Dodaj do ulubionych

koszty eksploatacji

28.03.10, 17:45
Proszę o pomoc, bo już nie wiem jak obliczyć podatek :(( Jest mieszkanie w Łodzi, które będzie wynajmowane od kwietnia. Umowa jest już podpisana i zgłoszona do US. Forma opodatkowania ryczałt 8,5%. Na umowie jest zapis, że koszty eksploatacji mieszkania tj. za czynsz do spółdzielni, gaz, wodę, prąd itp pokrywa najemca. Najemca jednak wolałby robić przelewy za ww. opłaty na moje konto , co mnie w sumie też bardziej odpowiada. Urzędniczka w US powiedziała, że podatek należy opłacić od całości przelanej kwoty na moje konto. Jednak na stronie Ministerstwa Finansów jest indywidualna interpretacja podobnej sytuacji jak moja: "przychodem do opodatkowania zryczałtowanym podatkiem dochodowym są otrzymywane kwoty czynszu (odstępnego). Natomiast otrzymane przez wynajmującego od najemcy należności z tytułu opłat za media, wodę, energię elektryczną, gaz - skoro do ich ponoszenia zobowiązany jest najemca - nie stanowią przychodu ze źródła jakim jest najem i tym samym nie podlegają opodatkowaniu ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych. Opłaty te bowiem nie mieszczą się w pojęciu „świadczeń w naturze i innych nieodpłatnych świadczeń”, o których mowa w art. 11 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, ani też nie powodują przysporzenia majątkowego po stronie wynajmującego."
sip.mf.gov.pl/sip/index.php?p=1&i_smpp_s_dok_nr_sek=232130&i_smpp_s_strona=1
Nadmieniam, iż Pani w US nie słyszała o tej sprawie, ale obstawała przy swoim zdaniu. Nie wiem, czy mogę się oprzeć na interpretacji Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie, skoro mieszkanie jest w Łodzi i jest to indywidualna interpretacja.
Proszę o pomoc, bo nie wiem już jak mam obliczać podatek...
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka