IP: 80.50.171.* 29.10.04, 14:05
proszę o pomoc.kupiłam zmywarkę i chcę wiedzieć, jeżeli mam proszek do niej w
tabletkach 2+1 tak pisze na opakowaniu,że jest razem z nabłyszczaczem czy
muszę go używać osobno i koniecznie - nie dosyć tej chemii?
Obserwuj wątek
    • ewaes Re: zmywarka 29.10.04, 16:24
      Nie musisz. Przy uzyciu środków 3 w 1 wszystko myje się idealnie (sprawdziłam)
      i błyszczy bez nabłyszczacza.
    • aankaa Re: zmywarka 29.10.04, 18:54
      nie musisz (teoretycznie), tylko się nie zdziw jeśli Twoja maszyna będzie
      świecic lampkami typu brak soli/nabłyszczacza
    • Gość: basia Re: zmywarka IP: 80.50.171.* 02.11.04, 15:14
      to jeszcze raz ja. chodzi o to że przy pierwszym uruchomieniu tejże zmywarki
      zgodnie z instrukcją wsypałam opakowanie soli (1,5 kg) i w instrukcji pisze, że
      uzupełnia sie ją po 40 cyklach zmywania.to znaczy, że przy 1 zmywaniu dziennie
      po 40 dniach muszę uzupełnić tę sól uzupełnić i tyle samo? to znaczy całe
      opakowanie jak za pierwszym razem, proszę nie myslcie że jestem taki "dzięcioł"
      ale to moje pierwsze urządzenie takiego typu w domu a w instrukcji nic nie
      pisze ile nie pisze też czy urządzenie to jakoś sygnalizuje.marka haier.
      • aankaa Re: zmywarka 02.11.04, 18:20
        obejrzyj jeszcze raz instrukcję - powinien byc rysunek "panelu" i dokładny opis
        każdego przycisku/kontrolki
      • enyya Re: zmywarka 02.11.04, 20:46
        ja wsypuję zawsze połowę opakowania soli calgonit, wtedy kiedy zmywarka mnie o tym powiadomi, czyli zaświeci się lampka kontrolujaca ilość soli
    • titerlitury Re: zmywarka 03.11.04, 10:45
      nawet używając tabletek 3 w 1 lepiej jest zastosować sól by chronic zmywarkę
      przed osadzaniem się kamienia.
      Nie trzeba kupować Calgonitu, który jest bardzo drogi - wydaje sie, że to
      jedyny srodek do zmywarek, ale to nie prawda - popatrzcie na półkach, sa
      jeszcze inne - polskie - tańsze.
      Szczególnie istotne jest to w wypadku zmywarek o starszej konstrukcji - np
      gorenje, które ma grzałke na spodzie komory.
      • a76 Re: zmywarka 03.11.04, 12:36
        A czy zawsze musi byc ta sol, czy mozna nie uzywac zadnych srodkow myjacych
        (niedlugo tez bede miala zmywarke i jestem ciemna).
        • titerlitury Re: zmywarka 03.11.04, 13:29
          Oczywiście, że trzeba dodawać "chemię" - tak samo jak trudno byłoby Ci domyć
          tłustry talerz w samej tylko ciepłej wodzie.
          Ja kupuje wszytko - sól, tabletki z detergentem oraz nabłyszczacz. Sól
          neutralizuje kamień zawarty w wodzie, detergent rozpuszcza tłuszcz i brud,
          nabłyszczacz nadaje połysk. Niektórzy zastepują nabłyszczacz octem - tez ze
          świetnym efektem. Moim zdaniem tabletki 3 w 1 sprawdają sie znacznie gorzej
          oraz są gorsze dla samej maszyny. Jak cos jest do wszytkiego to jest do
          niczego. Poza tym po raz wtóry zachęcam do spenetrowania rynku: nie tylko
          Calgonit! Uzywam polskiego środka pod nazwa Robot - 3x tańszy, 2x lepszy. Nie
          chcę robic reklamy, tylko zachęcam, by się rozglądac, bo jak się ma zmywarke po
          raz pierwszy to człowiek głównie opiera się na wiedzy czerpanej z reklam i
          zwyczajnie przepłaca - sama cos o tym wiem:).
          • zayzayer Re: zmywarka 03.11.04, 16:42
            titerlitury napisała:

> Sól neutralizuje kamień zawarty w wodzie.

To nie tak. Sól kuchenna nic nie neutralizuje, tylko regeneruje urządzenie
            zmiękczające wodę, które znajduje się zaraz na wlocie. Polega to na tym, że jak
            już zmiękczacz wyłapie z wody kationy wapnia, magnezu itp następuje jego
            płukanie solanką w celu wypłukania tych jonów po to, żeby odwapniacz znowu mógł
            spełniać swoją rolę. Te popłuczyny przechodzą przez komorę myjącą, przyczym sól
            kuchenna zamieniana jest na chlorek wapnia, magnezu itd, które nie sa szkodliwe
            ani dla maszyny, ani dla naczyń. Bardzo ważne jest ustawienie dozawania soli.
            Zbyt mała ilość powoduje, że odwapniacz nie działa w pełni i pogarsza sie
            jakość mycia, jak też skraca sie żywotność maszyny. Jeżeli z kolei soli jest za
            dużo, to jej nadmiar, nie zużyty w zmiekczaczu dostaje się do komory myjącej i
            powoduje szybsze zużywanie się naczyń (duralex, ornamenty, złocenia).
            Tabletki 3 w 1 nie zawierają soli, lecz zmiekczacze, które nie działają na
            urządzenie zmiękczające, lecz bezpośrednio w komorze myjące, podobnie jak
            calgon i niestety przy twardej wodzie ich działanie jest nie wystarczające. W
            takiej sytuacji zawsze należy stosować niezależnie sól.
            • titerlitury Re: zmywarka 03.11.04, 17:02
              O! No to mamy opinie niezawodnego eksperta! Dziekujemy zayzayer:) Z tego co
              napisałes wynika zatem, że przy polskiej "kranówie" sól zdaje się być
              niezbędna...
            • Gość: mieszko_ok Re: zmywarka IP: 193.109.212.* 04.11.04, 10:32
              Pytania do zayzayer.
              Wyżej napisano "Sól kuchenna", a przedmówca o to nie zapytał.

Sól kuchenna - potoczna nazwa chlorku sodu NaCl - jest głównym źródłem jonów
              Na+ i Cl-, a stężenie jonowe wodnych roztworów soli wapnia, magnezu i metali
              wielowartościowych decyduje o stopniu twardości wody. W jaki sposób obecność
              soli kuchennej powodować może zmniejszenie przemijającej twardości wody?

Jeśli znasz to podaj skład chemiczny specjalnej soli zmiękczającej wodę w
              zmywarkach?
    • Gość: JJ Re: zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 14:44
      Ja kupiłam Wszystko (proszek, sól, nabłyszczacz)firmy Robot i mam nadzieję, że
      wszystkobędzie OK. Od niedawna mam zmywarke i jakna razie nic więcej nie moge
      powiedzieć ani z nie moge tez porównac tych środów z inymi, ale nie zawsze co
      polskie to gorsze (mam nadzieję). Pozdrawiam
      • titerlitury Re: zmywarka 03.11.04, 15:05
        robot produkuje Global Pollena SA - iz tego co wiem to jest niemiecka firma,
        która kupiła polska fabrykę (wczesniej znana min. z Kreta).
        teraz producent Calgonitu (Reckitt Benckiser) toczy wojnę z Polleną o to, że
        opakowanie Robota jest zbyt podobne do tego jakim firmuje sie calgonit (chodzi
        o błyszczący kieliszek) - a tak naprawdę chodzi o to, że Robot jest za tani i
        za dobry:)Nie popzwala Benckiresowi na całkowite opanowanie polskiego rynku i
        nie chce dać się kupić.
        I nie myslcie, że polskie nie zawsze jest najgorsze - polskie jest zawsze
        najlepsze, bo stwarza u nas miejsca pracy:)
        Pozdrawiam
        • enyya Re: zmywarka 03.11.04, 15:22
          oczywiście, że polskie produkty są bardzo dobre, a czy używacie zamiast tabletek proszku ? ja jeszcze nie, ale moze warto.
          • titerlitury Re: zmywarka 03.11.04, 15:49
            przy nastepnych zakupach "chemicznych" wypróbuje proszek - jak dotąd uzywałam
            tylko tabletek
            sądzę, ze to będzie to samo, bo tabletki w istocie rzecz sa sklejonym
            i "sprasowanym" proszkiem. A proszek powinien byc tańszy.
        • aankaa Re: zmywarka 03.11.04, 22:00
          www.global-cosmed.com.pl/
          a "błyszczący" kieliszek jest na każdym opakowaniu środka do zmywarek
          • titerlitury Re: zmywarka 04.11.04, 10:00
            Oczywiście, że jest, ale trzeba chyba o tym przekonać Benckiresa Polska, że to
            nie w głowach ich genialnych marketingowców zrodził się ten pomysł i że
            wszystkie błyszczące kieliszki świata nie koniecznie należą do dóbr
            intelektualnych Beckniresa. Jak na razie niszczą producenta Robota kolejnymi
            procesami o naruszenie praw autorskich. (Sprawa zajmowała się nawet E.
            Jaworowicz i ja ją znam właśnie stąd).
    • Gość: monablue Re: zmywarka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.04, 01:13
      A proszek Robot mozna kupić w Kauflandzie jako "Proszek do zmywarek" i kosztuje 3,99 za 1kg. podobnie tańszy jest nabłyszczacz i sól!!!I wszystko Robota. I kupiłam ostatnio tabletki do mycia, 2 w 1 w Lidlu - 30 szt. za 7zł. Nie smierdzą chlorem i jeszcze lepiej myją!
      • Gość: basia Re: zmywarka IP: 80.50.171.* 05.11.04, 09:20
        to ja zaczęłam ten temat. tez uzywam produktów Robota i jestem bardzo
        zadowolona. gary czyściutkie. wszystko się myje, a siedzę i czytam
        ksiązkę.Swietny wynalazek.pozdrawiam i dziękuję za uwagi i rady.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka