Dodaj do ulubionych

Darowizna działki

08.02.11, 15:05
Rodzice przepisuja mi działkę 1030 m.Działka ta jest po części rolna po części budowlana.W zagospodarowaniu gminy działka ta jest działka budowlaną.
I moje pytanie:
1.czy mogę tę działke sprzedać przed upływem 5 lat nie płacąc podatku,jeśli pieniądze za nią przeznacze na działke w innym miejscu
2.co jeśli działka kupiona będzie tańsza od sprzedawanej?
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: Darowizna działki 08.02.11, 16:27
      zakup działki nie zwalnia przed podatkiem
      albo czekasz 5 lat (podatkowych)
      albo kupujesz mieszkanie czy dom
      działka niestety nie

pzdr
      jeep
      • Gość: Ewa Re: Darowizna działki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 21:19
        Jeep, tak pewnie się wypowiedziałeś, że rozumiem, iż sprawdziłeś w ustawie, że nie można przeznaczyć uzyskanych ze sprzedaży środków na nabycie gruntu, prawda?
        Sprawdziłeś to? Jesteś pewny?

• jeepwdyzlu Re: Darowizna działki 09.02.11, 11:13
          mieszkanie lub dom
          nie działka

jesteś innego zdania?
          jeep
          • justyna9986 Re: Darowizna działki 09.02.11, 13:11
            Ja właśnie pytałam w urzędzie skarbowym i przy przepisaniu odprowadza sie podatek przez notariusza.
            A potem mogę sprzedać kiedy chcę.
            I tu tez bedzie odprowadzony podatek u notariusza do urzędu skarbowego.
            Takie informacje mi udzielono.Nie wiem dlaczego piszesz,że muszę 5 lat czekać
            • jeepwdyzlu Re: Darowizna działki 09.02.11, 13:24
              a właśnie pytałam w urzędzie skarbowym i przy przepisaniu odprowadza sie podatek przez notariusza.
              A potem mogę sprzedać kiedy chcę.
              I tu tez bedzie odprowadzony podatek u notariusza do urzędu skarbowego.
              ------------------
              przy darowiźnie podatek to 2% ceny
              ale sprzedaż przed upływem 5 lat powoduje konieczność zapłaty podatku 19%
              1/5 ceny
              dużo, prawda?
              chyba że poczekasz 5 lat... wtedy tego podatku NIE zapłacisz
              ciao
              jeep
              • Gość: Ewa Re: Darowizna działki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.11, 20:33
                > przy darowiźnie podatek to 2% ceny

Jeep, proszę, wyjaśnij bo doprawdy nie rozumiem.
                Skoro darowizna jest do rodziców to dziś nie ma przecież w ogóle podatku od darowizny z mocy art 4a ustawy o podatku od spadków i darowizn.
                Co to za 2%?
                Liczę, że mi i autorce wątku tę kwestię wyjaśnisz.

Co do przeznaczenia środków uzyskanych ze sprzedaży przez autorkę tak nabytej działki - muszę zajrzeć do ustawy, bo nic tak nie zawodzi jak pamięć. Ty się upierasz, że na mieszkanie albo dom - i tylko to, ja nie jestem pewna stąd zwyczajnie spojrzę do ustawy.

Pozdrawiam
                • jeepwdyzlu Re: Darowizna działki 10.02.11, 09:45
                  ja nie wiem JAK będzie przenoszona własność
                  Jeśli sprzedaż - to maksymalny podatek to 2 %
                  Jesli darowizna - to koszty notariusza

Nie łap mnie za słowa - bo Twoja jedyna wypowiedź w tym wątku dotyczyła ZWOLNIENIA z podatku w przypadku sprzedaży działki wcześniej darowanej
                  Nie rozmawiamy tu o czynności nabycia
                  tylko sprzedaży
                  Ostrzegam - że może się to wiązać z koniecznością zapłaty podatku DOCHODOWEGO.
                  Nie pcp, nie od darowizny, tylko DOCHODOWEGO.
                  I to dużego bo w przypadku gdyby otrzymała darowiznę - koszt zakupu wynosi zero.
                  Dlatego warto rozważyć ZAKUP
                  co prawda w grę wejdzie 2% pcp, ale dochodowy później będzie mniejszy.

ciao
                  jeep
                  • Gość: Ewa Re: Darowizna działki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 18:54
                    Jeep, bez urazy: napisałeś wyraźnie:

> przy darowiźnie podatek to 2% ceny

i ja tego nie rozumiem stąd prośba o wyjaśnienie, a z Twojej strony w moim kierunku nie po raz pierwszy irytacja i zarzut łapania za slowa, podczas gdy proszę tylko o wyjaśnienie co to za podatek przy darowiźnie o stawce 2%.

Kolejna rzecz:
                    pytałam wyżej czy spojrzałeś do ustawy skoro stanowczo twierdzisz, że środki uzyskane ze sprzedaży tak nabytej działki można przeznaczyć (celem uniknięcia podatku dochodowego) na nabycie TYLKO domu albo mieszkania.

Dziś skonsultowałam kwestię z doradcą podatkowym, którego zatrudniam - zatem odpowiadając na Twoje wyżej postawione pytanie mówię: mam inne niż Twoje zdanie:

art. 21 ust. 25 pkt. 1 wymienia kilka możliwości, w tym pod lit. "c" (cytuję):
                    "nabycia gruntu pod budowę budynku mieszkalnego lub udziału w takim gruncie, prawa użytkowania wieczystego takiego gruntu lub udziału w takim prawie, w tym również z rozpoczętą budową budynku mieszkalnego, oraz nabycie innego gruntu lub udziału w takim gruncie, prawa użytkowania wieczystego takiego gruntu lub udziału w takim prawie,
                    jeśli w okresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 131, grunt ten zmieni przeznaczenie na grunt pod budowę budynku mieszkalnego".

Pozdrawiam
                    • Gość: Ewa Re: Darowizna działki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 19:02
                      I jeszcze jedno, Jeep:

napisałeś:
                      >Dlatego warto rozważyć ZAKUP co prawda w grę wejdzie 2% pcp, ale dochodowy później >będzie mniejszy.

Myślę, że uczciwie byłoby przy takiej propozycji dodać (bo ludzie najczęściej o tym nie wiedzą), że w takim przypadku urząd skarbowy zażądać może od nabywcy wykazania źródła pochodzenia pieniędzy przeznaczonych na nabycie (w tym przypadku miałaby taki obowiązek autorka, która - jak rozumiem Twoją sugestię miałaby od rodziców działkę kupić).
                      Podatek od nieujawnionych dochodów bowiem jest bardzo wysoki i sięga bodaj coś około 60-70% - mogę się upewnić, to tylko rząd wielkości.

I kolejna kwestia z tym związana: również należałoby zwrócić uwagę czy w przypadku sprzedaży rodzice - córka, ci rodzice nie będą mieli do zapłacenia podatku dochodowego.

To tak tylko w uzupełnieniu Twojej sugestii - cóż, jestem za bardziej kompletnymi wypowiedziami, szczególnie w przypadku kiedy coś się sugeruje.

Pozdrawiam
                      • jeepwdyzlu Re: Darowizna działki 10.02.11, 20:22
                        Ewa
                        to nie jest forum na którym można liczyć na szczegółowe i precyzyjne informacje.
                        Gdyby tak miało być - musiałby się tu udzielać 30 specjalistów.
                        A jesteś tylko TY, czasem 3 innych.
                        Dlatego wolę zasygnalizować coś z grubsza - przyznaję - mało precyzyjnie - ale nakreślić kierunek i - skłonić ludzi do pójscia do profesjonalisty.
                        Ty też - w tej jednej sprawie - konsultowałaś się z doradcą.
                        Fajnie - ale będziesz tak robić za każdym razem?
                        Nie da się.
                        Dlatego wolę spróbować 10 razy i raz na jakiś czas się pomylić - niż dbać o precyzję sprawdzanie źródeł.
                        Może się mylę a to Ty masz rację.
                        Na razie - jadę na wakacje - więc zaglądaj tu częściej :-)
                        ciao i najserdeczniej pozdrawiam
                        jeep - były pośrednik i inżynier - nie prawnik
                        • justyna9986 Re: Darowizna działki 15.02.11, 08:35
                          Działka przepisana.
                          Jeśli ja będę chciała sprzedać przed upływem 5 lat zapłacę podatek 19 % ,chyba ,że za te pieniądze kupię inną działkę lub dom/mieszkanie.Tyle wiem od notariusza.

I może wiecie co zrobic jeśli działka ,którą kupię bedzie tańsza od sprzedanej?Wyjdzie na to ,że coś zarobię na tym,od tej różnicy będzie trzeba zapłacić podatek?
                          • Gość: Grzechu Re: Darowizna działki IP: *.haye.cable.virginmedia.com 06.08.11, 00:23
                            Hej. Wlasnie poczytalem sobie wasze wywody :-) - interesujace, ale czy moglbym Cie poprosic o wyjasnienie, tak jak dla przedszkolaka - rodzice wlasnie chca przepisac mi dzialke budowlana, bez budynkow jak na razie - jako darowizna, wiec musze placic jakis podatek ? duze to sa koszty tego notariusza, jakis wzor umowy musze zaniesc do notariusza czy juz sam wszystko on zalatwia ?
                            Dziekuje z gory za info
                            • bezpocztyonline Re: Darowizna działki 06.08.11, 08:32
                              1. Skoro dostajesz darowizną od rodziców, to nie musisz.
                              2. Koszty u notariusza są zależne od wartości rynkowej działki.
                              3. Nie obrażaj notariusza. Daj mu dokumenty (akty własności działki na rodziców, odpis z KW itp.) i powiedz, o co wam chodzi. Notariusz przecież takie umowy sporządza zawodowo. Jakby jakiś zapis umowy notarialnej wam nie pasował do waszej szczególnej sytuacji, warto przy odczytywaniu aktu notarialnego zwrócić na to notariuszowi uwagę - albo wyjaśni, o co chodzi, albo poprawi.
                              • Gość: Ewa Re: Darowizna działki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.11, 11:08
                                I żeby było jasne: jeśli budynki stoją na działce - darowizna obejmie grunt i budynki (bo to stanowi nieruchomość) i inaczej być nie może.
                                Podnoszę, bo Grzechu tak napisał, że nie rozumiem: czy chodzi o działkę niezabudowaną czy też o darowiznę samego gruntu mimo, że budynki są posadowione.
                                Tak chciałam uszczegółowić na wszelki wypadek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka