Dodaj do ulubionych

Cellulit u 9-latki?

02.05.12, 18:30
Zauważyłam dziś u córki z tyłu na udach coś w rodzaju delikatnych zgrubień - jak cellulitis. Przyznam, że jestem w szoku: córka jest szczuplutka (waży 27 kg przy 146 cm wzrostu), zgrabna (nogi też ma szczupłe, choć nie patyki), zawsze wydawało mi się, że nie ma grama tłuszczu. JEst bardzo aktywna: 2 x w tygodniu basen, 3 x gimnastyka korekcyjna praktycznie od urodzenia, rower, rolki, łyżwy, narty, jesteśmy zawsze maksymalnie dużo na świeżym powietrzu, córka uwielbia ruch, jest bardzo sprawna i np. brzuch ma jak lekkoatletka. Pije dużo wody niegazowanej, niesłodzonej herbaty, żadnych coli, chipsów, Mcdonald "od święta", je normalnie, lubi słodycze - je zwykle codziennie coś słodkiego na podwieczorek (lody/herbatniki/trzy kostki czekolady) - wydawało mi się, że przy tym trybie życia i aktywności to nie jest zagrożenie. Bierze leki na astmę: tafen, cezerę i singulair.
Ja jestem raczej szczupła (57 kg/170 cm), ale w okresie dojrzewania bardzo utyły mi nogi (uda, łydki) i całe życie miałam w związku z tym kompleksy.
Będę wdzięczna za jakieś porady, w necie mało znalazłam poza tym żeby dziecka nie przekarmiać, a ja całe życie (córki) słyszę od lekarzy, że jest na granicy niedowagi!

Jeśli źle wybrałam forum - przepraszam i proszę o przeniesienie wątku
Obserwuj wątek
    • 1mzeta Re: Cellulit u 9-latki? 04.05.12, 22:27
      Na twoim miejscu to bym sobie ten temat odpuściła- dziecko ma dopiero 9 lat. Jak już teraz zaczniesz na tym punkcie świrować, a nie daj boże córka coś wyczuje to sobie pomyśl w jakie kompleksy ty matka ją wpędzisz- i to od dziecka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka