aniaania22 30.11.06, 15:32 Jak odnowić i zmienić kolor mebli kuchennych z płyty? Pomalować? Czym? Czy okleić okleiną? Jak to zrobić i jakich oczekiwać efektów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kalsik Re: jak odnowić meble 01.12.06, 18:41 Cześć Najlepiej zmienić fronty na nowe . W zależności od przeznaczonych funduszy mdf albo poprostu płyta laminowana obrzegowana pcv.Z płyty jest zdecydowanie taniej a jednocześnie jest duży wybór wzorów.Jak masz ochotę pisz na priv pomogę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
elaola1 Re: jak odnowić meble 01.12.06, 19:02 Ja ,a właściwie mój mąż zrobiliśmy to w ten sposób: Kupiłam farbę akrylową w sklepie chemicznym/wybrałam dokładnie kolor jaki mi odpowiadał i pan sprzedawca zrobił specjalnie dla mnie ten odcień/ Mąż najpierw zdjął wszystkie drzwiczki , potem odkręcił uchwyty,a następnie drobnym papierem ściernym przeszlifował wszystkie powierzchnie. Następny etap to malowanie - wałeczkiem z gąbki-robił to w pozycji poziomej, tak żeby nie było zacieków.Po wyschnięciu farby,nałożył drugą warstwę. Potem zostało tylko wkręcenie uchwytów do otwierania szafek i po 3 dniach roboty kuchnia wygląda jak nowa. Odpowiedz Link Zgłoś
gregke Re: jak odnowić meble 04.12.06, 11:13 Cześć, my mieliśmy problem z doborem koloru farby. Ta zakupiona już po próbie pomalowania pierwszej szafki nam sie nie spodobała - sam kolor oraz efekt malowania nie był najlepszy - ale to kwestia gustu. W końcu zdecydowaliśmy się na okleinę (nam się spodobało lekko spleśniałe drewno... na początku myśleliśmy, że zbyt odważnie, ale wynik jest super, przerósł oczekiwania) jest trochę problemu z naklejaniem - dwie osoby niezbędne (jedna naciąga okleinę, a druga dociska ją do powierzchni używając np. szmatki). poza tym trochę roboty przy cięciu okleiny. na razie szafki mają prawie dwa lata i nadal wyglądają jak na początku. Powodzenia i pozdrawiam. Grzesiek Odpowiedz Link Zgłoś