Dodaj do ulubionych

szaftki z plyty gipsowo kart.

24.08.04, 11:53
Ze wgzl na koszty chciałabym miec w kuchni dolne szafki zrobione z plyty
gipsowo kartonowej, półki bylyby drewnianiane i fronty tez. Nie wiem jednak
kto cos takiego robi, jakiego fachowca mam szukac?
Moze ktos z was juz cos takiego robil i ma kontakt? ewent. zna kogoś godnego
polecenia, bardzo prosze o info.
Obserwuj wątek
    • cylia9 Re: szaftki z plyty gipsowo kart. 25.08.04, 17:48
      takze szukam wykonawcy szafek murowanych lub gips-kartonowych. dodatkowo blat
      oblozony plytkami ceramicznymi. na razie bezskutecznie :)
      pozdrawiam i takze prosze o informacje/namiary.
    • Gość: lkj Re: szaftki z plyty gipsowo kart. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.04, 18:05
      CHYBA OCIPIELIŚCIE I CO BEDZIECIE WEWNĄTRZ MALOWAC EMULSJĄ? A PÓŁKI NA CZYM
      MAJĄ SIĘ TRZYMAĆ? KOSZT JEST O WIELE WIĘKSZY NIZ KUPNO GOTOWEJ CAŁKIEM NIEZŁEJ
      KUCHNI.
      • Gość: majsterkowicz Re: szaftki z plyty gipsowo kart. IP: *.ipt.aol.com 27.08.04, 03:25
        Rzeczywiscie to NIE ma sensu i z praktycznego i z estetycznego powodu!
        Technicznie tez bez gliku! ODRADZAM stanowczo!
        • zielony_listek Re: szaftki z plyty gipsowo kart. 27.08.04, 12:40
          Hm, o estetyce trudno dyskutowac, rozne sa gusta, mnie sie np. murowane szafki
          podobaja.

Ale faktycznie, chyba lepiej murowane z jakichs bloczkow i otynkowane (np.
          zmywalnym tynkiem), bo z plyty g-k taka konstrukcja (ze wzmocnieniem pod polki
          i blat), to bardzo duzo roboty i babrania sie, nie wiem jak cenowo, ale
          podejrzewam ze tez sie nie oplaci (plyty to pikus, ale profile, siatki, gips
          itp). Nie wiem jakie planujesz mocowanie drzwiczek, ale nawet jak da sie
          naroznik na plyty, to gips sie latwo obtlukuje i wyglada to nieestetycznie.

Pozdrawiam
          zielony_listek
          • Gość: Kamil Re: szaftki z plyty gipsowo kart. IP: *.acn.waw.pl 30.08.04, 09:34
            Tak? A jak chcecie do tego przykrecic zawiasy drzwi i prowadnice szuflad? bo ja
            tego nie zrobie za rzadne pieniadze, bo nikt nigdy tego nie ustawi tak, zeby
            dobrze funkcjonowalo, reasumujac i tak trzeba wstawic scianki z plyty lub
            drewniane, wiec musi byc drozej :D
            • Gość: zielony_listek Re: szaftki z plyty gipsowo kart. IP: 212.160.172.* 30.08.04, 10:56
              > Tak? A jak chcecie do tego przykrecic zawiasy drzwi i prowadnice szuflad?

Przede wszystkim, to stylistyka szafek murowanych jest inna niz przy kuchniach
              nowoczenych lub typowych. Rustykalna, "chlopska", dworkowa czy cos takiego. Nie
              po to sie robi murowane szafki, zeby w nich systemy Bluma montowac. Chociaz
              mysle ze sie da tak zrobic - kwestia kasy (chociazby, jak piszesz, wstawic
              scianki z plyty) :-)

Zamiast szuflad mozna zrobic koszyki wiklinowe, a drzwiczki przymocowac na
              zewnetrznych (niby-kutych) zawiasach, tak od przodu szafek. Ewentualnie w
              otwory przymocowac rame z listew (albo tylko listwy pionowe, koszt niewielki) i
              do niej mocowac drzwiczki. Czesto w ogole zamiast drzwiczek stosuje sie
              zaslonki ze "stylowego" materialu (len, bawelna), albo drewniane rolety (ladnie
              wyglada, ale bardzo malo praktyczne).
              Hm, nie przykrecalam zawiasow meblowych do murowanej scianki, ale czy to az
              taki problem? Z plyta g-k to jeszcze mozna podejrzewac, ze sie bedzie
              wykruszac, trzebaby z wierzchu moze jakis plaskownik (bo od spodu plyty jest
              profil)... Zreszta, plyte g-k juz sobie odpuscilismy :-)
              Pozdrawiam
              zielony_listek

• cylia9 Re: szaftki z plyty gipsowo kart. 31.08.04, 17:02
                zielony listek madrze prawi :)

nie zamierzam murowac calej (kazdy murek miedzy szafkami to 10 cm, wiec traci
                sie tez troche miejsca, a moja kuchnia ma nieco mniejsza powierzchnie niz
                60m2 :), zaledwie kilka elementow. na razie widzialam takie zabudowy na
                zdjeciach oraz w drogich studiach kuchennych. dysponuje mniejszymi funduszami,
                wiec nadal szukam :)

np. cos takiego:
                www.muratordom.pl/6971_725.htm
                • Gość: bruno Re: szaftki z plyty gipsowo kart. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.04, 22:19
                  He,He ja też chcę kuchnie o powierzchni 60m kwadratowych bo jak na razie moje
                  m3 ma tylko 50. Mając taką kuchnię to bym sobie meble z Ytonga zrobił.
                • Gość: zielony_listek Re: szaftki z plyty gipsowo kart. IP: 212.160.172.* 01.09.04, 09:32
                  > np. cos takiego:
                  > www.muratordom.pl/6971_725.htm

Fajne. Znajomi zrobili sobie dol murowany (oblozony plytkami, rozne kolory +
                  dekory, ale wzor bardzo starannie dopracowany), a u gory powiesili przeszklona
                  gore od drewnianego kredensu. Wyglada fantastycznie, tylko ze jednak w
                  zabudowie z szafek wiecej rzeczy sie zmiesci.
                  Pozdrawiam
                  zielony_listek
                  • cylia9 Re: szaftki z plyty gipsowo kart. 01.09.04, 11:19
                    tutaj tez jest kilka ciekawych rozwiazan:

www.nikom.com.pl/oferta_pokaz.php?kuchnie_postarzane
                    www.meblekuchenne.pl/styl_rustykalny.htm
                    mniej miejsca - no coz, cos za cos :)
                    nie podobaja mi sie nowoczesne meble kuchenne (niemalze identyczne ciagi
                    szafek, laboratorium nie kuchnia :)
                    moja kuchnia ma kilka "kruczkow" i musze posilkowac sie porada jakiegos
                    fachowca. szukam wciaz, choc czasu niewiele.
                    pomysl z gora od kredensu tez mi swita w glowie:)
                    pozdrawiam

• leigif Re: szaftki z plyty gipsowo kart. 07.09.04, 11:34
        ok moze zle sie wyrazilam ale jestem laikiem i mieszam pojecia plyt gips-kart i
        bloczkow Y..cos tam ktore mozna wymurowac. Chodzilo mi oczywiscie o te drugie:)
        Zapewniam watpiacych ze sa sposoby na zamontowanie zawiasow i zamocowanie półek.
        Znalazłam nawet szczegolowa rozpiske jak co robic na stronach muratora dom.
        Jesli ktos jest zainteresowany przesle poczta
        • zielony_listek Re: szaftki z plyty gipsowo kart. 07.09.04, 18:27
          > Zapewniam watpiacych ze sa sposoby na zamontowanie zawiasow i zamocowanie
          półek

To nie zauwazylas jaka tu z Cylia batalie toczymy :-)

> Znalazłam nawet szczegolowa rozpiske jak co robic na stronach muratora dom.
          > Jesli ktos jest zainteresowany przesle poczta

To poprosze na
          zielony_listek@gazeta.pl

Pozdrawiam
          zielony_listek
          • cylia9 Re: szaftki z plyty gipsowo kart. 08.09.04, 11:42
            dolaczam do prosby o rozpiske z muratora (na adres jw.).
            moze sie przydac, gdyz w studiach kuchennych, ktore odwiedzilam, metr takiej
            zabudowy kosztuje od 4 tys.
            zakasujemy rekawy i do roboty :P
            • Gość: qwert odradzam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 13:06
              ...mam coś takiego w postaci wnęk. fachowcy mnie namówili. Koszt spory, ściany
              wnęk zajmują miejsce, ogromny problem z zabudowaniem. Kosztowne, bezsensowne,
              najchętniej bym zburzył ale kasa poszła.
              • leigif Re: odradzam... 08.09.04, 14:59
                czy mozesz podac ile ci zaspiewali za metr?
                • buyer1 Re: odradzam... 15.09.04, 06:22
                  a ja chcialbym szafki spawane z blachy najlepiej takiej,z ktorej robi sie
                  okrety,nie ma problemu z przyspawaniem zawiasow i prowadnic do szuflad
                  • cylia9 Re: odradzam... 15.09.04, 12:18
                    stocznia wita i zaprasza.
                  • Gość: QQRYQ Re: odradzam... IP: *.acn.waw.pl 19.12.04, 14:19
                    a moze zrobic z papieru, jest dosc tani, wiec nie wyjdzie za drogo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka