trosia 10.10.06, 11:22 Witam! Rozważam możliwość zamontowania ogrzewania podłogowego w łazience (5m2). Interesuje mnie mata grzewcza Devi. Czy ktoś z Was może wie ile prądu "zżera" takie ogrzewanie? Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hannulcia Re: Ogrzewanie podłogowe - koszt eksploatacji IP: 212.160.235.* 10.10.06, 13:07 Mam takie ogrzewanie w łazience ale jeszcze nie działa.Wymyślił je mój mąż.Twierdzi że mkw zużywa ok 100W prądu czyli tak jak żarówka. Zobaczymy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: proszek01 Re: Ogrzewanie podłogowe - koszt eksploatacji IP: *.damovo.com 11.10.06, 14:35 A u mnie już działa, super efekt ciepłej podłogi, szczególnie przyjemny, gdy wchodzi się rano, a człowiek jeszcze zaspany. Co do kosztów eksploatacji, to ciężko mi na razie coś powiedzieć, bo rachunki jeszcze nie przyszły... Ale można policzyć: skoro łazienka ma 5 m kw, to mata będzie miała max 3 m kw - maty nie montuje się pod wanną, umywalką i kibelkiem - ryzyko uszkodzenia maty przy wierceniu otworów pod WC. Mata o powierzchni grzewczej 3 m kw ma moc 450 W. Czyli "zżera" 0,45 kW na h. Przy założeniu ciągłej pracy na maxa zużywa około 5,5 kWh na dobę, co daje 5,5 kWh x 0,40 zł/kWh = 2, 20 złotych/dobę. Ale taka mata raczej nie pracuje non stop. przy zastosowaniu sterowników programowalnych DeviReg można sobie ustawić, że mata grzeje tylko wtedy, gdy tego potzrebujemy, a więc np między 7 a 9 rano i między 20 a 23 wieczorem. mam nadzieję, że sie nie pomyliłem w moich wyliczeniach... Zobaczę, gdy przyjdą rachunki. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krop Re: Ogrzewanie podłogowe - koszt eksploatacji IP: *.europe.hp.net 11.10.06, 16:25 Ja mam matę devi w łazience od dwóch lat. Nie potrafie powiedzieć ile kosztuje eksploatacja - po prostu są to koszty na tyle małe że zupelnie niezauważalne przy ogólnym zużyciu prądu w mieszkaniu. A mata w zimnej połowie roku "chodzi" na okrągło, to nie ma tak dobrze że mozna sobie zaprogramować by grzała od 7mej do 9tej ponieważ nic by to nie dało, podłoga z płytek nagrzewa się co najmniej 10-12 godzin, po dwóch godzinach grzania matą zimnej podłogi jest moze ona odrobinkę cieplejsza ale na pewno nie taka ciepła jak powinna. Także mata w zimę jest włączona non stop, co najwyżej sie podkręca lub obniża poziom grzania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hannulcia Re: Ogrzewanie podłogowe - koszt eksploatacji IP: 212.160.235.* 12.10.06, 10:13 I tu znlazłam odpowiedź na pytanie, które miałam zadać-Dzięki. Myślałam, że mam źle zainstalowaną matę bo po 2 godzinach grzania podłoga jest niewiele cieplejsza. Wczoraj po 3 godzi. osiągnęła temperaturę 28,5 stopnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krop Re: Ogrzewanie podłogowe - koszt eksploatacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 01:14 No i wszystko w normie, zeby się dobrze nagrzało od zera potrzeba przynajmniej 12 godzin. Generalnie to ja włączyłem ogrzewanie podłogowe z tydzień temu i zakręcę go pewnie w marcu. Co i tobie polecam ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukas Re: Ogrzewanie podłogowe - koszt eksploatacji IP: *.acn.waw.pl 24.10.06, 23:09 No i nie macie racji, to nie jest norma. Są systemy ogrzewania elektrycznego takie jak T2Reflecta, które układane bezpośrednio pod płytkami pozwalają odczuć efekt ciepłej podłogi już po około 15-20 minutach. Są również bartdziej ekonomiczne w eksploatacji. Szczegóły na stronie www.raychemogrzewanie podłogowe.pl Tam znajdziecie również kalkulator zużycia energii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: proszek01 Re: Ogrzewanie podłogowe - koszt eksploatacji IP: *.damovo.com 17.10.06, 16:21 Przy zastosowaniu sterowników DeviReg można ustawić sobie tzw czas komfortu cieplnego (np. od 7 do 9 rano). Sterownik jest na tyle "mądry", że włączy grzanie odpowiednio wcześniej tak, aby w zadanych godzinach w pomieszczeniu była utrzymana ustawiona na sterowniku temperatura. Faktycznie grzanie włącza się dużo wcześniej, niż jest to ustawione na sterowniku, ale efekt jest taki, że rano chodzę w łazience po ciepłej podłodze, a w ciągu dnia podłoga jest zdecydowanie chłodniejsza. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
trosia Gwarancja... 18.10.06, 10:54 Matę i sterownik (DeviReg 550) już kupiliśmy, ale mam jeszcze pytanie: kto Wam montował cały system? Czy sami czy jakiś specjalny fachowiec? Pytam, ponieważ po przeczytaniu warunków gwarancji złapałam się za głowę ile tam musi być pieczatek, podpisów itp. Trochę mnie to przeraziło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krop Re: Gwarancja... IP: *.europe.hp.net 18.10.06, 17:17 A jak ci powiem że sam kładłem? ;-) Glazurnik był matołem i powiedział że on tego nie będzie robił bo nie umie... To zrobiłem sam. Nie mam żadnych pieczątek więc pewnie gwarancji tez. No ale jak niby miałaby wyglądać gwarancja na taką matę, że jak przestanie działać to ktoś przyjdzie, skuje mi płytki na podłodze i wymieni matę? Dziękuję bardzo. Matę trzeba sprawdzić przed położeniem płytek, jeśli działa to potem tylko uważać by jej nie uszkodzić robiąc podłogę. I przeczytać instrukcję montażu przed podłączeniem sterownika bo wbrew pozorom nie jest to takie trywialne i oczywiste, ja próbowałem "na czuja" i pierwszych kilka prób kończyło się wyłącznie wywaleniem korka, dopiero lektura instrukcji obsługi pomogła ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.swiercz Re: Gwarancja... 22.10.06, 22:59 Wiecie co, ja ma wiele do czynienia z matami grzejnymi bo pracuje w takiej firmie, i róznie to z tym grzaniem. Ostatno jednak zauważyłem jedną rzecz, ogrzewanie podłogowe najtaniej jak można: Czyli wpakowanie rurki z ciepłą wodą pod podłogę :) I wcale nie wychodzi tak źle, w Leroy Merlin plastikową rurkę kupuje się za grosze, troche fantazji i super sprawa, sami wiecie jak tania jest woda :) w grzejnikach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krop Re: Gwarancja... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 02:17 Tyle ze to oznacza podniesienie podłogi o co najmniej centymetr. Co często jest niewykonalne bez zabijania się na progu ;-) Mata ma tą zaletę że nie dodaje nic wysokości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukas Re: Gwarancja... IP: *.acn.waw.pl 24.10.06, 23:17 To co przeczytałem tutaj trochę mnie poraziło. :-( Cieszę się, że udało Ci się samemu to podłączyć, bo może nie jest to wielka sztuka. Problem leży gdzie indziej. Chodzi o bezpieczeństwo użytkownika. Systemy tego typu są zasilane napięcie 230V, które jak wiadomo w razie zwarcia/przebicia może zrobić krzywdę, szczególnie jeśli staniemy na podłogę mokrymi nogami. System więc powinien być zabezpieczony wyłącznikiem różnicowo-prądowym 30 mA, wyłącznikiem nadprądowym oraz mieć doprowadzony przewód ochronny. Przed uruchomieniem systemu należy również przeprowadzić pomiary rezystancji izolacji. Dlatego też we wszystkich instrukcjach montażu napisane jest, że instalację powinien wykonać wyłącznie elektryk z uprawnieniami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krop Re: Gwarancja... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 05:38 Bezpiecznik różnicowo-prądowy 30 mA, dedykowany dla tego ogrzewania podłogowego akurat mam. Resztę niekoniecznie rozumiem, podejrzewam że chodzi ci o poprawne podłączenie uziemienia. Jest to opisane w instrukcji montażu. Mój błąd ze nie zapoznałem się z nią zawczasu, nie denerwowałbym się że mi korek wylatuje. A co do elektryków z uprawnieniami - kilka tygodni wcześniej jeden z uprawnieniami przerabiał mi instalację w tej samej łazience. Tak to pięknie zrobił że większość trzeba było kuć i robić ponownie. Dziękuję bardzo. O jakiej możliwości przebicia mówimy jeśli między matą a twoimi nogami (nawet mokrymi) jest centymetrowa warstwa kleju do płytek a na tym terakota? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukas Re: Gwarancja... IP: 81.210.81.* 25.10.06, 09:35 Jeśli Twoja mata jest zabezpieczona przez wyłącznik różnicowo-prądowy to raczej możesz być spokojny. Co do elektryków z uprawnieniami to oczywiście trafiają się różne egzemplarze, a w naszym kraju jak wiadomo można załatwić wszystko.:-( Raczej starałbym się nie generalizować tutaj Twoich doświadczeń. Trzeba korzystać ze sprawdzonych fachowców. Co do możliwości przebicia, to oczywiście istnieje taka możliwośc, nie jest może zbyt prawdopodobna ale można ją sobie wyobrazić. Wystarczy że masz mokre płytki i powstanie gdzieś między nimi albo na łączeniu ze ścianą minimalna szczelina a Twoja mata będzie uszkodzona i wystarczy. Zaprawa klejowa na bazie cementu nie jest izolatorem, powłoka ceramiczna płytek tak ale tylko jak jest sucha bo pow ilgotnej po powierzchni może już popłynąć prąd. Odpowiedz Link Zgłoś