josza 12.05.04, 08:33 Mam pytanie, jakie warunki trzeba spełnić , żeby być zwolnionym od podatku od darowizny? Czy są jakieś kwoty wolne od w/w podatku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebiak Re: podatek od darowizny 12.05.04, 21:50 Witaj Josza, josza napisała: > Mam pytanie, jakie warunki trzeba spełnić , żeby być zwolnionym od podatku od > darowizny? Zakładam, że chodzi Ci o to zwolnienie, które dotyczy darowizn lokali mieszkalnych albo budynków mieszkalnych, czy tak? Jeśli tak to dla skorzystania z takiego zwolnienia w przypadku darowizny wymagane jest: - aby strony umowy darowizny były w I-szej grupie podatkowej (np. rodzeństwo, rodzice - dzieci, babcia - wnuk, macocha, teściowie); - aby obdarowany był obywatelem polskim lub miał miejsce stałego pobytu w Polsce; - aby powierzchnia użytkowa darowanego lokalu/domu nie była większa niż 110 m2 (jeśli jest większa to zwolnienie dotyczy tylko tych 110 m2 a od reszty - podatek); - aby obdarowany nie miał w chwili darowizny żadnego swojego mieszkania/domu (nawet tzw. kwaterunkowego czy spółdzielczego), a jeśli coś ma (własność/własnościowe prawo do lokalu) może skorzystać z tego zwolnienia ale pod warunkiem, że przekaże to co ma swoim zstępnym (czyli np. dzieciom) albo Skarbowi Państwa albo spółdzielni (rzecz ciekawa: ustawodawca zatrzegł na to "przekazanie" 3 miesiące ale tylko w przypadku spółdzielczych praw pojawia się ten termin - ja bym jednak uznała, że w przypadku własności też w ciągu 3 miesięcy ale to mój pogląd); - aby obdarowany zamieszkał w tym otrzymanym w darowiźnie lokalu/domu, mieszkał tam (nie zbywając lokalu/domu) przez 5 lat od dnia zamieszkania (przy czym jeśli jest tam już zameldowany więc pewnie mieszka i wtedy te 5 lat biegnie od dnia darowizny). Uczulam Cię na zameldowanie, bo choć ustawa mówi o zamieszkaniu to wiem, że US potrafią wymagać zameldowania >Czy są jakieś kwoty wolne od w/w podatku? Niezależnie od tego zwolnienia, które starałam się Ci przybliżyć wyżej - są jeszcze kwotowe zwolnienia. Raz na 5 lat (to ważne, że raz na 5 lat od tej samej osoby!) możesz otrzymać takie kwoty wolne (obecnie): - w I-szej grupie: 9637,-zł - w II-giej grupie to np. rodzeństwo rodziców): 7276,-zł - w III-ciej grupie (to osoby obce i dalsi krewni): 4902,-zł Jeśli Cię interesuje szersze wymienienie tych osób, które należą do II-giej grupy to koniecznie napisz - wymienię. Czy to w miarę zrozumiale dla Ciebie napisałam? Jeśli coś nie tak to koniecznie się odezwij a ja pozdrawiam Cię serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś
josza Re: podatek od darowizny 13.05.04, 07:06 Dziękuję Ci bardzo za szczegółową odpowiedź. Mam jeszcze pytanie, czy rodzice (moi i męża) mogą przekazać nam darowiznę w formie pieniężnej (też na cele mieszkaniowe) i czy taka darowizna podlega jakimś zwolnieniom? Odpowiedz Link Zgłoś