alpepe 05.12.24, 21:10 Haszysz, koka, czego dusza zapragnie. Naprawdę nie da się dać nożyc komuś? I jeszcze nagle ja nie mogę założyć wątków częściej niż raz na trzy minuty, a spamer zakłada i nic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwoniaw Re: Spamer na emama 05.12.24, 22:41 alpepe napisała: > Haszysz, koka, czego dusza zapragnie. Naprawdę nie da się dać nożyc komuś? Naprawdę uważasz, że na forum bez premoderacji jest możliwe usuwanie calego spamu w czasie rzeczywistym? I je > szcze nagle ja nie mogę założyć wątków częściej niż raz na trzy minuty, a spame > r zakłada i nic? > > No spamer akurat też nie mógł częsciej na całe szczęście, więc bez przesady z tym "zakłada i nic". Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Spamer na emama 06.12.24, 13:33 iwoniaw napisała: > alpepe napisała: > Naprawdę uważasz, że na forum bez premoderacji jest możliwe usuwanie calego > spamu w czasie rzeczywistym? Aby system działał w czasie rzeczywistym musi posiadać odpowiednie oprogramowanie. Moderacja przez przeglądanie forów i wątków nie daje możliwości wykrycia i zablokowania postów naruszających Regulamin odpowiednio szybko, a najlepiej przed ich opublikowaniem. Spam na forach internetowych nie jest dobrze zdefiniowany, w odróżnieniu od poczty elektronicznej, (częściej używane jest tam określenie junk mail) i z zasady wymaga decyzji moderatora. Chodzi o to, żeby ta decyzja podejmowana była możliwie szybko i skutecznie. Przy okazji - premoderacja przydała by się bardzo. Wtedy algorytmy określają poziom zagrożenia i wyświetlają strumieniowo nowe posty wymagające szybkiej interwencji (w tym również posty zgłoszone mechanizmem kosza przez użytkowników). Spóźnione reakcje bywają gorsze niż brak reakcji (np. kasowanie wątków z dyskusją) >> Haszysz, koka, czego dusza zapragnie. Naprawdę nie da się dać nożyc komuś? Tu autor wątku ma absolutną rację - mechanizm kosza powinien natychmiast zgłaszać post administratorowi dyżurnemu i/lub opiekunowi forum, a w ewidentnych przypadkach automatycznie blokować (kasować) wyświetlanie postu do czasu podjęcia decyzji moderatora. Ale w tym celu powinien być podany powód, zgłoszenia na przykład przez wybranie opcji z listy. W przypadku spamu reklamowego kryterium jest bardzo proste - z nowo założonego konta użytkownika tworzone są nowe wątki na forach, w których nowy użytkownik nie uczestniczył. > No spamer akurat też nie mógł częsciej na całe szczęście, więc bez przesady z tym "zakłada i nic". W tym przypadku nie zdążył, ale znamy ataki spamerskie w których udało się obejść ten limit, i fora które były pełne (i to długo) spamerskich wątków nim ktokolwiek na nie zareagował. A powolność i nieskuteczność zgłoszeń mailowych na konto administracji jest powszechnie znana. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Spamer na emama 06.12.24, 13:45 Nie wiem, czemu wlasciwie ma sluzyć ten post, skoro spam, o ktorym w startowym poscie pisze alpepe 1. Nie wisiał wcale dlugo, a wprost przeciwnie - zostal usunięty praktycznie od razu 2. Nie ma mowy o żadnych wątpliwościach, czy był to spam czy nie, bo wypelniał wprost i dokladnie definicje z regulaminu forum 3. Formy, w jakich użytkowinicy uznali za stosowne zgłosić obecność nieregulaminowych tresci okazaly się w tym przypadku zupełnie wystarczające Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Spamer na emama 06.12.24, 21:57 iwoniaw napisała: > Nie wiem, czemu wlasciwie ma sluzyć ten post.. Dla zasady - od lat próbuję zwrócić administracji uwagę, że oprogramowanie do moderacji jest protezą sprzed ćwierć wieku i nie spełnia żadnych aktualnych wymagań, w szczególności użytkownik nie jest powiadamiany o fakcie ingerencji moderatorskiej i jej uzasadnieniu, co ogranicza jego prawo do reklamacji i bardzo obniża skuteczność moderacji. A komunikacja z administracją poprzez pocztę elektroniczną a nie stronę webową jest anachroniczna i uciążliwa. > ... skoro spam, o ktorym w startowym poscie pisze alpepe ... Ale jest to zapewne twoja zasługa, a nie masz obowiązku ani możliwości czuwać przez 24 godziny na dobę siedem dni w tygodniu. A jesteś jedyną moderatorką forum emama. Powinny istnieć inne szybkie mechanizmy zgłaszania i rozwiązywania tego typu problemów jak wrzutki reklamowe, bo ich obecność jest bardzo irytująca i nikomu nie potrzebna, a one same świadczą o niewydolności moderacji. Mogę pochwalić pracę moderacji na forach kobiecych czy ogólniej z grupy edziecko, ale nie uważam, żeby posiadane narzędzia do moderacji i zakres uprawnień były adekwatne do obecnych potrzeb. Forum emama dzięki właściwej moderacji jest obecnie największym i najważniejszym forum gazety, ale moderacja na wielu pozostałych forach to tragedia. Albo brak moderacji, albo nadgorliwość. Wrzutki wiszą teraz na przykład na Kraju, który problemy z moderacją odstraszające użytkowników zredukowały do poziomu z roku 2001. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Spamer na emama 07.12.24, 18:51 Został usunięty, bo działam na was jak płachta na byka. Piszę wątek pokazując wam palcem, to wtedy łaskawie patrzycie, kasujecie mój post, no i kilka, bo jesteście niechlujne, spamów. Dziś zresztą też, tym razem z peru i wisiało, olałam to. Jeśli pojawia się nagle pięć wątkow wyciągniętych z sempiterny, zalóżmy o adwokacie rozwodowym, to wystarczyłoby te wszystkie pięć najpierw sobie zarchiwizować, by już nieświadome ematki nie dopisywaly się, a potem skoszować nieinteligentnego spamera. Ale nie, jak wam palcem nie pokażę, to nie widzicie. Odpowiedz Link Zgłoś