Dodaj do ulubionych

Dział spadku

27.03.12, 15:16
Witam. Może wreszcie ktoś będzie potrafił mi wyjaśnić jak to jest z działem spadku. Czy jeżeli dotyczy mieszkania to musi być przeprowadzony u notariusza, czy można to zrobić w sądzie? Bo już nie wiem.
Otrzymałam, wraz z bratem, mieszkanie w spadku po ojcu. W testamencie zostało przepisane na nas oboje. Przeprowadziliśmy już w sądzie sprawę o nabycie spadku, czekamy na uprawomocnienie się postanowienia. Nie wiem jak przeprowadzić dział spadku. Jesteśmy zgodni z bratem, chcemy być współwłaścicielami mieszkania. Brat będzie mieszkał w nim dalej, ja nie chcę żadnej spłaty.
Z tego co wiem, znacznie tańsze jest przeprowadzenie działu spadku w sądzie, przy zgodnym projekcie podziału to 300 zł. Ale podobno w wypadku nieruchomości jest wymagana forma aktu notarialnego. Z kolei czytałam też, że można to zrobić także w sądzie, a potem nie trzeba już odwiedzać notariusza, tylko przeprowadzić zmiany w księdze wieczystej. To jak to jest?
Dzięki z góry za pomoc.
Obserwuj wątek
    • fleshless Re: Dział spadku 27.03.12, 21:29
      na mój gust, to nie zamierzasz przeprowadziłc dzialu spadku, tylko konserwować status quo, a do tego nie potrzeba nic robić, skoro zgodnie je utrzymujecie.
      • andrzej.sawa Re: Dział spadku 28.03.12, 00:30
        Sąd zrobił swoje,a więc do KW wpisane,a więc w czym problem?
        • anais_pl Re: Dział spadku 28.03.12, 17:21
          Chyba trochę przekombinowałam :) Dzięki za pomoc.
          • jeepwdyzlu Re: Dział spadku 28.03.12, 23:00
            nie przekombinowałaś.
            Sad klepnął - jesteście właścicielami po połowie - ten stan możecie ujawnić w księgach.
            Teraz Ty musisz przekazać bratu swoją połowę. OCZYWISCIE U NOTARIUSZA. Uwaga - będą konsekwencje podatkowe.
            papa
            jeep
            • anais_pl Re: Dział spadku 29.03.12, 16:18
              To jest bardziej skomplikowane niż myślałam :)
              Czyli co, muszę się zrzec swojej części spadku u notariusza? A ten podatek to od czego i w jakiej wysokości? A może jest sposób, żeby to zrobić bez podatku?
              Z góry dzięki.
              • jeepwdyzlu Re: Dział spadku 29.03.12, 16:49
                weź kwity i idź do notariusza
                porada NIC nie kosztuje
                na I przybliżenie - podatku nie unikniesz - zbywasz nieruchomość (udział) przed upływem 5 lat od nabycia
                instytucji ZRZEKNIĘCIA się nie ma - możesz darować lub sprzedać

Moja rada - kwity w dłoń i najpierw do notariusza (tu nie zapłacisz) a potem do doradcy podatkowego - tu za poradę zapłacisz ok 200 zł
                Ale warto.
                Na forum nikt nie bierze odpowiedzialności i nikt nie widzi dokumentów. Zrozum więc, że sygnalizujemy kierunki. Tylko tyle czy aż tyle - nie mnie oceniać.
                Pozdrawiam
                jeep
    • bezpocztyonline Ale o co chodzi? 29.03.12, 18:45
      anais_pl napisała:

> Witam. Może wreszcie ktoś będzie potrafił mi wyjaśnić jak to jest z działem spa
      > dku.
      > Otrzymałam, wraz z bratem, mieszkanie w spadku po ojcu. W testamencie zostało p
      > rzepisane na nas oboje. Przeprowadziliśmy już w sądzie sprawę o nabycie spadku,
      > czekamy na uprawomocnienie się postanowienia. Nie wiem jak przeprowadzić dział
      > spadku. Jesteśmy zgodni z bratem, chcemy być współwłaścicielami mieszkania. Br
      > at będzie mieszkał w nim dalej, ja nie chcę żadnej spłaty.

1. Przedmiotem spadku jest tylko mieszkanie?
      2. Oboje jesteście i nadal oboje chcecie być współwłaścicielami?
      Czy chcesz darować bratu swój udział w mieszkaniu? Wtedy on będzie jedynym właścicielem mieszkania.

Jeżeli chcecie być nadal oboje współwłaścicielami, to co i po co chcecie dzielić? To mieszkanie nadaje się do podziału? W sensie można go podzielić na dwa osobne w pełni samodzielne mieszkania? Czy chcecie ustalić "mój pokój, twój pokój"?

Z twojego pierwszego postu wynika mi, ze chcesz być nadal współwłaścicielką, tylko nie masz zastrzeżeń, by brat sobie tam mieszkał, nie chcesz od niego za to żadnych pieniędzy.

Z drugiej zaś strony, za kiedyś, być może twoi spadkobiercy będą mogli wspólnie ze spadkobiercami twojego brata wspólnie np. sprzedać mieszkanie i podzielić się pieniędzmi - po połowie.

Jeśli tak - po prostu po uprawomocnieniu się postanowienia sądu o nabyciu spadku, zawiadamiacie każde z was swój urząd skarbowy o tym nabyciu spadku, określacie wartość rynkową mieszkania (w miarę realnie) i informujecie, że otrzymaliście spadek po ojcu.

Jesteście z tego powodu najprawdopodobniej zwolnieni ustawowo z podatku od spadku, ale zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o tym warto zawsze mieć.

Następnie składacie (może jedno z was) wniosek do właściwego miejscowo sądu rejonowego do wydziału ksiąg wieczystych wniosek o wpisanie was jako właścicieli w KW - załączacie do tego oryginalny odpis postanowienia sądu o nabyciu spadku z pieczątką o uprawomocnieniu i opłatę sądową 150 zł. Podajecie pełne dane was obojga. Sąd was wpisuje jako współwłaścicieli i przysyła wam o tym zawiadomienie do wiadomości. Możecie sprawdzić, czy dane się zgadzają, w razie czego żądać poprawienia jakichś ewentualnych błędów w terminie bodajże 14 dni od otrzymania zawiadomienia. I koniec.

Powiadamiacie także wspólnotę i zarządcę lub spółdzielnię - w zależności jakie to mieszkanie. Gminę także (druk IN-1), bo musicie zacząć płacić podatki, wy na wasze nazwiska jako współwłaściciele nieruchomości.

Brat sobie może mieszkać, nikt mu przecież nie zabroni, jeśli nie zabronisz mu ty korzystać z twojej 1/2 powierzchni.

Do tego nie musicie robić żadnego działu spadku.

Jeśli zaś chcesz bratu oddać swój udział, nie będziesz miała prawa nigdy ani ty ani twoi spadkobiercy do roszczeń finansowych w stosunku do twojego brata z tytułu tej utraconej w ten sposób własności.
      No chyba, że ty na podstawie przepisów o darowiźnie.

Możesz uczynić na rzecz brata darowiznę twojego udziału w mieszkaniu, ale to notarialnie. Od tego podatku nie ma, bo darowizna jest w gronie najbliższych osób (rodzeństwo), więc od podatku od darowizny zwolnienie ustawowe będzie obowiązywało.

Zgłaszać do US brat nie musi, bo musi to zostać dokonane aktem notarialnym.
      Ale może zgłosić załączając wypis z aktu notarialnego i uzyskać zaświadczenie z US, że zgłosił, a darowizna jest zwolniona z podatku.

Wtedy z prawomocnym postanowieniem sądu o nabyciu spadku i aktem notarialnym darowizny może sam złożyć wniosek o wpis swojej własności w KW. Plus oczywiście 150 zł.
      Zgłosić do wspólnoty, zarządcy, gminy (druk IN-1), zacząć opłacać podatki.

Jeśli mieszkanie można fizycznie podzielić tak, że mogłoby stanowić dwa samodzielne lokale mieszkalne w rozumieniu ustawy o własności lokali i rozporządzenia ministra właściwego do spraw budownictwa w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki ich usytuowanie i dlatego chcecie się podzielić, to trzeba najpierw faktycznie mieszkanie podzielić, uzyskać odpowiednie dokumenty (zaświadczenia o samodzielności lokali) i dopiero wtedy dokonać podziału: "to mieszkanie moje, tamto twoje" ustanawiając odrębne własności lokali i zakładając dla nich nowe księgi wieczyste.

Jeśli mieszkanie stanowi tylko jeden ze składników schedy spadkowej, należy się podzielić nimi, by ustalić co jest czyje i rzeczywiście można to zrobić sądownie, nie trzeba notarialnie.

Czyli najpierw zrobić spis inwentarza

www.wroclaw-krzyki.sr.gov.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=107:opaty-sdowe&catid=66:opaty-sdowe&Itemid=128
      • jeepwdyzlu bezpoczty 29.03.12, 20:04
        wszytko już było
        bijesz pianę
        za dużo czasu masz
        zazdroszczę
        jeep
      • anais_pl Re: Ale o co chodzi? 29.03.12, 20:54
        Nie do końca zrozumiałam o co chodzi z działem spadku, myślałam, że jest zawsze przeprowadzany, stąd to zamieszanie.
        Tak, przedmiotem spadku jest tylko mieszkanie. Oboje chcemy być właścicielami. Nie chcemy żadnego dzielenia spłacania itd. Czyli to co opisałeś jako pierwszy przypadek. Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :)
    • fleshless Re: Dział spadku 29.03.12, 20:47
      piszesz, że masz zamiar przeprowadzić dział spadku,
      jednocześnie piszesz, że chcesz pozostać z bratem we współwłasności odziedziczonego mieszkania i nie chcesz żadnych spłat.

Te dwa zamiary wydają się być ze sobą sprzeczne.
      Dział spadku to takie działanie, które, przynajmniej w jurydycznym sensie, polega na zniesieniu wspólności majątku spadkowego poprzez rozdzielenie go pomiędzy spadkobierców stosownie do ich udziałów spadkowych, albo przynajmniej uzyskanie takie stanu, w ktorym zostaną uregulowane wszelkie roszczenia pomiędzy nimi wynikające z tej wspólności.
      Jeśli nie chcesz wychodzić z współwłasności to nie musisz nic robić, bo to już właśnie jest faktem. W takiej sytuacji dokonywanie "działu spadku" polegającego na... no właśnie, z Twojego opisu wynika, że chyba na jakimś formalnym stwierdzeniu stanu obecnego, jest po prostu zbyteczne.

To wszystko przy założeniu, że jesteście wyłącznymi spadkobiercami, a odziedziczone mieszkanie wyczerpuje prawie cały spadek, bo inaczej to wchodzimy w zapisy, niezaisy, liczenie sched, często połączone z licznymi sporami co kto dał, co kto dostał, a że to warte tyle, a tamto tyle, itepe, itede,
      ogólnie kupa roboty i kupa czasu,

a czas, to w dzisiejszych czasach, piniądz, panie...
      • anais_pl Re: Dział spadku 29.03.12, 20:56
        No trochę się pogubiłam w tych prawniczych meandrach :)
        Ale teraz już rozumiem. Dzięki :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka