Dodaj do ulubionych

ogrzewacze wody

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.04, 19:41
czy ktos z Was orientuje sie, czy wode mozna podgrzewac urzadzeniem innym niz
piecyk gazowy lub bojler?
Obserwuj wątek
    • Gość: bekes1 Re: ogrzewacze wody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 15:14
      Gość portalu: Angst napisał(a):

> czy ktos z Was orientuje sie, czy wode mozna podgrzewac urzadzeniem innym niz
      > piecyk gazowy lub bojler?

Mozna, tylko nie wiem, czy o to Ci chodzi, bo sa "przeplywowe ogrzewacze wody".
      Nie trzeba montowac ani bojlera czy piecyka gazowego tylko kupujesz taki
      ogrzewacz i montujesz go. Montaz przebiega w bardzo prosty sposob. Niby
      potrzeba do tego elektryka z uprawnieniami (tak pisze w instrukcji), lecz kazdy
      sobie moze sam go zamontowac.

Moge polecic przeplywowy ogrzewacz Oscar BIWAR jest naprawde dobry, sam go mam.
      Mam jeszcze jeden ogrzewacz HAKL ale Oscar jest zdecydowanie lepszy :))

Oscar kosztuje ok 300 PLN

Jak masz jeszcze jakies pytania a jak bede wiedzial to Ci napisze jeszcze :))
      • Gość: Angst Re: ogrzewacze wody IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.04, 15:19
        dzieki wielkie;):)
        tylko czy te przeplywowe ogrzewacze wody nie dotycza wylacznie wody, ktorej sie
        uzywa przy umywalce? tzn. czy ten przeplywowy ogrzewacz moze ogrzac duza ilosc
        wody, tyle, ile np. potrzeba do kapieli, a nie tylko do umycia rak?
        • Gość: bekes1 Re: ogrzewacze wody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 15:31
          Do umycia rak : 3,5KW
          Do kapieli:5,5KW

3,5/5,5KW Oscar mam w kuchni (Oscary sa najczesciej o dwoch stopniach mocy) i u
          mnie sie sprawdza.
          W lazience mam HAKL 5,5KW - prysznicowy, jest wydajny, gorący prysznic pod nim
          wezniesz. Wode mozna na min ogrzac do wanny, lecz jest to malo ekonomiczne, bo
          zuzywa duzo pradu, i ja biore pod nim prysznic tylko i jestem zadowolny :)

Sa tez ogrzewacze o poj. 5-10 litrów, ale pobieraja duzo wiecej mocy i sa
          robione bardziej na wzor bojlera (takie male bojlerki)

Ja wybralem te przeplywowe ogrzewacze i jestem z nich bardzo zadowolony, ale
          zaniedlugo sie wyprowadzam z mojej kamienicy (naszczescie) do nowego
          budownictwa, i zawsze bede je sobie chwalił, chociaz juz ich nie bede miał :(

• Gość: Angst Re: ogrzewacze wody IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.04, 18:11
            jestem bardzo Tobie wdzieczna;):) Twoje informacje przydaly mi sie i rozjasnily
            moj umysl;):) teraz kwestia tylko tego, czy sie na generalne przerobki w
            lazience zdecydowac...
            • josza Re: ogrzewacze wody 05.06.04, 22:29
              Jeszcze ja dołączę się ze swoim pytaniem, czy te przepływowe ogrzewacze wody
              (chodzi o większą ilość, np. do wanny lub prysznica) są dużo droższe w
              eksploatacji od bojlera?
              • Gość: bekes Re: ogrzewacze wody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.04, 00:01
                josza napisała:

> Jeszcze ja dołączę się ze swoim pytaniem, czy te przepływowe ogrzewacze wody
                > (chodzi o większą ilość, np. do wanny lub prysznica) są dużo droższe w
                > eksploatacji od bojlera?

To zalezy od wielu warunków, bo np. dla mnie są tańsze, poniewaz:

1.Jestem sam (jezeli są 3 osoby i powyzej i bedą codziennie brac prysznic to
                lepiej jest zakupic bojler, bo rachunki za prąd bedą straszne)
                2.Ja biore prysznic, a nie nalewam całej wanny wody (chcąc sie wykąpać w pełnej
                wannie to wodę grzeje na gazie :D)
                3.Ceny są zbliżone :
                -bojler 60l 299PLN
                -ogrzewacz 299PLN ale to wszystko zalezy od producenta i jaką on cenę ustali,
                podalem najtansze modele :D
                4.Bojler Ci się grzeje cały czas, wiec, zeby nie tracic cennej energi, musisz
                go wyłaczać np. idąc do pracy czy szkoły, a przepłwywowy ogrzewacz popiera
                enerigię tylko, odkrecisz ciepła wode
                5. Dla mnie oczywiscie z ekonomicznego punktu widzenia wychodzi taniej
                przepłwywoy ogrzewacz
                6. W chwili obecnej jest masa ogrzewaczy i naprawde, ze niektóre to aż zdobią
                kuchnie czy łazienkę
                7. Do łazienki nadaje sie tylko 5,5KW i wiecej

Tak naprawde piorytetem, dla którego wybrałem przepłwowy ogrzewacz wody a nie
                bojler, była jego instalacja, niestety nie miałem mozliwosci powieszenia
                bojlera, podłaczenia go do rurek i wsadzic wtyczke do pradu. Musiałbym kuć
                sciany wsadzać tam rurki itp, czyli zrobic całą instalacje wodną (na ciepłą
                wode) w kuchni i łazience, a na to potrzeba troche czasu, sił i umiejetnosci, a
                nie widziało mi zeby mi ktos to zrobił. :D
                A taki ogrzewacz umiesciłem na rurce, ktora mi wystawała ze sciany (z zimna
                woda) podłaczyłem 3 kabelki, wsadziałem wtyczke do pradu i juz miałem ciepła
                wodę :D
                • Gość: andrut koszty są teki same... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.04, 20:55
                  dla boilera i podgrzewacza przpływowego (elektrycznego) moim zdaniem. jestem
                  tylko elektrykiem, a nie specem od ciepłej wody, ale to wszystko jedno (z
                  grubsza) czy ta woda jest podgrzewana na bierząco, czy na zapas, prądu potrzeba
                  tyle samo (pomijając straty). podgrzewacz potrzebuje większej mocy i to może
                  być ograniczenie. w zasadzie moc powyżej 2,2 kW wymaga już instalacji
                  trójfazowej (czyli inwestycji rzędu minimum kilkuset złotych w przystosowanie
                  instalacji elektrycznej jeśli nie dysponujemy 3-faz). nawet przy tych 2,2 kW na
                  jednej fazie będzie przygasać światło i raczej trzeba zrobił do ogrzewacza
                  osobny obwód, bo inaczej będzie w całym mieszkaniu wywalać bezpieczniki.
                  dodatkowo boiler może być bardziejm korzystny jeśli ma się licznik dwutaryfowy,
                  wtedy można grzać wodę w czasie gdy prąd jest tańszy.
      • mudawa Re: ogrzewacze wody - gdzie ich szukać 14.10.04, 21:59
        może to głupie pytanie, ale gdzie kupić ogrzewacze do wody?
    • Gość: Agnieszka Re: ogrzewacze wody IP: *.is.pw.edu.pl 16.06.04, 11:53
      Mieszkamy w domku budowanym w czasach 'błędów i wypaczeń' i ogólnych
      niedoborów. Ojciec próbował uzyskać system ogrzewania łatwo adaptowalny do
      różnych zastosowań. W związku z czym jest on szalenie skomplikowany. W kuchni
      gdzie ciągle coś się zmywa mamy taki mały bojler. W ubikacjach ogrzewacze
      przepływowe, ogrzewacz przepływowy w łazience do brania prysznica - taki
      większy i bojler w piwnicy, który jest używany jak komuś prysznic nie wystarcza
      i chce kąpiel. Wszystko jest ok - tylko w łazience w kranie nad umywalką trzeba
      długo czekać na ciepłą wodę i jak ktoś bierze prysznic to nie wolno umyć rąk w
      ubikacji - bo korki wyskakują. Ale to zależy od przydziału mocy. Teraz
      zasadniczo są już większe niż kiedyś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka