05.08.14, 03:50
Chcemy dokonać niewielkich zmian w kuchni, a konkretnie wymienić fronty na inne, bo obecne są już mocno zniszczone, szczególnie dolne; oraz wymienić blat. Mamy kuchnie FORTE (BTW nie polecam) taką jak ta w katalogu KIRKE www.forte.com.pl/katalog/ForteStyle_Katalog_Kuchnie_2009-2010.pdf
Czyli korpus to orzech, a fronty wiśnia akademia, blat też ciemny.
Kafle są jasne - na podłodze żółte, a na ścianie pomiędzy szafkami dolnymi i górnymi w takim odcieniu budyniu - ściany pomalowane również na taki budyniowy - jasny żółty - generalnie byłam wtedy miłośniczką żółci. Kafli nie chcę ruszać - ściany są do przemalowania.
Obecnie podoba mi się jasny front - tak jak ten klon górski z forte (CERES). Oczywiście nie będzie to kuchnia forte, bo mocno mnie rozczarowali, ale fronty można dokupić gdziekolwiek (taką mam nadzieję)...
Czy ten klon górski/lub inny zbliżony jasny kolor będzie dobrze wyglądał z żółcią kafelek na ścianie i na podłodze??
A może macie jakiś ciekawy pomysł na fronty szafek pasujące do korpusa orzech i żóltych ścian i podłogi...
Byłabym niezmiernie wdzięczna za porady, bo już się zgubiłam w gąszczu tych kolorów, a remoncik kuchni i remont łazienki ( w osobnym wątku) musi się skończyć w październiku, bo pojawi się nowy lokator i zostaniemy z rozpadającymi się szafkami i starą, zużytą, niefunkcjonalną łazienką...
Jutro w świetle dziennym zrobię zdjęcia kuchni i załączę.
pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • blablanie Re: Kuchnia 05.08.14, 17:24
      Dzięki, ale ja nie chcę zmieniać kafelek, tylko blat i fronty i ewentualnie pomalować kuchnię na iny kolor (szarość?).
      Czekam na Wasze propozycje i uwagi.
      pozdrawiam
      • clas_sic Re: Kuchnia 06.08.14, 21:49
        jesli chodzi o kolor frontów to niestety do orzechowych korpusów niezbyt wiele barw pasuje. Proponowałabym biel/kremowy/czarny. Jeżeli chodzi o wymianę frontów to możesz się rozczarować - fronty innych firm mogą nie pasować do twoich korpusów. To przede wszystkim kwestia rozstawu zawiasów, ich typu a także mocowania czół szuflad. Sama raczej tego nie wymienisz. Fronty trzeba przecież nie tylko odkręcić i założyć od nowa ale i ustawić (wypoziomować), żeby szpary między nimi były równe. Być może udałoby ci się znaleźć jakiegoś fachowca, który by to umiał zrobić, ale czy mu się będzie chciało (opłacało) to juz inna kwestia. Nawet firmy robiące meble na wymiar niechętnie podejmują się tego typu prac, bo roboty z tym mnóstwo a zarobek dla nich żaden. mogłabyś zamówić też w takiej firmie nowe fronty na wymiar, ale tu znowu to samo - ani im ani tobie nie będzie się to opłacać.
        Moja rada: spróbuj z frontami od tej firmy, z której masz meble. Jeśli od nich nie będą pasować to od innych tym bardziej.
      • elo.iza Re: Kuchnia 28.10.14, 14:31
        Witam. Żółty bardzo fajnie łączy się z szarościami, może powinnaś pójść w tym kierunku? Czyli np szare fronty szafek, jasny blat? Albo jakiś naturalny dekor drewniany (orzech, dąb sonoma) plus blat laminowany w dekorze betonowym? Ostatnio pojawiło się dużo ciekawych propozycji takich właśnie industrialnych dekorów na rynku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka