Dodaj do ulubionych

wspólna działka

02.02.12, 13:29

WITAM
razem z moim exs kopiliśmy działkę teraz się rozstaliśmy i chciałam mu oddać moja polowe jak to zrobić i jakie są koszty tego zapisu
Obserwuj wątek
    • bezpocztyonline Re: wspólna działka 02.02.12, 14:40
      malutek02 napisała:

> razem z moim exs kopiliśmy działkę teraz się rozstaliśmy i chciałam mu oddać mo
      > ja polowe jak to zrobić i jakie są koszty tego zapisu

Oddać? Darowizną? Nie odsprzedać?

Ten "exs" to były małżonek i dzielicie się majątkiem wspólnym małżeńskim czy to były narzeczony?

Jak chcesz zrobić darowiznę obcej osobie, to oczywiście masz prawo, za to US go ścignie za podatek od darowizny. W dość sporej kwocie.

No chyba, że to były małżonek po rozwodzie i po prostu robicie podział majątku.
      • malutek02 Re: wspólna działka 02.02.12, 15:11
        nie byliśmy małżeństwem chodzi o to żeby koszty były ja najmniejsze
        mogę dać darowiznę albo (formalnie odsprzedać )
        • bezpocztyonline Re: wspólna działka 02.02.12, 17:46
          malutek02 napisała:

> nie byliśmy małżeństwem chodzi o to żeby koszty były ja najmniejsze
          > mogę dać darowiznę albo (formalnie odsprzedać )

Formalna odsprzedaż mu taniej wyjdzie niż darowizna.
          Jest dla ciebie trzecią grupą podatkową.

Przy odkupieniu będzie musiał zapłacić 2% podatku od czynności cywilno-prawnych.
          Przy darowiźnie podatek od darowizny jest znaaaacznie wyższy.
          A już dla trzeciej grupy podatkowej...

Co do kosztów notarialnych - pogadajcie z notariuszem. Może nawet z tym samym, u którego kupowaliście? Powinien wam dać rabat...
          • Gość: Ewa Re: wspólna działka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.12, 19:59
            I jeśli iść drogą sprzedaży, bo niższy PCC niż podatek od darowizny - proponuję spojrzeć jeszcze czy od nabycia minęło 5 pełnych lat (nie liczy się roku kiedy nastąpiło nabycie), a to po to, żeby nie wpaść w podatek dochodowy z kolei.
            Podatek od umowy sprzedaży to rzeczywiście 2%, a od darowizny w III grupie (a tu takie wolne związki) coś ok. 20 % - dużo!

I przy umowie sprzedaży zwracam uwagę na dochody nabywcy czyli tego ex-a: urząd skarbowy ma prawo zbadać skąd wziął środki na kupienie. Tu też radzę być przygotowanym bo z kolei podatek od nieujawnionych dochodów a w taki się wówczas wpada to coś ok 70% - chyba nasz najwyższy podatek.
            • ravenheart1 Re: wspólna działka 03.02.12, 21:18

a może warto pomyśleć o notarialnym zniesieniu współwłasności ?

PCC obejmuje wtedy tylko wartośc nabywanego udziału, a wysokośc spłaty można w miarę dowolnie ustalić i jest zwolniona z PCC.
              • Gość: Ewa Re: wspólna działka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.12, 22:05
                A z jakiej podstawy jest zwolnienie z PCC?
                Przy umowie sprzedaży - PCC od ceny udziału.
                Przy zniesieniu współwłasności wg mnie PCC nie od wysokości spłaty a od wartości prawa nabytego ponad udział, zatem też od połowy.

Tu i tu wymagana wartość rynkowa podlegająca weryfikacji Urzędu Skarbowego.

Nieodpłatnego zniesienia raczej bym nie rozważała bo wtedy wchodzimy na grunt ustawy o podatku od spadków i darowizn - czyli podatek jak przy darowiźnie.

Podatek dochodowy przy odpłatnym zniesieniu - analogicznie jak przy sprzedaży.

Taksa notarialna zaś przy zniesieniu od wartości całej nieruchomości a przy umowie sprzedaży udziału - od połowy, bo przedmiotem umowy 1/2 część.

Taka wg mnie analiza kosztów.
                Ciekawi mnie ten Twój brak PCC - ale wierzę, że podrzucisz coś.
                To o czym być może myślisz było kiedyś kiedyś ale już ze 3-4 lata niestety... tak wg mnie, ale poczekam na Twoją podstawę
            • bezpocztyonline Re: wspólna działka 07.02.12, 12:28
              Gość portalu: Ewa napisał(a):

> I jeśli iść drogą sprzedaży, bo niższy PCC niż podatek od darowizny - proponuję
              > spojrzeć jeszcze czy od nabycia minęło 5 pełnych lat (nie liczy się roku kied
              > y nastąpiło nabycie), a to po to, żeby nie wpaść w podatek dochodowy z kolei.

Ja bym postawiła pytanie inaczej: kiedy dokładnie (w którym roku) nabyli tę działkę, bo w razie czego nikt autorce wątku nie każe odsprzedawać z zyskiem.

Niewykluczone, że odsprzeda nawet ze stratą, a US i tak nie będzie miał podstaw do tego, by się przyczepić.
              Ceny w ostatnich latach sobie spadają, więc nawet na wolnym rynku mogłaby ponieść stratę.
              W przypadku straty może być tak, że podatku dochodowego nie zapłaci (choć gwarancji nie ma - zależy, kiedy dokładnie kupiła).
    • jeepwdyzlu Re: wspólna działka 07.02.12, 13:15
      zamiast zawracać głowę - jaka dyskusja przy zerowych danych - może warto wziąć kwity po pachę i zajrzeć do notariusza?
      opinia i wycena nic nie kosztuje
      jeep
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka