Dodaj do ulubionych

Dwa mieszkania w jednym jak przepisać jedno??

29.10.12, 18:33
Witam
Moi Rodzice są właścicielami mieszkania w kamienicy w skład którego wchodzą dwa osobne mieszkania (kupione jako jedność i na papierach również występują jako jedno mieszkanie). Co należy zrobić aby prawnie istniały jako 2 osobne mieszkania (zaznaczam że oba mieszkania są całkowicie od siebie niezależne) i jak jedno z nich przepisać w formie darowizny na syna??
Obserwuj wątek
    • bezpocztyonline Uprawniony projektant 29.10.12, 20:45
      Trzeba zacząć od uprawnionego projektanta, który przygotuje dokumenty do wystąpienia do starostwa o wydanie zaświadczenia o samodzielności tych lokali.

Z zaświadczeniem można już ustanawiać odrębną własność lokali i zakładać nowe KW dla nowych lokali. Można przy tym jeden z nich darować.
      • boniek650 Re: Uprawniony projektant 29.10.12, 21:07
        Ogromne dzięki za informację, a czy mógł/mogła byś napisać dokładnie jakie dokumenty powinien mi sporządzić projektant??
        • andrzej.sawa Re: Uprawniony projektant 29.10.12, 22:54
          Kiedyś był podobny problem i okazało się,że to był tylko błąd urzędniczy,bo sprzedano łącznie i potem traktowano jako jedno.Rada była taka,żeby zobaczyć historię,bo może wystarczy wyprostować pomyłkę,a nie dzielić podzielonego z natury.
          • boniek650 Re: Uprawniony projektant 30.10.12, 11:02
            andrzej.sawa napisał:

> Kiedyś był podobny problem i okazało się,że to był tylko błąd urzędniczy,bo spr
            > zedano łącznie i potem traktowano jako jedno.Rada była taka,żeby zobaczyć histo
            > rię,bo może wystarczy wyprostować pomyłkę,a nie dzielić podzielonego z natury.

Z tego co się orientuje to kilkadziesiąt lat temu to były 2 osobne mieszkania. Natomiast w momencie wykupu tak jak napisał Pan wyżej kupili oba mieszkania łącznie i jest ono traktowane jako jedno. Czyli co, najlepiej udać się do starostwa i tam pytać dalej co i jak??
            • posesja.az Re: Uprawniony projektant 30.10.12, 13:59
              boniek650 napisał(a):
              > kupili oba mieszkania łącznie i jest ono traktowane jako jedno.

Zacznij od ustalenia stanu prawnego tych lokali.
              Czy mają one jedną księgę wieczystą, czy dwie oddzielne?
              Jeżeli mają jedną KW, to jest to jedna nieruchomość lokalowa. Jeżeli dwie, to niczego nie musisz zmieniać - każde mieszkanie jest odrębną nieruchomością i każdym z nich można oddzielnie rozporządzać.

Księgi wieczyste są tutaj: ekw.ms.gov.pl/pdcbdkw/pdcbdkw.html
              • boniek650 Re: Uprawniony projektant 31.10.12, 12:04
                Niestety dla mnie aktualnie oba lokale są wpisane łącznie w jednej KW. Czyli wracam do punktu wyjścia i muszę zabrać się za dokumentację niezbędną do wydania zaświadczenia o samodzielności lokalu.....ale tak czy inaczej bardzo dziękuję za chęć pomocy;]
                • Gość: konrad Re: Uprawniony projektant IP: *.unknown.vectranet.pl 26.11.12, 22:30
                  Jestem w podobnej sytuacji, mam mieszkanie 90 metrów, które kiedyś było dwoma oddzielnymi mieszkaniami. Maja oddzielne wejscia, oddzielne instalacje. Jedyne co je laczy to przejscie i KW. Co powinienem zrobic aby wrocily do poprzedniego stanu ??
                  • bezpocztyonline Re: Uprawniony projektant 27.11.12, 00:02
                    Gość portalu: konrad napisał(a):

> Jestem w podobnej sytuacji, mam mieszkanie 90
                    > metrów, które kiedyś było dwoma oddzielnymi mieszkaniami. Maja oddzielne wejsc
                    > ia, oddzielne instalacje. Jedyne co je laczy to przejscie i KW. Co powinienem z
                    > robic aby wrocily do poprzedniego stanu ??

Jeżeli musisz przejść przez mieszkanie A, by się dostać do mieszkania B, to wątpię, czy udałoby się je oddzielić w KW.

Ale będzie to wiedział na pewno uprawniony projektant, którego do tej sprawy zaangażujesz.
                    • andrzej.sawa Re: Uprawniony projektant 27.11.12, 20:16
                      Po 45 dzielono mieszkania na mniejsze - coś w stylu komunałek sowieckich.Być może tak samo bywa.Staż 2 oddzielnych mieszkań wydzielonych z 1 nie jest święty.
        • bezpocztyonline Re: Uprawniony projektant 30.10.12, 00:08
          boniek650 napisał(a):

> Ogromne dzięki za informację, a czy mógł/mogła byś napisać dokładnie jakie doku
          > menty powinien mi sporządzić projektant??

Rzut najpewniej i inwentaryzację obu lokali oraz wyliczenie przynależnych do nich udziałów w częściach wspólnych gruntu i budynku.

www.gep.com.pl/wzory/umowy-formularze/wniosek-wydanie-zaswiadczenie-samodzielnosci-lokalu.pdf
          "E
          1. kopie rzutów i przekrojów odpowiedniej części budynku, będące w posiadaniu właściciela lub zarządcy lub inwentaryzacja budowlana, z zaznaczonym lokalem i pomieszczeniami przynależnymi, z aktualnym oświadczeniem właściciela, że po zakończeniu budowy / przebudowy nie zostały wprowadzone żadne zmiany,

2. w wypadku braku pozycji nr 1 - szkice, czyli rysunek przedstawiający rzut i przekrój lokalu
          z jednoznacznie zaznaczonym układem i opisem pomieszczeń oraz oświadczeniem osoby posiadającej uprawnienia budowlane"

Dlatego musi to być projektant uprawniony, należący do izby.
          • menxyz Re: Uprawniony projektant 31.10.12, 14:24
            Inwentaryzacja dwóch lokali oczywiście tak i przez osobę z uprawnieniami ,celem uzyskania w starostwie - przeważnie Wydział Architektury i Budownictwa - zaświadczenia o samodzielności lokali i nadanie dla drugiego nr lokalu .
            Ważne aby pomieszczenie jednego pokoju miało nie mniej niż 15-16 m2 wymóg wg przepisów ustawy.Ten zapis można jednak przy pewnej argumentacji przeskoczyć.
            Ale jest jeszcze postępowanie wieczystoksięgowe o uzgodnienie stanu prawnego ze stanem faktycznym.Tu już dłuższa droga i może okazać się kosztowna jeżeli postawiony zostanie wymóg powództwa cywilnego w oparciu o art.10 ust. o kś wieczystych .Sądy Wieczystoksięgowe podchodzą do tego zagadnienia różnie.
            Wszak w efekcie końcowym będzie istniała potrzeba zamknięcia istniejącej księgi wieczystej i zalożenie dla każdego z lokali nowej odrębnej księgi.

Pamiętaj jednak,że zawsze możesz sprzedać udziały na które - zgodnie z wykonaną inwentaryzacją - będzie składał się ten drugi lokal.

Powodzenia.Pozdrawiam.Tomasz.
            • Gość: Ewa Re: Uprawniony projektant IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.12, 00:30
              A ja mam wątpliwość co do tego czy na pewno będzie zamykana obecnie istniejąca księga wieczysta - wg mnie wcale nie bo czynność, o której tu mowa będzie powodowała powstanie piętrowej nieruchomości wspólnej.
              Oznacza to, że obecna księga zostanie jako prowadzona dla nieruchomości wspólnej dla tych nowych 2 lokali, z których każdy otrzyma nową księgę wieczystą.
              Kiedy już będą zebrane dokumenty (w tym wypis z kartoteki dla każdego nowego lokalu i zaświadczenie o samodzielności każdego z nich) należy pójść do notariusza i podpisać w jednym akcie notarialnym:
              - ustanowienie w trybie art bodaj 10 ustawy o własności lokali oświadczenie o ustanowieniu (dla siebie) odrębnej własności jednego lokalu;
              - umowę darowizny drugiego lokalu z ustanowieniem razem z obdarowanym odrębnej własności tego lokalu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka