Dodaj do ulubionych

czym doczyścić terakotę ?

04.03.09, 15:28
po gipsowaniu sufitu COŚ (jasny pyłek) osiadło na ciemnej terakocie
w łazience, zwłaszcza na czarnych fugach terakoty i nie mogę się
TEGO CZEGOŚ pozbyć...

proszę, tylko nie każcie mi jeszcze raz fugować...
i wiem, gipsowanie powinno być najpierw... ale nie było...

sorry, jeśli źle trafiłam z tematem...
Obserwuj wątek
    • stefankawalec Re: czym doczyścić terakotę ? 04.03.09, 16:29
      Jeśli szlifowanie odbyło się w czasie pełnego wiązania fugi czyli do tygodnia od
      zafugowania, to może być problem. Proponuję najpierw zmyć lekko ciepłą wodą
      wszystkie płytki razem z fugami używając szerokiej, ponacinanej w kratkę
      gąbki(takiej jak do zmywania po fugowaniu) i wiadra z wyciskaczem (też takie do
      fugowania najlepsze). Technika mycia wygląda tak: lekko wilgotną gąbką wykujemy
      JEDNO pociągnięcie po ścianach i PŁUCZEMY. Gwarantuje to zmycie zabrudzeń a nie
      ich rozmazanie (efekt widać po wyschnięciu płytek). Jak wszystko wyschnie,
      proszę przetrzeć płytki i fugi suchą, czystą szmatką nie zostawiającą włókien. I
      teraz czas na eksperymenty.
      Jeśli fugi dalej są przybrudzone, to proponuję w niewidocznym miejscu zmyć
      płytki jakimkolwiek SPECJALISTYCZNYM środkiem na bazie kwasu (stosując się do
      zaleceń podanych na opakowaniu) i bardzo dokładnie umyć powierzchnię czystą,m
      często zmienianą wodą w celu pozbycia się wytrąconych w wyniku reakcji soli.
      Jeśli po wyschnięciu dalej są przebarwienia, proszę w niewidocznym miejscu
      zrobić próbę z olejem; małą gąbką zwilżoną w oleju (takim do impregnacji
      kamienia) natrzeć fugi. Białości powinny zniknąć.
      Jeszcze uwaga na temat czarnych, antracytowych fug. Przy fugowaniu należy je
      bardzo dokładnie, na dwa razy, rozmieszać, zachowując 5-minutowy odstęp między
      pierwszym a drugim mieszaniem. Często białe plamy i smugi na czarnych etc.
      fugach biorą się z niedokładnego mieszania. Proponuję delikatnie wypytać
      fliziarza czy to zrobił. Nie stawiając mu od razu zarzutu, że coś popsuł. Jeśli
      w rozmowie okaże się, że jest to JEDNA z przyczyn (oprócz szlifowania gipsu)
      należy poprosić fachowca o doprowadzenie fug do zadowalającego (czarnego) koloru
      PŁACĄC mu dodatkowo. Chyba, że będzie stawał okoniem. Wtedy należy tego zażądać.
      Nie polecam skłaniania gości od szlifowania do czyszczenia fug. Efekt może być
      gorszy. Zakładam, że fliziarz będzie miał większą wiedzę na ten temat i swoje
      SKUTECZNE sposoby (mam nadzieje, że tak jest :)

--

Infundybuła chronosynklastyczna.
      • maewcia dziękuję 05.03.09, 08:18
        w weekend wypróbuję instrukcje
        • stefankawalec Re: dziękuję 05.03.09, 15:48
          Proszę tego nie traktować jako instrukcji sensu stricto. To raczej wskazówki i
          wnioski z mojego doświadczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka