Dodaj do ulubionych

Gaz czy prąd??

25.10.05, 11:17
zastanawiamy sie z żoną co wybrac do budowanego wlasnie mieszkania - instalacje gazową czy elelktryczną. Sama intalacja jest to dopłata ok. 500PLN za trzecią fazę plus różnica w cenie płytki palnikowej? Czy ktoś ma może wie co jest lepsze - ogólnie rzecz biorąc?
Obserwuj wątek
    • Gość: Dzony Re: Gaz czy prąd?? IP: *.piasta.pl 25.10.05, 16:07
      No prosze was - to dla nas wazne i musimy szybko podjac decyzje...
      • Gość: ryp Re: Gaz czy prąd?? IP: *.netia.pl 25.10.05, 16:57
        ja mam prąd i jestem zadowolona. Opłaty wyzsze niz przy gazie, ale za to
        wygodniejsze, bezpieczniejsze i ładniej wygląda plyta elektryczna niz gazowa ;-
        ))
        • Gość: Dzon Re: Gaz czy prąd?? IP: *.piasta.pl 25.10.05, 17:02
          Dzieki, bo wlasnie wstepnie juz zadeklarowalismy 3-cia faze w naszym nowym domku i mamy nadzieje, ze nie bedziemy zalowac... ;-)
          • Gość: gospodarz Re: Gaz czy prąd?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.05, 20:23
            Jak będziecie grzać wodę w łazience?
            • kalubeccy Re: Gaz czy prąd?? 25.10.05, 20:40
              to jest mieszkanie w bloku - kaloryferki normalne beda
              • Gość: gospodarz Re: Gaz czy prąd?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.05, 23:13
                Chyba się nie zrozumieliśmy:)
                Pytałem o sposób podgrzewania wody na kąpiel/mycie - grzejnik przepływowy czy
                bojler(zbiornik z grzałką).

Pzdr
                • Gość: j0anna Re: Gaz czy prąd?? IP: *.chello.pl 26.10.05, 22:11
                  Wodę ciepłą mozna mieć z ciepłowni, wtedy w mieszkaniu nie ma się żadnego
                  urządzenia do podgrzewania. Albo podgrzewają wodę we wspólnej własnej kotłowni.
    • Gość: gosc Re: Gaz czy prąd?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 17:25
      Jeżeli ja nie żałuje to i ty napewno nie będziesz żałował. Naprawde wygodniej
      chociaż napewno troszeczke drożej.
    • trosia Tylko prąd! 25.10.05, 17:57
      W poprzednim mieszkaniu miałam tylko prąd i rachunki przychodziły mniejsze niż
      płacę teraz za gaz + prąd. Nie muszę chyba pisać, że bez gazu dużo bezpieczniej
      się mieszka.
    • Gość: Mariusz Re: Gaz czy prąd?? IP: *.elpos.net / *.elpos.net 25.10.05, 18:45
      Jak wyżej, troche drożej ale dużo wygodniej i duuużo estetyczniej. A i jeszcze
      jedno, do sprzetu w domu(płyta, piekarnik, zmywarka pralka itd nie trzeba
      licznika 3-fazowego za to sie placi dodatkową kasę a jest zupelnie
      nieprzydatne:)
      • ssaczek Re: Gaz czy prąd?? 25.10.05, 21:05
        Gość portalu: Mariusz napisał(a):

> Jak wyżej, troche drożej ale dużo wygodniej i duuużo estetyczniej. A i
        jeszcze
        > jedno, do sprzetu w domu(płyta, piekarnik, zmywarka pralka itd nie trzeba
        > licznika 3-fazowego za to sie placi dodatkową kasę a jest zupelnie
        > nieprzydatne:)

To tylko połowiczna prawda.
        Można jechać na jednej fazie jednak przy dzisiejszych urządzeniach jest to
        bardzo duże obciążenie i przy używaniu kilku urządzeń, co wcale nie przydarza
        się rzadko, instalacja strasznie dostaje popalić, przy trzech fazach jest to
        rozłożone i nie powoduje szybkiego wypalania, np używasz kuchenki(trzy palniki)
        czajnik, piekarnik i jeszcze powiedzmy odkurzacz czy pralka to jest kilka kW
        jednocześnie na jednej fazie!
        • Gość: Mariusz Re: Gaz czy prąd?? IP: *.elpos.net / *.elpos.net 26.10.05, 10:40
          ssaczek napisał:
          instalacja strasznie dostaje popalić, przy trzech fazach jest to
          > rozłożone i nie powoduje szybkiego wypalania

Przepraszam, ale piszesz bajki. Do jednej fazy muszą być spełnione min 2
          warunki:odpowiedniej średnicy przewody w instalacji domowej i zwiększona moc
          głównego bezpiecznika. Do sprzetu: czajnik,żelazko, płyta , piekarnik,
          zmywarka, lodówka, okap, pralkosuszarka zupełnie wystarcza 1 faza. I działa to
          juz 3 lata bez zadnych problemów. Chciałem zamontować licznik 3fazowy ale
          odradził mi to moj dobry znajomy elekrtyk.
          Zaznaczam ze mam tu na mysli tylko mieszkanie w bloku.
          • ela.tu-i-tam Re: Gaz czy prąd?? 26.10.05, 11:40
            Dokladnie tak.

Dodam, ze jesli tylko 3fazowy nie jest konieczny ze wzgledow technicznych, to
            nie brac ! Pare lat temu nie dawalo sie dostac wystarczajacej mocy w monofazie
            do duzego domu, wszystko elektryczne, ogrzewanie tez - wtedy trzeba bylo brac
            3fazowy.
          • agatka5555 Re: Gaz czy prąd?? 26.10.05, 14:45
            Witam wszystkich

borykam się z podobnym problemem juz jakis czas... a mianowicie mam w
            mieszkaniu (które będe odbierała) prąd jednofazowy 4,5 KW a chciałabym płytę
            ceramiczną więc albo zwiąkszam przydział na jedną fazę albo musze miec 3
            faze... i pytanie ile powinno się miec KW na jednej fazie żeby komfortowo
            funkcjonowac tzn żeby nie wywalało bezpieczników i jeszcze jedna sprawa co to
            znaczy że instalacja jednofazowa ma lub nie ma odpowiedznich przewodów, jakie
            to powinny byc przewody i co robić w przypadku gdy nie będzie mozna zwiekszyc
            przydziału???

nie wiem czy dobrze sie wyraziłam
            prosze o rady

pozdrawiam wszystkich
            • rumacz Re: Gaz czy prąd?? 26.10.05, 16:55
              jedna faza to 230v a 3fazy, njprościej to chyba 380v + dodatkowe oplaty
              - skladasz do swojego zakladu energetycznego wniosek o zwiekszenie mocy na
              jedną fazę (czyli wiekszy bezpiecznik ze standardowego 25 amperów na 32 ampery
              - jeżeli mieszkanie jest nowe to nie musisz sie martwić o średnice przewodów ,
              zresztą wszelkie podlączenie i ewentualne przeróbki bedzie robił elektryk z
              uprawnieniami, wiec on to oceni.
              - na takie zmiany musisz dostac tez zgode z administracji budynku
              - elektryk odpowiednio zmostkuje płytę(pamiętaj aby podpisał się na karcie
              gwarancyjnej - producenci dopuszczają takie zmiany - nie tracisz wtedy
              gwarancji) i podłączy urządzenia pod wlaściwe bezpieczniki
              - u mnie tylko plyta z piekarnikiem ma gdzies 18kw i wszystko chodzi bez
              problemów (pamietaj, że podawana moc jest wartościa max i nigdy tego nie
              bedziesz wykorzystywala w jednym momencie)
              - nie wiem co robic jak odmowia zwiekszenia mocy, ja nie mialem z tym zadnych
              problemow
              masz pytania, pisz na priva
              pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka