z wielką ochotą, tym bardziej,że uczono mnie kiedyś innej historii,zakłamanej! A tym,którzy tylko krytykują i wyciągają z naszej historii nieprawdziwe wnioski, mówię stanowcze NIE! A tak nawiasem mówiąc,książę Opolczyk był przecież Piastem. Władza,sława i pieniądze z niejednego człowieka (niezależnie od narodowości) zrobiły i robią judasza i przeniewiercę!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GoBo Re: Zgadzam się z Silo! IP: *.punkt.pl 29.07.09, 12:13 Dla antypolskich rewizjonistów i śląskonarodowych nacjonalistów każdy tekst o konflikcie śląskich władców z tymi z państwa polskiego ma być dowodem na niepolskość tutejszej ludności. Idąc tym tropem trzebaby - na podstawie choćby tego właśnie artykułu powiedzieć, że Ruś to Śląsk (mają nawet nasze barwy we fladze, nieprawdaż?), a Czechy to ziemia węgierska. Otóż tak nie jest. I niezależnie od ówczesnych granic, połowa Polaków w obecnym rozumieniu etnicznym mogła mieszkać poza państwem polskim, z kolei 2/3 mieszkańców takiej Polski to byli Rusini (obecnie Ukraińcy, Białorusini i im pokrewni), Tatarzy, Litwni i inni. Idąc drogą własności, nigdy nie mogłyby powstać zjednoczone Niemcy. No i już na pewno takie niemieckie państwo pruskie nie powinno zawierać Śląska, który pierwszy raz posiadło w połowie osiemnastego wieku! Więc co to za niemiecka ojczyzna? A wystarczy przeczytać, co dawni Niemcy pisali i mówili o Śląsku - nazywając go często ziemią zamieszkaną przez ludność polską, albo polskojęzyczną. Acha, mylili się, bo nie umieli tego nazwać prawidłowo? Wszystko wiedzieli dobrze, tylko stwierdzenie wszelkiej polskości było pomyłkowe. Tak samo jak urzędowe zakazy mówiące o języku polskim, jak podwrocławskie wsie nazywane w XIX wieku polskimi, jak polskie msze dopuszczone w końcu dla Ślązaków przez biskupów wrocławskich. To wszystko to historyczna pomyłka i ignorancja współczesnych tamtym wydarzeniom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silo Najazd Jagiełły na Opolczyka IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.09, 00:07 ...miałem na myśli księcia Władysława oczywiście :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Oppelnerskiej szmacie należało się IP: *.chello.pl 23.07.09, 00:21 Panie Koszałek-Opałek, czytelnicy nie rozumieją twoich wypocin. Nie napisałeś ani słowa O tym że Opolczyk był niemiecką szmatą i zdrajcą. Teraz ja muszę nakierowywać dyskusję na prawomyślne tory. Czy jako historyk nie masz ty aby zachwianej identyfikacji narodowościowej? Tak czy owak radziłbym do hajmatu na wschód (Ukraina czeka na chętne do pracy ręce) albo na zachód (Szwaby przyjmą każdego volksdeutscha). I wreszcie przestań tworzyć te grafomańskie teksty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alois Re: Oppelnerskiej szmacie należało się IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.07.09, 00:29 jasiu! nasz polaku maly! sorry polski hitlerku maly! przestan juz i marsz na spowiedz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Oppelnerskiej szmacie należało się IP: *.net81.citysat.com.pl 23.07.09, 08:55 przepraszam , to sie już nie powtuży. tak na prawdę to ja nie chcę pisać takich głupot, tylko mi za to płacą z radia maryja i tv trwam. oficjalnie przepraszam! na przyszłość pamiętajcie jak będziecie czytać moje posty, że są one zamierzoną prowokacją sił obcych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Jasio!nie chodziłeś do szkoły!? IP: *.as.kn.pl 23.07.09, 09:15 powtórzy się pisze a nie tak jak napisałeś z dwoma błędami! Musisz wrócić do szkoły nie tylko z powodu historii!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIK Re: Oppelnerskiej szmacie należało się IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.09, 08:07 A ty Alois myślisz, że jak się spowiadasz co niedzielę a potem na ludzi plujesz i szwabską propagandę siejesz to ubermensch z ciebie. I wyrocznia w historycznych tematach i w kwesti kto jest dobrym człowiekeim a kto nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Jasio!Twój tekst świadczy o Tobie!!! IP: *.as.kn.pl 23.07.09, 09:11 tekst pełen wulgarności świadczy o tym,że zostaniesz na tym forum wrogiem nr 1 i nikt nie uwierzy w to co napiszesz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dolnoślonzok Najazd Jagiełły na Opolczyka IP: *.chello.pl 28.07.09, 21:35 Jest tylko jeden szkopuł, w tym czasie nie było pojęcia narodu a dla ludzi ich ojczyzną była ziemia , którą znali a obcy to potencjalny wróg, a że mówił takim samym językiem językiem? Przecież to były czasy, gdy jeden brat wysyłał przeciw drugiemu rycerstwo by zagarnąć jego ziemie. Wtedy nie było jeszcze Patriotów Bliźniaków z Żoliborza i nikogo z ludu nie interesował los państwa polskiego , bo dla nich taki termin po prostu nie istniał , zatem nie wprowadzajmy współczesnych kategorii myślowych do świata tak odległego jak Średniowiecze. A dzielny dzikus Jagiełło wymordował po Grunwaldzie podwrocławskie wsie, które takze były słowiańskie czy polskojęzyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GoBo Re: Najazd Jagiełły na Opolczyka IP: *.punkt.pl 29.07.09, 12:18 Faktycznie masz rację - ówcześni nie odróżniali Polaka od Ślązaka. Poznaniak był tak samo obcy w Krakowie, jak Wrocławianin w Gdańsku, czy Piotrkowie. Mowa polska i śląska była jednobrzmiąca. Słowacki i czeski ledwo zaczęły się odróżniać od siebie i od polskiego. Ale to nie są fakty dla śląskonarodowców uważających Polskę za okupanta Śląska, a repatriantów za coś gorszego, których najchętniej wysłaliby bydlęcymi pociągami na Ukrainę, w której nigdy nie mieszkali. Oni tymczasem dobrze wiedzą, że poczucia narodowego wtedy nie było, ale na pewno Ślązak był urzędowo i genetycznie obcym polskości tworem i miał celtycko-enerdowskie pochodzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dolnoślonzok Re: Najazd Jagiełły na Opolczyka IP: *.chello.pl 29.07.09, 16:52 Znam Ślązaków, którzy już dawno pojednali się z nami chadziajami , nawet Ci z RAŚ otwierają oddział we Wrocławiu ponieważ wśród Dolnoślązaków mają nawet spore grono sympatyków. Ja czuję się Ślazakiem na równi z autochtonami. Moja rodzina żyje tu już ponad 64 lata zatem dłuzej niż niejedna przedwojenna śląska czy niemiecka rodzina. Odpowiedz Link Zgłoś