kamala888 07.05.07, 13:12 Czy ktoś wie czym pomalować fornir na biało lub blady krem? Mają to być fronty szafek kuchennych? JEŚLI KTOŚ SIĘ NA TYM ZNA BARDZO PROSZĘ O POMOC, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zielony_listek Re: fornir malowany na biało lub blady krem? pomo 07.05.07, 15:22 kamala888 napisała: > Czy ktoś wie czym pomalować fornir na biało lub blady krem? Mają to być > fronty szafek kuchennych? Są firmy, które lakieruja fronty na różne kolory kryjące (nie tylko swoje fronty, ale i material klienta). Na pewno mozna lakierowac mdf i drewno, ale czy fornir - najlepiej zapytać w takiej firmie. Nie mam pojęcia jak to wygląda cenowo, ale chyba fabryka Chobot (www.chobot.pl) ma cos takiego w ofercie. Czy samodzielnie chcesz to malować? Jak samodzielnie to farba akrylowa wałeczkiem na przykład nakładana. Fornir to przecież drewno, tylko trzeba dobrze zmatowic przed malowaniem. Ja drewniane meble maluje farbami Fluggera (typ farby sprzedawca bez problemu dobierze), bardzo wygodnie sie je nakłada. Ale każda akrylowa do drewna powinna sie nadać. Pozdrawiam zielony_listek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzikf Re: fornir malowany na biało lub blady krem? pomo IP: *.centertel.pl 07.05.07, 22:11 ja mam fronty fornirowane debem malowane na bardzo delikatny krem. zamawiane byly w chobocie wlasnie, wiec rzecz jest mozliwa. wyglada to calkiem niezle - moim zdaniem, oczywiscie :). Odpowiedz Link Zgłoś
kamala888 Re: fornir malowany na biało lub blady krem? pomo 08.05.07, 11:36 pewnie wiele firm maluje fornir na biało lub krem. Ja mam problem innego rodzaju:) Moje meble wykonuje brat mojego męża który pracuje w dużej firmie meblarskiej, ale oni nie robią kuchni tylko robią realizacje dla firm, głównie z płyt. Specjalnie dla mnie zamówił płyty fornirowane. Z kolorem brązowym nie ma problemu ładnie wyszedł pobejcowany, ale z kremem jest problem, bo nie mają tam farb do tego celu a trzeba zrobić próbki i nie wiemy jakie farby kupić żeby wyszedł ładny efekt i kolor:) Tak to właśnie wygląda:) Dziękuję za wszystkie podpowiedzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_listek zamotałaś :-) 08.05.07, 14:09 Teraz to juz nic nie rozumiem... Firma szwagra nie maluje na kremowo, więc jestes w punkcie wyjścia - masz fornir, a chcesz krem lub biały, tak? Więc albo go sama pomalujesz albo oddasz do firmy. Chyba, że sama farbę kupisz i dasz szwagrowi i on w tej firmie (w której pracuje) Ci to fachowo pomaluje? Do czego te próbki? Do pokazania koloru innej firmie? Do pokazania koloru firmie szwagra? Do sprawdzenia na kawałku, czy warto samemu sie za to brać (czy efekt jest zadowalający)? pozdrawiam zielony_listek Odpowiedz Link Zgłoś
kamala888 Re: zamotałaś :-) 08.05.07, 14:38 zielony_listek napisała: > Teraz to juz nic nie rozumiem... > > Firma szwagra nie maluje na kremowo, więc jestes w punkcie wyjścia - masz > fornir, a chcesz krem lub biały, tak? > Więc albo go sama pomalujesz albo oddasz do firmy. > Chyba, że sama farbę kupisz i dasz szwagrowi i on w tej firmie (w której > pracuje) Ci to fachowo pomaluje? > > Do czego te próbki? Do pokazania koloru innej firmie? Do pokazania koloru > firmie szwagra? Do sprawdzenia na kawałku, czy warto samemu sie za to brać (czy > > efekt jest zadowalający)? > > pozdrawiam > zielony_listek Do sprawdzenia czy pasuje mi kolor i jak to w ogóle wygląda:)i szwagier ma kupić farbę i fachowo pomalować w firmie:) właśnie takie to jest zakręcone. Tu chodzi o duże oszczędności, nie chcę nic zlecać żadnej firmie, szwagier mi to zrobi tylko nie wiemy czym to najlepiej zrobić:) Odpowiedz Link Zgłoś
kamala888 do madzikf 08.05.07, 15:02 Gość portalu: madzikf napisał(a): > ja mam fronty fornirowane debem malowane na bardzo delikatny krem. zamawiane > byly w chobocie wlasnie, wiec rzecz jest mozliwa. wyglada to calkiem niezle - > moim zdaniem, oczywiscie :). Możesz zrobić zdjęcie w zbliżeniu swojego forniru i przesłać mi na maila? Byłabym bardzo wdzięczna:) kamala888@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ergokuchnie Re: do madzikf IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.07, 16:09 Generalnie na krem lakieruje się gatunki drewna o dużych naczyniach drewna np. dąb, orzech. Takie naczynia drewna widoczne są spod kremowej/białej/antycznej farby. Jeżeli pomalujesz fornir buk, olcha to prawdopodobnie nie będzie widać, że pod farbą jest fornir, będzie gładkie kremowe jak mdf lakierowany. www.ergokuchnie.pl/prohend/prohend.htm np. drewniane wzory N1-N18, wzórN1a dąb N2 dąb, N14 dąb Odpowiedz Link Zgłoś
kamala888 do ergokuchnie 08.05.07, 16:44 Gość portalu: ergokuchnie napisał(a): > Generalnie na krem lakieruje się gatunki drewna o dużych naczyniach drewna np. > dąb, orzech. > Takie naczynia drewna widoczne są spod kremowej/białej/antycznej farby. > Jeżeli pomalujesz fornir buk, olcha to prawdopodobnie nie będzie widać, że pod > farbą jest fornir, będzie gładkie kremowe jak mdf lakierowany. > www.ergokuchnie.pl/prohend/prohend.htm > np. drewniane wzory N1-N18, wzórN1a dąb N2 dąb, N14 dąb Pięknie to wygląda, wzórN1A dąb i N14 dąb jest prześliczny. O taki mi chodzi:) Ja mam fornir orzechowy o wyraźnym usłojeniu:) Jaką farbą jest lakierowany ten wzórN1A i N14 i jakie to kolory,jeśli można wiedzieć? :) czy są to kolory z wzornika ICA? Jeśli tak to jaka nazwa, symbol? Dziękuję za linka, piękne meble. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ergokuchnie Re: do ergokuchnie IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.07, 16:54 Ja mam wzornik od producenta mebli Możliwe, że jest to ICA U mnie się nazywa Dąb25, Dąb 28 Odpowiedz Link Zgłoś
kamala888 do ergokuchnie 08.05.07, 17:23 o kurczę , a już myślałam że mam trop:) A kto jest producentem tych mebli? Może tam zadzwonię i ładnie poproszę o te kolory, to mój jedyny ratunek:) Inaczej stoję w miejscu. Wykańczam mieszkanie i można by było się już wprowadzić ale wciąż nie mam kuchnii:) a nawet obrazki już wiszą na ścianach:) ale kuchnia to podstawa przy 2-letnich bliźniakach:) dziękuję i tak za wszystko, mogłam chociaż to zobaczyć jak to może wyglądać:) pozdrawiam, kamala888 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzikf Re: do ergokuchnie IP: *.centertel.pl 08.05.07, 21:43 kamala, a przejdz sie moze do sklepu beckersa na przyklad - oni maja tam probki swoich farb rowniez na drewnie - moze cos ci sie spodoba. a zdjecie podesle, ale juz jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
kamala888 do madzikf 08.05.07, 23:00 z niecierpliwością czekam na fotki:) Dzięki serdeczne:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ergokuchnie Re: do ergokuchnie IP: *.ostrowmaz.mm.pl 08.05.07, 22:33 ica napewno ma taką farbę chobot też ma taki kolor w ofercie może w chobocie sprzedadzą samą farbę, ale nie wiem jaki będzie efekt po ręcznym malowaniu. Może lepiej oddaj te elementy na lakiernię, jeśli jesteś z warszawy to np. do Chobotu. Odpowiedz Link Zgłoś
kamala888 Re: do ergokuchnie 08.05.07, 22:51 to nie będzie malowane ręcznie tylko w firmie produkującej meble:) Zadzwonię jutro do Chobotu i zapytam o farbę:) Jestem z Olsztyna:) Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ergokuchnie Re: do ergokuchnie IP: *.ostrowmaz.mm.pl 09.05.07, 08:38 W olsztynie firma mebel-styl też ma takie wybarwienie dębu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ergokuchnie Re: do ergokuchnie IP: *.ostrowmaz.mm.pl 09.05.07, 08:39 www.mebelstyl.com.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
kamala888 Re: do ergokuchnie 09.05.07, 12:13 dziękuję za link do producenta mebli w Olsztynie będę dzisiaj tam dzwonić:) Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_listek Re: do ergokuchnie 09.05.07, 10:16 Takie farby, żeby było widac słoje, to nie wiem. Ale meble typu Fabryka Wnętrz czy Niebieskie Migdały (drewno i mdf malowane farbą kryjącą na gładko) to, wg pani z Fluggera, biorą farby własnie z Fluggera (akrylowa bodajże Interior to sie nazywa, jak potrezba to moge sprawdzić w domu na puszce). Ale to nie jest wcale jakis super-hiper wynalazek, po prostu dobrej jakości farba akrylowa do drewna. Pozdrawiam zielony_listek Odpowiedz Link Zgłoś
kamala888 do zielony_listek 09.05.07, 11:18 masz coś pomalowane taką farbą w kolorze biel antyczna, czy coś zbliżonego z firmy flugger. To jeśli możesz sprawdzić na puszce jaki to kolor to może to mi coś pomoże:) Wybieram się do olsztyńskiego oddziału ICA i tam zobaczę czy mają biel antyczną:) Odpowiedz Link Zgłoś
kamala888 do zielony_listek 09.05.07, 12:10 zielony listku, widziałam Twoją kuchnię na fotoforum wnętrza mieszkań, gratuluję pięknej kuchni, bardzo mi się podoba. Chcę zamontować w mojej taki sam okap firmy TEKA, jak on Ci się sprawuje? Ta wydajność 540m/h daje sobie radę ze smażoną rybą albo cebulą? Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_listek Re: do zielony_listek 09.05.07, 15:10 kamala888 napisała: > sam okap firmy TEKA, jak on Ci się sprawuje? Ta wydajność 540m/h daje sobie > radę ze smażoną rybą albo cebulą? Kamala, przyznam, że nie potrafię odpowiedziec na Twoje pytanie w sposób kategoryczny :-). Mój okap nie jest podłączony do wentylacji, ma wylot u góry szafki i założony filtr węglowy, więc moc ma troche mniejszą. Mam go od niedawna, wczesniej nie miałam wcale wyciągu i nie mam porównania do innych okapów. No ciągnie, ja zadowolona jestem. Zreszta często zapominam go włączyc :-( Ma bardzo fajne dwie lampki halogenowe, dobrze oświetlają kuchnię i blat obok. Cieszę się, że moja kuchnia Ci sie podoba :-) A co do farb Fluggera, to ja malowałam takim ecru, bardzo jasnym. Piszesz dalej, że juz się dogadałaś z jakims dobrym sklepem, to juz nie sprawdzac numeru farby? We Fluggerze nie ma typowego zestawu kolorów do wyboru (w folderach maja przykładowe), zawsze wybierasz kolor ze wzornika (z kilku wzorników :-) i mieszają na miejscu (za puszkę chyba litrowa ostatnio płaciłam coś 33 zł, tak dla orientacji podaję). W kuchni te panele między blatem a górnymi szafkami też sa malowane akrylówka Fluggera, kolor dobrany ze wzornika idealnie pod fronty. Ja po prostu mam sklep Fluggera pod pracą, pierwszy raz kupiłam tam farbe przez przypadek, a do dobrego człowiek sie przyzwyczaja :-) Pozdrawiam zielony_listek Odpowiedz Link Zgłoś
kamala888 Re: do zielony_listek 09.05.07, 16:08 hih, ja też muszę zkładać te filtry węglowe:) bo mamy w mieszkaniu wentylację mechaniczną:) Ja chyba skorzystam z farb tej firmy ICA bo ja będe robić fronty z widocznym usłojeniem, a akrylowa pokrywa całkowicie:) Dzięki za wszystko:) 3maj się ciepło:) Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_listek Re: do zielony_listek 09.05.07, 22:29 kamala888 napisała: > hih, ja też muszę zkładać te filtry węglowe:) bo mamy w mieszkaniu wentylację > mechaniczną:) A to zwróć uwagę na jedną rzecz: do GFH73 są filtry w kształcie takich koszyczków z granulatem nakładanych na wlot wiatraka w środku okapu (2 sztuki filtrów). Trezba troszke wepchnąć i przekręcić (takie zakładki są). No i u mnie z jednej strony bez problemu, a z drugiej z tego wiatraka wychodzi kabel i wchodzi znowu do obudowy. Bez sensu zupełnie, ale filtra nie da się od razu założyć. Tzn. ja sobie wycięłam kawałek plastiku z brzegu filtra na ten kabelek i założyłam, ale chyba tak nie powinno być. W każdym raie jakbyś kupowała to na wszelki wypadek warto sprawdzić. Nawet dzwoniłam z tym do Teki, facet się zdziwił i miał się zorientować, ale jakos zapomniałam zadzwonic i dopytać czy to normalne. Pozdrawiam zielony_listek Odpowiedz Link Zgłoś
kamala888 Re: do zielony_listek 10.05.07, 12:23 ok. dzięki za informację:) zwrócę na to uwagę:) Odpowiedz Link Zgłoś
kamala888 wszystko już wiadomo:) 09.05.07, 13:09 Zadzwoniłam do punktu ICA w Olsztynie i mają tam przeróżne farby i bejce w kolorze bieli antycznych i kremów do wszelkich sposobów malowania, z widocznymi słojami, kryjące, patynki, sam miód:) aż się chce malować:)I Pan z obsługi wytłumaczy wszystko szwagrowi czym jaki efekt osiągnąć i jak to najlepij zrobić:) Dziękuję serdecznie dobrym duszom za pomoc:) Pozdrawiam, kamala888 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzikf Re: wszystko już wiadomo:) IP: *.centertel.pl 09.05.07, 21:10 no prosze, jaki happy end :). kamala, zrobilam zdjecia, ale srednio, oj srednio to wyszlo. bez lampy za ciemno, z lampa kolor nie taki... ale mysle, ze juz sobie poradzisz i bez tych zdjec :) Odpowiedz Link Zgłoś