Dodaj do ulubionych

szuflady w kuchni

14.01.11, 12:19
Wiele z Was Forumowiczów ma już swoje
wymarzone kuchnie i może poradzić mi z własnego doświadczenia. Lepiej mieć więcej
płytkich czy mniej głębokich szuflad???
ja właśnie zaraz będę prowadzić rozmowy ze stolarzem i nie są podjęte jeszcze
ostateczne decyzje. NA szuflady przeznaczone mam myślę, że bardzo dużo miejsca;
licząc od ściany słupek 55cm, drugi słupek 55cm, trzeci 70cm, czwarty70 cm (nad trzecim i
czwartym pośrodku płyta grzewcza) wszystkie spożywcze rzeczy bedę miała w
zabudowie wysokiej, a nad szufladami szafek wiszących nie będzie. (plus jedna szafka 60 w zabudowie wysokiej gdzie mogę trzymać np roboty kuchenne)

Ja myślę tak:

- jedna głęboka szuflada 70 na garnki i patelnie
- druga głęboka 70 na mixery roboty itp
- trzecia głęboka 70 na talerze w stojakach
- 1 płytka 55???? na sztućce
- druga płytka na kubki i szklanki
- trzecia płytka 70 (bo pod kuchenką na przyprawy i coś z nimi???
- w jednej płytkiej 70 chciałabym umieścić wagę kuchenną (a co razem z nią???)

nie wiem co dalej, czy na coś przydadzą mi się jeszcze głebokie szuflady?, bo płytkie
mogę zawsze zagospodarować czystymi ściereczkami, podkładkami na stół itd

Bardzo proszę o porady w tej kwestii :)))

Obserwuj wątek
    • clas_sic Re: szuflady w kuchni 14.01.11, 20:22
      mam w kuchni dwie szafki szufladowe (60'). Mają standardowo po 2 wysokie i 1 niską szufladę. W 2 głębokich są garnki, w 2 kolejnych miski, miseczki blachy do ciast itp. W jednej płytkiej mam sztućce w drugiej - wałki, chochle, ściereczki woreczki rękawice itp. ale gdybym miała możliwość to bym wszystkie dolne szafki zamieniła na szuflady. Jest do nich zdecydowanie lepszy dostęp.

Co do twojego układu - sprawdź sobie wysokość robotów kuchennych, mnie jeden ze stojaków pod miskę i robota nie mieści się do żadnej szuflady. Co do szuflady pod kuchenkę to pytanie czy ona jest pod płytą grzewczą czy pod piekarnikiem - czyli czy piekarnik masz pod blatem czy w 'kominie'?
    • Gość: Januszek-stolarz Re: szuflady w kuchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.11, 19:33
      Pamiętaj że w szafce o szerokości korpusu 70 cm wewnętrzna szerokość szuflady jest około
      około 9 cm węższa od wspomnianego korpusu czyli ok.61 cm. Pozdrawiam
      • daniel78911 Re: szuflady w kuchni 15.01.11, 19:57
        jaka szuflada ma krawędzie tak grube że po 4,5 cm z każdej strony się ucina ?
        • clas_sic Re: szuflady w kuchni 15.01.11, 21:34
          to nie "szuflada" tylko system. Szerokość szafki jest mierzona od jednej zewnętrznej krawędzi do drugiej - np. 60 cm. A korpus szafki nie jest z papieru tylko z płyty o grubości 18mm. Do tego ja mam np. szuflady z systemem metabox. Do boku szafki masz przykręcone prowadnice, na prowadnicach metalowe "boki szuflady" - co daje przy zewnętrznym wymiarze szafki 60cm wymiar wewnętrzny szuflady 53,7. A jeśli sobie zrobisz na tandemboxach to tracisz więcej, bo system jest masywniejszy. Oczywiście możesz sobie tanio zamówić szuflady z bokami z płyty na zwykłych rolkowych prowadnicach - ale wtedy też tracisz: grubość boków szafki (36mm), grubość boków szuflady (36mm) oraz luz na prowadnice.
          • daniel78911 Re: szuflady w kuchni 15.01.11, 22:13
            hmmm w metaboxach chyba prowadnice są na rolkach... ? ale szerokość płyt korpusowych i prowadnic jest zawsze taka sama więc każda szafka jest ucinana o tyle samo. to po co pisać taką informacje ze dla 70 bedzie 9 cm mniej bo i dla 30 musi byc 9 cm mniej a co do tandemboxow to te prowadnie nie są wcale tak duzo szersze od tych z metaboxow ale pojde z ciekawosci i sprawdze ta szuflade jaka ma szerokosc :) i metaboxa tez odrazu sprawdze :)
            • clas_sic Re: szuflady w kuchni 16.01.11, 13:19
              napisz potem jak wypadły wyniki śledztwa - i sprawdź metaboxy różnych firm, bo być może i tam znajdziesz różnice w szerokości.
              • daniel78911 Re: szuflady w kuchni 16.01.11, 13:46
                no i sprawdzilem i tak jak sądziłem 9 cm się nie odejmuje napewno jeśli chodzi o szuflady bluma po 1. nie ma znaczenia jak szeroka jest prowadnica ponieważ szuflade się nakłada NA prowadnice a nie obok więc miałem 18 mm korpus i tak na oko 15 mm choc nawet moze mniej szpary pomiedzy szufladą a sciana korpusu i to samo mam w tandemboxie i metaboxie nawet zdjecie moge zrobic i pokazac :) ze nie mozliwe jest aby szuflada była 9 cm krotsza :)
                • clas_sic Re: szuflady w kuchni 17.01.11, 00:15
                  nie krótsza tylko węższa. Chętnie zobaczę zdjęcia. Z wymiarem wewnętrznym szuflady i zewnętrznym szafki :)
                  Popatrz choćby na taki tandembox

www.anotherhandle.com/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/3/5/359m4500_zreic_l.jpg

bok szuflady ma w nim ponad centymetr...
      • fidoxradom Re: szuflady w kuchni 10.04.11, 16:26
        Witam!

Jezeli chodzi o szuflady tandembox firmy blum to dno szuflady ma wymiar: szerokosc dolnego wienca - 75mm, tzn dla szafki 700 to jest 664-75=588

pzd
    • kosunia233 Re: szuflady w kuchni 18.01.11, 10:44
      hej podstawowa rzecza na ktora bym zwrocila uwage..teraz juz to uchwyty do szuflad:) wtedy nei zauwazylam i zamontowali mi takie waskie dlugie i ostro zakonczone, teraz za kazdym razem jak myje szafki to zaczepiam o te ostre konce:( a do tego zalozyli mi bardzo nie wymiarowe chyba 172 jakos tak teraz dokladnie nie pamietam, ale zeby je zmienic ....bardzo maly wybor zeby o takich rozmiearach cos bylo:(
      • daniel78911 Re: szuflady w kuchni 18.01.11, 10:56
        no i sprawdzilem wymiary jak korpus 90 cm to front mial 89,5 a szuflada 84 cm czyli 6 cm odjac 18 mm x2 czyli 36 mm to zostaje 24 mm czyli na jedna strone 12 mm szpary pomiedzy korpusem a szuflada (tandembox) a w metaboxach jak korpus byl 60 to front mial 59,5 to szuflada ma 56 cm wiec niestety ale pan stolarz racji nie ma na dowod moge robic ile zdjec panstwo chca ale tez przeciez mozna popatrzec na necie :)
    • mikaela13 Re: szuflady w kuchni 04.03.11, 13:53
      addagar napisała:

> Wiele z Was Forumowiczów ma już swoje
      > wymarzone kuchnie i może poradzić mi z własnego doświadczenia. Lepiej mieć więc
      > ej
      > płytkich czy mniej głębokich szuflad???

Ja wolę więcej płytkich, tak mam u siebie i jestem zadowolona, bo nie muszę nurkować po naczynia. Poza tym od razu widzę co mam w szufladzie i każda z nich jest przeznaczona na inne rzeczy. Moja kuzynka ma natomiast głębokie półki i zawsze panuje w nich mały bałagan, Nie wspominam już, że jak się wysuwa taką szufladę w której leży kilka kompletów talerzy, kubków i sztućców, to trzeba użyć trochę siły;)
    • joana.mz Re: szuflady w kuchni 12.04.11, 21:07
      płytkie:
      - deski do krojenia
      - herbaty - jeśli masz duży zapas

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka