Dodaj do ulubionych

Spamer na emama

05.12.24, 21:10
Haszysz, koka, czego dusza zapragnie. Naprawdę nie da się dać nożyc komuś? I jeszcze nagle ja nie mogę założyć wątków częściej niż raz na trzy minuty, a spamer zakłada i nic?
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Spamer na emama 05.12.24, 22:41
      alpepe napisała:

> Haszysz, koka, czego dusza zapragnie. Naprawdę nie da się dać nożyc komuś?

Naprawdę uważasz, że na forum bez premoderacji jest możliwe usuwanie calego spamu w czasie rzeczywistym?

I je
      > szcze nagle ja nie mogę założyć wątków częściej niż raz na trzy minuty, a spame
      > r zakłada i nic?
      >
      >

No spamer akurat też nie mógł częsciej na całe szczęście, więc bez przesady z tym "zakłada i nic".
      • wariant_b Re: Spamer na emama 06.12.24, 13:33
        iwoniaw napisała:

> alpepe napisała:

> Naprawdę uważasz, że na forum bez premoderacji jest możliwe usuwanie calego
        > spamu w czasie rzeczywistym?

Aby system działał w czasie rzeczywistym musi posiadać odpowiednie oprogramowanie.
        Moderacja przez przeglądanie forów i wątków nie daje możliwości wykrycia i zablokowania
        postów naruszających Regulamin odpowiednio szybko, a najlepiej przed ich opublikowaniem.
        Spam na forach internetowych nie jest dobrze zdefiniowany, w odróżnieniu od poczty elektronicznej,
        (częściej używane jest tam określenie junk mail) i z zasady wymaga decyzji moderatora.
        Chodzi o to, żeby ta decyzja podejmowana była możliwie szybko i skutecznie.

Przy okazji - premoderacja przydała by się bardzo. Wtedy algorytmy określają poziom
        zagrożenia i wyświetlają strumieniowo nowe posty wymagające szybkiej interwencji
        (w tym również posty zgłoszone mechanizmem kosza przez użytkowników).
        Spóźnione reakcje bywają gorsze niż brak reakcji (np. kasowanie wątków z dyskusją)

>> Haszysz, koka, czego dusza zapragnie. Naprawdę nie da się dać nożyc komuś?

Tu autor wątku ma absolutną rację - mechanizm kosza powinien natychmiast zgłaszać
        post administratorowi dyżurnemu i/lub opiekunowi forum, a w ewidentnych przypadkach
        automatycznie blokować (kasować) wyświetlanie postu do czasu podjęcia decyzji moderatora.
        Ale w tym celu powinien być podany powód, zgłoszenia na przykład przez wybranie opcji z listy.
        W przypadku spamu reklamowego kryterium jest bardzo proste - z nowo założonego konta
        użytkownika tworzone są nowe wątki na forach, w których nowy użytkownik nie uczestniczył.

> No spamer akurat też nie mógł częsciej na całe szczęście, więc bez przesady z tym "zakłada i nic".

W tym przypadku nie zdążył, ale znamy ataki spamerskie w których udało się obejść ten limit,
        i fora które były pełne (i to długo) spamerskich wątków nim ktokolwiek na nie zareagował.
        A powolność i nieskuteczność zgłoszeń mailowych na konto administracji jest powszechnie znana.
        • iwoniaw Re: Spamer na emama 06.12.24, 13:45
          Nie wiem, czemu wlasciwie ma sluzyć ten post, skoro spam, o ktorym w startowym poscie pisze alpepe
          1. Nie wisiał wcale dlugo, a wprost przeciwnie - zostal usunięty praktycznie od razu
          2. Nie ma mowy o żadnych wątpliwościach, czy był to spam czy nie, bo wypelniał wprost i dokladnie definicje z regulaminu forum
          3. Formy, w jakich użytkowinicy uznali za stosowne zgłosić obecność nieregulaminowych tresci okazaly się w tym przypadku zupełnie wystarczające
          • wariant_b Re: Spamer na emama 06.12.24, 21:57
            iwoniaw napisała:

> Nie wiem, czemu wlasciwie ma sluzyć ten post..

Dla zasady - od lat próbuję zwrócić administracji uwagę, że oprogramowanie do moderacji
            jest protezą sprzed ćwierć wieku i nie spełnia żadnych aktualnych wymagań, w szczególności
            użytkownik nie jest powiadamiany o fakcie ingerencji moderatorskiej i jej uzasadnieniu,
            co ogranicza jego prawo do reklamacji i bardzo obniża skuteczność moderacji. A komunikacja
            z administracją poprzez pocztę elektroniczną a nie stronę webową jest anachroniczna i uciążliwa.

> ... skoro spam, o ktorym w startowym poscie pisze alpepe ...

Ale jest to zapewne twoja zasługa, a nie masz obowiązku ani możliwości czuwać przez
            24 godziny na dobę siedem dni w tygodniu. A jesteś jedyną moderatorką forum emama.
            Powinny istnieć inne szybkie mechanizmy zgłaszania i rozwiązywania tego typu problemów
            jak wrzutki reklamowe, bo ich obecność jest bardzo irytująca i nikomu nie potrzebna, a one
            same świadczą o niewydolności moderacji.

Mogę pochwalić pracę moderacji na forach kobiecych czy ogólniej z grupy edziecko,
            ale nie uważam, żeby posiadane narzędzia do moderacji i zakres uprawnień były adekwatne
            do obecnych potrzeb. Forum emama dzięki właściwej moderacji jest obecnie największym
            i najważniejszym forum gazety, ale moderacja na wielu pozostałych forach to tragedia.
            Albo brak moderacji, albo nadgorliwość. Wrzutki wiszą teraz na przykład na Kraju, który
            problemy z moderacją odstraszające użytkowników zredukowały do poziomu z roku 2001.
          • alpepe Re: Spamer na emama 07.12.24, 18:51
            Został usunięty, bo działam na was jak płachta na byka. Piszę wątek pokazując wam palcem, to wtedy łaskawie patrzycie, kasujecie mój post, no i kilka, bo jesteście niechlujne, spamów. Dziś zresztą też, tym razem z peru i wisiało, olałam to.
            Jeśli pojawia się nagle pięć wątkow wyciągniętych z sempiterny, zalóżmy o adwokacie rozwodowym, to wystarczyłoby te wszystkie pięć najpierw sobie zarchiwizować, by już nieświadome ematki nie dopisywaly się, a potem skoszować nieinteligentnego spamera. Ale nie, jak wam palcem nie pokażę, to nie widzicie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka