Dodaj do ulubionych

Zbrązowiała mi zmywarka...POMOCY!!!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 19:53
Od niedawna zauważyłam, że moja zmywarka od wewnątrz, na obudowie inox staje
się matowa i przybiera brązowo-rudawy odcień, tak jakby była brudna.
Może to skutek mycia brudnych iprzypalonych garnków w zbyt "słabym"
programie.Pomóżcie co robić? Słyszałam że są jakieś środki do czyszczenia
zmywarek, tyle że bardzo drogie.Powiedzcie gdzie można je nabyć za rozsądną
cenę i jakich marek polecacie te produkty.Może są jakieś "domowe" środki na
tego typu "przypadki"?
Proszę o szybką pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ann Re: Zbrązowiała mi zmywarka...POMOCY!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 20:09
      Czy ktoś mi pomoże???
    • Gość: Ann Re: Zbrązowiała mi zmywarka...POMOCY!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 21:28
      ???
    • Gość: Ann Re: Zbrązowiała mi zmywarka...POMOCY!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 21:33
      ...
    • Gość: Ann Re: Zbrązowiała mi zmywarka...POMOCY!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.05, 11:05
      Pliss!!
    • zayzayer Re: Zbrązowiała mi zmywarka...POMOCY!!! 31.12.05, 12:04
      No i co tak panikujesz. Ten nalot jest od skorodowanych rur doprowadzających
      wodę. Można to doczyścić, np. cifem, ale trzeba nieźle się namachać, no i
      prędzej czy później, to powróci. Jakiekolwiek czyściki tego nie rusza ani
      trochę.
      • Gość: karolajna zayzayer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.05, 12:21
        a o plastikowych czesciach zmywarki ktore zzolklo/zszarzaly/zbrazowialy po
        jednym umyciu nic bys mi nie napisal...? dla przypomnienia dodam ze stalo sie
        tak po drugim uzyciu proszku ludwik...
        • zayzayer Re: zayzayer 31.12.05, 13:15
          Gość portalu: karolajna napisał(a):

> a o plastikowych czesciach zmywarki ktore zzolklo/zszarzaly/zbrazowialy po
          > jednym umyciu nic bys mi nie napisal...?

Kompletnie nic, ani jednej literki :)
          • Gość: karolajna Re: zayzayer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.05, 14:52
            twardy jestes! ;)
            • zayzayer Re: zayzayer 31.12.05, 15:00
              Gość portalu: karolajna napisał(a):

> twardy jestes! ;)

Tylko częściowo ;)
      • Gość: Ann Re: Zbrązowiała mi zmywarka...POMOCY!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.05, 14:09
        To na pewno nie od skorodowanych rur, bo jak wymieniałam baterię w kuchni rury
        były od wewn. brązowe owszem, ale też pokryte kamieniem, który jak sądzę nie
        przepuszcza chyba owej "korozji/rdzy"???
        • Gość: gospodarz Re: Zbrązowiała mi zmywarka...POMOCY!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.05, 14:31
          Już chciałem napisać, że to zbrazowienie to od żelaza w wodzie (rdza z rur albo
          nie dokładnie odżelaziona woda) ale zayzayer mnie ubiegł.
          Gdzie mieszkasz? Jeżeli w więszym mieście to woda powinna być OK.
          Czy masz możliwość ustawienia dozowania soli, może to kamień?
          A sąsiedzi, popytaj może im też coś brązowieje? Wtedy to będzie wina wody.
          • Gość: Ann Re: Zbrązowiała mi zmywarka...POMOCY!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.05, 14:43
            Mieszkam w "półmieście/półwsi"; sprawdzałam twardość wody (kupiłam testy
            chemiczne, bo w wodociągach OCZYWIŚCIE NIC NIE WIEDZĄ, JAKA JEST TWARDOŚĆ WODY).
            Poza tym mieszkam wraz z rodziną w domu jednorodzinnym(ok.20 lat).Twardość wody
            w kranie wynosi 11dH(w stopn.niemieckich)i na taką właśnie wartość mam
            ustawione dozowanie soli w zmywarce,więc to na pewno nie woda spowodowała ten
            matowo-brunatny nalot.Moim zdaniem to często myta patelnia i garnki spowodowały
            ten nalot.
    • Gość: Ann Re: Zbrązowiała mi zmywarka...POMOCY!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.05, 14:18
      Do czego w takim razie służą środki do mycia zmywarek, np.Calgonit "hygiene"???
      • zayzayer Re: Zbrązowiała mi zmywarka...POMOCY!!! 31.12.05, 14:53
        Gość portalu: Ann napisał(a):

> Do czego w takim razie służą środki do mycia zmywarek,
        np.Calgonit "hygiene"???

Do tego samego co Calgon, czyli do wyciągania od frajerów kasy.
    • Gość: Magda Re: Zbrązowiała mi zmywarka...POMOCY!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.06, 23:32
      Mogę się tylko wypowiedzieć w kwestii mycia zmywarki. W Rossmanie kupiłam
      buteleczkę plastikową ze środkiem do mycia zmywarek. Nazwa - chyba Domol. Cena -
      około 15 PLN. Wstawia się ją do zmywarki (z odklejonym wieczkiem) i puszcza
      program zmywający. Pięknie myje całą zmywarkę. Pewnie to samo, co Calgonit,
      tylko cena nieporównywalnie niższa :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka