Dodaj do ulubionych

inny metraż niż w umowie...

28.03.11, 22:09
Proszę o radę. W zawartej z developerem umowie mam wpisany metraż 56,6m2. Do umowy dołączony jest plan mieszkania sporządzony przez architekta. Mieszkanie do odbioru na koniec sierpnia tego roku.
Dopiero niedawno mnie coś tknęło i posprawdzałam wszystkie wymiary mieszkania. Okazało się, że mieszkanie faktycznie ma metraż 55,6m2. Fakt ten potwierdził mi też pośrednik współpracujący z developerem po spotkaniu z developerem i architektem (pośredniczył przy zawarciu umowy). Potwierdzenie takie mam na mailu sprzed 5 dni. Dziś otrzymałam wiadomość, że przed wydaniem kluczy developer dokona pomiarów mieszkania i dopiero wtedy rozliczy się z nami. W umowie mamy zapis, że zmiana metrażu do2% nie powoduje zmiany ceny mieszkania. Dziś grzebiąc w necie dowiedziałam się, że taki zapis jest również niezgodny z prawem. Tą kwestię akurat w tej chwili pomijam. Doradzcie mi proszę, co w tej chwili robić. Zastanawiam się, czy teraz nie wysłać do developera pisma ( z kopią do banku i pośrednika) o moich wyliczeniach, o pisemnym potwierdzeniu błędu w korespondencji z pośrednikiem i z prośbą o pisemne ustosunkowanie się developera do tego (żeby mieć podstawę do dalszych działań). Czy taka niezgodność będąca ewidentnym błędem po stronie developera lub architekta jest istotną przyczyną do wypowiedzenia umowy? będę wdzięczna za każdą poradę.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania Re: inny metraż niż w umowie... IP: *.katowice.agora.pl 29.03.11, 15:53
      Ta różnica wynika z obmiaru fizycznego mieszkania czy z planów? Tak czy inaczej napisałabym pismo z wnioskiem o wyjaśnienie (za potw. odbioru).
      • kawka.z.mleczkiem Re: inny metraż niż w umowie... 29.03.11, 19:17
        ta różnica wynika z planów. źle podsumowano metraże poszczególnych pomieszczeń. mam na mailu potwierdzenie od pośrednika, że spotkaniu z przedstawicielem developera i architektem wyjaśniono mu, że jest to błąd w zsumowaniu powierzchni. dziś wysłałam do pośrednika i developera pismo z prośbą o zajęcie stanowiska w tej sprawie i odpowiedź pisemną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka