Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zamszowe brazowe kozaki na lato? Co sadzicie?

14.05.13, 14:51
    Zastanawiam sie nad noszeniem w tym sezonie brazowych zamszowych kozakow do letnich sukienek i opalonych nog. Moje wiezo zakupione kozaki sa takie jak te :
    fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3422225,2,1,Bronx.html
    tyle ze w kolorze koniakowym. Fajnie wygladaja na nogach lekko zmarszczone.
    No i nie jestem do konca przekonana, czy taki zestaw letnia sukienka + kozaki nie wyglada jednak zbyt dziwacznie. Teraz wydaje mi sie to calkiem OK, wiosenna aura sprawia, ze taki zestaw nie szokuje, ale przy 30 stopniowych upalach zalozenie kozakow nie bedzie juz takie oczywiste.
    Co sadzicie o tych kozakach? Zostawic, czy oddac? W najgorszym razie zostana 2 czy 3 razy zalozone pozna wiosna i wyladuja zwyczajnie w szafie w oczekiwaniu na sezon zimowy, wiec w zasadzie niewiele trace. A moze macie jakies fajne zdjecia stylizacji kozakow do letnich ciuchow? Z gory dzieki za sugestie.
    Obserwuj wątek
      • ciastko_z_kota Re: Zamszowe brazowe kozaki na lato? Co sadzicie? 14.05.13, 15:09
        ja jednak polecałabym coś bardziej przewiewnego i nie na temperaturę 30, ale tak do 25 są ok..
        chodzi mi o kozaki z perforacją np. takie:
        https://www.venezia.pl/uploads/products/1782_sav_camel_1jpg3715.jpg
        https://www.venezia.pl/uploads/products/1824_sav_cuoio_1jpg2552.jpg
      • ciastko_z_kota Re: Zamszowe brazowe kozaki na lato? Co sadzicie? 14.05.13, 15:11
        odpowiedziałam Ci już raz, ale poprosiłam o skasowanie, bo wstawione w posta obrazki były za duże.
        Podaję linki do moich, lżejszych propozycji:
        www.venezia.pl/kozaki-azurowe-p-5901-28-14.17.28.html
        www.venezia.pl/kozaki-azurowe-p-5893-28-14.17.28.html
        • cherry-cherry Re: Zamszowe brazowe kozaki na lato? Co sadzicie? 14.05.13, 15:35
          Ciastko, dzieki za linki, ale kozaki juz kupilam, trafily mi sie wlasnie te moje Bronxy w dosc atrakcyjnej cenie, tak ze nie bardzo mi sie usmiecha inwestowac w drugie.
          Z tego co zauwazylam zamsz wyglada "lzej" noszony latem niz skora licowa, nawet dziurkowana. W tamtym roku z powodzeniem chodzilam w zamszowych biker boots i nie bylo mi w nich jakos specjalnie goraco. Te kozaki jednak sa dlugie i na obcasie, a wiec duzo mniej casualowe, no i zakrywajace w sumie cala lydke. Przy czym nie chodzi mi tu tak bardzo o wygode (temperatura), bo nawet jezeli bedzie mi w nich goraco, ale bede zadowolona z wygladu, to nie ma sprawy. Nie obawiam sie goraca, tylko tego, ze moze te moje sa za "ciezkie" na lato i typowo zimowe jesli chodzi o wyglad. Dlatego pytam o odczucia forumek na ich temat.
          • alpepe Re: Zamszowe brazowe kozaki na lato? Co sadzicie? 14.05.13, 15:38
            jak dla mnie, to wyglądają za ciężko.
        • horpyna4 Re: Zamszowe brazowe kozaki na lato? Co sadzicie? 14.05.13, 15:38
          Ażurowe mogą być, w dodatku nie są zamszowe i nie zaszkodzi im aż tak bardzo letni deszcz. Natomiast te nabyte przez założycielkę wątku nadają się tylko na zimę, albo bardzo suchą zimną jesień. Bo pomysł zestawienia z typowo letnią kiecką świetnie obrazuje stare powiedzenie, że coś "pasuje jak kwiatek do kożucha".
      • pamana Re: Zamszowe brazowe kozaki na lato? Co sadzicie? 14.05.13, 18:04
        Zadziwia mnie chęć kiszenia stóp w naszej szerokości geograficznej także przez te kilka ciepłych dni w roku. No ale jak kto lubi.
        Ja mówie kozakom, bucirom itp w okresie cieplym stanowcze nie.
      • lonely.stoner Re: Zamszowe brazowe kozaki na lato? Co sadzicie? 14.05.13, 20:18
        ja chodzilam latem w glanach- i wiele osob nadal chodzi, z tym ze glan to nie kozak. Podejrzewam ze Ci sie mega spoci w nich stopa- chyba ze zalozysz je np. na calonocny grill, ognisko, jakas taka impreze plenerowa w nocy...
        • cherry-cherry Re: Zamszowe brazowe kozaki na lato? Co sadzicie? 14.05.13, 22:55
          Bede oczywiście nosiła do nich cienkie bawelniane skarpetki, nie wyobrażam sobie noszenia tego typu butów latem na gola stopę. Aczkolwiek z tego co obserwuje na lotniskach kiedy w bramce celnicy każą laskom zdejmować obuwie - mnóstwo osób nosi kozaki i inne bardzo zabudowane buty właśnie na gola stopę, brrrr.
          Na luzacke grill party gdzieś w ogródku te buty się chyba tez nie bardzo nadają, widziałbym je w jakichś bardziej miejskich stylizacjach. Ideałem byłoby nosic je do krótkich szyfonowych sukienek w kształcie litery A, ale w sklepach aktualnie nigdzie takich nie widzę, chyba nie są modne w tym sezonie. A przydałyby się... Może ktoś widział gdzieś taki krótkie sukienki w stylu baby doll? Najchętniej w jakieś drobny kwiatowy wzór, choć niekoniecznie...
      • pies-li-kot Re: Zamszowe brazowe kozaki na lato? Co sadzicie? 14.05.13, 22:44
        Fason jakiś taki ciężki, tzn. zimowy. Ja mam cienkie zamszowe kowbojki,, też z Bronxa, zakładam w 2 połowie września, gdy się trochę chłodniej robi, do długich spódnic, albo kurtki dżinsowej, albo łączek (taki trochę western;) Lato - nieeee.
        • cherry-cherry Re: Zamszowe brazowe kozaki na lato? Co sadzicie? 14.05.13, 23:01
          No wlasnie, wlasnie : łączka. Krotka sukienka w stylu baby doll w łączke bylaby do tych butow idealna. Szukam takiej wlasnie, jezeli cos znajde i dobiore chociaz ze 2 stylizacje to moze te kozaki zostawie.
          Jezeli natomiast nie znajde do niej zadnej sukienki, to chyba je oddam, jako nierokujace ;)
          No i moze faktycznie ze sa troche przyciezkawe w fasonie na lato...
          Dzieki dziewczyny za opinie
          • kajot34 Re: Zamszowe brazowe kozaki na lato? Co sadzicie? 15.05.13, 05:36
            to sa typowo zimowe buty,będa latem wygladały głupio.wiem jaki efekt chciałas osiągnąć,ale to nie takie buty-powinna być luzna,opadajaca cholewka,bez zamka...
            w ogóle mi sie nie podobaja zalinkowane buty,czy latem ,czy zimą.
            • kajot34 Re: Zamszowe brazowe kozaki na lato? Co sadzicie? 15.05.13, 05:40
              www.google.pl/imgres?imgurl=https://bi.im-g.pl/im/7/6167/z6167107O.jpg&imgrefurl=http://www.groszki.pl/groszki/1,95942,6184700,Drozej_taniej__buty_z_fredzlami.html&h=677&w=450&sz=101&tbnid=wecfw-x_dCFHeM:&tbnh=95&tbnw=63&prev=/search%3Fq%3Dletnia%2Bsukienka%2Bi%2Bkozaki%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=letnia+sukienka+i+kozaki&usg=__mYHZl_J3ccYEzWk-pUvFQnKMrDg=&docid=ZFuTfxgbtNxa4M&sa=X&ei=2gKTUa7uJcTusgaI2ICYDg&ved=0CEQQ9QEwAw&dur=537
              • kajot34 Re: Zamszowe brazowe kozaki na lato? Co sadzicie? 15.05.13, 05:42
                pokazałam wyżej na szybko znalezione zdjęcie-to jeszcze nie to,ale mniej więcejtak powinny wygladac kozaki do sukienki letniej..pasują frędzlaste,kowbojkowate..te twoje to inna bajka.
              • cherry-cherry Kajot 15.05.13, 08:56
                Nie do konca mi chodzi o taki efekt jak ten zalinkowany przez Ciebie : tutaj sa krotkie botki stylizowane na indianskie, a to zupelnie nie ten efekt, ktory chcialabym osiagnac.
                Raczej chodzi mi o cos takiego, chociaz niekoniecznie widze sie w dzinsowych poszarpanych spodenkach, chodzi mi glownie o to co na nogach ;)
                chicisimo.com/outfit/september-is-here/
                Marzy mi sie do takiego klimatu mala zwiewna sukieneczka w kwiatki, to jest wlasnie look o ktory mi chodzi.
                • cherry-cherry Albo taki klimat 15.05.13, 09:01
                  Cos takiego :

2.bp.blogspot.com/_2A-LdBiFgYo/TE4uhC99xBI/AAAAAAAAAEM/yDFoGVapQW4/s1600/bootsYES.jpg" border="0" alt="https://2.bp.blogspot.com/_2A-LdBiFgYo/TE4uhC99xBI/AAAAAAAAAEM/yDFoGVapQW4/s1600/bootsYES.jpg">

Gore bym zmienila, ale dol jest wlasnie tym o co mi chodzi
                  • cherry-cherry Re: Albo taki klimat 15.05.13, 09:01
                    2.bp.blogspot.com/_2A-LdBiFgYo/TE4uhC99xBI/AAAAAAAAAEM/yDFoGVapQW4/s1600/bootsYES.jpg
                    • kajot34 Re: Albo taki klimat 15.05.13, 17:36
                      te jasne zalinkowane kozaki sa super...Twoje to cos całkiem innego,nie podobaja mi sie.
      • stuletnia_stokrotka Re: Zamszowe brazowe kozaki na lato? Co sadzicie? 15.05.13, 06:26
        kompletnie nie kumam pomysłu noszenia kozaków latem-podobnie jak sandałów zimą.
        w kozakach kiszę nogi od listopada do marca.to chyba dosyć.
        • cherry-cherry Re: Zamszowe brazowe kozaki na lato? Co sadzicie? 15.05.13, 09:44
          tuletnia_stokrotka napisała:

> kompletnie nie kumam pomysłu noszenia kozaków latem-podobnie jak sandałów zimą.
          > w kozakach kiszę nogi od listopada do marca.to chyba dosyć.

Jezeli priorytetem jest wylacznie kwestia wygody i praktycznosci, to faktycznie noszenie kozakow do letnich sukienek jest bezsensem.
          Ja natomiast ostatnio stwierdzilam, ze noszenie lekkich sandalkow czy klapek do letniej sukienki w moim przypadku nadaje sie tylko na plaze, bo czuje sie w nich jakos tak "nago", czy jakbym byla zupelnie boso. Po kilku sezonach eksperymentow z balerinkami i odkrytymi sandalkami na kilkumilimetrowej podeszwie stwierdzilam ostatecznie, ze zupelnie plaskie buty to jednak nie moja bajka.
          Z kolei dosyc mam biegania w letnich butach na wysokim obcasie, mecza mi sie nogi. Stabilne i wygodne kozaki na takim klockowym obcasie jak te moje zalinkowane zamszaki bylyby idealne i czulabym sie w nich wystarczajaco bezpiecznie "zabudowana" :) Nie na codzien oczywiscie, ale bylaby to mila i stylowa odmiana.
          • kolezanka_galipa Re: Zamszowe brazowe kozaki na lato? Co sadzicie? 15.05.13, 12:13
            Też się ostatnio nad tym zastanawiałam, bo w ferworze zakupów zamówiłam takie kozaki; można powiedzieć wiosenno-letnie, z tym że mam na myśli raczej kapryśne miesiące letnie, bo w upały nie wyobrażam sobie chodzenia w kozakach.
            www.zalando.pl/mai-piu-senza-kozaki-czarny-m6611c01z-708.html
            W pierwszej chwili miałam odesłać, ale zostawiłam i jestem zadowolona. Kozaki mają ładniejszy i cieplejszy odcień brązu niż na zdjęciu, ale obcas jest w rzeczywistości wyższy i cieńszy.
            Przedwczoraj założyłam kozaki do letniej, jedwabnej luźnej sukienki i trencza i byłam zadowolona z efektu. Takie kozaki dobrze się sprawdzają właśnie przy letnich, ale nie obcisłych sukienkach. Dobrze się też komponują z moją trapezową ascetyczną sukienką.
            Te zalinkowane przez Ciebie są raczej sztywne, natomiast cholewki moich rolują się od razu po założeniu, co daje fajny, nonszalancki efekt.
            Myślę, że letnie kozaki stanowią ciekawe urozmaicenie. Ale w upalne dni nie zamierzam się o tym przekonywać:-)
            Aha, i nic dziwnego ani niestosownego w tym nie widzę.
            • kajot34 Re: Zamszowe brazowe kozaki na lato? Co sadzicie? 15.05.13, 17:35
              o ,te mai piu senza sa o wiele ładniejsze.
      • angazetka Re: Zamszowe brazowe kozaki na lato? Co sadzicie? 15.05.13, 12:47
        Kozaki latem? Dla mnie to znęcanie się nad własnymi nogami, stopami, bezsens totalny. Ale kto co lubi.
      • nataliak89 [...] 15.05.13, 13:04
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • ofelia1982 Re: Zamszowe brazowe kozaki na lato? Co sadzicie? 16.05.13, 14:37
        Rozumiem ideę, ale te kozaki nie są do letnich stylizacji. Tak jak ktoś napisał - to zwykłe zimowo/jesienne kozaki..
        Jeżeli nie chcesz inwestować w kozaki typowo letnie z perforacją to oddaj te Bronxy albo noś tylko zimą/jesienią.
        Moim zdaniem będziesz wyglądać strasznie przy 25-30 stopniach w letniej kiecce i zimowych kozakach:)
        • ofelia1982 Re: Zamszowe brazowe kozaki na lato? Co sadzicie? 16.05.13, 14:46
          Pewnie chodziło Ci o taki efekt, ale again - to nie takie buty jak Twoje IMHO

https://24.media.tumblr.com/ea1b2dfb94bd1228b1c6c7c5f50cfdac/tumblr_mftph0jj1q1qk4haqo1_500.jpg

https://24.media.tumblr.com/1753703d8ca0761bb3aa16ecf28cec21/tumblr_mhxgc22OjT1qbrd03o1_500.jpg

https://www.denimblog.com/wp-content/uploads/2010/05/justin-jessica-1.jpg

https://www.marrakashi.com/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/l/i/light_leather_boot_summer2_1.jpg

https://creativefashionglee.com/wp-content/uploads/2012/06/white-dress-and-boots-for-summer.jpg

• anias34 Re: Zamszowe brazowe kozaki na lato? Co sadzicie? 16.05.13, 16:56
            cherry,w tych zimowych kozakach latem będziesz wygladała tak samo jak w tym 'pieknym"zakieciku który tu wszyscy obsmiali,hehehe
      • lonely.stoner Re: Zamszowe brazowe kozaki na lato? Co sadzicie? 17.05.13, 21:43
        kup sobie do takich stylizacji kowbojki lub kowbojkopodobne (tylko nie ocieplane!) wysokie buty.np.
        www1.schuh.co.uk/womens-black-red-or-dead-meadow/1564257020/
        www1.schuh.co.uk/womens-black-schuh-bryony-western-ank-boot/1411017050/
      • mocno.zdziwiona Re: Zamszowe brazowe kozaki na lato? Co sadzicie? 20.05.13, 17:27
        Ja w ogóle nie rozumiem idei kozaków na lato, ale niektóre na dziewczynach mi się podobają. Ale to nie dotyczy zakupionej przez Ciebie pary. Te Twoje to typowe kozaki jesienno - zimowe, zresztą całkiem sensowne. Jeśli nie masz podobnych i przydadzą Ci się zimą (zwłaszcza, że Ty chyba w cieplejszych "szerokościach" mieszkasz) to nie oddawaj. A jak mają leżeć to zwróć bo na lato się nie nadają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka