13.12.05, 01:00
jak juz pisałem w innym wątku - dziś gadałem z kominiarzem :)
i ten to powiedział mi ze okap w kuchni to ozdoba ... a nie działający
sprzęt ...
wg niego taki okap zeby działał musi być:
a) znacznie szerszy niż palenisko
b) niżej niż standardowo (czyli trzeba by się pochylać)

inaczej to okap 'mieli' powietrze zamiast wyciągac zapachy ...

prawda-li to ?
Obserwuj wątek
    • Gość: allija Re: okap IP: *.stegny.2a.pl 13.12.05, 07:21
      Ja miałam kilka lat kuchnię bez okapu a teraz kilka juz z okapem. Różnica jest,
      na korzyść okapu. Okap wyciąga opary z gotowania i niweluje zapachy z tegoż.
      Nie jest szerszy od kuchenki, wysokość wg przepisów.
      Spytaj innego kominiarza.
      • Gość: Kasja Re: okap IP: *.powiat.bielsko.pl / 212.160.152.* 13.12.05, 10:49
        ja mam kuchnie 60 cm i okap 90 cm - otwarte pomieszczenia na dole domu - przy
        dzialajacym okapie - zero zapachow - jestem za
        • Gość: gość Re: okap IP: 212.160.156.* 13.12.05, 12:06
          czy okap powinien mieć rurę odprowadzajaca do kratki wentylacyjnej?
          • Gość: Kasja Re: okap IP: *.powiat.bielsko.pl / 212.160.152.* 13.12.05, 14:56
            okap bez odprowadzenia to z filtrem węglowym
          • Gość: azila1 Re: okap IP: *.kapelusz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.06, 22:55
            Mieszkam w bloku,ostatnie piętro,kuchnia z oknem,mam okap od 10 lat wiatrak
            wmontowany i światło,podłączony do kratki wentylacyjnej(powiększonej że są tam
            dwie kratki tak musi być stwierdził kominiarz.Ostatnio po wizycie gazowni
            musiałam odłączyć włącznik do wiatraka bo podobno nie wolno takiego używać nad
            kuchenką gazową,ok pogodziłam się z tym,mogę co najwyżej włączyć światło nad
            kuchenką.Kolejna wizyta gazowni nie daje za wygraną teraz kazali mi wymontować
            całkiem wiatrak aż strach pomyśleć co będzie po kolejnych wizytach-odłączyć
            światło,wogóle ściągnąć okap.Jeżeli ktoś ma takie problemy to
            napiszcie.Oczywiście próbowałam się czegoś dowiedzieć od fachowców na ten temat
            co można a co nie ale za każdym razem był ktoś inny i mówił co innego.Takich
            dziś mamy fachowców!
        • kaja_11 Re: okap 13.12.05, 13:04
          Podaj proszę jaki to okap bo ja mam Fabera - Glassy też 90 cm przy 60 cm kuchni
          i niestety zapachy i w kuchni i w salonie.
          Pozdrawiam
          Kaja
      • Gość: Marcin Re: okap IP: 195.245.213.* 13.12.05, 13:10
        A co to jest przepisowa wysokość??

A tak właściwie to na jakiej wysokości powinien być zawieszony?? Wg moich
        wyliczeń wychodzi, że gdzieś na wysokości 160-170 cm od podłogi. Jeśli mam 180
        cm wzrostu, to będę uderzał głową. Ale z drugiej strony, jeśli dam za wysoko,
        to spadnie sprawność okapu.
        Jak powinno bć, żeby było dobrze? :)
        M
    • Gość: majka Re: okap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 08:55
      www.gutmann-exklusiv.de/deutsch/pdf/info.pdf - na stronie 4 jest dość
      ciekawe rozpisanie. Zasada jest taka, iż minimalna odległość między okapem, a
      płytą elektryczną to 60 cm. Nad kuchenką na gaz lub paliwo mieszane musi być
      zachowane co najmniej 70 cm. Oczywiscie im wyżej, tym gorsze działanie okapu,
      ale im jest szerszy, tym lepiej działa.
      Kaja - jak masz podłączony okap?? Jako wyciag czy jako pochłaniacz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka