Gość: patefon IP: *.if.uj.edu.pl 30.11.04, 10:31 czy mozna zamontowac prysznic i wywalic wanne skoro mam piecyj junkersa w lazience? slyszalem jakoby nie bylo to wskazane pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
druhroman Re: panel prysznicowy 30.11.04, 11:02 mozna jak najbardziej; trzeba tylko pamiętać że przy prysznicu zanim wejdziesz do kabiny musisz troche odczekać zanim woda będzie miała odpowiednia temperaturę; nie wskazana jest tym samym bateria do pryszniaca z mieszaczem wody który ustawiany jest automatycznie na określona temperaturę; Odpowiedz Link Zgłoś
neuron8 Re: panel prysznicowy 01.12.04, 07:42 Mowisz o jakiej konkretnie bateri - a takie z termostatem sie nadaja? Odpowiedz Link Zgłoś
sowizdrza Re: panel prysznicowy 02.12.04, 16:11 właśnie o to chodzi, termostat w wypadku piecyka nie spełnia swojej podsawowej roli; woda ciepła z uwagi na piecyk gazowy ( musi dotrzeć do batwerii ) dociera po jakimś czasie a istotą działania termostatu jest żeby ciepła woda ( ustawienie jakie lubimy , temperatura wody )docierała od razu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jap Re: panel prysznicowy IP: 195.136.36.* 03.12.04, 17:23 sowizdrza napisał: > właśnie o to chodzi, termostat w wypadku piecyka nie spełnia swojej podsawowej roli; > woda ciepła z uwagi na piecyk gazowy ( musi dotrzeć do baterii ) dociera po > jakimś czasie > a istotą działania termostatu jest żeby ciepła woda ( ustawienie jakie > lubimy , temperatura wody )docierała od razu Nie zgodzę się z tobą. Termostat poprawi sytuację, choć rzeczywiście komfortu nadal nie będzie. Ponieważ piec nie od razu da ciepłą wodę, należy na początku spuścić szybko wodę z obwodu pieca, a zimnej nie podawać wcale, bo po co. Przy ręcznej baterii po prostu odkręcamy tylko wodę ciepłą - rzeczywiście ciepła pojawi się np. za 10 sekund, wtedy dodajemy zimną i drogą stopniowej regulacji po minucie mamy w miarę dobrą temperaturę. W termostacie jeszcze zimnym woda zimna jest całkowicie odcięta, pobór zacznie się od wody ciepłej, czyli dzieje się to, co zwykle musimy wykonać ręcznie. Pozdrawiam - "szczęśliwy" posiadacz przepływowego pieca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4191rp Re: panel prysznicowy IP: *.chello.pl 19.12.04, 13:42 Zasletą działania panela jest siła strumienia masującego , przy wymianie wanny na kabinę KONIECZNIE wymień też rury ze średnicy 1/2" na 3/4" między piecykiem a baterią w kabinie. Bez tego woda będzie leeedwo lecieć , piecyk też tłumi ciśnienie przpływając przez wężownicę. Ja kupiłam sobie panel z kranem termostatycznym na Chełmskiej 18 , na Mokotowie. Mają tam przekrój takiego kranu i mogą wszystko pokazać, zdjęli mi też panel z kabiny i pokazali jakimi przewodami wodam tam płynie. Dopiero to mnie przekonało ! I żadnych "złotych rączek " do montażu !!!!!! Na Chełmskiej mają autoryzowanych monterów, przywiozą i zamontują . Odpowiedz Link Zgłoś