Dodaj do ulubionych

do użytkowników zmywarek

28.12.05, 19:15
proszę mi wytłumaczyć, czy mając nową zmywarkę powinnam wsypać do pojemnika
sól oraz nabłyszczacz jeżeli używam tabletek?
Obserwuj wątek
    • zayzayer Re: do użytkowników zmywarek 28.12.05, 19:39
      Według mnie o ile woda nie jest miękka, sól należy sypać zawsze. Oczywiście
      przedtem odpowiednio ustawić jej dozowanie. Z nabłyszczaczem jak uważasz.
      A najlepiej zamiast tabletek stosować środki oddzielnie.
      • caro36 Re: do użytkowników zmywarek 28.12.05, 19:53
        dzięki za odp. ja używam jej tylko na tabletkach 4 m-ce i byłam pewna że jest
        ok , ale skoro fachowiec radzi sól, to pewnie nasypię- tylko skąd wiedzieć jaka
        twarda woda jest?
    • Gość: Aga Re: do użytkowników zmywarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 20:28
      Przeciez tabletki zawiraja juz i sol i nablyszczacz wiec nie ma juz najmniejszej
      potrzeby uzywac ich dodatkowo. Wiec tabletki 3 lub 4 w 1 albo tradycyjnie -
      wybor nalezy do Ciebie.
      • zayzayer Re: do użytkowników zmywarek 28.12.05, 20:49
        Gość portalu: Aga napisał(a):

> Przeciez tabletki zawiraja juz i sol i nablyszczacz wiec nie ma juz
        najmniejsze

Tabletki nie zawierają soli, tylko jakieś środki zmiękczające, które zawsze
        działają w jednym stopniu bez względu na twardość wody i tylko w czasie mycia i
        nie oddziaływują na elementy systemu dozowania wody, który w nowych zmywarkach
        jest często bardzo skomplikowany i wrażliwy na twarda wodę. Sól w zmywarkach
        nie służy ani do okamieniania, ani do zmiękczania, a do regeneracji
        odwapniacza, który jest zamontowany na samym początku, przed tym system
        dozującym i przez to go chroni. Zmiękczacz w tabletce tam nie dociera, no bo
        jak? :)
        • Gość: pisi Re: do użytkowników zmywarek IP: 62.29.248.* 29.12.05, 17:16
          ja proponuję trzymać się zaleceń w instrukcji. W mojej zmywarce wyraźnie było
          napisane, że jeśli tabletki, to nie sól i nie nabłyszczacz... ale efekt z
          tabletkami jakiś taki marny był więc przeszedłem na tradycyjne mycie z
          proszkiem, solą i nabłyszczaczem.
          Co do twardości wody to można ją sprawdzić na stronie mpwik. Dla warszawy to
          bezpośrednio www.mpwik.com.pl/1/2847.html
          Pozdrawiam
    • Gość: Peter Re: do użytkowników zmywarek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.05, 22:43
      Powinnaś wsypać sól+nabłyszczacz.
      • kam31 Re: do użytkowników zmywarek 29.12.05, 17:37
        zgadzam sie, jak chcesz sie cieszyc długo zmywarka, to pomimo stosowania
        tabletek nalezy wsypywac sól. Ja dolewam tez nabłyszczacza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka