Dodaj do ulubionych

własność gruntu a wspólny doim

07.04.11, 14:01
Mam taki problem , może ktoś będzie potrafił pomóc. Działkę dostałem w spadku po rodzicach, razem z żoną wybudowaliśmy dom. Obecnie jesteśmy w trakcie rozwodu, żona wyprowadziła się rok temu ale teraz złożyła wniosek do sądu o uznanie współwłasności. ja chcę sprzedać dom i spłacić jej nakłady, ona nie wyraża zgody, chce spłacić mnie i wprowadzić się do domu. W akcie notarialnym i w księdze wieczystej figuruję tylko ja. Czy jest taka mozliwość że sąd uzna jej współwłasność i nakarze spłacenie mnie.
Obserwuj wątek
    • Gość: m.s Re: własność gruntu a wspólny doim IP: *.telegrosik.pl 07.04.11, 15:01
      Ziemia Twoja więc dom Twój, tak po krótce, żona może dochodzić połowę poniesionych kosztów i najprawdopodobniej w sądzie sie dowiesz ile będziesz musiał żonie zapłacić.
      • Gość: Ewa Re: własność gruntu a wspólny doim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 19:14
        W zasadzie tak jak poprzednik czyli rozliczenie nakładów, ale...

Zawsze musi być jakieś ale (toż nasze prawo wg mnie zupełnie nie chroni własności, co podkreślałam wielokrotnie):
        mamy art. 231 kodeksu cywilnego, do którego komentarz popełnił Stanisław Rudnicki (autorytet), gdzie czytamy m.in.

"W późniejszym, ugruntowanym już orzecznictwie SN od tego poglądu ostatecznie odstąpił i przyjął, że przeniesienie na jednego z małżonków udziału w nieruchomości należącej do majątku odrębnego drugiego z małżonków jest przewidzianym w art 231 par. 1 sposobem rozliczenia nakładów, któremu art 45 k.r.o. nie stoi na przeszkodzie. Przeniesienia udziału może w takim wypadku żądać jeden z małżonków w postępowaniu o podział majątku dorobkowego (tak SN w orz, z 11,III.1985 r., III CZP 7/85, OSNCP 11/85, poz. 170). "

Spróbuj dotrzeć do tego komentarza (do kodeksu cywilnego księga druga, Wydawnictwo Prawnicze), aby ewentualnie zapoznać się z całością wywodu - w tym artykule niestety upatruję możliwość, o której wspomina żona.
        • Gość: xxx Re: własność gruntu a wspólny doim IP: *.ip.attu.pl 08.04.11, 22:13
          Wybierz dobrego adwokata.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka