Dodaj do ulubionych

Szerokosc drogi gminnej

13.12.11, 00:18
Witam i bardzo prosze o pomoc.

W 2009 dostalem pozwolenie na budowe domu i odsunalem sie z garazem od granicy dzialki od strony drogi na odleglosc 6.3m ( dzialka nie jest duza wiec chcialem jak najwiecej zostawic z tylu domu). W warunkach zabudowy jest napisane ze mam byc odsuniety od krawedzi jezdni 6m (w pozwoleniu, nieprzekraczalna linia zabudowy - 6 m od granicy z droga gminna nr... ) Szerokosc dzialki wydzielonej pod droge gminna/dojazdowa (nie jest okreslone w pozwoleniu czy to jest droga gminna) wynosi w tej chwili tez 6m. Brak planu zagospodarowania przestrzennego dla tej czesci gminy.
W tym roku chcialem przystapic do budowy ogrodzenia i tu pojawil sie problem:
Gmina chce zebym odsunal sie z ogrodzeniem o 1 metr co praktycznie nie pozwoli mi zaparkowac samochodu suv przed garazem i zamknac brame.
Na jakiej podstawie gmina moze mi teraz kazac odsunac sie, skoro nic nie powiedzieli o odsuwaniu przy wydawaniu pozwolenia?
Jaka jest minimalna szerokosc drogi gminnej/dojazdowej w tym przypadku skoro brak MPZP a nie wiem czy jest jakas uchwala gminy odnosnie tego.
Dlaczego dali mi pozwolenie okreslajac nieprzekraczalna linie zabudowy. Skoro teraz chca zabrac mi ten 1 metr to automatycznie nie spelnie warunku minimalnej nieprzekraczalnej lini zabudowy.
Prosze o porade co teraz zrobic zebym nie musial sie odsuwac.
Nie chodzi mi o odzszkodowanie itp bo najwazniejsza jest dla mnie mozliwosc w miare wygodnego parkowania.
Dziekuje za wszelaka pomoc.
ps: Przepraszam za brak polskich znakow
Obserwuj wątek
    • bezpocztyonline Re: Szerokosc drogi gminnej 13.12.11, 08:33
      pknapik napisał:

> Gmina chce zebym odsunal sie z ogrodzeniem o 1 metr

A kto konkretnie i w jakiej formie chce?

Skoro pozwolenie na budowę Pan ma, to korespondencja z gminą na tym powinna się była zakończyć.

Chyba, że poszło o zgłoszenie budowy płotu oddzielającego od drogi publicznej.

Ale płot się stawia na granicy - ma Pan prawidłowo wytyczoną granicę?

Najlepiej szczegóły wyjaśnić z urzędnikiem z gminy i ze swoim projektantem/kierownikiem budowy.

Szerokość drogi powinna wynosić co najmniej 6 m. Gmina może chcieć zrobić jednak dodatkowo chodnik czy trawnik, ale przecież nie na Pańskiej posesji. Chcą Pana wywłaszczyć?
      • pknapik Re: Szerokosc drogi gminnej 13.12.11, 19:56
        Dziekuje bardzo za odpowiedz na moj post i jesli mozliwe prosze przeczytac tekst w odpowiedzi do kolegi Lex Urbi.
        Dziekuje za ewentualne sugestie podpowiedzi.
        Patryk
    • Gość: Lex Urbi Re: Szerokosc drogi gminnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.11, 08:46
      Rozumiem, że zostało dokonane zgłoszenie zgodnie z art 30 Prawa budowlanego. Jednak tą kwestię rozpatruje Starosta jako organ administracji architektoniczno-budowlanej a nie gmina. Pozostaje pytanie w jakim trybie gmina nakazuje odsunąć ogrodzenie, bo domyślam się że nie jest to odpowiedź na zgłoszenie. Ma Pan prawo ogrodzić swoją nieruchomość i postawić płot na jej granicy. Gmina powinna mimo wszystko podać podstawy prawne dla takiego żądania. Bez szczegółowych informacji nie jest możliwe abym udzielił większej pomocy.
      Polecamy nasze usługi w tej sprawie.
      Paweł Niemiec
      www.lexurbi.pl
      • pknapik Re: Szerokosc drogi gminnej 13.12.11, 19:51
        Dziekuje bardzo za odpowiedz.

Pozwole sobie jeszcze dodac w celu dokladniejszego wyjasnienia i zadac jeszcze pare pytan.
        W 2009 uzyskuje pozwolenie na budowe domu od Starostwa. Dom juz wybudowany zgodnie z WZ opiniowanymi miedzy innymi przez Urzad Gminy. Kluczowym zalozeniem dla mnie bylo - minimalna nieprzekraczalna linia zabudowy 6m od krawedzi drogi (dom stoi dokladnie 6.3m od krawedzi drogi)
        W tym roku chcialem rozpoczac budowe ogrodzenia wzdluz drogi. Sasiad dowiaduje sie ze bedzie potzreba sie odsunac o 1 m. Ja wyslalem pismo do gminy o zaopiniowanie mojego ogrodzenia w granicach dzialki. Dostalem odpowiedz od Urzedu Gminy a dokladnie od Referatu Zagospodarowania Przestrzennego ze proponuja zebym odsunal sie o ten 1 metr na co kategorycznie nie moge sie zgodzic. Nie jest napisane na jakiej podstawie ale z rozmowy ustnej wiem ze w nieokreslonej przyszlosci beda chcieli tam zrobic droge. Wiec rozumiem ze beda chcieli mnie kiedys wywlaszczyc z tego kawalka ziemi. Potwierdzam ze na chwile obecna nie ma zadnego MPZP dla tej czesci obszaru oraz niema zadnego projektu drogi.
        Dzis chcialem zlozyc zawiadomienie o zamiarze budowy ogrodzenia w starostwie wedlug moich warunkow. Urzedniczka zasugerowala zebym udal sie najpierw do Samorzadowego Kolegium Odwolawczego i z nimi wyjasnil problem zanim zloze wniosek.
        Z tego co sie tez orientuje to nie mozna odwolac sie od opini a tylko od decyzji.
        Czy ja musze miec jakies uzgodnienia zanim zloze wniosek do Starostwa o budowe
        ogrodzenia?
        Co moge zrobic jezeli Starostwo przychyli sie do opini gminy i czy jest szansa wywalczenia mojej racji. Jaka droge prawna podjac? Dom juz stoi a oni chca teraz zrujnowac mi koncepcje podjazdu.
        Czy maja prawo zmusic mnie do przesuniecia lini ogrodzenia blizej domu skoro wczesniej wydali pozwolenie na budowe domu i nic nie zasugerowali zeby sie odsunac dalej bo beda w przyszlosci chcieli szersza droge? Myslalem ze okreslili to w minimalnej nieprzekraczalnej lini zabudowy tj w moim przypadku 6m
        Dziekuje bardzo
        P

• Gość: Lex Urbi Re: Szerokosc drogi gminnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.11, 07:48
          Witam serdecznie,
          jak już pisałem budowa ogrodzenia wymaga zgłoszenia do starostwa zgodnie z art. 30 prawa budowlanego. Jeśli w ciągu 30 dni od doręczenia zgłoszenia starostwo nie wniesie sprzeciwu w formie decyzji można rozpocząć prace budowlane. Starostwo może wnieść sprzeciw jeśli zgłoszenie dotyczy budowy lub wykonywania robót budowlanych objętych obowiązkiem uzyskania pozwolenia na budowę; budowa lub wykonywanie robót budowlanych objętych zgłoszeniem narusza ustalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub inne przepisy; zgłoszenie dotyczy budowy tymczasowego obiektu budowlanego, o którym mowa w art. 29 ust. 1 pkt 12, w miejscu, w którym taki obiekt istnieje. Tak więc wg informacji jakie Pan przedstawił praktycznie brak jest podstaw do wniesienia sprzeciwu na budowę ogrodzenia. Oczywiście w przypadku sprzeciwu ze strony starostwa na tą decyzję przysługuje Panu odwołanie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego. Opinie autorskie pracowników Urzędu Gminy nie moa być podstawą do wniesienia sprzeciwu. Jednak nie roztropnie było by je całkowicie zignorować. Jeśli dojdzie do sporządzenia planu miejscowego i droga ta będzie oznaczona jako droga publiczna owszem może stracić Pan tą cześć nieruchomości wraz z płotem, jednak przysługuje Panu za to słuszne odszkodowanie. A jeśli wykaże Pan że korzystanie z nieruchomości w sposób dotychczasowy stało się niemożliwe (np. brak możliwości zaparkowania auta) można żądać nieruchomości zamiennej lub wykupu nieruchomości w całości.
          > Czy ja musze miec jakies uzgodnienia zanim zloze wniosek do Starostwa o budowe
          > ogrodzenia?
          Do złożenia zawiadomienia nie potrzeba żadnych uzgodnień. W starostwie powinien Pan otrzymać stosowny wniosek, ewentualnie samemu napisać stosowne pismo.
          > Co moge zrobic jezeli Starostwo przychyli sie do opini gminy i czy jest szansa
          > wywalczenia mojej racji. Jaka droge prawna podjac? Dom juz stoi a oni chca tera
          > z zrujnowac mi koncepcje podjazdu.
          Na podstawie Pańskich informacji wnioskuję ze nie ma podstaw do takiego żądania.
          > Czy maja prawo zmusic mnie do przesuniecia lini ogrodzenia blizej domu skoro wc
          > zesniej wydali pozwolenie na budowe domu i nic nie zasugerowali zeby sie odsuna
          > c dalej bo beda w przyszlosci chcieli szersza droge? Myslalem ze okreslili to w
          > minimalnej nieprzekraczalnej lini zabudowy tj w moim przypadku 6m
          Jak wcześniej, a postawie Pańskich informacji wnioskuję ze nie ma podstaw do takiego żądania.
          Polecamy nasze usługi w tej sprawie.
          Paweł Niemiec
          www.lexurbi.pl
          • Gość: seiw83 Re: Szerokosc drogi gminnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.11, 15:31
            proponuje zglosic i czekac na odpowiedz, a nie martwic sie na zapas, sa rozne kategorie drog o roznych wymaganiah technicznych. Nie wiadomo co kombinuja i czy wogole to zrealizuja.
    • Gość: lodzia Re: Szerokosc drogi gminnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.15, 19:36
      Mam problem z urzędem miasta który twierdzi ze zajełam pas drogi gminnej z moich mapek wynika że ogrodzenie postawione jest prawidłowo czy burmistrz może sprzedać drogę bo sąsiad jest wysunięty 3metry na droge gminną
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka