Dodaj do ulubionych

kaucja za wynajem

02.08.10, 22:59
Wynajmuję lokal pod dzialalnosc, wplacilam kaucje w wysokosci 1 miesiecznego
czynszu. Umowa zostala zawarta na czas nieokreslony z zachwaniem
3-miesiecznego okresu wypowiedzenia. CZy jezeli zerwe umowe bez okresu
wypowiedzenia przewidzianego w umowie i oddam lokal, to mogą mi wystawiac
faktury za czynsz za 3 miesiace, czy maja na to tylko kaucje? Prosze o pomoc.
Obserwuj wątek
    • decort Re: kaucja za wynajem 03.08.10, 21:07
      zalezy od sytuacji. Znaczy czy Wynajmujacy zgodzi się z jednostronnym zerwaniem
      przez Ciebie umowy bez zachowania okresu wypowiedzenia.
    • decort Re: kaucja za wynajem 03.08.10, 21:10
      aha, i kaucja nie jest po to by zabezpieczać tylko ostatnią płatność czynszu
      najmu, ale także ewentualne zniszczenia lokalu i zaległości w płatnościach za
      media. Nie jest po to by zaliczyć ją na opłatę za ostatni miesiąc najmu. A w
      Twoim wypadku to w ogóle nie wchodzi w grę, skoro płatności były kwartalne, a
      kaucja 1-nomiesięczna.
      • marzenaanna1 Re: kaucja za wynajem 03.08.10, 22:45
        Dziekuje za podpowiedz.
        Jednak jezeli oddam im klucze za lokal, to czy mają prawo mi wystawiac faktury
        zgodnie z umową na kolejne miesiace ? lokal nie jest zniszczony,a kaucja im
        zostanie za niewywiązanie sie z umowy. Lokal mogą przeciez komus wynajac?
        • Gość: Piotr Re: kaucja za wynajem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.10, 13:44
          > Jednak jezeli oddam im klucze za lokal, to czy mają prawo mi
          > wystawiac faktury zgodnie z umową na kolejne miesiace ?
          Tak, mają prawo.
          • decort Re: kaucja za wynajem 04.08.10, 20:50
            rozumiem Twoją logikę, że "lokal mogą przecież wynająć". No mogą, tyle, że nie
            zrobią tego z dnia na dzień. Po to m.in. jest okres wypowiedzenia by Wynajmujący
            miał czas na zadbanie o ciągłość najmu.
            A nie możesz rozwiązać umowy za porozumieniem stron? Może Wynajmujący się zgodzi
            - wówczas Twoje obecne dylematy znikną. Jeśli nie możesz - będzie miał do Ciebie
            roszczenie. Czy z niego skorzysta czy nie - nie jestem w stanie przewidzieć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka