Dodaj do ulubionych

Skarga na sąsiada PROSZĘ POMÓC

26.01.12, 08:56
Sąsiad wchodzi na mój teren i obcina mi korony drzew na wysokość od 2 do 3 metry. W szczególności chodzi o 5 drzew (2x modrzew i 3x świerk). W efekcie obcięć 2 świerki uschły a 3 pozostałe wyglądają ... proszę sobie wyobrazić. Zostały zasadzone ponad 20 lat temu i zamiast już mieć wysokość jak pozostałe zasadzone obok, 20-25 metrów, mają wysokości jak podałem wyżej. Tłumaczy to tym że latają mu tam gołębie i te drzewa mu przeszkadzają. Swoje praktyki stosuje przez ok 10 lat. Od 2 lat jestem właścicielem działki i dostał odemnie kategoryczny. Parę miesięcy temu gdy drzewa zaczęły wypuszczać do góry, znów się to powtórzyło.
Kolejna sprawa to sąsiad stosuje samowolę budowlaną. Chodzi tutaj że stawia "w granicy", bez mojej zgody, bez jakiegokolwiek zapytania ogrodzenie oraz kojec do psa. "W granicy" wygląda to tak że wyjechał na mój teren ok 30 cm. Co najlepsze upad dachu z budy skierował w strone mojej działki. Po wielu napomnieniach zrobił sobie rynienke tak że woda z dachu kojca leci rynienką do niego ale i tak ląduje u mnie. Tak jest ukształtowany teren.
Chcę ominąć sądy, chciałem zgłosić to gdzie trzeba aby dostał solidną nauczkę, usunął nieprawidłowości i za ścięte drzewa które nadają się do usunięcia zadośćuczynienie wykupił mi 100 sadzonek świerka i modrzewi. Dodam że chciałbym się od niego odgrodzić ogrodzeniem betonowym o wysokości 2 metry (płot który bedzie stał na mojej ziemi) jednak wtedy gdy sąsiad swój płot i kojec usunie z mojego terenu. Czy skarga na gminie pomoże? Proszę o dobre rady i zrozumienie.
Obserwuj wątek
    • Gość: m.s Re: IP: *.telegrosik.pl 26.01.12, 14:24
      Jak sąsiad obcina Ci te drzewa to go nakręć albo zrób zdjęcia i z tym idz na policję, jest to niszczenie cudzej własności.
    • jeepwdyzlu Re: Skarga na sąsiada 26.01.12, 16:57
      i jeszcze żeby mi zrobił laskę...
      j
    • bezpocztyonline Re: Skarga na sąsiada 26.01.12, 17:02
      kokolino82 napisał:

> Kolejna sprawa to sąsiad stosuje samowolę budowlaną. Chodzi tutaj że stawia "w
      > granicy", bez mojej zgody, bez jakiegokolwiek zapytania ogrodzenie oraz kojec d
      > o psa. "W granicy" wygląda to tak że wyjechał na mój teren ok 30 cm.

Geodetę i niech przywróci granicę

> Co najlepsze upad dachu z budy skierował w strone mojej działki. Po wielu napomnieniach z
      > robił sobie rynienke tak że woda z dachu kojca leci rynienką do niego ale i tak
      > ląduje u mnie. Tak jest ukształtowany teren.

Wody opadowe musi odprowadzić na własny nieutwardzony teren. A co potem z nimi tego już ustawa nie reguluje. Gdyby tej budy nie było, ta woda wsiąkała by po protu w grunt to samo miejsce.

Natomiast niszczenie drzew (cudzej własności) jest karalne.
      • kokolino82 Re: Skarga na sąsiada 26.01.12, 20:19
        Geodeta był i wymierzył że jest wyjechane płotem poza granicę. Kamień graniczny jest już wkopany. A moje pytanie dodatkowe czy deszczówki z dachów budynek mieszkalny i gospodarczy musi zagospodarować we własnym zakresie. Bo z tym też jest problem> Wylewa to niby u siebie na działce ale teren ukształtowany jest tak że jego kąt nachylenia to ok 15 do 20 stopni. Cała deszczówka ląduje u mnie i mnie zalewa. Dodam że sąsiad ma dostęp do rowu melioracyjnego gdzie może odprowadzić deszczówkę.
        Gdzie mam zgłosić zalewanie terenu, obcinanie drzew i samowolę budowlaną. Jak wygląda napisanie takiej skargi? Chodzi mi bardziej o zgłoszenie sprawy do Urzędu Gminy i wszczęcie postępowania administracyjnego (ochrona środowiska, drzewostan itp).
        Proszę pomóc. Kokolino
        • bezpocztyonline Re: Skarga na sąsiada 26.01.12, 20:44
          kokolino82 napisał:

> Gdzie mam zgłosić zalewanie terenu

Powiatowy Inspektora Nadzoru Budowlanego

> obcinanie drzew

policja, wydział rolnictwa i ochrony środowiska urzędu miasta/gminy, prokuratura

> i samowolę budowlaną

Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego

> Jak wygląda napisanie takiej skargi?

Normalnie. W razie czego najpierw skonsultować z urzędnikiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka