dolor 27.04.09, 18:40 obejmuje tajemnica korespondencji? Czy też można je wklejać na forach bez każdorazowego pytania o zgodę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brumbak111 Re: Czy maile od administracji 27.04.09, 20:57 nie nie obejmuje jak znajde jakis w archiwum to zacytuję ( oczywiście nalezy tylko usunąc dane osobowe gdyby były) Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu A ty kolego Brumbaku skad nabyles.. 27.04.09, 21:59 ..pewnosc, ze maili od administracji nie obejmuje tajemnica korespondencji? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: A ty kolego Brumbaku skad nabyles.. 27.04.09, 23:54 marouder.eu napisał: > ..pewnosc, ze maili od administracji nie obejmuje tajemnica korespondencji? Pewnie według Brumbaka tajemnica korespondencji obejmuje jedynie korespondencję od Brumbaka. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poi Re: A ty kolego Brumbaku skad nabyles.. IP: *.aster.pl 28.04.09, 07:40 pewnosc jest do czasu, az ktos nie wykaze, ze obejmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poi Re: Czy maile od administracji IP: *.aster.pl 28.04.09, 07:38 jako osoba prywatna moim zdaniem mozesz. poza tym ktos niedawno dal link na siwa stwierdzajaca, ze preparuje swoje maile tak, aby mozna bylo je bezproblemowo wstawiac na forum, co zreszta poniektorzy czynia. przy okazji. kiedys byl pomysl, zeby na fof zalazyc watek korenspondencyjny (uzytkownik-administracja). poza wydzwiekiem zapewne mocno humorystycznym mialby on takze niewatpliwe walory edukacyjne. niestety o ile dobrze pamietam, administracja nie podzielila zachwytu wspanialoscia tej idei. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony-ryj Lepiej nie igrać z ogniem 28.04.09, 09:07 dolor napisał: > obejmuje tajemnica korespondencji? Czy też można je wklejać na forach bez > każdorazowego pytania o zgodę? Chyba, ze lubisz dostawać bana Odpowiedz Link Zgłoś
siwa Re: Czy maile od administracji 28.04.09, 09:51 Procesować się z Wami nie będziemy, ale eleganckie to nie jest. Tutaj ktoś o to pytał i dostał precyzyjną odpowiedź. Wprowadzasz ludzi w błąd Odpowiedz Link Zgłoś
pacynka.genovevy Re: Czy maile od administracji 28.04.09, 11:53 siwa napisała: > Procesować się z Wami nie będziemy, ale eleganckie to nie jest. Nieeleganckie to by było, gdybym opublikowała prywatne fragmenty Twoich maili do mnie. Oj, to byłoby nawet więcej niż nieeleganckie, to byłoby wręcz nieprzyzwoite ! :> Ale publikowanie służbowej korespondencji skierowanej do mnie, nieważne czy od Ciebie, czy jakiegoś anonima z administracji, wcale nie wydaje mi się nieeleganckie. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Czy maile od administracji 28.04.09, 12:41 No cóż, każdy ma inne standardy pojęcia kultury. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
pacynka.genovevy Re: Czy maile od administracji 28.04.09, 14:28 eela napisała: > No cóż, każdy ma inne standardy pojęcia kultury. ;-) Jedni mają inne standardy, inni mają standardy podwójne, niby piszą, że publikacja korespondencji firma – klient jest nieelegancka, a jednocześnie prowadzą forum, na którym aż się roi od takiej korespondencji ;) forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=807 Nawet eksperta mają ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dolor Re: Czy maile od administracji 28.04.09, 13:30 siwa napisała: > Procesować się z Wami nie będziemy, ale eleganckie to nie jest. Ależ możecie, a nieeleganckie jest jedynie publikowanie prywatnej korespondencji. Tutaj ktoś o to pytał i dostał precyzyjną odpowiedź: "Głównie są takie regułu w kwesti opublikowania listu: Jeśli list zawiera rzeczy prywatne, osobiste lub stanowi utwór w rozumieniu ustawy o prawie autorskim i prawie pokrewnym to wymagana jest zgoda nadawcy (naruszenie art 23 i 24 KC oraz 79 w zw. z 17 u o prawach autorskich) Zgoda adresata jest wymagana zawsze - art. 82 stawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych." > Wprowadzasz ludzi w błąd Odpowiedz Link Zgłoś
siwa Re: Czy maile od administracji 28.04.09, 13:58 Chodzi o to, że każda sprawa jest rozpatrywana indywidualnie. Gdyby moderacja forum była zero-jedynkowa na wasze maile odpowiadałby autoresponder. > Kto nie ma sobie nic do zarzucenia, nie ma też nic do ukrycia. Dlatego tak piszę maile, żeby nie musieć się z nich potem tłumaczyć i nie ścigamy nikogo za ich publikację. Kwestia elegancji nie jest zdefiniowana prawnie. A co sądzę o osobach publikujących maile, to moja prywatna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
dolor Re: Czy maile od administracji 28.04.09, 15:06 Czyli nie ma podobnych przypadków, każdy jest niepowtarzalny? Czy może w tym braku "zero-jedynkowości" chodzi o to, że udzielona odpowiedź nie musi być w zgodzie z regulaminem, a może zależeć od tego, kto, w jakim akurat nastroju i komu odpowiada? > A co sądzę o osobach publikujących maile, to moja prywatna sprawa. Jak wszystko, co przekazujesz w prywatnej rozmowie czy na blogu, choć nie wtedy, gdy udzielasz odpowiedzi jako administrator forum. Także fakt, że nikogo za to nie ścigacie, to żadna zasługa, skoro nie macie ku temu podstaw. Jeśli jednak ogłaszasz, że jesteś przeciwna upublicznianiu takich informacji, zamiast do tego zachęcać, to usprawiedliwionym jest podejrzenie, że coś do ukrycia administracja (a nie prywatna osoba, Twoja osobista korespondencja mnie przecież nie interesuje) coś do ukrycia ma. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: Czy maile od administracji 28.04.09, 20:07 siwa napisała: > Kwestia elegancji nie jest zdefiniowana prawnie. > A co sądzę o osobach publikujących maile, to moja prywatna sprawa. ========= To jak ty dziecino dzjaesz sobie radę z pismami urzedowymi jakie dostajesz w formie listu? No bo "elegancja" zabrania tobie pokazywania komukolwiek innemu.... Odpowiedz Link Zgłoś
giwi Re: Czy maile od administracji 29.04.09, 00:02 Coś abstrakcyjna ta twoja polszczyzna. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: Czy maile od administracji 28.04.09, 20:00 Jeśli dostajesz list z urzędu to czy nieelegancie jest ujawnianie jego treści? =============== W przypadku korespondecji dotyczącej portalu powoływanie się na tajemnicę korespondecji jest zwyczajnym naduzyciem. Zasanawiające jest to, że niektórymn tak bardzo zalezy na tym by pewne informacje dotyczace działania administracji nie były szerzej rozpowszechniane. Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak111 Re: Czy maile od administracji 28.04.09, 21:59 wkkr napisał: > > W przypadku korespondecji dotyczącej portalu powoływanie się na > tajemnicę korespondecji jest zwyczajnym naduzyciem. > Zasanawiające jest to, że niektórymn tak bardzo zalezy na tym by > pewne informacje dotyczace działania administracji nie były szerzej ...... jak najbardziej nie ma w tym żadnej tajemnicy oto streszczenie - przyklad mojej korespondencji z Administracja ja: prosze zrobić porządek na f. XXX moderator nie usuwa chamskich wpisów ataków personalnych wyraźnie preferując pewene nicki które atakuja personalnie prosze zrobic porządek - najlepiej zabanowac gościa który wyzywa od idiotów, chamów etc administracja: prosze podac linki ja: uzupelniam administracja: posty do których podano linki nie kwalifikuja się do usunięcia moderator forum dobrze wypelnia swe zadania pozdrawiamy radzimy wiecej dystansu itp Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki Re: Czy maile od administracji 28.04.09, 21:59 akurat Siwa, jeśli chodzi o treść jej maili, będącymi odpowiedziami na pytania forumowiczów kierowane do niej, nie powołuje się na tajemnicę korespondencji, tylko odwołuje się do kwestii smaku, tego herbertowskiego jak mniemam smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak111 Re: Czy maile od administracji 28.04.09, 22:13 mateuszwierzbicki napisał: > akurat Siwa, jeśli chodzi o treść jej maili, będącymi odpowiedziami na pytania > forumowiczów kierowane do niej, nie powołuje się na tajemnicę korespondencji, > tylko odwołuje się do kwestii smaku, tego herbertowskiego jak mniemam smaku. ........ akurat mam zupelnie inne doświadczenia z siwą siwa znana jest z dośc specyficznego "smaku" oto co siwa uważa za rubaszny humor w kwestii smaku ( z forum Kuchnia-Wegetarianizm): " Jak smakuje zupa miso ? jak papier toaletowy .. używany ? łehłehleh " co ma to wspolnego z herbertowskim mniemaniem ? Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: Czy maile od administracji 28.04.09, 22:22 mateuszwierzbicki napisał: > akurat Siwa, jeśli chodzi o treść jej maili, będącymi odpowiedziami na pytania > forumowiczów kierowane do niej, nie powołuje się na tajemnicę korespondencji, > tylko odwołuje się do kwestii smaku, tego herbertowskiego jak mniemam smaku. ================== To nie jest kwestia samku! Korespondencja dotyczaca usług oferowanych przez portal gazeta.pl nie ma charakteru osobistego. PS Nie radzę sięgać po Herberta w takim kontekście. Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki Re: Czy maile od administracji 28.04.09, 22:27 ja radzę sięgać. Odpowiedz Link Zgłoś