Dodaj do ulubionych

Rolety - "do góry nogami" ??

15.09.05, 12:36
Witam,
Pasowałyby mi w oknach rolety ciągnięte od dołu na okno zamiast tradycyjnie.
Mieszkanie jest ciemne i szkoda mi światła, ale na parterze, więc widać
środek, a tego się obawiam.
Czy ktoś wie coś o rozwiązaniu, o które mi chodzi? Aha: okna to plastiki,
więc nie bardzo wiem, jakby trzeba zamontować ewentualne 'stopery' do rolet,
aby zatrzymały się na jakiejś wysokości.
Macie jakieś pomysły? Albo gotowe rozwiązania?
Obserwuj wątek
    • ssaczek Re: Rolety - "do góry nogami" ?? 15.09.05, 18:37
      ladylike_a napisała:

> Witam,
      > Pasowałyby mi w oknach rolety ciągnięte od dołu na okno zamiast tradycyjnie.
      > Mieszkanie jest ciemne i szkoda mi światła, ale na parterze, więc widać
      > środek, a tego się obawiam.
      > Czy ktoś wie coś o rozwiązaniu, o które mi chodzi? Aha: okna to plastiki,
      > więc nie bardzo wiem, jakby trzeba zamontować ewentualne 'stopery' do rolet,
      > aby zatrzymały się na jakiejś wysokości.
      > Macie jakieś pomysły? Albo gotowe rozwiązania?

Żaluzje.
      • ladylike_a Rolety - "do góry nogami" ?? 16.09.05, 11:49
        ROLETY.
        Nie żaluzje.
        • ladylike_a Re: Rolety - "do góry nogami" ?? 19.09.05, 10:50
          Podnoszę - nadal proszę o pomoc ;-)
    • lilek Re: Rolety - "do góry nogami" ?? 19.09.05, 17:30
      Chyba domyślam się o czym jest mowa...kiedyś natrafiłam na forum wyborczej?
      muratora? na rolety "ściągane od góry" z podanym linkiem do firmy, która je
      oferuje. Rolety takie są idealne kiedy chcemy wpuścić słońce, ale nie narażać
      się na spojrzenia ciekawskich. Niestety poświęciłam dzisiaj sporo czasu na
      odszukanie tego wątku i zero efektu. A najgorsze, że sama chciałabym je u
      siebie zamontować. Idę szukać dalej, ale jeśli ktoś z Forumowiczów natknie się
      na taki temat, będę wdzięczna za wskazówki.
      • Gość: Menysek Re: Rolety - "do góry nogami" ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 14:12
        Czytałam o tym ostatnio ale bez zdjęć i przykładów. Myślę, że warto popytać w
        odpowiednich sklepach. :)
        • ladylike_a Re: Rolety - "do góry nogami" ?? 21.09.05, 10:19
          Gość portalu: Menysek napisał(a):

> Czytałam o tym ostatnio ale bez zdjęć i przykładów. Myślę, że warto popytać w
          > odpowiednich sklepach. :)
          Też tak pomyślałam i zaczęłam dzwonić... I co? Może to pech, ale handlowcy (w
          trzech miejscach) 'wysztywnili się', kiedy powiedziałam, że chciałabym coś
          niestandardowego, co wymaga pokombinowania JAK BY TO ZROBIĆ. Buuuuu... Może,
          gdybym zadzwoniła i wytłumaczyła, jak zrobić przeróbkę ('przemontaż'), to by
          się łaskawie zgodzli???
          Dlatego nadal tryzmam kciuki za kreatywność uczestników forum ;-))
    • kasj Re: Rolety - "do góry nogami" ?? 20.09.05, 15:46
      a bedzie to ladnie wygladalo?? to takie jakby zazdroski?? hmmm.... no nie wiem -
      moze system lustra weneckiego ??
    • zielony_listek Re: Rolety - "do góry nogami" ?? 23.09.05, 14:55
      No coż, nie przyglądałam się nigdy mechanizmowi w roletach, ale to chyba zwykła
      sprężyna?
      Nie można zwykłych rolet zamocować odwrotnie?
      A łapanie na odpowiedniej wysokości rozwiązać tak jak w roletach do okien
      połaciowych (roleta z założenia wisi pod kątem i umieszcza się dwa-trzy
      komplety takich haczyków na ramie okna, za ktore zaczepia się brzeg rolety,
      żeby "nie odstawała").

Oczywiście obsługa takich rolet wymagałaby więcej uwagi - przy odslaniani u
      zasłanianiu trezba caly czas trzymać i ostrożnie to robić.

Pozdrawiam
      zielony_listek
      • moyka_77 Re: Rolety - "do góry nogami" ?? 26.09.05, 14:42
        Jest coś takiego. Wygląda to mniej więcej jak bibuła poskładana w drobną
        harmonijkę. Taka roleta zamontowana jest w oknie za pomocą dwóch żyłek (lub
        innego drutu :)) i w zależności od potrzeby zasłaniasz z góry na dół lub z dołu
        na górę. Znajomi mieli taką roletkę zamontowaną w łazience. Żal im było światła
        dziennego, ale na widok publiczny też nie mieli ochoty się wystawiać, tak więc
        u nich ta roletka była zaciągnięta od dołu do połowy okna. Ja takie rolety
        widziałam w sklepach z żaluzjami i innymi roletami. Jeśli się nie mylę to
        nazywa sie Duoplis.
        • ladylike_a Re: Rolety - "do góry nogami" ?? 26.09.05, 15:36
          Dzięki. Lecę szukać ;-))
          • naataaliaa1 Re: Rolety - "do góry nogami" ?? 28.09.05, 11:29
            Witam, ja mam własnie takie bibułkowe roleto - żalazuje zaczepiane na żyłki:))
            Wbrew pozorom nie jest bibułka ale materiał który można moczyć w wodzie i
            delikatnie prac jak się zabrudzi. Moim zdaniem rozwiązanie rewelacyjne: bardzo
            łatwo zdejmuje się z okien. Przyczepione jest tylko do listew przyokiennych
            wiec nie trzeba wwiercac sie w ramy okienne - a listwy przy szybach latwo mozna
            wymienic i slad nie zostanie. Zasłaniam je głównie od dołu - nicnie widać a
            światło wpada. Jesli chcesz mam namiary na firmę w której to zamawiałam i
            zdjęcia okien juz "ubranych" w te rolety.

pozdrawiam
            • naataaliaa1 Re: Rolety - "do góry nogami" ?? 28.09.05, 14:03
              Aha i są dwa rodzaje tych "rolet" harmonijka pojedyncza ale wtedy widac
              sznureczki przewleczone przez kolejne harmonijki albo klejona jak tzw. plaster
              miodu:) i wtedy nie widac nic - jest ladnie i mozna sobie zaslaniac okna na
              rozne sposoby:)
              • ladylike_a Re: Rolety - "do góry nogami" ?? 28.09.05, 17:13
                Natalia,
                prześlij mi proszę linka na ladylike_a@gazeta.pl.
                Z góry dziękuję.
                Aha: zdjęcia, jeśli masz, także poproszę.

O to chodziło! Dzięki za pomoc.
                ;-)))
            • magdalaena1977 Re: Rolety - "do góry nogami" ?? 29.09.05, 20:29
              och ja też poprosze o namiary
    • agik1313 Re: Rolety - "do góry nogami" ?? 29.09.05, 21:09
      Na 100% widziałam je w ofercie rirmy Sunflex. Przypadkiem natrafiłam będąc na
      Bartyckiej, ale ta firma ma wiele punktów, są min. na Kabatach. Pozdrawiam
    • Gość: palka_zapalka Re: Rolety - "do góry nogami" ?? IP: *.zax.pl / *.zax.pl 30.09.05, 09:48
      Z tego co wiem to rolet tego typu nie ma,ale są w sprzedaży żaluzje Duette można
      je zsuwać od dołu od góry i wygląda to podobnie jak zazdrostka
      www.krakzal-studio.pl/plisy.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka