Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zara vs Terranova !!!

09.11.06, 09:54
    Szok!
    Kupiłam w niedzielę sukienkę w Zarze, szara, wąska, klasyczna, 150zł.
    Wczoraj, przechodząc w moim mieście koło Terranovy, zobaczyłam identyczną
    sukienkę! Fason taki sam, te same przeszycia na biuście, te same paseczki
    doszyte z boku. jedyna różnica: w materii złota nitka gdzieniegdzie i inne
    guziki. Cena: 35zł.
    Jak ja teraz wyjdę na ulicy wiedząc, że w szmateksie Terranova jest
    identyczna sukienka? To oczywiście żart, ale zaskoczenie było ogromne. A tak
    poza tym to sukienka jest śliczna i już uwielbiam.
    Wysłałabym zdjęcie, ale jestm w pracy :(
    Obserwuj wątek
      • audrey_horne Re: Zara vs Terranova !!! 09.11.06, 09:58
        Ja juz to kilka razy zaobserwowalam. W Terranovie czesto pojawiaja sie rzeczy
        ludzaco podobne do tych z Zary po duzo nizszych cenach - ale jakosc jest
        oczywiscie do ceny wprostproporcjonalna. Mam wrazenie, ze zreszta niby fason
        podobny, ale duzo gorzej sie uklada, jakies takie nieudolne sa te podrobki.
        Poza tym, mnie jakos Terranova sama w sobie odrzuca, jako sklep, prawie nigdy
        tam nie wchodze. Tandeta taka.
        • ala1986 Re: Zara vs Terranova !!! 09.11.06, 10:04
          Jakość w Terranovie jest dużo gorsza niż w Zarze. Fakt. Ale najgorszą wadą tego
          sklepu jest to, że ciuchy są w większości źle skrojone, źle leżą, źle się
          układają... Bardzo rzadko tam wchodzę bo jak już wejdę i coś mi się spodoba na
          wieszaku to z reguły wygląda fatalnie po założeniu :/
      • papryczka_ag Re: Zara vs Terranova !!! 09.11.06, 10:02
        A mogę wiedzieć czemu dublujesz wątek?????
        • treshelle Re: Zara vs Terranova !!! 09.11.06, 10:07
          hmmm, wiem, że mam wadę wzroku (i z gory za nią moderatorkę przepraszam), ale
          nie widzę mojego poprzedniego wątku. Wczoraj, kiedy pisałam go w nocy byłam
          zmęczona i nie zauważyłam, żeby sie pojawił.

Jeżeli zdublowałam go faktycznie to bardzo przapraszam.
          • papryczka_ag Re: Zara vs Terranova !!! 09.11.06, 11:23
            :) nie masz wady, ale musisz wiedzieć że wątki ze zdjęciami pojawiają się z
            opóźnieniem.

Twój jest na dole w tej chwili ale ja go już kasuję :)

A co do tematu - dość często bardzo podobne rzeczy pojawiają się podobno w tych
            dwóch sklepach.
      • super.kinia Re: Zara vs Terranova !!! 13.11.06, 13:32
        ja niedawno przeżyłam inny szok związany z Zarą, rok temu kupiłam kurtkę zimową
        za jakieś 400zł, póżniej widziałam jak pół warszwy nosiło tę samą kurtkę i
        zastanawiałam się jak to możliwe, ze dziewczny nie wyglądające, jakby je było
        stać na zarę, mają tę samą kurtkę.

Tydzien temu zauważyłam tę właśnie kurtkę u mojej 13-letniej sąsiadki - gdzie
        kupiła - na stadionie! Kurtka ta sama, tylko że z inną metką.

Wniosek - to nie terranowa podrabia ciuchy, tylko zara kupuje chińszczyznę i
        wszywa własną metkę.
        • bdzibdzionka Re: Zara vs Terranova !!! 13.11.06, 14:30
          > Wniosek - to nie terranowa podrabia ciuchy, tylko zara kupuje chińszczyznę i
          > wszywa własną metkę.

Tak, tak, na pewno.
          • nionczka Zara vs Terranova 16.11.06, 10:37
            Nie, Zara nie kupuje chinszczyzny. Jedyne co produkuje sie w Chinach dla Zary to
            bawleniane koszulki i inne szmatki, ktore sa w stalej ofercie. Poza tym reszta
            jest produckowana albo we wlasnych warsztatach w Hiszpanii (glownie Galicja),
            Portugalii i Maroku.

Co do kurtek. wyjasnienie jest proste. Zara kopiuje modele, ktore proponuje moda
            wybiegowa. Czasem troche sie nimi inspiruje, zacsem kopiuje caly wzor (w gorszym
            wykonaniu). I nie robi tego tylko Zara. W Polsce moze tego az tak bardzo nie
            wiadc bo nie ma jeszcze wielu sieciowek, ale w ewszystkich sklepach jest to
            samo. Modele sa tak podobne, ze wygladaja jakby byly z jednego sklepu.

W Chinach szyje prawie wszytsko H&M bo nie ma wlasnych zakladów. Zajmuje sie
            tylko projektem i dystrybucja. Produkcje zleca innym. Byc moze te kurtki ze
            stadiu pochodza z tego samego zakladu, ktory szyje dla H&M? Wiec
            najprawdopodobniej te kurtki ze stadionu znajda sie takie same w H&M, Gapie,
            Promodzie, Pimkie, Zarze i wielu innych.

Ja tez sobie kiedys kupilam puchowke w Zarze i pol miasta widzialam w ludzaco
            podobnej. Ale moja (pomimo nienajlepszej jakosci Zary) wygladala calkiem
            przyzwoicie przez kolejne lata a inne dziewczyny, ktore widzialam w tramwaju
            mialy juz te kurteczki lekko zniszczone (splaszczone, sprane, etc)
        • maggi9 Re: Zara vs Terranova !!! 13.11.06, 14:40
          A ja miałam taka dziwną sytuacje.
          Kupiłam kiedyś bluze w kdt.Firmy "jakiejśtam" zupełnie nie znanej.Metka(ta na karku) wszyta troche byle jak.Po jakimś czasie zaczęła mnie uwierać metka(ta ze składem, instrukcja prania) i chciałam ją obciąć.Przyglądam się jej a tam zara.Troche się zdziwiłam ale porównałam z metką koszulki z zary i były identyczne.
          To jak to jest?:)
      • panienka_z Re: Zara vs Terranova !!! 13.11.06, 14:09
        w zarze też różnie bywa z jakością. Moj facet ma kilka par spodni tamże
        kupionych i wyjątkowo szybko sie niszczą (szczególnie ciemne)
      • nelly.nelly Re: Zara vs Terranova !!! 13.11.06, 14:16
        dodam dwa inne przykłady (sprzed dwóch lat):
        -przyjaciółka kupiła top w tally weily za 30,- w zarze identyczny: 50,-
        -ja kupiłam tshirt w zarze za 50,- w h&m taki sam: 35,-
        wszystkie sklepy na terenie starego browaru a więc położone w odległości 15
        metrów od siebie:)
        od tamtej pory zarę omijam szerokim łukiem
      • zdanka1 Re: Zara vs Terranova !!! 13.11.06, 14:25
        I czym wy się tak podniecacie ? Pół Tuszyna szyje dla Zary - przecież gdzieś te
        łódzkie szwaczki musza pracować, kiedy polikwidowano im zakłady. Tak naprawde
        to potem tylko doszywają inne metki i już - i moim skromnym zdaneim to własnie
        Zara ma nieproporcjonalnei szyte ciuchy - rozmiarówka jest zawyzana, a neiktóre
        ciuchy są szyte chyba na męczyzn - np. spódniczka, która ma w biodrach 94 cm, a
        w talii...75 i to ma być ...38
      • karin.dsi Re: Zara vs Terranova !!! 13.11.06, 14:55
        Zara nigdy mnie nie fascynowała....

Miesiąc temu kupiłam tam mojemu dziecku pajacyka (takie spiochy z rekawkami) z
        welurku- cena 50 zł. Pajacyk ładny ale nie ma rozpięcia w kroku- a to wazne dla
        małego dziecka...
        Dwa tygodnie temu takie pajcyki (identyczne w kroju, w rozmaiarze tylko z
        innego welurku- były w Biedronce za 14 zł!!!!!!!!!!!!!!!!!)
        • marylka38 Re: Zara vs Terranova !!! 16.11.06, 17:25
          Uwazam ze Zara jest przereklamowana, a ceny dosyc mocno przesadzone.Spodnie
          stanowczo za dluugie,buty za drogie i niewygodne.Placimy za marke, a nie za
          towar;/
          • perseidaa Re: Zara vs Terranova !!! 16.11.06, 17:59
            Zara to żadna marka... Zwykła sieciówka, ciuchy zazwyczaj kiepskiej jakości,
            kopiująca wzory wielkich projektantów. Kupuję tam bawełniane tshirty i koszule,
            czasem spodnie. Do Terranowy nie zaglądam - odstrasza mnie fatalna jakość i
            bazarowe wzornictwo.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka