Gość: ... IP: 77.223.226.* 06.09.09, 22:22 Po co ten idiota zajmuje miejsce w tej gazecie? Przeciez to jakies dyrdymaly, a 90% jego felietonow ma antypolski wydzwiek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Opolanin - Polak Szkoda, że Polacy tego nie widzieli IP: 77.223.229.* 06.09.09, 23:54 To prawda, szkoda, że Polacy tego nie widzieli. Ja oglądałem. Film dokumentalny ZDF wywarł na mnie ogromne wrażenie pokazując bestialstwo Wehrmachtu w czasie kampanii wrześniowej, bohaterstwo polskich żołnierzy, oszustwo Francji i Wielkiej Brytanii wobec Narodu Polskiego i napad na Polskę od Wschodu przez Związek Radziecki. Wielki respekt dla telewizji ZDF i autorów filmu. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Program online 08.09.09, 10:41 Ten program można obejrzeć online na stronie ZDF: zeitgeschichte.zdf.de/ZDFde/inhalt/12/0,1872,1404012_idDispatch:8920379,00.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dupek Szkoda, że Polacy tego nie widzieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.09, 01:13 Żołnierze Wehrmachtu byli okrutnymi zwyrodnialcami, bo tak ukształtowała ich histeria <na temat "wrogiej i gotowej do skrytobójczych ataków" ludności polskiej i żydowskiej> - żenujące! Tę histerię wywoływali pewnie dziennikarze niemieccy, o pardon, nie niemieccy, a hitlerowscy:), pisujący felietony do przeróżnych hitlerowskich szmatławców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dave Re: Szkoda, że Polacy tego nie widzieli IP: *.dip.t-dialin.net 07.09.09, 11:50 dupcio, niestety tak jest ze Polacy sobie zawsze hetnie na sasiadow belgotali, a na koniec wp.....ol oberwali. Tego filmu nie widzialem, ale ze Niemcom wgadywali ze Polska/Polacy sa gotowi do walki, obojetnie jakimi sposobami, to stoi nawet w ksiaszkach z drugiej pulki. Zenujace jest, ze twoia niewiedza odpowiada twojemu nicku, mam nadzieje ze niejest to twoje prawdziwe imie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
fizolinho Z tymi"2"przede mną nie ma co dysk.Panie redaktorz 07.09.09, 03:55 e,a ja odniosłem wrażenie,że to Pan pisze w duchu poprawności polit.- "wiecznego kajania i udowadniania".Chcę zauważyć,że Episkopaty: Niemiec i Polski w niedawnym liście już o wiele dalej poszły do przodu w"stosowanej int.historii".Coś mam wrażenie,że Pan smaży stare Kartoffeln na zjełczałym oleju...(tak to celowa gra słów). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rh minus Re: Z tymi"2"przede mną nie ma co dysk.Panie reda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.09, 05:42 Od kiedy to można wyprzedzać Episkopaty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIK Re: Szkoda, że Polacy tego nie widzieli IP: *.adsl.inetia.pl 07.09.09, 08:02 Koórna, wzruszyłem się. Jacy dobrzy już ci Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luka Re: Szkoda, że Polacy tego nie widzieli IP: *.adsl.alicedsl.de 07.09.09, 11:00 "Koórna, wzruszyłem się. Jacy dobrzy już ci Niemcy." Jak dlugo beda jeszcze potrzebowac zeby twoim zdaniem byli dobrzy? Takie plucie jest bezsensowne, "Niemcy" sa dalej tacy jak kiedys. "Polacy kradna samochody", stereotypy bez konca. Zamiast zaczac u siebie to latwiej rzucic kamienia na innych. Pracuje w Niemczech, zyje w tym kraju, od wielu lat, znam w miedzyczasie duzo ludzi (szwabow) ktorzy byli na urlopie albo przez weekend w Polsce. Zaden nie powiedzial ze to byl pierwszy i ostatni raz, najczesciej szlo im dobrze, choc po Polsku ani slowa. Jednemu ukradli Auto z bagazem, stalo sie, wrucil w krotkich spodenkach i lackach, pociagiem z Mazur do poludniowych Niemiec. 2 lata pozniej byl znow w Polsce, nauczyl sie kilka slow i zamiatal po kraju, bo mu sie tak podobalo za pierwszym razem. Z opisow tych znajomych wyszlo tylko bardzo rzadko ze ktos ich jakos niemile wykrzykiwal albo cos podobnego robil. To jest dla mnie znak, ze w Polsce nie ma tylko pajacow ktorzy pluja bezpszerwy glupoty, sa tez inni ludzie. Sa tacy w Polsce i w Niemczech. Ale jest to bardzo trudno do zrozumienia dla niektorych pacanow, po obydwuch stronach granicy. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIK Re: Szkoda, że Polacy tego nie widzieli IP: *.dsl.opol.bdi.inetia.pl 07.09.09, 22:07 Nigdy nie będą dobrzy. "Drang nach osten" mają we krwi. Jak nie messerszmittem to marką albo euro. Nie mam najmniejszych złudzeń, że Niemiec lub naród niemiecki będzie przyjacielem Polaka lub narodu polskiego. Do tego to ich wieczne przekonanie o wyższości nad tymi ze wschodu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kowalska Szkoda, że Polacy tego nie widzieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.09, 10:56 Brawo Bachmann!!! Odpowiedz Link Zgłoś
czarny-misio najwiekszym wrogiem obecnie dla Polaków 07.09.09, 12:50 sa sami Polacy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senior Re: Szkoda, że Polacy tego nie widzieli IP: *.aster.pl 07.09.09, 14:45 Gość portalu: ... napisał(a): > Po co ten idiota zajmuje miejsce w tej gazecie? Przeciez to jakies dyrdymaly, a 90% jego felietonow ma antypolski wydzwiek. To nie dyrdymały a fakty o których ja z satysfakcją przeczytałem. A autor jest Niemcem mieszkajacym w Polsce i przychylnym Polsce. Nie z wszystkim sie zgadzam o czym pisze ale cieszę sie ze mogę poznac niemiecki punkt widzenia. A idiotów poszukaj wokół siebie. Mnie za takich jak ty jest po prostu wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
svatopluk Re: Szkoda, że Polacy tego nie widzieli 07.09.09, 14:50 wydaje mi sie ze adwersarze tego atrykulu i tak nie przeczytaja. a dokumentacji w ZDF i tak nie zobacza. jezyka niemieckiego (lub innego obcego) nie znaja bo to zdrada. ale swoje swiete prawdy i falszowaniu historii beda nadal powtarzac. a jak widac chetnych na te przestarzale produkty nie brak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser G.Knopp IP: *.dip.t-dialin.net 07.09.09, 15:19 Guido Knopp, to Górnoslazak (urodzony w BRD): de.wikipedia.org/wiki/Guido_Knopp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Szkoda, że Polacy tego nie widzieli IP: *.dip.t-dialin.net 07.09.09, 15:22 Dlaczego ten artykul nie jest na ogólnopolskim portalu ??? Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Szkoda, że Polacy tego nie widzieli 07.09.09, 16:01 szkoda,ze Polacy nie widzieli TEGO: Berlin, środek miasta, dawniej Berlina zachodniego. Wejscie do metra a obok drogowskazy. Między nimi drogowskazy do wszystkich większych obozów koncentracyjnych a zamiast odległości- liczba ofiar. Widziałem to parę lat temu ale nadal mnie to szokuje i nadal jestem pełen...podziwu(?) dla pomysłu. A mimo to większość Niemców nie pamięta. Niedawno na Youtube zaczepił mnie pewien Niemiec. wyzywajac od "brudnych Polaczków" Jest święcie przekonany,ze WSZYSCY na całym swiecie zazdroszczą Niemcom i chcą byc tacy jak Oni. Nie wiem czy to duma narodowa czy głupota? Odpowiedz Link Zgłoś
borat11 Re: Szkoda, że Polacy tego nie widzieli 07.09.09, 16:43 Stwierdzasz ze wiekszosc Niemcow nie pamieta i podajesz przyklad ze ktos cie na Youtube zaczepil i od brudnych polaczkow wyzwal... . A pamietasz Ty te obelgi pod adresem frycow, szkopow czy innych szwabow, tutaj na forach gazety i to prawie dziennie? Czy moze wogole nie zwrociles na to uwagi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dave Re: Szkoda, że Polacy tego nie widzieli IP: *.pools.arcor-ip.net 07.09.09, 17:24 "Nie wiem czy to duma narodowa czy głupota?" Jezeli Ty z jednej osoby na caly narod przeliczasz, to raczej glupota osobowa; Ciebie trafila. Jedz jeszcze raz do Berlina, idz do jakiegos parku, jest ich sporo. Usiadz na lawce poczekaj az jakas babcia albo dziadek usiadzie, zacznij gadke o pogodzie, po 5 minutach o wojnie - gdzie byli, co przezyli, co mysleli wtedy i co mysla dzisiaj. Zdziwisz sie,wiem tez ze Niemcy sie nie zmienili i sa wciaz tacy jak kiedys tak tak..., ale dostaniesz dowod ze mysla, ze nie sa na tym stopniu jak kiedys... Glupia gadtke na temat wojny znalesc jest bardzo latwo, po obu stronach granicy Polsko-Niemieckiej, tez tyle lat po wojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slightlyarrogant Re: Szkoda, że Polacy tego nie widzieli IP: 82.160.97.* 07.09.09, 19:05 Panie Bauchmann, dziękuję że Pan to napisał. Bardzo ciekawe myśli. Pozdrawiam, Bogdan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ray Wyjątki potwierdzaja regulę IP: *.pools.arcor-ip.net 07.09.09, 19:33 Fajnie ze kreca takie filmy,i nich kreca. Niestety takie programy maja bardzo małą oglądalność i jest ich mało. Tego że nie istnieją niemieccy intelektualisci którzy patrza na swoja historie tak jak sie dla rozumnego czlowieka nalezy nikt nie mówi :) Ja sie w niemczech praktycznie wychowalem, teraz chodze tu na studia. I niestety mam wrazenie ze wiekszosc polakow ma dobre zdanie na temat wspolczesnych niemcow , a niemcy z nich kpią :/ Nieraz mi ktos mowi ze nie szkodzi ze pochodze z polski , i mu to nie przeszkadza :) beznadziejny artykuł :) tez mogl bym sie powolac ma SS-mana ktory pomagal polakom, i napisac o tym artykuł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozyteczny Re: Wyjątki potwierdzaja regulę IP: 85.214.138.* 07.09.09, 20:45 Panie Bachman, zal mi Pana. Nastawiasz Pan zadek, a nawet juz kopnac nikt nie chce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luna Re: Wyjątki potwierdzaja regulę IP: *.dsl.opol.bdi.inetia.pl 07.09.09, 22:04 tez mogl bym sie powolac ma SS-mana ktory pomagal polakom A to wszystkich rozbawiłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Deutscher Spargel @ray IP: *.dhcp.studentenwerk-bielefeld.de 07.09.09, 23:22 jako Polonus potwierdzam i dolaczam sie do Twoich spostrzezen nt. postrzegania Polski i Polakow w reichu. Sa oczywiscie wyjatki i powiem szczerze, ze rzeczywiscie w tym roku z okazji rocznicy 39. pojawily sie moze dwa reportaze nie przedstawiajace napadu na Polske w kontekscie poczciwego ulitowania i nie ukazujace polskich zolnierzy wrzesnia jako naiwnych ulanow atakujacych czolgi lancami (choc reich-ranicki oczywiscie w tagesschau bajeczke o lancach na czolgi z tektury owszem raczyl byl opowiedziec), ale pytanie co to zmieni? Ps: A ze zmienic sie musi sporo, ukazuje chociazby tako oto anegdota: Jadac w miniony poniedzialek z moja dziewczyna, notabene niemka (daleko mi wszakze do germanofobii) re z koloni do koblencji, moglem przez dluzszy czas "rozkoszowac" sie rozmowa dwoch mlodych niemek z pewnym turkiem nt. pewnego "polaczka" (rowniesnika), ktory to (jak to polaczek), inteligencja co prawda nie grzeszy, ale jako ze pracuje w supermarkecie, to zawsze jakis tam trunek nielegalnie moze zalatwic. Po dluzszym czasie, kiedy rozpastwione malolaty postanowily rozwinac dyskusje i zaczely rozprawiac juz globalnie nt. glupoty i brudu jakim cechuja sie Polacy postanowilem przerwac ich serdeczna pogawedke. W sumie jako ze dzialam w organizacji polonijnej i organizuje nawet wyjazdy modziezy niemieckiej do Polski, moglbym opowiadac godzinami, ale mysle ze i przytoczona tutaj histryjka dobrze przedstawia ogol. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rh minus Re: @ray IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.09, 07:18 <glupoty i brudu jakim cechuja sie Polacy> Rozwiń, co negujesz? Czyśći i mądrzy w 100% jak Niemcy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ray Re: @ray IP: *.pools.arcor-ip.net 13.09.09, 22:43 na serio pytasz? to masz odpowiedz głupi brudasie. Ja akurat mam wykształcenie niemieckie i hygiene niemiecką. Żal mi ciebie :P Odpowiedz Link Zgłoś
olias Szkoda, że Polacy tego nie widzieli 07.09.09, 23:03 szkoda że pan Klaus Bachmann nie dopasował się poziomem do tv niemieckiej. czy przy okazji uroczystości padło z ust polaków chocby jedno złe słowo pod adresem Niemiec? przecież my już dawno przyjeliśmy że niemcy wiedzą i uznają swoje, czy raczej "ojców" winy. Słowa kanclerz Merkel przyjęliśmy wręcz bez komentarza, wiedzieliśmy i oczekiwaliśmy na takie właśnie. sprawy II w.ś uznajemy za zamknięte - o ile jakaś Steinbach ich nie odświeża. Co tu dalej mowić i po co? Od Putina oczekiwaliśmy więcej niż powiedzial a i to głównie po to by skwitować to słowem "nareszcie" i powoli zmierzać do zakonczenia tych wszystkich historii. Nawet kłócąc się ale kłócąc, czyli rozmawiajac ze sobą. Nie zaś publikując jakieś durnoty jak te w wydaniu wywiadu radzieckiego, tfuj! rosyjskiego .. dobra Panie Putin, poczekamy. W końcu i w Pańskim narodzie przyjdzie jakieś normalne pokolenie. wracając do pana Klausa Bachmanna ... może on żyje w świecie równoległym i takowy właśnie opisuje ...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dynamoDD koronaCK Panie Bachmann, prosze sie nie przejmowac debilami IP: *.superkabel.de 07.09.09, 23:17 Im wiecej komentarzy tutaj sie ukazuje, tym bardziej sobie uswiadamiam, jak bardzo ludzi takich jak profesor Bachmann powinno sie w Polsce szanowac. Prawdopodobnie wielu forumowiczow wolaloby w masochistycznej ekstazie czytac teksty typu "neue polnische Kartoffeln" - jakze olbrzymia dawka pseudopatriotycznej adrenaliny, na sama mysl juz sie kreci w glowie. A tymczasem na takie jak Panskie teksty albo nie wiadomo jak, albo az glupio reagowac. No bo coz taki jeden z drugim "pozyteczny, mik, luna" moze napisac? Ze sie nie chce kopac w nadstawiony zadek? Pozyteczny, wez kopnij sie w twoja tepa barania glowe zanim nastepny taki komentarz splodzisz... Bo Niemiec nie powinien zle pisac o Niemcach, no i dobrze tez nie (-jaka faza!), no a tym bardziej Polak nie moze "odwiecznemu wrogowi" podac reki, cos takiego nie miesci sie przeciez w kategoriach tzw. Polskosci, niejeden juz krzyczal, ze zdrada itp... Wszystkim ktorzy mysla, ze maja na temat polsko-niemieckich stosunkow cos do powiedzenia, ktorzy umieja czytac, a do tego podczas czytania piana z pyska nie skleja im kartek, polecam zbior esejow Jana Jozefa Lipskiego pt. "Powiedziec sobie wszystko". Tam jest o Niemcach, o dobrych SS-manach, o Powstaniu, o Zydach, o Michniku i Macierewiczu, o komunistach i o tym jak trzeba byc Prawdziwym Polakiem przez duze P. Nota bene Lipski pisal o tym i po tym co przezyl, a nie dlatego, ze tak powiedzial jakis prezes czy inny polityk, albo ze "nasz dziennik" mial wlasnie takie a nie inne zdanie. Poczytajcie sobie koledzy patrioci. I miedzy innymi ze wzgledu eseje Lipskiego popieram moim skromnym forumowym zdaniem pana Bachmanna. Jesli ktos Lipskiego czytal i twierdzi, ze jest tam chocby jedno slowo nieprawdy, to w sumie sra sobie tenze do wlasnej kolebki, i dlatego ani mu nie wspolczuje, ani nie mam zamiaru z nim polemizowac... dziekuje za uwage Piotr M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocnymarek Re: Panie Bachmann, prosze sie nie przejmowac deb IP: *.echostar.pl 07.09.09, 23:42 Dzięki za mądre słowaDzięki Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIK Re: Panie Bachmann, prosze sie nie przejmowac deb IP: *.adsl.inetia.pl 08.09.09, 12:32 "ozyteczny, wez kopnij sie w twoja tepa barania glowe" Chamstwo zawsze wylezie w którymś momencie... I ten pretensjonalny nick "dynamoDD koronaCK" - materiał na badania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viking Dziekuje panie Bachmann IP: *.ang.sth.bostream.se 07.09.09, 23:34 Dzieki panu wiem, ze wydarzylo sie cos pozytywnego...od ziarnka do ziarnka...pozdrawiam ze Szwecji! Odpowiedz Link Zgłoś
artur737 Szkoda, że Polacy tego nie widzieli 08.09.09, 00:20 Po programi sasiad przyszedl do mnie i spytal, dlaczego Polacy tak slabo walczyli, ze kilka tygodni caly kraj zostal podbity. Mieszkam z granica. Prawda jest taka, ze w przed okresem drugiej wojny swiatowej toczono sfary glupie zamiast budowac silna Polske. Budowe silnej armi zastapiona propaganda, jacy to my jestesmy silni. Ta autosugestia nie zadzialala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labersack Szkoda, że Polacy tego nie widzieli IP: *.nat.selfnet.de 08.09.09, 00:40 dokument jest do obejrzenia na stronie zdf: zeitgeschichte.zdf.de/ZDFde/inhalt/15/0,1872,7622255,00.html z prawej strony link angriff auf europa Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Szkoda, że Polacy tego nie widzieli IP: *.adsl.alicedsl.de 08.09.09, 00:52 Wielkie dzięki :) Co prawda mieszkam w Niemczech ale nie mam TV :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: john Szkoda, że Polacy tego nie widzieli IP: 88.220.37.* 08.09.09, 07:44 Co za stek bzdur szanownego redaktora. Mieszkam w Niemczech w mediach pisano o 1 września albo wcale, albo zdawkowo. Ciekawi jesteście ile stacji TV emitowało tego typu audycje? Mnie sie udało znależć 1 (słownie: jedną) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwe Re: Szkoda, że Polacy tego nie widzieli IP: 81.210.27.* 08.09.09, 08:45 Tyle lat po wojnie, a Polacy ciągle się tym jarają. Czego oczekujecie po Niemcach? Uznali swoją winę, przeprosili (co prawda przepraszanie po czymś takim.. no comments), odszkodowania wojennego, o ile dobrze pamiętam ze szkoły, Polacy "honorowo" odmówili. No więc czego jeszcze chcecie od tych Niemców? Co właściwie mogliby zrobić, żebyście wreszcie się odczepili? Nie wiem w ogóle, czemu cała para idzie w atakowanie Niemców, a nie Rosjan, którzy wyrządzili nam również masę szkód, może nieco innego rodzaju, ale bardzo dotkliwych (kilkadziesiąt lat zacofania i komuny to dzięki nim), a nawet ułamek fali krytyki nie idzie w ich kierunku. Dziwi mnie to. Mnie II wojna naprawdę już nie obchodzi, skończyła się ponad 60 lat temu, może już czas dać spokój z wywlekaniem jej i wałkowaniem. To jest nudne i nie wiem, ile jeszcze można znieść tego jęczenia. A opinia współczesnych Niemców o Polakach to już temat na inną dyskusję, bo co to ma wspólnego z wojną? Tak samo za głupków mają nas Amerykanie (kto wie, może nawet oni mają o PL gorszą opinię), a jakoś nie widzę części choćby tej niechęci, jaką obdarzacie z tego powodu Niemców. Nie wszyscy muszą nas lubić, trudno. Można albo próbować to zmienić (wnoszę jednak, że na tej opcji nie zależy tym z was, którzy mają ciągłe pretensje do Niemców) albo olać. Nie lubią nas, to nie, co z tego. Nie ma obowiązku kochania Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Re: Szkoda, że Polacy tego nie widzieli IP: *.pools.arcor-ip.net 09.09.09, 07:54 W Polsce jest za duzo zawodowych ofiar i kombatantow. Oni sie mnoza i musza ciagle opowiadac o swoich krzywdach i wielkim bohaterstwie.No i przy okazji pasozytowac na spoleczenstwie. Te "chlebowe "ordery za komuny sie zmyly, potrzebne sa nowe. I krzywdy z biegiem czasu sa coraz wieksze, a czyny odwazniejsze. To zakrawa czesto na pranie mozgu. W koncu nikt z zewnatrz nie bierze tego powaznie, tylko z grzecznosci potakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Green Re: Szkoda, że Polacy tego nie widzieli IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.09, 10:44 Ale g... ciebie to za przeproszeniem obchodzi. Siedzisz w Reichu i stamtąd jątrzysz. Nie podoba się- nie przyjeżdżaj tu ani nie czytaj polskiego forum. Twój mózg już dawno został wyprany, Niemcy są na to podatni przykład był 60 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Greena Re: Szkoda, że Polacy tego nie widzieli IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.09, 10:20 Wiesz z tym g-..m to chyba nie tak-ja tez jestem w Reichu ale 1966- 1990 tak jak i inni Polacy zasuwalem w Polsce placilem ZUS i inne skladki(partyjne nie) tak jak obliczylem pracowalem 24 lata na czysto i moge Cie zapewnic ze nie kibicowalem ale naprawde zasuwalem- moglbym spytac ile ty pracujesz albo pracowales dla tego Kraju do ktorego chcialbyc zabronic wjazdu takim jak ja z Reichu. Co do zabierania glosu na forum to powiedzialbym jest to akurat opolskie forum( sa tez inne) ale z tym regionem jestem zwiazany mniej czy wiecej emocjonalnie i dlatego je czytam.A co do siedzenia w Reichu to nie wszyscy tak dobrowonie wyjechali czesc zostala poprostu sprzedana(tylko bez szukania podtekstow czesc mogla zostac na swoim ja zreszta tez). Odpowiedz Link Zgłoś