Dodaj do ulubionych

Robot kuchenny

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 22:01
Wiem, ze był już ten temat, ale chciałbym Was zapytać jakie funkcje są
przydatne w robocie kuchennym? Czy np powinien mieć maszynkę do mięsa czy
lepiej kupić ją oddzielnie? Dzisiaj oglądałem w Media Philipsa Essence , ale
kosztował prawie 1300zł ! Druga opcja to był Zelmer ale byl ostatni i go nie
wizielismy+ odzielna maszynka.
Może jakies inne typy ?
Dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: agd Re: Robot kuchenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 13:06
      to, jakie funkcje sa potrzebne zależy od tego, do czego bedzie ci służył..ja np.
      kupuje mięso już zmielone więc na nic mi się nie zda maszynka do mięsa...ja
      polecam ci taki:
      ceneo.pl/ProductInfo.aspx?productID=93957&tab=specification&longDesc=true%22
      ma sporo bardziej przydatnych funkcji dla młodych gospodyń.. mięso to mieli moja
      mama i babcia:-)) i jest w dobrej cenie - 450 zł
      • Gość: JK Re: Robot kuchenny IP: *.crowley.pl 19.12.05, 17:03
        Dzięki. Tak naprawdę idziemy na swoje i zaczynamy dopiero naszą przygodę
        kulinarną :-) także ciężko na razie sprecyzować z czego będziemy najczęsciej
        korzystać :-)
        W media bardzo nam się podobał ten
        ewabymail.pl/product_info.php/cPath/196_202/products_id/10200
        oraz ten
        www.khz.pl/047/086.html
        ale czytając wczesniejsze opinie, nie był zbyt polecany, no i jest drogi

POzdrawiam
        • Gość: ja Re: Robot kuchenny IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 19.12.05, 18:15
          Ja jestem posiadaczem takiego Zelmera, ale starszy model bez elektroniki.
          Spisuje się dobrze, bo ma dużą moc silnika i płynną regulację obrotów. Jest
          trochę duży!
          Mięso jednak najlepiej mielić w maszynce ze ślimakiem i ja mam taką zwykłą
          Zelmer Dorota i chodzi już 10 lat. Oczywiście nie mielę w niej kości i głęboko
          zamrożonego mięsa. Moim zdaniem Zelmer całkiem dobrze się sprawdza. Na pewno
          lepiej niż Clatronic czy Severin.
          • Gość: gościówa Re: Robot kuchenny IP: 212.244.31.* 21.12.05, 09:44
            nie mam co prawda maszynki do mięsa bo nie mielę ale w kwestii marek to u mnie
            sprawdza się Zelmer - mam mikser który dostałam 10 lat temu i nadal ładnie
            działa choć jakiś plastikowy element zdążył odpaść ;-)
            2 lata temu kupiłam robota Philipsa i już po paru użyciach plastikowe elementy
            popękały - generalnie mam kiepskie doświadczenia z Philipsem (lokówka i
            szczoteczka do zębów padły po 2 latach - niemożność naprawy ze względu na brak
            części zamiennych, obecnie dogorywa mi suszarka - padły szybsze obroty ;-))
            robot jeszcze działa ;-)
            • kulka85 Re: Robot kuchenny 21.12.05, 12:02
              witam
              A ja mam 15 letniego MUM-a Boscha i nijak nie chce się popsuć. Ma tarcze do
              szatkowania, blender, misę z mieszakami i ubijaczkami do ciasta i piany no i
              maszynkę do mięsa( ta ostatnia raczej delikatna-używam oddzielnej zelmera).
              Znajoma ostatnio kupiła gdzieś takiego Boscha w bardzo atrakcyjnej cenie-coś
              około 500zł? Cena sklepowa to jakieś 700zł.Tu masz linka do obejrzenia.
              www.topmarket.com.pl/roboty/BOSCH_MUM_4655.php
              Pzdr Kulka
              • Gość: JK Re: Robot kuchenny IP: *.crowley.pl 22.12.05, 10:24
                Dzięki za porady
    • Gość: mowika Re: Robot kuchenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.05, 16:46
      Ja mam Siemensa MK52800. Kosztuje ok. 400-450 zł. Nie ma tylko maszynki do
      mięsa. Jest za to sokowirówka i wyciskarka do cytrusów, o groma noży, mieszaków
      i innych bajerów. No i cena za taki zestawik jest jak najbardziej rozsądna.
    • Gość: MM Re: Robot kuchenny IP: *.org 27.12.05, 00:51
      Dla mnie bardzo ważne jest jak wygląda demontaż sprzętu, czy jest łatwy, czy
      zajmuje dużo miejsca, czy elementy składowe są łatwe do mycia, czy można je myć
      w zmywarce. Ja mam maszynkę do mięsa Zelmera + nasadka do rozdradniana. Jestem
      baaardzo zadowolona, ale ma jeden feler - nie można myć części metalowych w
      zmywarce.
    • Gość: mif Re: Robot kuchenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 01:17
      Robot kuchenny wieloczynnościowy: większość przystawek nie będziesz używać, bo
      dłuższy czas mycia niż np. pokrojenie nożem, albo gdzieś się zawieruszy.
      Kupuj "na bieżąco" to, co jest Ci niezbędne. Maszynka ma być maszynką,
      wyciskacz wyciskaczem, młynek młynkiem. Takie zabawki są ergonomiczne i trwałe.
      Maszyna ma być niezawodna, łatwa w montażu i demontażu. Łatwa w myciu. Podstawą
      w kuchni jest dobra deska do krojenia i dobry zestaw noży. Tatara tym zrobisz :)
      • Gość: JK Re: Robot kuchenny IP: *.crowley.pl 27.12.05, 11:37
        Noże Berghoffa - GOURMET LINE (dobre mam nadzieję) już kupiłem :-)
        www.swiatkuchni.com/go/_info/?id=303
        • Gość: mif Re: Robot kuchenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 11:59
          Za tą cenę powinny być dobre :)
          Nie myj w zmywarce (klejone rączki).
          Kup ( o ile gdzieś dostaniesz) kamień -marmurek do ostrzenia brzytwy :) i
          spróbuj wyciągnąć ostrze (trzeba często powtarzać), ale krojenie takim nożem,
          to poezja :))
          • Gość: JK Re: Robot kuchenny IP: *.crowley.pl 27.12.05, 14:15
            No kurcze niechby spróbowały być złe :-)))
            Zmywarka juz też stoi w chatce i będziemy się musieli nauczyć z nią żyć bo do
            tej pory wszystko myte ręcznie i musze powiedziec ze nie jest to dla mnie jakas
            uciązliwa czynność. Lubie jak jest pozmywane , nienawidzę stosu garów w zlewie,
            no ale jak pieniązki się pojawiły to sobie fundneliśmy zmywarkę :-)
            Mif te rączki o ile pamiętam to są z jakiegoś tworzywa, na pewno nie można myć
            ich w zmywarce ?
            A kosałka jest w komplecie taka metalowa. Niedobra ? O co Ci chodzi z
            wycąganiem tych rączek ? Brzytwę to się chyba na pasku ostrzy ? :-)

A garnki ?
            Bo też je kupiłem :-)
            www.swiatkuchni.com/go/_info/?id=273
            Sztućce to wiem, że nie , ale będą wyciągane od święta :-)
            www.swiatkuchni.com/go/_info/?id=420
            • Gość: mif Re: Robot kuchenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 16:33
              Gość portalu: JK napisał(a):

> Mif te rączki o ile pamiętam to są z jakiegoś tworzywa, na pewno nie można
              myć
              > ich w zmywarce ?

NAPEWNO! Mogą podkleić się od stali :(

> A kosałka jest w komplecie taka metalowa. Niedobra ?

Dobra. Nazywa się stalka. Służy do zaciągania "druta" na ostrzu. Nóz jest
              ostry, ale nie goli :( Zaciąga się ostrzem w kierunku rączki.

O co Ci chodzi z
              > wycąganiem tych rączek ? Brzytwę to się chyba na pasku ostrzy ? :-)

Nie rączek, tylko ostrza. Nóż ostrzy się na:
              - piaskowcu, o drobnym ziarnie, jeżeli jest wyszczerbiony (niwelacja ubytku)
              - na marmurku (kamień naturalny: łupek
              eduseek.interklasa.pl/artykuly/slownik/ids/9/idw/198/ ), na którym
              ostrzy się ostatecznie nóż / brzytwę. Powierzchnia ostrza jest gładka.
              Brzytwę "wyciąga się" jeszcze na pasku skórzanym, co jest zbędne przy ostrzeniu
              noża kuchennego.

> A garnki ?
              > Bo też je kupiłem :-)
              > www.swiatkuchni.com/go/_info/?id=273

Trudno powiedzieć. Ciężkie? Im cięższe, tym lepsze (grubość dna i grubość
              pobocznicy). Jak pobocznica jest wiotka (ugina się pod mocnym naciśnięciem
              palca, to garnek jest do d.py. W garnkach Zepter, Unic-Mann i paru innych,
              pobocznice mają grubość 1 mm (korzystniejsze przenoszenie ciepła). Garnki, jak
              garnki, ale patelnia powinna być dobra.
              Przed użyciem, na szmatkę lnianą 5x5 cm nalej cifu nie rozcieńczonego) i
              wcieraj na wysuszoną powierzchnię garnków ( tą jedną szmatką, rodzaje
              powierzchni we wszystkich garnkach). Najpierw zewnętrzne pobocznice, rączki,
              zewnętrzne powierzchnie pokrywek, potem powierzchnie wewnętrzne, a na końcu
              dna. Są szlifowane i oderwane od nich opiłki mogą porysować polerowane
              powierzchnie garnków. Cif trochę porysuje powierzchnię polerowaną (proces
              nieuchronny w czasie ich eksploatacji), ale garnki nie będą żółknąć od
              rozgrzanych pozostałości past polerskich na garnkach. :) Czynność trzeba
              powtarzać, co jakiś czas, ale przynajmniej 2 x do roku. Mam garnki Zeptera już
              14 lat i wyglądają, jak nowe.

> Sztućce to wiem, że nie , ale będą wyciągane od święta :-)
              > www.swiatkuchni.com/go/_info/?id=420
              Wzór ładny, ale znów zasada: im cięższe, tym lepsze. Czy producent zapewnia na
              piśmie możliwość mycia w zmywarce ?
              Pozdrawiam mif :)
              • Gość: JK Re: Robot kuchenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 21:16
                > Służy do zaciągania "druta" na ostrzu.

Ciekawy termin :-) Czyli działanie stałką to jest jakby 1 etap ostrzenia, nie
                końcowy? Nie wiedziałem. Oczywiście zaciągamy ostrzem z dwóch stron stałki ?
                PodpatrzĘ to jeszcze w jakimś programie kulinarnym :-)
                A ciekawe jak to jest z tymi nożami "laserowymi" co ich ostrzyć nie trzeba?
                Garnki ciężkie, aż się bałem czy nie za bardzo :-)
                Pobocznice sprawdze jeszcze jak rozpakuje na nowym M :-)

Za przepis na garnki dzięki, rozumiem, że chodzi o wytarcie tego co producent
                nasmarował aby gary sie ładnie w sklepie błyszczały :-)

Sztuććce mają w instrukcji napisane, że nie myć w zmywarce - a ich polerowanie
                to pewnie poezja dla wytrwałych :-))
                No nic może nię będziemy serwować często obiadków niedzielnych :-))
                Pozdrawiam
                • Gość: mif Re: Robot kuchenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 23:19
                  Czyli działanie stałką to jest jakby 1 etap ostrzenia, nie
                  > końcowy? Nie wiedziałem.

Stalka naostrzy nóż, ale ostrze nie jest gładkie (taka mikropiłka) i golił nie
                  będzie, ale poprawnie będzie kroił. Jak zdobędziesz marmurek i przeciągniesz po
                  nim noże, raz na dzień, to stalki nie będziesz musiał używać. Ja jestem leniwy
                  i ostrzę tylko jeden nóż. Ten, który używam. Wszyscy wiedzą, który jest ostry :)

> A ciekawe jak to jest z tymi nożami "laserowymi" co ich ostrzyć nie trzeba?

Wszystko się tępi. Słuch, dowcip, dlaczego nie noże? :)

> Za przepis na garnki dzięki, rozumiem, że chodzi o wytarcie tego co producent
                  > nasmarował aby gary sie ładnie w sklepie błyszczały :-)

Tak. Pasty polerskie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka