Gość: franki IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 06.05.05, 10:01 Szukam niedrogiego cisnieniowego expresu do kawy. Co możecie doradzić?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
celkra Re: Expres do kawy 06.05.05, 11:07 Gość portalu: franki napisał(a): > Szukam niedrogiego cisnieniowego expresu do kawy. Co możecie doradzić?? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=653&w=21280627 I ja dołączam się do prośby. Szukam ekspresu ciśnieniowego (15 bar), posiadającego funkcję do spienienia mleka, z wyciąganym zbiornikiem na wodę, w miarę cichego, dobrze by też było, żeby robił dwie kawy jednocześnie. No i żeby nie kosztował więcej niż 800-900 ... Napiszcie, proszę, jakie macie ekspresy i jak się one Wam sprawują. Pozdrawiam celkra Odpowiedz Link Zgłoś
ada1 Re: Expres do kawy 06.05.05, 13:19 Jeśli expres ciśnieniowy do kawy to tylko Saeco. Produkty tej firmy to takie "mercedesy" wśród expresów do kawy ;-) Wszystkie mają min. 15 bar, ceny zróżnicowane, najtańsze kosztują tak od 380 zł najdroższe do kilku tysięcy. Za sumę ok. 1000 zł można nawet kupić expres z wbudowanym młynkiem do kawy - ja właśnie marzę o takim, ale ze względów finansowych muszę poprzestać na marzeniach ;-) Natomiast nie polecam expresów firmy DeLongi, mają bardzo ładne nowoczesne wzornictwo, ale jakość kiepściutka, po 1,5 roku użytkowania expres przeciekał, a na jedną kawę trzeba było czekać całą wieczność. Na tej stronie można pooglądać i poczytać o produktach Saeco www.cafemania-ekspresy.prv.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziecko A ja mam DeLonghi i jest super IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 19:01 Mam go już zdecydowanie ponad rok, kosztował chyba ze 400 czy coś koło tego, a jest super - robi zarówno kawę espresso jak też tą zwykłą filtrowaną w dzbanku, pieni mleko na Cappucino i można robić dwie kawy naraz. Niestety nie mieli kawy (a szkoda...) ale teraz w sklepach naprawdę jest duży wybór dobrych, aromatycznych, odpowiednich dla poszczególnych typów parzenia kaw, więc można bez tego wytrzymać. Ja osobiście ze swojego doświadczenia - polecałabym właśnie DeLonghi, który robi naprawdę dobrą kawę i kosztuje rozsądne pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
ada1 Re: A ja mam DeLonghi i jest super 09.05.05, 14:03 Mam pewne porównianie, wcześniej użytkowałam express DeLongi, teraz mam Saeco i muszę przyznać, że z tego drugiego czarna kawa expresso ma zawsze wianuszek z brązowawej pianki - w DeLongi bywało różnie, druga kwestia ubijanie mleka do cappucino, w expresie Saeco robi się to błyskawicznie, w poprzednim trzeba było mocno się napracować aby mleko takie spienić i ostatnia rzecz - ceny obu tych ekspresów były porównywalne, ale tak jak wspomniałam wcześniej, nie wykluczam że tylko ten mój DeLongi był taki kiepski, a inne modele są całkiem, całkiem. Co do wyboru firmy to każdy sobie sam zdecyduje, natomiast obojętnie jaki expres ciśnieniowy się kupuje to trzeba zwrócić uwagę na następujące rzeczy: - ciśnienie, expres musi mieć min. 15 bar - moc min. 950 W - wygodną w użyciu dyszę do spieniania mleka (dla miłośników cappucino) i oczywiście każdy expres trzeba odkamieniać, w zależności od twardości wody, raz na trzy miesiące lub rzadziej. Pzdrawiam wszystkich kawowych smakoszy :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azjab Re: A ja mam DeLonghi i jest super IP: 83.238.15.* 09.05.05, 14:29 polecam cremissimo Ariete, zapłaciłam ok. 500 zł, do kupienia w Makro, nawet niezła firma, dużo punktów serwisowych. Na szczęście jeszcz z nich nie korzystałam. Ekspres mam już 2 lata, spełnia wszystkie wymagania domorosłego smakosza kawki i wszystkich jej pochodnych :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magik Re: Expres do kawy IP: *.crowley.pl 10.05.05, 14:44 Dla smakoszy kawy polecam ekspresy Saeco. Ekspresy przelewowe to szajs, musi być ciśnieniowy żeby poczuć prawdziwy aromat i smak oryginalnej arabiki. Ja kupiłem ten ekspres w promocji za niecałe 600 zł, te ceny producenta to chyba biorą z kosmosu ;-) www.saeco.com.pl/saeco_gran_crema.html Odpowiedz Link Zgłoś