IP: *.spray.net.pl 07.08.06, 15:20
Planuje zakup pralki i lodowki. Zalezy mi na tym aby byl to cichy i skuteczny
sprzet
Obecnie mam Amice i zarowno pralka jak i lodowka bardzo glosno chodzi. Pralka
chodzi glosno dopiero jak wrocila z serwisu. W serwisie powiedziano mi ze
mialam fuksa bo w pralce musieli tuz przed koncem gwarancji (2 dni) wymienic
wszystko, zostal tylko plastik (serwis autoryzowany).
Chce teraz uniknac takich sytuacji, planuje wydac na sprzet do 5 tys i nie
chce tych pieniedzy przeznaczyc na cos w czym bedzie trzeba wymieniac przed
koncem gwarancji, albo co gorsze tuz po.
Dodam jeszcze ze moja Amica za ktora dalam 4 lata temu 1800zł nie dopiera
ubran, czasem jak juz mam dosc to nosze ubrania do rodzicow aby tam w starej
pralce doprac (tez pralka automatyczna - nie frania:-)

CZego szukam:
lodowka:
duza pojemnosc, do 70 cm szerokosc, zamrazalnik na dole, CICHA, zeby
pochodzila dluzej niz przewiduje gwarancja
pralka:
6kg
CICHA
min.1000 obrotow wirowanie
mozliwosc regulacji szybkosci i czasu wirowania i odwirowania powiedzmy jednej
rzeczy
mozliwosc przeprania rzeczy tzn zebym mogla wlaczyc pranie powiedzmy na 15min
(chodzi mi o to zeby przeprac np posciel ktora zasiusia dziecko)

Zastanawialam sie nad
lodowka LG GR 469BL-JA
pralka Bosch WAE 24460PL

CZy to dobry wybor? Czy nie wyrzuce pieniedzy w bloto? A moze doradzicie cos
lepszego?

Obserwuj wątek
    • Gość: ad234 Re: pralka IP: *.spray.net.pl 07.08.06, 23:45
      Nikt nie ma tego sprzetu w domu?
    • ssaczek Re: pralka 08.08.06, 13:00
      - jeśli idzie o cichą pracę to nikt ani nic nie zagwarantuje, że w Twoich
      odczuciach dany sprzęt będzie cichy, dla jednych jest cicha, jeśli da się
      rozmawiać dla innego jest głośna, bo słyszy jak się załącza.
      - jedno jest pewne, czym bardziej oszczędna pralka (A++) mniej wody i krótki
      program tym gorzej pierze i płucze, istotne też są proszki do prania ja już od
      prawie dwuch lat używam tylko proszki z niemiec różnica jest powalająca.
      - LG WD 12220 FD cicha (to pojęcie względne) nie posiada pasków napędzających,
      ma silnik bezpośrednio na wale bębna, pojemna i ma szybkie programy.
      www.domar-bydgoszcz.pl/opis.php?id=6558&name=Pralka_LG_WD-12220FD
      www.ceneo.pl/ProductInfo.aspx?ProductID=8070&longDesc=true
      - lodówki typu NoSzron jakoś do mnie nie przemawiają jest to klimatyzator w
      paczce i ma wszystkie wady klimatyzatora, jestem za normalnym parownikiem w
      tylnej ścianie woda sama sobie ścieknie, dlatego proponuje:
      www.aga-intersklep.pl/index.php?akcja=produkt&edycja=29
      www.ceneo.pl/760
      • Gość: ad234 Re: pralka IP: *.spray.net.pl 08.08.06, 14:32
        pralka z opisu wyglada obiecujaco - pojade ja zobaczyc na zywo do sklepu. A jak
        to jest z jakoscia w przypadku pralek LG? No i oczywiscie z ewentualna naprawa

Sprzedawca w sklepie powiedzial mi ze zadna z nowych pralek nie odwiruje mi
        jednej rzeczy (np baaardzo lekka firana, malutka kurteczka dziecka - nawet mokra
        jest na prawe lekka). Prawdopodobnie przez wywazenie. Czy to prawda. W tej mojej
        Amice jest wywazenie prania a bez problemu moge odwirowac nawet pusty beben.

O takiej lodowce myslalam bo skusila mnie informacja ze warzywa dluzej zachowuja
        swiezosc. To ze trzeba wszystko pakowac mnie nie przeraza bo juz tak mam ze i
        tak wszystko pakuje. Nie lubie jak przenikaja sie zapachy.
        Jak to faktycznie jest z tymi warzywami w takich lodowkach?
        Dodatkowo tam jest jedna szuflada w ktorej moge regulowac temperature (wg
        sprzedawcy)
        • ssaczek Re: pralka 09.08.06, 00:56
          Co do awaryjności to chyba raczej trudno powiedzieć to nowość na rynku (jakieś 2
          lata) i raczej nie nawala patrząc na forum nie ma postów typu - nie kupujcie LG,
          co do wirowania to mam prawie nową pralkę i wiruje wszystko nawet pojedyncze gacie!
          A lodówka to jak pisałem jest to moje osobiste odczucie nie posiadałem NoFrost,
          ale z samej definicji jest to bzdura nie ma lodówki, zamrażarki czy
          klimatyzacji, która nie powoduje wysuszania powietrza przez szronienie na
          parownikach a to, że w No Frost jest on ukryty to moim skromnym zdaniem jest
          poważna jego wada, może dziś montują specjalne filtry a w kanałach, którymi
          przepływa powietrze stosują jakieś cudowne ścianki z dodatkami srebra i innych
          magicznych pierwiastków, które zapobiegają rozwojowi grzybów i innego świństwa
          ja w to nie wierzę i wolę mieć wszystko na widoku to, że woda ścieka mi po
          tylnej ściance mnie nie przeraża i nie przeszkadza tak jak to, czego nie widzę.
          Dziś praktycznie we wszystkich lepszych lodówkach montowane są wentylatory
          mające mieszać powietrze i wyrównywać temperaturę w chłodziarce, dwa agregaty są
          moim zdaniem wygodniejsze i bezpieczniejsze tak na chłopski rozum praca jest
          rozłożona, więc są mniej obciążone a co za tym teoretycznie bardziej żywotne to
          moja teoria, ja kupiłem lodówkę Indesit BEAA 35 P GF głównie a nawet przede
          wszystkim ze względu na jej pojemność i wygląd za te pieniądze nie było nic
          podobnego jestem bardzo zadowolony już od 20 miesięcy a jedyne, co mnie dręczy
          to, że kiedyś, jeśli nawali to stanie wszystko, bo ma tylko jeden agregat a
          najgłośniejszy w całej lodówce jest elektrozawór, który zwyczajnie powiedzmy
          pstryka, w pracy mam do czynienia z wieloma różnymi elektrozaworami i jestem
          trochę przerażony, bo są to elementy, które najczęściej nawalają. Może to dziwny
          tok myślenia jak na dzisiejsze czasy, ale ja jestem zwolennikiem rzeczy prostych
          wychodzę z założenia, że im mniej części tym mniej punktów do usterek. to tyle,
          jeśli idzie o mnie podaje link do wcześniejszej dyskusji na temat lodówek.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=653&w=37009881&v=2&s=0
    • balbina_alexandra Re: pralka 09.08.06, 13:28
      Ja mam pralkę Boscha chyba ciut starszy model, nie mogę za diabła znaleźć opisu
      jej teraz - też ma w nazwie Maxx (konkretnie Maxx for Kids) i dodatkowo Silence.
      Jest na 4.5 kg bo mam niewielką łazienkę i zależało mi na czymś w miarę wąskim.
      Żadnych super funkcji nie ma, ale też mi na nich nie zależało, chciałam model
      klasyczny, prosty w obsłudze :) I ta pralka taka jest. Mała, prosta i naprawdę
      bardzo cicha. Byłam w szoku jak robiłam pierwsze pranie. Jest najcichsza ze
      znanych mi modeli (zdaję sobie sprawę że głośność to dość subiektywna sprawa ale
      naprawdę pierwszy raz spotkałam się z tak cichą pralką).
      • Gość: artur Re: pralka IP: 213.17.223.* 10.08.06, 19:02
        kompletnie sie nie zgadzam że pralka jak ma klase A to źle pierze i płucZE...to zależy od marki i od długości płukania-moi rodzice mają siemensa i płucze rewelacyjnie, a w normalnym programie zużywa 35l wody
        • ssaczek Re: pralka 11.08.06, 07:55
          Gość portalu: artur napisał(a):

> kompletnie sie nie zgadzam że pralka jak ma klase A to źle pierze i płucZE...to
          > zależy od marki i od długości płukania-moi rodzice mają siemensa i płucze rewe
          > lacyjnie, a w normalnym programie zużywa 35l wody

Tak się składa, że też mam Siemensa i za każdym praniem uruchamiam opcje
          dodatkowego płukania, zastanów się jak można dobrze wypłukać półtora wiadra
          prania trzema wiaderkami wody i z czasem nie dorobić się uczuleń. Wielu ludzi
          nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że ma objawy alergiczne takie jak rumień,
          swędzenie czy opuchlizny, wystukaj temat na google a zobaczysz i poczytasz o
          ludzkich problemach, choroby skóry to okropieństwo a większość ludzi nawet się
          do tego nie przyznaje.
          • Gość: artur Re: pralka IP: 213.17.223.* 11.08.06, 11:41
            hmm. no wiesz-moi rodzice kupili pralkę dwa tygodnie temu to jest jakaś nowa ...nie pamietam ale chyba wm12e460pl. sprawidzilem i woda z ostatniego płukania była krystaliczna. jestem alergikiem i nie moge używać płynów do płukania bo jak wiadomo pralka powbiera go w ostatnim płukaniu i zostaje na ciuchach. Ja mam taką specjalna kule magnetyczną i ona zmiękcza wodę. pranie bez płynu jest mieciutkie.no ja nie wiem ale pralka rodziców płucze bardzo dobrze. w mojej owszem-musze dodatkowe płukanie wlaczać ale to jest 10 letnia candy która do płukania wpuści wodę i zaraz wypuszcza... ;/ no ja nie wiem jakbym miał pralke wymieniać to na siemensa. a moze masz jakis starszy model?
    • Gość: maja Re: pralka IP: *.elk.net.pl 13.08.06, 09:42
      ja uzywam boscha Maxx6 juz od miesiąca jest super myśle,żespełni Twoje wymagania
      lodówka LG to tez dobry wybór!
      • Gość: ama Re: pralka IP: *.it-net.pl 30.08.06, 13:28
        Napewno nie kupuj sprzętu firmy indesit.Mam pralkę i niestety niedopiera ubrań
        i źle płucze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka