ola_mi 13.07.11, 15:06 obecnie obowiązuje przy sprzeadaży apartamentów? jedni deweloperzy maja 8% inni 23% od czego to zalezy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miriam_73 Re: jaki vat? 13.07.11, 16:13 od tego: 12b. (243) Do budownictwa objętego społecznym programem mieszkaniowym określonego w ust. 12a nie zalicza się: 1) budynków mieszkalnych jednorodzinnych, których powierzchnia użytkowa przekracza 300 m2; 2) lokali mieszkalnych, których powierzchnia użytkowa przekracza 150 m2. Na społeczne jest 8 %, na inne 23%. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: jaki vat? 13.07.11, 17:21 nie tylko czasem plan zagospodarowania określa funkcje na hotele, nie mieszkaniówkę i wtedy wszystko jest z większym vatem. Patrz pas ściśle nadmorski w szeregu miejscowości.. ciao były jeep Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: jaki vat? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.11, 23:18 Zupełnie nie zajmuję się VAT-em ale coś tam czytam w tym zakresie czasem i wg mnie 8% VAT-u jest do powierzchni bodaj 150 m.kw (to trzeba sprawdzić), a powyżej tego limitu - 23% . Takie rozróżnienie wprowadził ustawodawca ostatnią zmianą - pójdź ta drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: jaki vat? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.11, 23:20 Przepraszam, ale nie wyświetlały mi się wcześniejsze odpowiedzi - są bardziej precyzyjne stąd na mnie nie patrz. Odpowiedz Link Zgłoś
bakali Re: jaki vat? 14.07.11, 09:09 jeep ma rację ogólnie mówiąc: mieszkaniówka - 8% lokale niemieszkalne -uzytkowe, czyli w praktyce "apartamenty" (np. lokale o funkcji bardziej hotelowej niż typowo mieszkalnej, w tym apartamenty w strefie nadmorskiej, chronionej, uzdrowiskowej) - 23% Odpowiedz Link Zgłoś